To najdôležitejšie z Ukrajiny: Záporožská jadrová elektráreň bola vystavená bezprecedentnej sérii útokov dronov

❚❚

Kyjev 8. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andrii Marienko, telegram)

Aktualizované 8. apríla 2024 20:07

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Vojenský expert skúma miesto ruského bombového útoku, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí v meste Charkov na východe Ukrajiny

19:20 – Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina prehrá vojnu, ak americký Kongres neodblokuje balík pomoci. Povedal to v rozhovore pre CNN.

.

“Ak Kongres nepomôže, Ukrajina vojnu prehrá… Ak Ukrajina túto vojnu prehrá, budú napadnuté ďalšie krajiny,” povedal.

 

.

18:00 – Kongres USA možno v najbližších týždňoch schváli nové finančné prostriedky na pomoc Ukrajine.

Republikánska senátorka Joni Ernstová to uviedla v rozhovore pre ukrajinskú verziu Rádia Sloboda.

Pripomenula, že vo februári bola medzi tými senátormi, ktorí podporili návrh zákona s novým financovaním pomoci Ukrajine vo výške 60 miliárd dolárov. Očakáva, že dokument sa dostane na hlasovanie v Snemovni reprezentantov, ale s úpravami.

“Keď snemovňa tieto zmeny schváli, návrh zákona sa vráti do Senátu. Očakávam, že sa tak stane v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov, a budeme tvrdo pracovať na tom, aby sme zabezpečili, že balík pomoci prejde,” dodala senátorka.

Podľa Ernstovej by mohol fungovať návrh predsedu Snemovne reprezentantov USA Mikea Johnsona na úverovú pomoc Ukrajine.

.

Senátorka ubezpečila, že väčšina kongresmanov podporuje Ukrajinu, ale existujú nezhody v otázke výšky výdavkov.

“Vieme, že pre Ukrajinu je veľmi dôležité mať muníciu, ktorú potrebuje…. Všetko je to veľmi, veľmi dôležité a ja naozaj dúfam, že pomoc bude čoskoro pridelená,” povedala.

Agentúra Bloomberg predtým napísala, že hlasovanie amerického Kongresu o pridelení pomoci Ukrajine sa môže odložiť o niekoľko ďalších týždňov.

 

17:20 – Situácia na frontoch Ukrajiny k 8. aprílu 2024:

.
fronty
Stav frontov

 

17:15 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Na Doneckom smere vojská RF zaujali výhodnejšie línie, AFU stratila viac ako 460 ľudí;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili postavenie frontovej línie na Avdejevskom smere, odrazili päť protiútokov AFU;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila 291 ukrajinských bezpilotných lietadiel a tri navádzané bomby Hammer;

– AFU prišla až o 80 vojakov, tank, M109 Paladin SAU a húfnicu FN-70;

– Ruské ozbrojené sily na južnom doneckom smere zlepšili postavenie frontovej línie a porazili dve brigády AFU;

– AFU stratila do 50 vojakov, 3 tanky, M109 Paladin SAU, 2 húfnice M119 a 1 D-30;

– Ruské ozbrojené sily zničili do 25 vojakov AFU a 10 kusov techniky vrátane americkej protibatériovej radarovej stanice AN/TPQ-50.

 

.

17:05 – Ruská federácia naďalej rozvíja tému “ukrajinskej stopy” v teroristickom čine pri Moskve.

Ruský Vyšetrovací výbor uviedol, že “vyšetrovanie už získalo významné údaje o okolnostiach prípravy teroristov na zločin, ktoré môžu naznačovať ich prepojenie s ukrajinskými bezpečnostnými službami”.

Ruské vyšetrovanie tvrdí, že už identifikovalo jedenásť osôb zapojených do teroristického útoku v Crocuse. Všetky z nich boli zatknuté.

FSB predtým zverejnila video z výsluchu teroristov, ktorí hovoria, že po spáchaní útoku mali ísť do Kyjeva, kde im sľúbili zaplatiť milión rubľov.

 

.

17:00 – Švajčiarsko má v úmysle zorganizovať “mierovú” konferenciu o Ukrajine v polovici júna, informovali zdroje agentúry Bloomberg.

Predbežne by sa mohla konať 16. – 17. júna v Luzerne.

Očakáva sa účasť približne 80 – 100 krajín vrátane krajín “globálneho Juhu”. Nie je jasné, či Čína bude súhlasiť s účasťou. Pre Švajčiarsko je to “kľúčová otázka”, ktorá “bude rozhodujúca pre dôveryhodnosť iniciatívy”.

Viaceré krajiny presadzujú, aby sa na stretnutí zúčastnilo Rusko, ale Ukrajina je proti.

 

.

15:35 – Zelenskyj viedol Stavku najvyššieho veliteľa o situácii v Charkove.

“Hlavnou otázkou je Charkov, obrana mesta pred ruskými údermi a možnosť posilniť našu protivzdušnú obranu a REB v Charkovščine,” napísal prezident.

Armáda tiež informovala o fyzickej obrane energetických zariadení a situácii na fronte.

“Držíme svoje pozície. Hlavnou vecou je teraz efektívna logistika,” povedal Zelenskyj.

 

15:00 – Bild ukázal ukrajinské opevnenia pri Charkove, kde sa očakáva podľa médií ofenzíva.

Prvá línia sa buduje 100 kilometrov od Charkova – 10 kilometrov od hranice s Ruskom.

.

Stavbári uviedli, že pracujú s lopatami, bez špeciálneho vybavenia a pod neustálou ruskou paľbou vrátane leteckých bômb.

 

13:29 – “Nikto nebude môcť sedieť so založenými rukami,” povedal o mobilizácii na Ukrajine veliteľ pozemných síl Oleksandr Pavjuk.

“Vyzývam Ukrajincov, aby nechali emócie za sebou, aby nepodľahli provokáciám. Musia si uvedomiť, že nikto nebude môcť sedieť so založenými rukami. Veď v stávke je osud krajiny, osud nášho národa. Podporujte obrancov slovom i skutkom. Vstúpte do radov AFU,” povedal.

Píše, že “systém TCC nie je ideálny”, rovnako ako systém výcviku, ale velenie si to uvedomuje a pracuje na jeho zlepšení.

 

13:00 – Trump označil za “falošnú správu” správu denníka The Washington Post o jeho pláne prinútiť Ukrajinu, aby sa vzdala Krymu a Donbasu s cieľom dosiahnuť mier.

.

Poradca republikánskej kampane Jason Miller povedal, že Trump “sa nezastaví pred mierovým plánom, kým nebude vo funkcii a nebude môcť riadne zvážiť všetky možnosti”, uviedol denník New York Post.

“Toto všetko sú falošné správy z Washington Post. Jednoducho si to vymýšľajú. Prezident Trump je jediný, kto hovorí o zastavení zabíjania. Joe Biden hovorí o ďalšom zabíjaní,” vyhlásil Miller.

Pripomeňme, že Trump predtým opakovane vyhlásil, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách ukončí vojnu na Ukrajine do 24 hodín.

 

12:09 – Podľa internetových správ a videí bol pozdĺž rieky Tisa postavený plot s ostnatým drôtom.

Mnohí muži sa ho snažia preplávať, aby sa dostali do Rumunska.

Predtým pohraničná stráž zakázala priblížiť sa k hraničnému plotu.

.

 

11:28 –  Médiá informujú o výbuchoch v Záporoží. Predtým sa objavili informácie o výbuchu v Odese.

 

09:32 – Ruská armáda postúpila v smere na Avdejevku o ďalšie 2 až 3 kilometre, informoval vojenský expert Bildu Julian Röpke.

Analyzoval záznamy z bojiska za posledných 10 dní a dospel k záveru, že Ruská federácia na viacerých miestach prelomila obranu AFU na línii Berdyči – Semjonovka – Orlovka – Tonenkoje – Pervomajskoje.

Spod Tonenkoje Rusi postúpili asi 3 km na západ smerom k Umanskoje. A severne od Pervomajskoje – asi 2 kilometre smerom na Netailovo.

“Najvýraznejší postup je v Pervomajskom, medzi Tonenkoje a Umanskoje a v Semjonovke,” píše Röpke.

.

Ukrajinský zdroj Deep State na druhý deň tiež informoval o postupe Ruskej federácie v smere Avdejevka.

Ruská armáda postúpila v smere na Avdejevku o ďalšie 2 až 3 kilometre
Ruská armáda postúpila v smere na Avdejevku o ďalšie 2 až 3 kilometre

08:07 – Rusko zmenilo taktiku útoku na ukrajinský energetický sektor – v porovnaní so zimou 2022-2023, píše Financial Times.

Rozdiely sú nasledovné:

– Ak vtedy boli hlavným cieľom distribučné stanice a transformátory, teraz sú to elektrárne v konkrétnych regiónoch, ktoré sú menej chránené ako Kyjev.

– Údery sa vykonávajú vysoko presnými strelami a takým spôsobom, že do ďalšej zimy nie je možné stanice obnoviť. Môže to trvať aj niekoľko rokov.

“Zrejmým cieľom je teraz trvalé, nenapraviteľné poškodenie,” uvádza sa v článku.

-Rovnaký počet rakiet použitých počas predchádzajúcej kampane je teraz namierený na päť alebo šesť energetických zariadení v tom istom regióne

.

– Rusi sa týmto spôsobom snažia prerušiť dodávky elektrickej energie do veľkých priemyselných oblastí a miest.

– Na útoky na energetický sektor sa používajú aj bezpilotné lietadlá, ktoré sú lacnejším spôsobom, ako sa zamerať na iné časti energetického systému, napríklad na transformátory.

Publikácia dodáva, že po novej vlne úderov dosiahol dovoz z EÚ rekordných 18 700 MWh. To zodpovedá výkonu dvoch elektrární.

08:00 – Západné masmédiá dostali pokyn, aby sa nezmieňovali o počte obetí teroristického útoku v Crocuse, nehovorili o mŕtvych deťoch a o reakcii obyčajných ľudí na to, čo sa stalo, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Bolo to potrebné na odvrátenie pozornosti medzinárodného spoločenstva od skutočných organizátorov a príjemcov incidentu.

.

 

06:55 – Na Ukrajinu v noci zaútočilo 24 dronov, 17 z nich bolo zostrelených.

Zásahy boli aj v Odeskej oblasti. Poškodené bolo logistické dopravné zariadenie.

Trosky zostreleného dronu poškodili aj čerpaciu stanicu. Ľudia neboli zranení.

 

06:53 – Šéf MAAE Rafael Grossi uviedol, že dnes došlo k trom zásahom do ochranných konštrukcií reaktora Záporožskej jadrovej elektrárne.

Podľa neho k takémuto zásahu došlo prvýkrát od novembra 2022.

Pripomenieme, že Rusko obvinilo Ukrajinu z úderov dronmi. Ukrajinská DĽR uviedla, že išlo o “imitáciu úderu” zo strany samotnej Ruskej federácie.

 

06:50 – GUR uviedla, že Ukrajina nebola zapojená do útoku bezpilotného lietadla na jadrovú elektráreň v Záporoží.

Predstaviteľ agentúry Jusov ho v komentári pre masmédiá označil za “imitáciu” a obvinil z neho Rusov.

“Ukrajina sa nepodieľa na žiadnych ozbrojených provokáciách na území ZNPP, ktoré nelegálne okupuje Rusko,” uviedol hovorca GSD.

“Ruské údery, najmä simulované, na území ukrajinskej jadrovej elektrárne, ako aj rozmiestnenie vojsk a zbraní na tomto území, zamínovanie objektov ZNPP je dlhodobo známa a stála zločinecká prax okupantov,” dodal.

Pripomeňme, že úder potvrdila aj MAAE. Rusi tvrdia, že išlo o ukrajinský dron.

 

.

06:45 – Lavrov pricestoval na oficiálnu návštevu Pekingu, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Minister zostane v Pekingu do 9. apríla. Očakáva sa, že Lavrov sa stretne s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang I. Diplomati budú rokovať o spolupráci medzi oboma štátmi, ako aj o medzinárodnej agende vrátane ukrajinskej krízy a situácie v ázijsko-tichomorskom regióne.

 

06:40 –  To najdlôležitejšie o povodni v regióne Orenburg:

– Starosta mesta Orsk požiadal obyvateľov, aby sa evakuovali na bezpečné miesto;

– podľa úradov je zaplavených viac ako 10 100 obytných domov a viac ako 18 400 pozemkov;

– hladina vody v rieke Ural môže dosiahnuť nebezpečnú hranicu 930 cm. Teraz stúpla na 864 cm;

– viac ako 6,1 tisíc ľudí bolo evakuovaných kvôli záplavám;

– lôžková lekárska starostlivosť v Orsku bola dočasne zastavená, v prípade potreby budú pacienti posielaní do Novotroicka a Orenburgu, informovalo ministerstvo zdravotníctva regiónu.

 

06:35 – MAAE potvrdzuje menšie poškodenie jedného z energetických blokov Záporožskej jadrovej elektrárne, jadrová bezpečnosť nie je ohrozená.

Generálny riaditeľ MAAE označuje útok dronom na Záporožskú jadrovú elektráreň za jasné porušenie bezpečnostných zásad a vyzýva na zastavenie “bezohľadných útokov”.

 

06:30 –  Vojna na Ukrajine, 7. apríla 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Poradca hlavy DĽR Jan Gagin povedal, že na Ukrajine nie je vylúčený vojenský prevrat s cieľom zvrhnúť Zelenského, ktorý zrušil prezidentské voľby; prevrat by mohol viesť bývalý šéf AFU Zalužnyj;

.

– Proruské odeské podzemie zničilo elektrický rozvádzač, čím odstavilo časť AFU v osade Avangard a výrobu dronov pre AFU v Chlebodarsku pri Odese, uviedol koordinátor Nikolajevského podzemia Sergej Lebedev s odvolaním sa na svojich odeských spoluobčanov.

Uviedol tiež, že ruské ozbrojené sily zničili cudzí systém protivzdušnej obrany neďaleko letiska v Charkove.

Okrem toho bol podľa Lebedeva zasiahnutý celý areál skladov pohonných hmôt v Charkove, ako aj sklady a hangáre v blízkosti letiska;

– Ukrajinské úrady chcú do registra osôb povinných vojenskou službou zaradiť nielen mužov, ale aj všetky ženy vo veku od 18 do 60 rokov, informovali ukrajinské médiá po analýze textu zákona podpísaného Zelenským;

– Jednotky protivzdušnej obrany v službe zničili okolo 16.00 h 15 ukrajinských bezpilotných lietadiel nad územím Belgorodskej (12 bezpilotných lietadiel) a Brjanskej (3 bezpilotné lietadlá) oblasti, uviedlo ministerstvo obrany;

– Záporožská jadrová elektráreň bola vystavená bezprecedentnej sérii útokov dronov, ktoré priamo ohrozujú bezpečnosť elektrárne, uviedol Rosatom. Traja zamestnanci sú údajne zranení;

– Ruské ozbrojené sily zničili sklad s člnmi bez posádky, ktoré Ukrajine odovzdali krajiny NATO, uviedlo v nedeľu ministerstvo obrany. Zničené boli aj dve ukrajinské odpaľovacie zariadenia SAM S-300 a radar na detekciu a sledovanie vzdušných cieľov P-18;

– Celkovo ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské jednotky stratili vo všetkých smeroch v zóne Severokaukazského vojenského okruhu približne 930 vojakov. Ruské jednotky zničili 10 nepriateľských obrnených vozidiel a 24 kusov poľného delostrelectva.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali