TURIZMUS: S letnou sezónou sú v Tatrách spokojní, prišlo viac domácich turistov

TURIZMUS: S letnou sezónou sú v Tatrách spokojní, prišlo viac domácich turistov

Vysoké Tatry 4. septembra (TASR) – S hlavnou letnou turistickou sezónou sú vo Vysokých Tatrách spokojní. Zaznamenali tu všeobecný nárast, najviac sa prejavilo zvýšenie počtu domácich, teda slovenských turistov. "Veľmi nám prialo počasie, bolo slnečno, mali sme nejaké dva týždne, kedy bolo zamračené. Vtedy turisti využívali viac indorové služby ako napr. galérie, múzeá, hrady, jaskyne či iné historické pamiatky," informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Zvýšil sa aj počet vystavených Tatry Card, do konca augusta ich zazmluvnení partneri rozdali viac ako 13.700. "V minulom roku ich bolo približne 1300, takže je to veľký nárast. Veľmi nám pomohla doprava na električke a zubačke, ktorá bola súčasťou Tatry Card a klienti ju využívali vo veľkej miere, mali sme na ňu prevažne pozitívne ohlasy," dodala Maťašovská. Letnú sezónu z pohľadu návštevnosti podľa nej zachránili domáci turisti, ktorí tvorili približne 65 % všetkých návštevníkov. Z pohľadu ubytovaných hostí za nimi nasledujú Česi, ktorých bolo asi 30 % a len 3 % tvoria Poliaci. "Sme nemilo prekvapení týmto počtom Poliakov, predpokladáme však, že prišli vo väčšom počte na jednodňové výlety," konštatovala.

Pod zvýšenou návštevnosťou sa podpísalo predovšetkým pekné počasie, ale aj ekonomická situácia na Slovensku, ktorá viac praje domácemu cestovnému ruchu. Ten je stále o čosi lacnejší ako zahraničný. "Podľa našich predbežných informácií by sa mohol nárast návštevnosti z pohľadu ubytovaných hostí pohybovať na úrovni 7 % oproti minulému roku. Júl bol slabší, ale mesiac august bol vynikajúci. Čo sa týka jednodňových návštevníkov, nárast bude ešte vyšší, prevádzkovatelia lanoviek tvrdia, že by mohol byť aj na úrovni viac ako 20 %," doplnil riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Ďalším podporným faktom zvýšeného dopytu po Tatrách je široká propagácia domáceho cestovného ruchu v médiách i prostredníctvom Slovenskej agentúry cestovného ruchu. K dobrým výsledkom prispieva aj nie príliš stabilná spoločenská situácia v oblasti severnej Afriky a Stredozemného mora. "Aj bezpečnostný faktor môže turistov viac smerovať na návštevu domácej krajiny alebo okolitých štátov ako cestovať do iných destinácií," vysvetlil Chudý.

Reklama

Pod dobrú návštevnosť sa podpísali aj kultúrne, športové a spoločenské podujatia organizované v regióne Tatier. Okrem iných sú to aj Medvedie dni na Hrebienku, kedy do Tatier zavítalo počas predĺženého víkendu približne 24.000 ľudí. Zvýšil sa aj počet turistov, ktorí navštívili Tatranské informačné kancelárie v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici. Za mesiac august ich sem prišlo približne 16.000.

Najúspešnejším, z pohľadu turizmu na Slovensku i vo Vysokých Tatrách, bol rok 2008. Chudý predpokladá, že v tomto roku by mohli byť výsledky ešte o čosi lepšie ako pred štyrmi rokmi. Najnavštevovanejšou lokalitou je stále Hrebienok a obe Studenovodské doliny, nasleduje Skalnaté Pleso a chodník medzi Popradským a Štrbským Plesom. Tatranci odhadujú, že počas hlavnej letnej sezóny denne do Vysokých Tatrách zavíta v priemere 15.000 až 20.000 návštevníkov.

Reklama

Tatranci veria, že letná turistická sezóna ešte nekončí, veľa turistov si nájde cestu do slovenských veľhôr aj v septembri a októbri. "Počas týchto mesiacov býva stabilnejšie počasie, veríme, že babie leto nám sezónu ešte predĺži," uzavrela Maťašovská.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali