To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj: Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým je pri moci Putin

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Zelenskyj: Ukrajina nebude rokovať s Ruskom, kým je pri moci Putin

Bratislava 30. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Twitter, Telegram)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ilustračné foto

20:15 – Poslanci nemeckého Bundestagu odmietli návrh CDU/CSU na zvýšenie vojenskej podpory Ukrajine a organizáciu dodávok bojových tankov.

Reklama

Podľa denníka Die Zeit za uznesenie hlasovalo 179 poslancov, 476 bolo proti a jeden poslanec sa zdržal hlasovania.

Podľa textu dokumentu frakcia CDU/CSU trvala na “okamžitom a výraznom zintenzívnení vojenských dodávok, pokiaľ ide o množstvo a kvalitu zbraní”.

Reklama

Konzervatívci žiadali najmä presun “bojových obrnených vozidiel” zo zásob nemeckých ozbrojených síl.

“Okrem toho je potrebné urýchlene rozhodnúť o návrhoch obranného priemyslu na organizáciu dodávok bojových vozidiel pechoty a bojových tankov,” uvádza sa v uznesení.

 

19:41 – Ukrajinská armáda bude na východe Ukrajiny pokračovať v protiofenzíve proti ruským inváznym silám aj napriek pokusu Moskvy o anexiu štyroch ukrajinských regiónov. V piatok to napísal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri.

“Pokusom o anexiu ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti sa (ruský prezident Vladimir) Putin snaží zabrať územia, ktoré ani fyzicky nekontroluje,” uviedol šéf ukrajinskej diplomacie. Pre Ukrajinu sa týmto krokom nič nemení. “Pokračujeme v oslobodzovaní našej krajiny a našich ľudí, obnovovaní našej územnej celistvosti,” napísal.

Reklama

 

19:40 – Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil v piatok tvrdenie ruského prezidenta o sabotovaní plynovodov Nord Stream západnými krajinami za absurdné a poburujúce.

 

19:39 – Uvalenie nových sankcií na Moskvu v piatok oznámila aj Británia ako reakciu na ruské anektovanie okupovaných častí Ukrajiny.

 

Reklama

18:01 – Hlavné udalosti vo večernom súhrne ukrajinského generálneho štábu:

  1. Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v oblastiach Maiorsk, Zajceve, Otradivka a Bachmutskoje (Donecká oblasť).
  2. Rusi uskutočnili 3 raketové a 5 leteckých útokov a vykonali viac ako 15 ostreľovacích útokov z MLRS. Používali aj bezpilotné lietadlá Shahed-136 iránskej výroby. Nepriateľské útoky zasiahli viac ako 25 osád. Konkrétne Kosťantynivka, Záporožie, Mykolajiv, Hulajpoľ, Redkodub, Belogorivka, Novoandrejivka, Blagodativka a Myroľubivka.
  3. Letectvo AFU uskutočnilo deväť úderov. Sily protivzdušnej obrany AFU zostrelili jedno bezpilotné lietadlo.

 

17:24 – Joe Biden kritizoval “falošné tvrdenia Moskvy o anexii” a prisľúbil, že bude naďalej pomáhať Ukrajine získať späť všetky jej územia.

Vyhlásenie amerického prezidenta bolo zverejnené po oznámení nových sankcií voči Rusku, informovala stanica Sky.

“Spojené štáty budú vždy rešpektovať medzinárodne uznané hranice Ukrajiny. Budeme naďalej podporovať úsilie Ukrajiny o opätovné získanie kontroly nad svojím územím posilnením jej pozície vojensky a diplomaticky, a to aj prostredníctvom dodatočnej bezpečnostnej pomoci vo výške 1,1 miliardy dolárov, ktorú Spojené štáty oznámili tento týždeň.”

Prezident Biden povedal, že USA sa nebojí dodať zbrane Ukrajine.

“Vyzývam všetkých členov medzinárodného spoločenstva, aby odmietli nezákonné pokusy Ruska o anexiu a podporili ukrajinský ľud tak dlho, ako to bude potrebné,” povedal.

 

17:10 – Spojené štáty uvalili na Rusko nové sankcie, uviedlo americké ministerstvo financií.

Zoznam obsahuje desiatky fyzických a právnických osôb.

Reklama

Sankcie boli uvalené najmä na guvernérku ruskej centrálnej banky Elvíru Nabiullinovú, podpredsedu ruskej vlády Alexandra Novaka, rodinných príslušníkov podpredsedu ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrija Medvedeva a ruského premiéra Michaila Mišustina, ako aj na členov Bezpečnostnej rady.

 

17:08 – Ukrajinský prezident dnes usporiadal zasadnutie SNBO, ktoré sa zaoberalo dnešnými vyhláseniami Moskvy o anexii ukrajinských území.

“Diskutovalo sa o opatreniach, ktoré treba prijať na zaistenie kolektívnej bezpečnosti euroatlantického priestoru a Ukrajiny,” uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

Medzi ne patrili:

Reklama
  • posilnenie a rozšírenie medzinárodnej koalície na podporu Ukrajiny,
  • zvýšenie vojenskej a technickej pomoci nášmu štátu,
  • zvýšenie sankčného tlaku na Rusko,
  • predloženie návrhov na zaistenie bezpečnosti na medzinárodnej scéne,
  • zintenzívnenie stratégie jadrového odstrašovania Ruska zo strany euroatlantických krajín,
  • boj proti hybridným hrozbám zo strany agresorskej krajiny.

Zdá sa, že hlavným problémom je stratégia jadrového odstrašovania, pričom Putin vyhlásil, že bude brániť “nové územia Ruska” všetkými prostriedkami.

 

14:16 – Národná polícia oznámila, že v Odese boli odhalení “správcovia siete proruských kanálov”.

Sú podozriví zo zverejňovania fotografií na internete, ktoré zachytávajú následky úderov dronov kamikadze v Odese niekoľko minút po ich zásahu.

Sú tiež obvinení z vytvárania obsahu, ktorý diskredituje armádu a ospravedlňuje ozbrojenú agresiu, uviedla národná polícia.

Reklama

Súdiac podľa adresy na screenshotoch stránky ide o jeden z malých telegramových kanálov v Odese, na ktorý sa prihlásilo 334 používateľov.

 

14:06 – Krajiny EÚ sa predbežne dohodli na ôsmom balíku sankcií voči Rusku, informovala agentúra Reuters.

Konečné rozhodnutie sa prijme budúci týždeň.

Podľa predbežných údajov sa nový balík sankcií EÚ voči Rusku zameria na viac ako 1 300 osôb a organizácií.

 

14:05 – A ďalšie informácie od Peskova o nových “hraniciach” Ruska po anexii ukrajinských území.

Reklama

Ako sa ukázalo, zatiaľ nie je nič jasné.

“Územia “DĽR” a “LĽR” sa stanú súčasťou Ruska v hraniciach z roku 2014, v ktorých Moskva predtým uznala ich nezávislosť,” povedal Peskov.

To znamená, že Rusko bude považovať hranice Doneckej a Luhanskej oblasti za “svoju hranicu”.

Čo však bude Rusko považovať za “svoju hranicu” v Záporožskej a Chersonskej oblasti – súčasnú líniu frontu alebo celú hranicu týchto regiónov – Peskov nepovedal. Sľúbil však, že túto otázku dnes “objasní”.

 

14:04 – Nórsko môže zakázať vstup ruským turistom.

“Ak to bude potrebné, hranice rýchlo uzavrieme, zmeny sa môžu uskutočniť v čo najkratšom čase,” uviedla nórska ministerka spravodlivosti a verejnej bezpečnosti Emily Enger Melová.

Reklama

 

14:02 – Vyjadrenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova k udalostiam na Ukrajine:

  1. O možnosti rokovaní so Zelenským: “Kyjev opustil cestu rokovaní, požiadavky Moskvy sa nezmenili, ‘špeciálna operácia’ bude pokračovať.
  2. O úderoch ukrajinských ozbrojených síl na územia, ktoré sa dnes chystá anektovať Rusko: “budú sa považovať za akt agresie voči Rusku a nič iné”.
  3. O ďalších vojenských plánoch Ruska: “celé územie DĽR v hraniciach Doneckej oblasti od roku 2014 má byť oslobodené”.
  4. O možnosti, že Rusko použije jadrové zbrane: “Pokiaľ ide o celú túto jadrovú diskusiu, opäť môžeme vyzvať všetkých, aby sa oboznámili s príslušnou doktrínou, kde je všetko napísané”. Peskov tiež povedal, že “ľudia, ktorí sa správajú nezodpovedne, hovoria o jadrovej eskalácii. Túto tému nechceme rozvíjať. Vyzývame všetkých, aby sa správali zodpovedne.

 

14:00 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Kyjev pokračuje v ostreľovaní územia priľahlého k ZJE, údery prichádzajú z oblasti Nikopola.
  • Ruské ozbrojené sily potlačili paľbu nepriateľa na Záporožskú jadrovú elektráreň, radiačné pozadie v elektrárni je v norme.
  • Ruské vzdušné sily zničili montážne haly pre ukrajinské taktické rakety krátkeho doletu Grom-2 a Točka-U pri Dnepri na území mesta Južmaš.
  • Stíhačky ruského letectva zostrelili ukrajinský MiG-29 v DNR
  • Ruské letectvo zničilo mobilnú skupinu centra elektronického prieskumu AFU v Nikolajevskej oblasti.
  • Ruské ozbrojené sily zničili až 200 nacionalistov pri Kramatorsku údermi na miesta dočasného rozmiestnenia jednotiek AFU a sklad zbraní.
  • Ruské sily protivzdušnej obrany zničili ukrajinský Su-25 v Nikolajevskej oblasti.
  • Americká čata HIMARS údajne zasiahla AFU pri Nikolajeve.

 

12:00 – Republikánsky senátor Lindsey Graham povedal, že jadrový útok na Ukrajinu by sa mal považovať za útok na NATO.

“Ak bude Putin naďalej ohrozovať Ukrajinu a použije jadrové zbrane, budeme to považovať za rozsiahly útok na NATO. Radiačná situácia sa netýka len Ukrajiny, ale celej Európy,” povedal.

Reklama
Lindsey Graham
Na snímke Lindsey Graham

Reakcia by podľa neho mala byť “ohromujúca” a dôsledky pre Ruskú federáciu “katastrofálne”.

Povedal, že radiácia sa neobmedzí len na Ukrajinu, ale zasiahne aj Európu, takže podľa jeho názoru by USA mali úder na Ukrajinu považovať za úder na NATO.

Zostáva však nejasné, či názor senátora z opozičnej strany odráža postoj Bieleho domu.

 

11:23 – Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala na vytvorenie celoeurópskej bezpečnostnej architektúry.

Domnieva sa, že Rusko by sa malo podieľať na jej vytváraní.

“Musíme pokračovať v práci na celoeurópskej bezpečnostnej architektúre s účasťou Ruska, aj keď si to vyžaduje veľa vytrvalosti,” povedala na podujatí v meste Goslar.

Reklama

 

11:16 – Moskva sa pripravuje na zhromaždenie v súvislosti s anexiou zabraných ukrajinských území.

Dnes sa má v Kremli podpísať dohoda o “anexii” území “Laoskej ľudovodemokratickej republiky” a zabratých oblastí Cherson a Záporožie.

Podpisová akcia sa uskutoční v Jurajskej sieni Veľkého kremeľského paláca o 15:00. Podpisu bude predchádzať Putinov prejav, po ktorom bude nasledovať samotná ceremónia.

Očakáva sa, že Putin sa stretne aj s “hlavami” pseudorepublík a napadnutých území.

Budúci týždeň bude anexiu schvaľovať Štátna duma a Rada federácie, potom bude právne platná podľa ruského práva.

 

Reklama

10:03 – Šéf Zväzu ruských filmárov Nikita Michalkov požiadal premiéra Michaila Mišustina, aby udelil odklad mobilizácie filmovým profesionálom, “ktorí pracujú na nakrúcaní spoločensky dôležitých projektov”.

Michalkov tvrdí, že “nežiada, aby bol niekto oslobodený od vojenskej služby”. Podľa neho ide o dokončenie filmových procesov “začatých a hlavne z verejných peňazí, ak majú naozaj umeleckú a morálnu hodnotu”.

“Práve na toto obdobie žiadam, aby tí, bez ktorých sa tieto projekty nedajú dokončiť, dostali odklad,” povedal.

 

10:00 – Britský minister obrany Ben Wallace navštívil tento týždeň Kyjev. Ale napísal o tom až dnes.

Reklama

“Som rád, že som tento týždeň navštívil svojho dobrého priateľa Alexeja Reznikova v Kyjeve, aby sme prediskutovali ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine. Naša podpora ich boja proti ruskej agresii naberá na sile a bude pokračovať až do roku 2023 a neskôr,” uviedol Ben Wallace na Twitteri.

 

 

 

9:40 – Na Nikolajevskú oblasť zaútočilo päť bezpilotných lietadiel kamikadze typu Šahíd-136, uviedol šéf nikolajevskej regionálnej štátnej správy Vitalij Kim.

Nad regiónom boli zostrelené tri drony, jeden zaútočil na administratívnu budovu, druhý na objekt kritickej infraštruktúry.

V Nikolajeve došlo k útoku na Smerč, zahynuli traja ľudia, 11 bolo zranených. Medzi zranenými je aj 17-ročný chlapec.

Dve rakety S-300 zasiahli desaťposchodovú budovu a zranili deväť ľudí, z ktorých traja sú vo vážnom stave.

V regióne boli zasiahnuté obce Olšanska, Berezneguvatska, Inguletska, Širokivska a Arbuzinska.

 

8:56 – Pri raketovom útoku na Cherson bol zabitý “prvý zástupca šéfa” okupačnej Chersonskej oblastnej štátnej správy pre bezpečnosť Oleksij Kateriničev.

Na svojom poste bol už mesiac a pol.

Reklama

Predtým 25 rokov slúžil v pohraničných silách a jednotkách FSB.

 

8:41 – V Záporožskej oblasti boli ľudia čakajúci v rade na opustenie územia nekontrolovaného vládou zasiahnutí raketovou paľbou.

Došlo k úmrtiam a zraneniam, uviedol tajomník mestskej rady Anatolij Kurtev.

Guvernér Alexandr Staruch spresnil, že išlo o konvoj, ktorý tam viezol humanitárnu pomoc.

K ostreľovaniu došlo dnes ráno. Miestne médiá prinášajú fotografie a videá z incidentu.

 

8:40 – Možnosť jadrového konfliktu je malá, ale existuje, hovorí Michail Podoljak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie.

“Možnosť jadrového konfliktu je nízka, ale existuje. A ak svet, teda jeho civilná časť, dovolí úplný kolaps medzinárodného mechanizmu jadrovej bezpečnosti, dôsledky budú katastrofálne nielen pre Ukrajinu,” povedal v rozhovore pre denník La Repubblica.

 

8:39 – Je pravdepodobné, že Bielorusko bude priamo zapojené do vojny proti Ukrajine zo strany Ruska, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny (USA).

Takto odborníci komentujú vyhlásenia Ukrajiny, že Bielorusko sa pripravuje na prijatie mobilizovaných ruských vojakov.

“Je veľmi nepravdepodobné, že ide o hlavné indikátory bezprostrednej účasti Bieloruska na Ukrajine v mene Ruska,” uvádza sa v zhrnutí inštitútu.

Je nepravdepodobné, že by ruské jednotky využili Bielorusko ako východiskovú základňu pre pozemné útoky na Ukrajinu, a to aj napriek správam o hromadení vojakov a vybavenia v Bielorusku.

O to viac, že neexistujú žiadne dôkazy o pohybe ruských vojsk do krajiny.

Reklama

Putin zároveň využije Bielorusko na rozvoj vojenského potenciálu ruských ozbrojených síl, tvrdia experti

 

8:10 – Putin podpísal dekrét o “uznaní nezávislosti” Chersonskej a Záporožskej oblasti. Je to krok k ich pripojeniu v piatok 30. septembra.

Dekréty
Na snímke dekréty o uznaní nezávislosti Záporožskej (vľavo) a Chersonskej oblasti

Rusko ešte vo februári uznalo “nezávislosť” DĽR a LĽR, ktoré chce Rusko tiež pripojiť.

 

8:09 – “DĽR” uvalila “sankcie” prakticky na všetkých predstaviteľov starej doneckej elity, ktorí riadili región a podnikali v ňom posledných 20-25 rokov.

 

8:05 – V dôsledku zásahu na rieke Dneper zahynul jeden človek a najmenej dvaja boli zranení.

Informoval o tom vedúci OVA Valentyn Rezničenko.

Zverejnil fotografiu horiacich autobusov dopravnej spoločnosti, ktorú zasiahol jeden zo štrajkov. Podľa neho horí administratívna budova a 50 autobusov.

autobusy
Na snímke horiace autobusy

 

7:24 – Bývalý prezident USA Donald Trump vyjadril želanie viesť proces rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou.

Trump povedal, že Rusko a Ukrajina potrebujú mierovú dohodu a on osobne je ochotný ju uľahčiť rozhovorom s Putinom.

“Obe strany to potrebujú a chcú. V stávke je celý svet,” napísal Trump na sociálnej sieti Truth.

 

Reklama

7:23 – Ukrajina potrebuje 200 húfnic, aby mohla úspešne pokračovať v bojoch. Vyhlásil to poradca kancelárie ukrajinského prezidenta v programe Marka Fejgina.

Potvrdil tiež, že Haymary vyčlenené v rámci posledného balíka pomoci USA dorazia na Ukrajinu do roka a pol.

“Najskôr však potrebujeme veľa delostrelectva. A najlepšie rýchlejšie ako za rok a pol,” dodal Arestovič.

 

6:55 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Zelenského :

  1. Hlásené telefonáty s poľským prezidentom a talianskym premiérom, ako aj s predsedom francúzskeho parlamentu. Poďakoval za odsúdenie pripravovanej anexie ukrajinských území.
  2. Podľa Zelenského s poľským prezidentom hovorili o cezhraničnej spolupráci a odstraňovaní prekážok.
  3. Rozprávanie o komunikácii so študentmi univerzity v Zürichu (Švajčiarsko).
  4. Prešiel do ruštiny a pripomenul svoj dnešný príhovor malým národom Ruska. Vyzval Rusov, aby zastavili Putina.
  5. Rozprával o úderoch na Nikolajev, Charkov a ďalšie regióny.
  6. Informoval o prepustení šiestich príslušníkov ukrajinskej armády.

 

6:48 – Bulharsko napriek žiadosti Kyjeva nedodá Ukrajine ťažké zbrane. Oznámil to technický minister obrany krajiny Dimitar Stojanov.

“Ukrajinský veľvyslanec nás požiadal o ťažké zbrane. Moja odpoveď bola jasná: existuje parlamentné rozhodnutie o poskytnutí vojenskej a technickej pomoci, ale nie o poskytnutí zbraní. Pokiaľ budem ministrom, Ukrajine nebudú dodané žiadne zbrane,” povedal Stojanov v odpovedi na otázku bulharskej národnej televízie.

 

6:45 – Hlavné udalosti z 29. septembra 2022 z ruského pohľadu:

  • V Kremli sa v piatok uskutoční slávnostný podpis zmlúv o pripojení štyroch nových subjektov k Rusku.
  • Putin informoval Erdogana o výsledkoch referend na oslobodených územiach a upozornil na ich transparentnosť a súlad s medzinárodným právom.
  • Guterres povedal, že OSN neuzná vstup DĽR, LĽR, Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruska.
  • Ruské letectvo zničilo až 80 žoldnierov cudzineckej légie pri Nikolajevke v DĽR.
  • Ruská armáda zasiahla batériu amerických húfnic M777 v Záporožskej oblasti.
  • Deväť ukrajinských muničných skladov zničených v DNR, Dnepropetrovskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti.
  • Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 70 ukrajinských vojakov v mieste dočasného rozmiestnenia v Kupjansku v Charkovskej oblasti.
  • Putin na Rade ministrov žiadal napraviť všetky chyby v čiastočnej mobilizácii, riešiť každý konkrétny prípad.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali