Ty kokos, to bude ale že mrte husty premier!

Ty kokos, to bude ale že mrte husty premier!

Bratislava 9. augusta 2019 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Zjavil sa na slovenskej politickej scéne len celkom nedávno a hneď smeruje až úplne hore, práve tak ako to bolo aj s jeho ideovou súpútničkou Zuzanou Čaputovou. Hovorí, že urobil veľmi veľa chýb, ale chce sa z nich poučiť. Šéfuje strane, ktorá sa hlási k ľavici a k sociálnym hodnotám, ale o „robošoch“ sa vyjadruje neúctivo. Kto je vlastne Michal Truban?

Na snímke Michal Truban

Čo je to vlastne za človeka? Je sympatický, komunikuje bezprostredne a otvorene. Nič záludné či falošné z neho necítiť: vidiac zábery z kysuckej dediny, na ktorých sa chlapčensky spontánne smeje, človek má pocit ľudského tepla, že veď to je „náš Mišo“. Je húževnatý a priamočiary, čo sa ukázalo aj pri športe, keď dokázal absolvovať jeden z najextrémnejšich triatlonov na svete.

Reklama

Na jeho kariére vidíme ten istý vzorec ako u mnohých ďalších „demokratických“ politikov: založil neuveriteľne úspešnú firmu, žil nejaký čas na Západe, vrátil sa na Slovensko, dostal významné ocenenie, začal pôsobiť aj v treťom sektore.

Kľúčový bol rok 2015, keď sa oženil s vedkyňou a pesničkárkou Dominikou Fričovou, s ktorou žil na Floride, bol vyhlásený za IT osobnosť roka, ale z biznisu odišiel a začal byť aktívny v antikorupčnom hnutí, za čo dostal ocenenie Rad Ďurka Langsfelda. S Fričovou sa však onedlho rozviedol a začal sa naplno venovať politike.

Reklama

Mimochodom, Trubanova bývalá manželka Dominika Fričová úspešne pôsobí v USA vo výskume kmeňových buniek a nedávno vydala na Slovensku svoj prvý hudobný album (rozhovor s ňou nájdete napríklad TU. Ťažký rozvod ju podľa jej vlastných slov na celý rok psychicky položil a premietol sa aj do jej hudobnej tvorby (že by trpká pieseň Manželky a milenky bola o jej vlastnej skúsenosti?).

 

 

Čítajúc Trubanove úvahy, človek musí pripustiť, že tu máme do činenia naozaj s novou, inou generáciou. Vulgarizmy, drogy, tetovania, to sú v jeho svete a svete ľudí okolo neho úplne normálne veci, ktoré celkom stratili negatívne podfarbenie, aké mali kedysi. Jeho úvahy sú filozofické, ale zároveň veľmi mladistvé; napriek tomu, že čoskoro dovŕši 36 rokov, je dušou veľmi mladý. Zaujímavé je vysvetlenie, prečo sa nechal potetovať: vraj preto, keď zostarne a skostnatie, aby si vždy spomenul, že býval kedysi mladý a rozmýšľal inakšie.

Treba mu len držať palce, aby sa pobytom v upírskom prostredí veľkej politiky táto svetlá stránka jeho povahy nestratila a nestala sa dominantnou nejaká iná, možno egoistickejšia a tvrdšia, akú mnohí, na výsledky orientovaní výkonnostní športovci často mávajú. Tá sa zatiaľ príliš neprejavuje, presvitá iba občas, napríklad pri jeho rozprávaní o „robošoch“ (píšeme o tom TU)  ktoré kritizuje dokonca aj sociologička Soňa Szomolányiová, ktorá inak názorovo patrí jednoznačne do Trubanovho košiara.

Reklama

„Viete, koľko žalostne málo je na Slovensku kvalitných robotníkov, čašníkov, predavačov, upratovačiek, zamestnancov, trénerov, programátorov, dizajnérov, freelancerov, živnostníkov?“ pýta sa Truban na svojej stránke www.truban.sk . Prosím, zamyslite sa nad týmto výrokom šéfa strany, ktorá o sebe tvrdí, že je skôr ľavicová.

Jeho ľudsky príjemná, obyčajná, takpovediac „sedliacka“ nepoškvrnenosť (alebo jednoduchosť, ako chcete) je autentická a sympatická, ale má aj svoju slabšiu stránku: nedostatok určitých intelektuálnych dimenzií. Tu teraz nie je reč o inteligencii: Michal Truban je bez debaty inteligentný človek, veď koniec-koncov, ako o úspešnom podnikateľovi a IT expertovi o ňom v tomto smere nikto nemôže pochybovať. Ibaže jeho osobný svetonázorový a intelektuálny vývoj je stále vo fáze hľadania osobného severu a juhu – a naozaj to nie je len o tom, že jeho prejav je zarámovaný slovníkom s výrazmi ako „kokso“, „uj.bať“ či „do p..e“. Aj Szomolányiová konštatuje, že „Trubanovi chýba humanitne-spoločenskovedný background.“

Tak ako je pri rozhodovaní o bežných veciach pragmatický a priamočiary, pri neurčitejšie uchopiteľných témach akoby bol trochu bezradný a ovplyvniteľný. Istý pozorovateľ to nedávno pomenoval úplne jednoducho: „Je to taký ten dobrý a poslušný dedinský chlapec, ktorý bez odvrávania poslúchne autority, pána farára či tú pani z Bruselu. A preto si ho aj vybrali.“ A naozaj, vedľa rafinovaných iných lídrov strán pôsobí ako keby bol trochu stratený, akoby nevedel, čo si vlastne má myslieť a iba dokola opakuje tých pár naučených fráz „sme iní, sme noví, nehádame sa, spolupracujeme, chceme Slovensko posunúť dopredu“ – a tu opäť môžeme spomenúť sociologičku Szomolányiovú, ktorá tiež hovorí, že tieto reči sú už otravné.

Samozrejme, často sa spomínajú a ešte budú spomínať Trubanove výroky o tom, že „demokracia je na p..u“, a že voliť by mali mať možnosť len ľudia, ktorí zarábajú veľa peňazí, lebo len oni vedia, čo je život. Muž, ktorý v tých časoch používal nick „blackhole“ (prečo?) sa od týchto výrokov veľakrát dištancoval a je asi trochu nefér ich stále spomínať, lenže na druhej strane to nepochybne bol iba vrchol ľadovca, keď o mnohých z jeho (možno už bývalých) názorov sa (a možno na jeho šťastie) verejnosť nedozvedela.

Blúdenie, hľadanie… sem patria aj tie spomínané drogy (píšeme o tom TU), aj to, že vyskúšal všetky možné adrenalínové aktivity, športy a cvičenia, že denne praktizuje budhistickú meditáciu. Je to ten typ večne blúdiacich ľudí, nenachádzajúcich pokoj a vnútorný mier, napriek tomu, že o tom stále rozprávajú? Skôr nie: podľa toho, s akým zápalom bojuje so svojimi životnými výzvami, on je skôr bojovníkom, ktorý ten boj prirodzene potrebuje a užíva si ho.

Reklama

Čo však čaká túto krajinu, keď sa do premiérskeho kresla a k veľkému meču dostane tento samuraj, neskúsený a ovplyvniteľný, po ktorého boku budú ako jeho najbližší koaliční kamaráti stáť staré prešibané politické líšky Kiska a Beblavý? Môžeme si to povedať normálne, po slovensky, alebo sa môžeme už začať pripravovať na nové časy a povedať si to jazykom nových politikov v trubanovskom štýle: „Ty kokos, to bude ale že mrte husty premier!“

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali