Tri roky po takmer smrteľnom páde sa vrátila na ovály. Barnesová sa učila chodiť aj umývať

Tri roky po takmer smrteľnom páde sa vrátila na ovály. Barnesová sa učila chodiť aj umývať

Londýn 27. februára 2019 (SITA/HSP)

 

Deviaty január 2016 sa nezmazateľne zapísal do života dráhovej cyklistiky Victorie Barnesovej. Dnes už 25-ročná Britka vtedy súťažila na tradičnom šesťdňovom podujatí v holandskom Rotterdame

V spomenutú sobotu absolvovala štart vo finále disciplíny omnium, ale nevyhla sa kolízii s domácou favoritkou Elisou Ligtleeovou. Pády nie sú v tomto športe nezvyčajné, keďže cyklisti dosahujú rýchlosti až do 80 kilometrov za hodinu. Obe súperky však zostali po kolízii ležať v bezvedomí na ovále. Barnesovej ťažké zranenia prinútili organizátorov prerušiť preteky a požiadať divákov, aby opustili halu.

Reklama

Vtedy iba 22-ročnej Barnesovej hrozilo ochrnutie. Mladú cyklistiku previezli do nemocnice, kde jej diagnostikovali početné zlomeniny. Pri páde si doslova odtrhla časť kože, jej rana bola taká hlboká, že bolo možné vidieť chrbticu. Nasledovala náročná rehabilitácia, počas ktorej sa znovu naučila chodiť. Podľa jej vlastných slov nikdy nepomyslela na možnosť, že by sa nevrátila na súťažný ovál. Čakala ju však dlhá cesta. “Na začiatku mi povedali, že už možno nikdy nebudem chodiť. Neskôr sa lekári vyjadrili, že bude veľmi náročné, aby som niekedy chodila bez pomoci palice. Napokon pripustili možnosť, že možno budem schopná sa vrátiť k môjmu športu.” povedala Barnesová, cituje ju portál BBC. V jej prípade to nebolo iba o fyzickej bolesti. “Mentálne som sa musela vyrovnať s mnohými situáciami, ktoré som predtým považovala za bežné. Potrebovala som pomoc, keď som išla na toaletu. Nedokázala som sa ani sama umyť.”

Po štyroch mesiacoch v holandskej nemocnici ju transportovali do Veľkej Británie, kde podstúpila intenzívnu 9-mesačnú rehabilitáciu. V septembri 2017 ju čakala ďalšia operácia, pri ktorej jej odstránili skrutky z panvy. Ešte v tom istom roku začala s ľahkým tréningom. “Z nehody si nič nepamätám, za čo som vlastne aj rada. Nemám aspoň psychický blok pred štartom na dráhe,” skonštatovala Barnesová.

Reklama

Vlani v júni ju zastihla nepríjemná správa. Olympijská šampiónka Kristina Vogelová z Nemecka, Barnesovej kamarátka, utrpela podobný pád. Na rozdiel od Britky však nemecká cyklistka zostala po nehoda pripútaná na vozíček. “Až vtedy som si uvedomila, aké som mala šťastie. Jedno z mojich zranení bolo iba 2 milimetre od miechy. Nebola som ďaleko od kompletnej paralýzy. Kristina mi počas mojej rehabilitácie niekoľkokrát napísala a neustále ma povzbudzovala. Je ikonou nášho športu. Vždy bola a bude vzorom pre nás všetkých,” podotkla nezlomná Britka.

V januári 2019 sa Barnesová dočkala – vrátila sa k súťaženiu na pretekoch Svetového pohára v Hongkongu. O niekoľko dní neskôr si vďaka druhému miestu v ženskom tímovom šprinte na národnom šampionáte vybojovala miestenku na svetovom šampionáte. V stredu sa postaví na štart majstrovstiev sveta v poľskom Pruszkowe. Predstaví sa aj v ženskom šprinte, v ktorom získala zatiaľ svoju dosiaľ jedinú medailu. Tá mala pred šiestimi rokmi bronzový odlesk. “Nemám vysoké očakávania, chcem predviesť dobrý výkon a urobiť ďalší krok k štartu na OH 2020 v Tokiu. Keď sa pozriete na moje zdravotné záznamy, najskôr by som už nemala byť medzi živými. Som na seba veľmi hrdá, ale ešte viac som vďačná za podporu a pomoc od všetkých, ktorí stáli pri mne,” dodala Barnesová pre BBC Sport.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali