To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA neočakávajú ukončenie vojny v najbližších mesiacoch

To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA neočakávajú ukončenie vojny v najbližších mesiacoch

Kyjev 6. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexei Alexandrov, screenshot)

Aktualizované 6. januára 2023 20:49

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke pohľad na interiér kuchyne v činžiaku zbombardovanom počas bojov vo východoukrajinskom meste Mariupol v Doneckej oblasti kontrolovanej Ruskom

20:45- USA neočakávajú ukončenie vojny v najbližších mesiacoch. Toto vyhlásenie predniesol hovorca Bieleho domu John Kirby na brífingu.

Reklama

“Neočakávame, že Rusi v najbližších mesiacoch zdvihnú ruky a prestanú (bojovať). Ako sme povedali pred niekoľkými týždňami, neočakávame, že boje v zime ustanú,” povedal Kirby.

 

Reklama

20:40- Najdôležitejšie body večerného prejavu Zelenského:

1. Informoval o návšteve amerických senátorov v Kyjeve, o telefonickom rozhovore medzi ukrajinským a americkým ministrom obrany a o novom balíku vojenskej pomoci z USA v hodnote 3 miliárd dolárov, ktorý po prvýkrát zahŕňal aj obrnené vozidlá Bradley.

2. Poďakoval nemeckému kancelárovi za poskytnutie systému protivzdušnej obrany Patriot. Povedal, že so Scholzom diskutovali aj o dodávke BMP Marder.

3. Informoval o telefonickom rozhovore s predsedom vlády Japonska, ktoré tento rok predsedá skupine G7, a s predsedom vlády Švédska, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

 

Reklama

20:20- Škandál s blokovaním dovozu dronov na Ukrajinu pokračuje. Teraz z toho ukrajinských predstaviteľov obvinila poslankyňa Eurosolidarity Sofija Fedyna.

Ako uviedol Fedyna na Facebooku, na hraniciach sú zadržiavané všetky druhy dronov, a to z rôznych dôvodov. “Keď sme začali riešiť veci s poľskými kolegami, zistili sme, že drony Mavic (DJI Mavic) nie sú na žiadosť ukrajinskej strany púšťané cez hranice. A keď som sa na to na dobrovoľníckom fóre spýtal Štátnej služby pre kontrolu exportu – ani im to nevadilo.”

Podľa posledného rozhovoru sa mi zdá, že minister obrany Reznikov nechápe, čo sa deje na fronte…

Okrem toho je vývoj dronov na Ukrajine blokovaný. Pravdepodobne niekto chce na dodávkach “zarobiť”,” napísal Fedyna.

Dobrovoľníci predtým informovali, že dovoz civilných dronov pre ukrajinské ozbrojené sily je blokovaný a brzdený colnými orgánmi. Formálnym dôvodom je, že ide o tovar dvojakého použitia (t. j. môže sa použiť aj na vojenské účely). V tejto súvislosti dobrovoľníci požadujú, aby sa tieto obmedzenia nevzťahovali na súkromne dovážané drony.

Reklama

 

19:38 – Rusko sústreďuje zoskupenie na útočné akcie.

Vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Jermak to povedal na brífingu s americkými senátormi Jackom Reedom a Angusom Kingom, ktorí pricestovali do Kyjeva.

Na brífingu sa hovorilo aj o potrebách ukrajinských ozbrojených síl v oblasti poskytovania vojenského vybavenia a munície a ochrany ukrajinskej kritickej infraštruktúry.

 

19:11 – USA poskytli Ukrajine nový balík vojenskej pomoci v hodnote 3 miliárd dolárov.

Informoval o tom Biely dom.

Balík obsahuje 225 miliónov dolárov na dlhodobé posilnenie vojenského potenciálu krajiny a modernizáciu ozbrojených síl, ako aj 682 miliónov dolárov na nákup zbraní pre partnerov Washingtonu na východnom krídle NATO.

 

18:30- Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v piatok označil Ruskom jednostranne vyhlásené dočasné prímerie na Ukrajine za “nedôveryhodné” a “pokrytecké”. 

Reklama

“Kremľu absolútne chýba dôveryhodnosť a toto vyhlásenie jednostranného prímeria nie je dôveryhodné,” povedal Borrell počas návštevy Maroka. “Bolo to Rusko, ktoré spustilo túto nezákonnú agresiu,” uviedol. “Keď agresor hovorí o prímerí, je podľa môjho názoru vzhľadom na takéto pokrytectvo odpoveďou, ktorú to v nás všetkých vyvoláva, skepticizmus,” dodal.

Borrell vyzval Moskvu na konkrétne kroky vrátane úplného zastavenia útokov ruských síl. “Rusko musí stiahnuť svoje jednotky a vojenskú techniku z ukrajinského územia,” apeloval. Ak Rusko tieto požiadavky nesplní, predstavuje “jednostranné prímerie pokus Ruska získať čas na preskupenie svojich jednotiek a snahu napraviť svoju poškodenú medzinárodnú reputáciu”, poznamenal.

 

18:21 – Nemecký Bundeswehr má príliš málo Leopardov na to, aby ich mohol poskytnúť Ukrajine vo významnom počte.

Informoval o tom denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Reklama

“Ukrajinská ofenzíva sa zastavila. Rusko hrozí na jar veľkou ofenzívou. Ukrajinská armáda potrebuje bojové tanky na obranu (Ukrajincov), rovnako ako na oslobodenie iných území.

Bundeswehr má príliš málo Leopardov na to, aby ich mohol presunúť vo významnom počte. Na dvoroch nemeckých zbrojárskych dielní sa však stále nachádzajú desiatky Leopardov staršieho typu,” napísal denník a jasne uviedol, že by mali byť odovzdané Ukrajine.

 

17:42 – Rusko pripravuje jednorazovú daň pre veľké podniky z dôvodu nedostatku peňazí na vojnu.

Podľa agentúry Bloomberg plánuje ruská vláda kvôli problémom so štátnym rozpočtom zvýšiť daňové zaťaženie veľkých podnikov, aby mohla financovať vojnu.

Reklama

Premiér Mišustin navrhuje “mobilizáciu príjmov” prostredníctvom výberu paušálnych platieb od výrobcov uhlia a hnojív. Navrhuje tiež vysoké dividendy od štátnych podnikov – najmenej 50 % čistého zisku.

Aspoň časť peňazí, ktoré chcú získať od veľkých podnikov, by išla na pokrytie vojenských výdavkov. Rozhodnutie o výške dividend alebo paušálnej sumy ešte nebolo prijaté: jej výška bude závisieť od konečných rozpočtových údajov na celý rok 2022.

 

17:27 – Hlavná vec vo večernom súhrne Generálneho štábu ukrajinskej armády:

1. Ruská armáda vedie ofenzívu na Bachmutsk a snaží sa zlepšiť taktickú situáciu na Kupianskom, Limanskom a Avdejevskom smere. V ostatných prípadoch sa bráni.

2. Rusi vykonali jeden raketový útok a uskutočnili 12 ostreľovacích útokov z MLRS vrátane útokov na civilnú infraštruktúru v Doneckej a Dnepropetrovskej oblasti.

3. Ostreľovanie miesta rozmiestnenia ruských vojsk v Gavrilovke II v Chersonskej oblasti 5. januára je potvrdené: približne 100 zranených, údaje o zabitých sa overujú.

Reklama

4. Ukrajinské letectvo zasiahlo oblasť sústredenia ruských jednotiek.

 

17:07 – Volodymyr Zelenskyj informoval o telefonickom rozhovore s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

“Poďakoval mu za silný obranný balík, najmä za niekoľko Marderov a Patriot. Diskutovali sme o ďalšej spolupráci pri posilňovaní ukrajinskej armády,” napísal prezident na svojom kanáli na telegrame. (upr.)

 

16:12 – Zmení Izrael politiku voči Ukrajine?

Po návrate premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý je považovaný za “Putinovho priateľa”, k moci v Izraeli sa hovorí o zmene politiky voči Ukrajine a obnovení priamych kontaktov s ruskými orgánmi.

Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen uviedol, že izraelské orgány majú v úmysle menej verejne hovoriť o “ukrajinsko-ruskej otázke” a už uskutočnili telefonické rozhovory s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.
Ide o prvý kontakt medzi ministrami zahraničných vecí oboch krajín od vypuknutia vojny na Ukrajine. Prvýkrát izraelský minister nevolal svojmu ukrajinskému, ale ruskému kolegovi.

Reklama

Netanjahu sa zároveň rozprával so Zelenským. Jeho výsledok však západná tlač nepovažuje za veľmi úspešný.

Ukrajina však už teraz hovorí, že Netanjahu by sa mohol stať “účinným sprostredkovateľom” medzi Kyjevom a Moskvou.

 

15:30 – Objavili sa reakcie úradu prezidenta a ukrajinského ministerstva obrany na vyhlásenie Ruskej federácie o vianočnom prímerí.

1. Michail Podoľak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie, pripomenul, že dnes bol na celej Ukrajine vyhlásený letecký poplach (hoci počas neho nedošlo k raketovým úderom (pozn. red.) a bola napadnutá hasičská stanica v Chersone.

“Nikdy neberte slová Ruska vážne. Je to vždy primitívny cynický podvod,” napísal na Twitteri.

2. Námestníčka ministra obrany Anna Malyarová uviedla, že za deväť rokov Rusko nikdy nedodržalo dohody o prímerí.

Reklama

Všetky vyhlásené prímeria boli “zmarené úmyselným konaním nepriateľa”, uviedla na Telegrame.

 

14:22 – Ruská armáda uviedla, že od piatka 10.00 h SEČ dodržuje na Ukrajine dočasné jednostranné prímerie, tak ako bolo nariadené prezidentom Vladimirom Putinom, a ukrajinské jednotky obvinila z ostreľovania ťažkými zbraňami.

 

13:05 – Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že dnes od 12.00 moskovského času (11.00 kyjevského času) jednostranne vyhlásilo prímerie na celej línii frontu.

Ruské ministerstvo obrany zároveň uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily sa nepripojili k prímeriu a pokračujú v ostreľovaní.

Ukrajinské úrady včera vyhlásili, že Ukrajina neprijala ruský návrh na “vianočné prímerie” a bude pokračovať v bojoch.

Reklama

 

13:03 –  Na pozadí vojny na Ukrajine v nemeckom Bundeswehri rastie počet vojenských zamestnancov, ktorí podali výpoveď z radov ozbrojených síl.

V roku 2022 sa počet odporcov vo svedomí zvýšil päťnásobne, uviedla skupina RedaktionsNetzwerk Deutschland s odvolaním sa na zástupcu nemeckého ministerstva pre rodinu, seniorov, ženy a mládež.

V minulom roku bolo podaných 951 žiadostí o odchod z vojenskej služby, zatiaľ čo v roku 2021 ich bolo 201.

Mnohí z tých, ktorí chceli odísť zo služby, odôvodnili svoju žiadosť tým, že pri podpise zmluvy s Bundeswehrom neočakávali, že vypukne vojna – vzhľadom na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu a možnú eskaláciu vojnových konfliktov s účasťou ďalších krajín, uvádza sa v materiáli.

 

13:01 – Predsedníčka výboru pre obranu Bundestagu Agnes Strack-Zimmermannová privítala rozhodnutie nemeckej spolkovej vlády dodať Ukrajine obrnené transportéry Marder a naznačila, že ďalšou dodávkou budú tanky Leopard.

Reklama

“Je veľkou úľavou, že nemecká vláda a najmä kancelárka konečne uvoľnili cestu pre dodávku obrnených vozidiel na Ukrajinu. Prichádza veľmi neskoro, ale nie príliš. Naše úsilie prinieslo výsledky. Ale: nevzdáme sa. Po Marderi prichádza Leopard,” napísala Strack-Zimmermannová na svojom Twitteri.

 

12:59 –  Bývalý šéf Národnej banky Ukrajiny Kyrylo Ševčenko, ktorý žije vo Viedni a je podozrivý z organizovania “zločineckej schémy” na spreneveru finančných prostriedkov zo štátnej Ukrhazbank, požiadal rakúske úrady o azyl (štatút utečenca, nezamieňať so štatútom dočasnej ochrany, ktorý Ukrajinci dostávajú v EÚ po 24. februári 2022).

Svoju žiadosť odôvodňuje tým, že je na Ukrajine politicky prenasledovaný (tak si vysvetľuje trestné konanie, ktoré bolo proti nemu začaté).

Situácia na frontoch 6. januára 2023
Situácia na frontoch 6. januára 2023

12:57 – Kyjev bol varovaný pred možnosťou núdzového výpadku elektrickej energie v dôsledku chladného počasia.

Reklama

Podľa mestskej vojenskej správy spotreba elektrickej energie v hlavnom meste v súčasnosti stúpa, a preto boli zavedené limity spotreby.

Situácia na frontoch 6. januára 2023
Situácia na frontoch 6. januára 2023

12:55 – Hlavné body z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Kyjevský režim pokračoval v delostreleckom ostreľovaní obývaných oblastí a ruských pozícií napriek prímeriu

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili za posledných 24 hodín päť dronov

– Ruské ozbrojené sily zneškodnili až 80 ukrajinských vojakov v Donecku

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili viac ako 50 ukrajinských vojakov na juhu Donecka

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili viac ako 40 ukrajinských vojakov a jeden tank v smere na Kupjansk

– Ruské ozbrojené sily zničili 400 protilietadlových raketových systémov ukrajinských ozbrojených síl od začiatku špeciálnej operácie

– Ruská armáda zničila za posledných 24 hodín tri muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej a Chersonskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili v Doneckej ľudovej republike odpaľovacie zariadenie a radar ukrajinského systému S-300

– Stíhačky ruského letectva v DĽR zostrelili lietadlo Su-25 ukrajinského letectva

– Ukrajinské ozbrojené sily vypálili v Záporožskej oblasti osem delostreleckých granátov, ruské ozbrojené sily odvetnou paľbou potlačili pozície AFU

– Ruské ozbrojené sily zničili tri diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl v smere na Krasnoliman

– Ukrajinské ozbrojené sily v LĽR podnikli tri delostrelecké útoky na pozície ruských ozbrojených síl

– Ruské ozbrojené sily zničili húfnicu D-20 v Doneckej ľudovej republike a zničili delostrelecký systém M-777 americkej výroby v Záporožskej oblasti

Reklama

– Ruské ozbrojené sily v Charkovskej oblasti a DĽR zasiahli protiraketové radarové stanice AN/TPQ-36 a AN/TPQ-50 americkej výroby.

 

10:42 – Ukrajinské ozbrojené sily sťahujú svoje zálohy zo smeru Svatove v LĽR a presúvajú ich smerom na Kreminnu, uviedol veliteľ trójskej dobrovoľníckej jednotky špeciálnych síl s prezývkou Alabaj.

“Ukrajinský generálny štáb pravdepodobne dospel k záveru, že je zbytočné rozptýliť sily po celej línii frontu Kremenna-Svatove a rozhodol sa sústrediť na Kremennu,” napísal na svojom kanáli Telegram.

 

10:40 –  Bieloruské ministerstvo obrany informuje, že do Bieloruska dorazil ďalší vlak s vojenským vybavením.

Do Bieloruska dorazil ďalší vlak s vojenským vybavením.
Do Bieloruska dorazil ďalší vlak s vojenským vybavením

 

Do Bieloruska dorazil ďalší vlak s vojenským vybavením.
Do Bieloruska dorazil ďalší vlak s vojenským vybavením

10:03 –  Počet obetí raketového útoku v Kyjeve z 29. decembra stúpol na tri.

Zomrela 40-ročná žena, ktorá bola po ostreľovaní vo vážnom stave v nemocnici, uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

“Toto je tretia obeť barbarského útoku Rusov pred Novým rokom,” povedal Kličko.

 

10:00 – Desať minút pred vianočným prímerím, ktoré vyhlásilo Rusko, Doneck hlásil ostreľovanie.

V Donecku miestne “úrady” oznámili, že v dôsledku ostreľovania bolo bez napätia 23 trafostaníc.

Bez dodávky elektrickej energie je 2 102 odberateľov.

 

Reklama

9:20 – Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov obvinil Washington, že neprejavuje dostatok ochoty, aby sa skončila vojna na Ukrajine.

Veľvyslancovo vyjadrenie je reakciou na ohlásenie Spojených štátov, že dodajú Kyjevu bojové vozidlá pechoty.

“Všetky súčasné činy Spojených štátov len priamo dokazujú, že Washington si neželá na Ukrajine politické riešenie,” povedal Antonov vo štvrtok vo Washingtone, ako ho podľa agentúry DPA citoval ruský TASS.

“Nikto by už teraz nemal pochybovať o tom, kto je zodpovedný za predlžovanie súčasného konfliktu,” dodal Antonov.

 

8:55 – Americký prezident Joe Biden ocenil činnosť systémov Patriot SAM na Ukrajine.

Povedal, že účinnosť vojenského vybavenia je už citeľná, hoci ešte nebolo ani odoslané.

“Fungujú a Rusi si to začínajú uvedomovať. Fungujú dobre a veľmi pomáhajú,” uviedol americký líder.

 

8:47 –  Soledar – prielom v obrane Ozbrojených síl Ukrajiny severne od mesta

Včera večer sa ruským jednotkám v oblasti Soledar podarilo prevziať kontrolu nad niekoľkými baštami ozbrojených síl Ukrajiny severne od Soledaru a dostali sa do jednej z osád.

Pokračujú tiež v ofenzíve južne od Soledaru v oblasti osady Krasnaja Hora. Po dobytí oboch osád budú prerušené zásobovacie línie zoskupenia Soledar Ozbrojených síl Ukrajiny a samotnému bude hroziť úplné obkľúčenie.

A potom sa mesto, ktoré bolo dôležitou súčasťou nepriateľskej obrannej línie Seversk-Soledar-Bachmut (Artemovsk), môže vzdať, čo by takmer okamžite priviedlo ukrajinské severské zoskupenie do krízy a dramaticky skomplikovalo postavenie “Bachmutskej posádky” AFU.

prielom v obrane Ozbrojených síl Ukrajiny severne od mesta
Prielom v obrane Ozbrojených síl Ukrajiny severne od mesta

8:34 – Putin vyhlásil “vianočné prímerie”, aby zasiahol do povesti Ukrajiny, uviedol americký Inštitút pre vojenské štúdie.

Podľa analytikov ruský prezident “možno vyzval na zastavenie paľby, aby Ukrajinu vykreslil ako neústupnú a neochotnú prijať potrebné kroky na rokovania”.

Reklama

Samotné prerušenie bojov by ruským jednotkám poskytlo možnosť odpočinku.

“Putin sa možno usiloval o 36-hodinovú prestávku pre ruské jednotky, aby si mohli oddýchnuť, zotaviť sa a znovu sa sústrediť na obnovenie útočných operácií v kritických častiach frontu,” uvádza sa v správe.

 

8:06 – Hlásia nálet na juhovýchodnej Ukrajine.

Nálet na juhovýchodnej Ukrajine
Nálet na juhovýchodnej Ukrajine

7:06 – Arestovič opísal ukrajinskú stratégiu na zimno-jarné vojenské obdobie.

Podľa neho Západ “pomaly, ale metodicky” ruší obmedzenia týkajúce sa transferu útočných zbraní do Kyjeva.

“Zhromažďovanie obrnených vozidiel a ďalšieho vybavenia obrannými silami nám umožní pripraviť sa na našu útočnú operáciu na oslobodenie legitímneho územia. Skôr či neskôr dostaneme zbrane dlhého doletu aj lietadlá západného typu,” povedal poradca kancelárie prezidenta Mark Fejgin.

Kým sa tak nestane, “musíme zadržať blížiacu sa ofenzívu a zabezpečiť, aby nepriateľ stratil útočné schopnosti”.

 

7:05 – Najdôležitejšie informácie z dnešnej rannej správy generálneho štábu AFU:

1. Nepriateľ sa snaží získať kontrolu nad Doneckou oblasťou a uskutočňuje ofenzívy v Bachmutskom a Limanskom smere.

Snaží sa zlepšiť taktickú situáciu na Kupjanskom a Avdejevskom smere, ale nemá úspech.

2. Ruské útoky v oblastiach Stelmachivka, Makiivka a Ploščanka v Luhanskej oblasti boli odrazené. Rovnako ako Spornoje, Soledar, Krasnaja Hora, Bachmut, Kleščevka, Kurdjumovka, Pervomajskoje, Marinka a Pobeda v Doneckej oblasti.

Na severných hraniciach Ukrajiny sa nevytvárajú žiadne náznaky nepriateľských útočných skupín.

4. Počas uplynulých 24 hodín uskutočnila Ruská federácia 17 leteckých útokov a 59 útokov s MLRS.

Ukrajinské letectvo uskutočnilo 15 úderov, ako aj tri údery na pozície ruského protilietadlového raketového systému. Počas dňa bolo tiež zostrelené nepriateľské lietadlo Su-25 a vrtuľník Mi-8.

 

7:03 –  Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by sa mohol stať účinným sprostredkovateľom medzi Moskvou a Kyjevom.

V rozhovore pre izraelskú televíziu I24news to uviedol poradca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Michail Podoljak.

“Nepochybujem o tom, že Netanjahu môže byť účinným sprostredkovateľom, pretože presne chápe, aké sú moderné vojny a aká je podstata sprostredkovania v takýchto podmienkach,” povedal Podoljak.

 

7:02 – Čaká Ukrajinu mobilizácia?

Momentálne nie je potrebná masová mobilizácia, ale všetko bude závisieť od situácie na fronte. Minister obrany Oleksij Reznikov to povedal v televíznom maratóne.

“U nás nie je taká veľká potreba ľudí ako v Rusku. Potrebujeme zbrane, vybavenie, výstroj. Preto dopĺňame to, čo potrebujeme. Bohužiaľ sú tu aj straty.

Dopĺňame straty našich bojových brigád, berieme niektorých špecialistov, ktorých potrebujeme na tie či oné úlohy, ale momentálne nevidím potrebu takejto masovej mobilizácie,” zdôraznil Reznikov.

 

7:00 -Zákon o zvýšenej zodpovednosti vojakov navrhlo vedenie ukrajinskej armády kvôli problémom s disciplínou, ktoré spôsobujú údajne Rusmi platení podnecovatelia.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov to povedal v rozhovore s Olenou Froliakovou.

“Bola to iniciatíva armády, pretože v určitých situáciách sú problémy s disciplínou a niektorí ľudia to zneužívajú. Boli tu podnecovatelia, ktorých platili Rusi, a títo ľudia sa potom vyhýbali zodpovednosti. Zásada nevyhnutnosti trestu teda v tomto bode nefungovala.

Keď niekto dezertoval z bojiska, v tej chvíli jeho spolubojovníci zomreli. Ide o zachovanie životov našich vojakov a prežitie nielen ozbrojených síl, ale aj celej krajiny. Preto dôverujem generálovi Zalužnému, generálnemu štábu, nášmu vojenskému veleniu a podporujem ich v tejto žiadosti,” povedal Reznikov.

Reklama

 

6:50 – Rusko chce využiť Vianoce ako zásterku. Takto komentoval Zelenskyj vo svojom večernom príhovore Putinovo rozhodnutie vyhlásiť na 6. a 7. januára “vianočné prímerie”.

“Teraz chce Rusko využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavilo ofenzívu našich chlapcov v Donbase a priblížilo k nim techniku, muníciu a mobilizovaných mužov. Každý na svete vie, ako Kremeľ využíva oddych vo vojne na to, aby v nej pokračoval s novou silou,” povedal.

 

6:47 – Jednostranné prímerie Ruska na pravoslávne Vianoce “by sa nemalo brať vážne”.

Minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to uviedol na Twitteri.

“Prezident Zelenskyj navrhol jasný mierový vzorec pozostávajúci z desiatich krokov. Rusko to ignorovalo a namiesto toho na Štedrý deň ostreľovalo Cherson a na Nový rok podniklo masívne raketové a dronové útoky. Ich súčasné ‘jednostranné prímerie’ nemožno a ani by sa nemalo brať vážne,” napísal Kuleba.

 

6:45 –  Boje na Ukrajine sa nachádzajú v kritickom bode a Západ musí urobiť všetko pre to, aby podporil Kyjev, vyhlásil americký prezident Joe Biden.

“Vojna na Ukrajine sa ocitla v kritickom bode,” povedal líder USA na zasadnutí svojho kabinetu. “Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme Ukrajincom pomohli vzdorovať ruskej agresii,” vyhlásil Biden. Jeho poznámky citoval tlačový odbor Bieleho domu.

 

6:42 – Washington zvažuje možnosť vycvičiť ukrajinskú armádu na obsluhu systémov protivzdušnej obrany Patriot v USA, uviedol Pentagón.

Hovorca Pentagónu brigádny generál letectva Patrick Ryder na otázku, či by Amerika mohla dodať Ukrajine tanky Abrams po rozhodnutí dodať BMP Bradley, tiež odpovedal, že USA zvážia všetky dostupné možnosti vojenskej pomoci Ukrajine v strednodobom a dlhodobom horizonte.

Hlavné z ruského pohľadu
Hlavné z ruského pohľadu

6:39 –  5. januára 2023. Hlavné z ruského pohľadu:

– Putin dal Šojguovi pokyn, aby zaviedol vianočné prímerie medzi 6. januárom 12:00 a 7. januárom 24:00, a to na základe návrhu patriarchu Kirilla zaviesť prímerie pozdĺž styčnej línie na Ukrajine.

– Ruské ministerstvo obrany vydalo na pokyn prezidenta rozkaz o 36-hodinovom prímerí pre vojská

– Ukrajinský tajomník NSDC povedal, že Kyjev odmieta podporiť ruský návrh vianočného prímeria

– Až 30 ukrajinských jednotiek zničených v smere na Kupjansk, až 40 v smere na Krasno-Lymne, až 60 v smere na Doneck, viac ako 40 v smere na Južný Doneck, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ofenzíva prebiehala smerom na Doneck, zasiahla 110. motorizovaná pešia brigáda a 79. výsadková brigáda

– Putin a Erdogan diskutovali o situácii na Ukrajine, pričom ruský líder zopakoval, že je otvorený dialógu, kým Kyjev splní známe požiadavky a zohľadní nové územné skutočnosti.

– Putin sa v rozhovore s Erdoganom zameral na deštruktívnu úlohu Západu, ktorý pumpuje zbrane do Kyjeva, turecký líder sa vyslovil za “víziu spravodlivého riešenia”

– Pušilin povedal, že vojaci zranení pri ostreľovaní Makejevky boli prevezení do iných ruských regiónov

– Prigožin uviedol, že prvá skupina bývalých väzňov, ktorí sa zúčastnili na vojenskej operácii ako dobrovoľníci v skupine Wagner, ukončila svoju šesťmesačnú zmluvu a ich záznamy v registri trestov boli vymazané

– USA 6. januára predstavia nový balík vojenskej pomoci Ukrajine, ktorý bude najväčší v histórii a bude stáť takmer 3 miliardy dolárov, tvrdia americké médiá

– USA majú v úmysle poskytnúť Ukrajine približne 50 bojových vozidiel pechoty Bradley, zatiaľ čo Nemecko má v úmysle poskytnúť Ukrajine BMP Marder a dodatočnú batériu SAM Patriot, uviedol Biely dom po telefonickom rozhovore medzi Bidenom a Scholzom.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:01

Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

12:03

Zvýšiť by sa mali všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie by sa mala zvýšiť na 5,83 eura. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erika Tomáša (Hlas-SD), o ktorom má v pondelok rokovať Hospodárska a sociálna rada.

11:40

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Ukázali to v piatok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

11:20

Čínska komerčná vesmírna spoločnosť CAS Space oznámila, že jej “kozmické turistické vozidlo” uskutoční svoj prvý let v roku 2027 a na okraj vesmíru sa dostane v roku 2028. Informovali o tom tamojšie štátne médiá.

11:05

Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v apríli 2024 hodnotu 2,4 %, čo bolo o 0,3 percentuálneho bodu (p. b.) menej, ako bola jej hodnota v marci 2024. Medzimesačná harmonizovaná inflácia dosiahla hodnotu 0,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

10:55

Ruské sily postúpili v jednej oblasti Charkovskej oblasti o desať kilometrov, no situáciu na bojisku sa ukrajinskej armáde podarilo stabilizovať. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre ukrajinské médiá.

10:47

Maďarské protiteroristické centrum (TEK) v reakcii na otázku servera 24.hu, či pre stredajší atentát na slovenského premiéra Roberta Fica na Slovensku sprísnia ochranu predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána, uviedlo, že informácie týkajúce sa bezpečnosti premiéra nezverejňujú. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

10:35

Španielska vláda nepovolí zakotviť pri španielskych brehoch žiadnemu plavidlu, ktoré nesie zbrane pre Izrael, uviedol v piatok španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

To posledné, čo Blízky východ potrebuje, sú podľa Albaresa ďalšie zbrane. Španielsko podľa jeho slov vyvinie všetko úsilie na dosiahnutie mieru a uzná Palestínu ako samostatný štát.

10:28

Posledný kus pôdy v súkromnom vlastníctve na nórskom strategickom súostroví Svalbard v Arktíde je na predaj. Tento majetok pravdepodobne zláka Čínu, ale Nórsko sa ho nehodlá vzdať bez boja.

10:19

Miera nezamestnanosti vo Francúzsku zostala v 1. štvrťroku 2024 stabilná a už tretí kvartál v rade sa drží na úrovni 7,5 %. Oznámil to v piatok francúzsky štatistický úrad INSEE.

10:06

Spotrebiteľské ceny benzínov v 19. týždni výrazne zlacneli a dosiahli najnižšie hodnoty za posledných osem týždňov (od polovice marca). Pokles ceny zaznamenala aj nafta, ktorú motoristi nakupovali najvýhodnejšie za posledných 16 týždňov (od polovice januára). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali