Na Trnavskej univerzite inaugurujú nového rektora a dekanov troch fakúlt

Na Trnavskej univerzite inaugurujú nového rektora a dekanov troch fakúlt

Trnava 8. novembra 2019 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS)

 

Trinásty november sa na Trnavskej univerzite v Trnave spája so slávnostným otvorením jej historickej predchodkyne v roku 1635. Práve v tento symbolický dátum inaugurujú nového rektora profesora Reného Bílika spolu s troma dekanmi. V historickej sále Marianum sa budúcu stredu 13. novembra 2019 uskutoční slávnostná inaugurácia nového rektora Trnavskej univerzity v Trnave profesora Reného Bílika, ktorý pracuje v tejto funkcii od 22. augusta

Na Trnavskej univerzite inaugurujú nového rektora a dekanov troch fakúlt

Súčasne budú inaugurovaní aj dekani troch z piatich trnavských fakúlt, ktorí sa ujali svojich funkcií od 1. novembra. Ako dekanka právnickej fakulty pokračuje profesorka Andrea Olšovská; novou dekankou pedagogickej fakulty bude najbližšie štyri roky docentka Viera Peterková. Novým dekanom teologickej fakulty, ktorá sídli v Bratislave, sa stal profesor Juraj Dolinský.

Reklama

Slávnostná inaugurácia sa koná vhistorickej sále Marianum, kde medzi pozvanými hosťami nebudú chýbať ani rektori domácich či zahraničných univerzít. S príhovorom v mene Slovenskej rektorskej konferencie vystúpi jej prezident Rudolf Kropil. Profesor László Borhy, rektor budapeštianskej Univerzity Loránda Eötvösa, ktorá nadväzuje na tradíciu Trnavskej univerzity po jej presťahovaní do Budína vroku 1777 apatrí medzi najvýznamnejšie vysoké školy vMaďarsku, vystúpi v mene zahraničných akademických reprezentácií.

Trnavčania si inauguráciou pripomenú aj tridsiate výročie Nežnej revolúcie. Slávnostnému zhromaždeniu sa prihovorí čestný doktor Trnavskej univerzity, politik, občiansky aktivista adisident František Mikloško, ktorý ako vtedajší predseda Slovenskej národnej rady stál pri zákone o obnovení Trnavskej univerzity v Trnave v roku 1992. Na záver inaugurácie si účastníci pripomenú prvého rektora profesora Antona Hajduka položením venca pri jeho pamätníku.
Trnavská univerzita v Trnave

Reklama

Historická TU je jedna z najstarších univerzít na Slovensku. Trnavská univerzita bola založená v roku 1635 kardinálom Petrom Pázmaňom. V súčasnosti je šiestym rektorom obnovenej TU odborník na slovenský jazyk a literatúru profesor René Bílik.

Trnavská univerzita nedávno uzavrela memorandum o spolupráci s ďalšími ôsmimi univerzitami na Slovensku, ktorého cieľom je založiť Konzorcium slovenských univerzít združujúce univerzity okolo geografického stredu Európy. Zúčastnené univerzity reprezentujú 50-tisíc študentov a 4-tisíc tvorivých zamestnancov.

Výsledky vo vede a výskume dokumentuje viac ako 8 000 vedeckých publikácií týchto vysokých škôl evidovaných za ostatných 5 rokov v databáze Web of Science. Splnením kritérií ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR je Trnavská univerzita oprávnená používať označenie „výskumná univerzita“.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii svetonázor. Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali