To najdôležitejšie z Ukrajiny – Nedostatok elektrickej energie spôsobuje problémy v každej oblasti života Ukrajiny.

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Nedostatok elektrickej energie spôsobuje problémy v každej oblasti života Ukrajiny.

Bratislava 25. novembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Bernat Armangue,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

19:50 – “Obavy z cien energií pred zimou by nemali zatieniť podporu pre Ukrajinu”.

Takto sa vyjadril hovorca litovského ministerstva zahraničných vecí, ktorý odsúdil občanov za ich obavy:

Reklama

“Mnohé domácnosti v Európe a iných častiach sveta sa obávajú cien energií. To by však nemalo zatieniť to najdôležitejšie – čím väčšiu podporu medzinárodné spoločenstvo Ukrajine poskytne, tým rýchlejšie začne Európa žiť v rytme obnovy Ukrajiny.”

 

19:15 – Putin absolvoval pracovné stretnutie s Kadyrovom a diskutoval o otázkach súvisiacich s prácou čečenských jednotiek počas špeciálnej vojenskej operácie, uviedol prezidentský hovorca Dmitrij Peskov

 

18:20 – Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil Ukrajinu, že Nemecko ju bude podporovať tak dlho, ako bude potrebné. Povedal to v interview pre nemecký magazín Focus, ktoré bolo zverejnené v piatok, deväť mesiacov po začiatku ruskej invázie na Ukrajine.

Reklama

“Ukrajina sa môže na nás spoľahnúť, že jej budeme ďalej poskytovať rozsiahlu finančnú a humanitárnu pomoc a aj zbrane – tak dlho, ako bude treba,” uviedol Scholz.

Nemecko patrí medzi krajiny, ktoré poskytujú Ukrajine najväčšiu pomoc vrátane dodávok zbraní. Veľmi účinné sú najmä samohybné húfnice, protilietadlové tanky Gepard, raketomety a systém protivzdušnej obrany IRIS-T.

Scholz nechcel špekulovať o tom, ako dlho bude vojna trvať, ale zdôraznil: “Rusko nesmie túto vojnu vyhrať.” A nesmú byť použité jadrové zbrane, čo medzinárodné spoločenstvo dalo veľmi jasne najavo.

 

18:15 – Na Ukrajine dnes neexistuje jediná tepelná alebo vodná elektráreň, ktorú by Rusi neostreľovali.

Reklama

Uviedol to premiér Denys Šmygal počas zasadnutia kabinetu ministrov.

 

17:40 – Ruské vojenské nemocnice sú naplnené na 38 %, uviedol prezident Putin počas stretnutia s matkami účastníkov “špeciálnej operácie”.

“Vojenské nemocnice sú naplnené len na 38 %, ale samotný systém zdravotnej starostlivosti je pripravený spolupracovať s našimi chlapcami, teda s civilným systémom zdravotnej starostlivosti. To zahŕňa aj rehabilitáciu,” povedal ruský prezident.

Putin nešpecifikoval, či mal na mysli len tých, ktorí boli zranení vo vojne na Ukrajine, ale zrejme ich mal na mysli, pretože to bola jedna z tém, o ktorých sa na stretnutí hovorilo.

 

7:35 – Najdôležitejšie informácie z večerného brífingu generálneho štábu:

– V priebehu dňa Rusi uskutočnili štyri raketové útoky na Kamyševaku v Záporožskej oblasti. Predtým sa k tomuto ostreľovaniu bez uvedenia miesta prihlásili regionálne úrady.

– Na kupiansko-limanskom smere, ako aj pri Záporoží a Ugledare sa nepriateľ aktívne bráni. V Bachmute a Avdejevke vedie ofenzívy.

– V Simferopole ruské “úrady” informujú verejnosť o opatreniach v prípade leteckého poplachu a chemického a bakteriologického ohrozenia.

Reklama

 

17:30 – Ukrajinská vláda sa rozhodla zakázať vývoz palivového dreva.

“Koniec koncov, v mnohých komunitách, najmä v tých, ktoré sú v prvej línii, je drevo v súčasnosti hlavným zdrojom na vykurovanie. Útoky Ruska na energetický systém len zvyšujú jeho strategický význam,” povedal premiér Šmygaľ.

 

17:25 – Podľa premiéra Šmygaľa je v súčasnosti v každom regióne Ukrajiny odpojených od elektrickej energie 200 000 až 400 000 spotrebiteľov.

Reklama

“Všetka hlavná infraštruktúra vysokého napätia funguje, ale problémy pretrvávajú v distribučných sieťach oblenergo v celej krajine. V každej oblasti je v priemere 200 000 až 400 000 odberateľov v určitom čase odpojených od elektrickej energie,” povedal Denys Šmygaľ.

Treba spomenúť, že ak počítame podľa počtu regiónov, znamená to, že v súčasnosti je bez elektriny približne 3-6 miliónov ľudí v celej krajine.

Šmygaľ uviedol, že najťažšia situácia v dôsledku poveternostných podmienok je v Chmeľnickom, Odeskom a Ternopoľskom regióne. Okrem toho je v Charkovskej a Chersonskej oblasti poškodená infraštruktúra v dôsledku masívneho ostreľovania, ktoré trvá už dva dni.

 

17:20 – Vedúci charkovského OVA Sinegubov potvrdil zásah v Čugujevskom okrese.

Reklama

 

17:15 – Dodávky vody v Charkove boli obnovené, ale výpadky elektriny pokračujú, uviedol primátor Charkova Igor Terechov.

“Prakticky celé mesto je teraz zásobované vodou, je tu elektrina. Existujú však určité ťažkosti s balansom napätia, preto Charkovoblenergo navrhuje čiastočné vypnutie podľa harmonogramu. Takzvaný vypínací ventilátor,” povedal.

Aj v Charkove sa pracuje na dodávkach tepla do bytov.

“V súčasnosti je už 70 percent domov vykurovaných, ale budeme pracovať celú noc a celý deň, aby sme zabezpečili, že domy Charkovčanov budú teplé,” povedal Terechov.

 

16:40 – Nemecký kancelár Scholz povedal, že Rusko musí prestať bombardovať kritickú infraštruktúru na Ukrajine.

Reklama

 

16:35 – Ruská armáda útočí na obec Novoselovskoje medzi Svatovom a Kupjanskom

Táto dedinka sa stala jedným z epicentier útoku. Ruské jednotky odtiaľ vytláčajú ukrajinských vojakov. Už obsadili prvé ulice.

Ukrajinci sa pokúsili o protiofenzívu, no boli odrazení. Útok pokračuje, informuje vojenský korešpondent „Sreda“.

“Novoselovskoje sa nachádza približne na polceste medzi Svatovom a Kupjanskom. Opierajúc sa o Novoselovskoje sa nepriateľ niekoľkokrát pokúsil zaútočiť na východne od neho ležiacu Kuzjomovku, aby sa pohol severozápadne od Svatova,“ pripomína vojenský analytik Boris Rožin. „Ak nepriateľ stratí Novoselovskoje, bude problematické zaútočiť na Svatovo zo smeru Kupjansk. Ozbrojené sily RF si zase obsadením Novoselovského môžu počas zimného ťaženia začať vytvárať predpoklady pre útočné operácie juhovýchodne od Kupjanska.“

 

16:30 – V Charkovskej oblasti sú hlásené výbuchy. Najmä v Čugujeve.

Reklama

Predtým sa objavili správy o štartoch rakiet z Belgorodskej oblasti.

 

16:25 – Putin povedal, že “pripojenie Donbasu k Rusku” sa malo uskutočniť skôr.

“Možno by potom nebolo toľko obetí,” povedal.

Tiež potvrdil, že Rusko “od roku 2014 úprimne dúfalo, že sa dohodne na tom, že Donbas sa vráti Ukrajine”, ale “nevnímalo úplne náladu ľudí”.

 

16:23 – Starosta Kramatorska Aleksandr Gončarenko na Facebooku potvrdil útok ruských rakiet na mesto.

Reklama

Podľa predbežných správ nedošlo k žiadnym obetiam.

“Zničená bola budova zdravotníckej infraštruktúry a poškodené boli tri viacpodlažné budovy,” povedal Gončarenko.

Starosta Kramatorska Aleksandr Gončarenko na Facebooku potvrdil útok ruských rakiet na mesto
Starosta Kramatorska Aleksandr Gončarenko na Facebooku potvrdil útok ruských rakiet na mesto

16:22 – Podľa Spectatora bol transfer MiG-29 na Ukrajinu zrušený kvôli dohode medzi USA a Čínou o Rusku.

Čína na oplátku prisľúbila USA, že odradí Putina od použitia jadrových zbraní.

“Práve prísľub Pekingu prinútil USA v marci zrušiť dohodu s Poľskom o dodávkach lietadiel MiG-29 sovietskej výroby ukrajinskému letectvu,” uvádza sa v článku.

Peking si bol vedomý plánov Moskvy na vojnu proti Ukrajine, uviedli zdroje, ale Moskva chystanú vojnu prezentovala ako “návrat strateného ruského územia a zjednotenie Ruska v historických hraniciach”.

“Putinove hrozby eskaláciou jadrových zbraní 27. februára znepokojili svet vrátane Číny. Preto bolo pre Peking kľúčovou prioritou vyhnúť sa akejkoľvek jadrovej eskalácii a uľahčiť prímerie,” uviedol zdroj.

Reklama

Peking sa preto obával, že po ponuke Poľska poskytnúť Ukrajine lietadlá MiG-29 môže dôjsť k novej eskalácii.

 

16:20 – Objavil sa návrh rozhodnutia o zbúraní pamätníka Kataríny Veľkej v Odese.

Mestská rada by mala zaň hlasovať.

Podľa dokumentu bude pomník Kataríny Veľkej v Odese premiestnený do skladu komunálneho podniku, ktorý sa zaoberá odeskými cintorínmi.

Následne bude pamätník premiestnený do “Empire Parku”, ktorý má byť upravený v Savickom parku.

 

Reklama

16:19 – Mestský úrad vo Vinnici premenoval ulicu Ľvova Tolstého v centre mesta na ulicu Stepana Banderu.

Príslušné rozhodnutie bolo prijaté na riadnom zasadnutí mestskej rady 25. novembra.

Celkovo bolo premenovaných 52 objektov v meste Vinnica.

Celkovo sa v rámci dekolonizácie zmenili názvy 232 ulíc, uličiek, priechodov, slepých ulíc, bulvárov, námestí a parkov vo Vinnici.

 

Reklama

16:18 – Všetky štyri ukrajinské jadrové elektrárne majú prístup do národnej siete, uvádza MAAE.

“Všetky 4 fungujúce jadrové elektrárne na Ukrajine obnovili prístup do ukrajinskej národnej siete po úplnej strate napájania tento týždeň. Samostatne MAAE ukončila týždennú misiu expertov na jadrovú bezpečnosť a ochranu v Černobyle a jeho ochrannej zóne,” uvádza sa v správe.

 

16:17 – Ukrajinské nemocnice sa pri výpadku prúdu nezatvoria, ale optimalizujú využitie priestorov, uviedol šéf ministerstva zdravotníctva Viktor Ljaško.

“Nemocnice sa nezatvoria, ale niektoré nemocnice prehodnotia svoj prístup a optimalizujú využitie priestorov, aby sa všetko sústredilo do menších priestorov, čo uľahčí prežitie jesenného a zimného obdobia, najmä s nástupom veľkých mrazov,” povedal Ljaško v telemaratóne národnej televízie.

Ministerstvo zdravotníctva teraz rozdelilo nemocnice na dve úrovne. Prvou sú nemocnice, ktoré môžu fungovať bez centralizovaného napájania.

Druhou sú nemocnice, ktoré môžu fungovať nielen bez dodávok elektrickej energie, ale aj bez centrálnych dodávok tepla a vody.

 

16:16 – Viaceré vyhlásenia Západu o systémoch protivzdušnej obrany pre Ukrajinu.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že Nemecko by malo samo rozhodnúť o otázke presunu systémov protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajinu (predtým Poľsko navrhlo, aby Nemecko presunulo systémy protivzdušnej obrany, ktoré boli určené pre Poľsko, na Ukrajinu, na čo Nemecko reagovalo slovami, že NATO by malo túto otázku konzultovať).

Aj poľský prezident Andrzej Duda povedal, že z vojenského hľadiska by mal byť na Ukrajine rozmiestnený americký systém protiraketovej obrany.

“Z vojenského hľadiska by bolo lepšie, keby boli (systémy protivzdušnej obrany Patriot) rozmiestnené na Ukrajine. Rozhodnutie je však na nemeckej strane,” povedal Duda.

 

16:15 – Situácia v jadrových elektrárňach na Ukrajine je čoraz nebezpečnejšia, uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

“Úplná a súčasná strata externého napájania ukrajinských jadrových elektrární dokazuje, že situácia v oblasti jadrovej bezpečnosti v krajine je čoraz nestabilnejšia, zložitejšia a potenciálne nebezpečnejšia,” uviedol Grossi v správe, ktorú zverejnil na Twitteri.

Reklama

Podľa jeho slov to bolo prvýkrát, čo všetky stanice stratili externý výkon v rovnakom čase.

“Pred touto tragickou vojnou to bolo nepredstaviteľné. Je to veľmi znepokojujúce. Všetky vojenské aktivity, ktoré ohrozujú bezpečnosť ukrajinských jadrových zariadení, sa musia okamžite zastaviť,” povedal Grossi.

 

 

16:10 -Ďalšie výbuchy sú hlásené v Chersone.

 

16:05 – Celá Ukrajina je momentálne závislá na generátoroch

Generátory na Ukrajine sa hromadne zapínajú kvôli výpadkom elektrickej energie. Teraz sú na nich závislí všetci – súkromný sektor, podniky a kritická infraštruktúra.

Generátory sa dovážajú v tisícoch každý deň.

Takto sa podniky snažia vyriešiť problém s elektrickou energiou,” hovorí Oleksandr Barsuk, šéf koncernu Jaroslav.

“Kaviarne, sektor služieb, kancelárie – všetko je na generátoroch,” dodal Sergej Dorotič, vedúci mimovládnej organizácie AVEFOP.

Podľa poslanca a šéfa frakcie Golos Jaroslava Železňaka bolo do krajiny dovezených 136 000 generátorov v hodnote takmer 88 miliónov dolárov.

A to už ovplyvňuje trh s palivami. Ako zdôraznil Sergej Kujun, šéf agentúry A-95, nikto nepočítal s “faktorom generátorov”, ktorý sa ťažko odhaduje, pretože množstvo zariadení sa neustále mení. Tento rok pritom kvôli generátorom nedošlo k sezónnemu poklesu dopytu na trhu s pohonnými hmotami. To vyvolalo zvýšenie cien o 0,5 až 1 hrivnu za liter (priemerná cena benzínu je dnes 50,7 hrivny za liter a nafty 54,41 hrivny za liter).

Tieto cenovky však zďaleka nie sú konečné. Dodávatelia s odvolaním sa na palivovú krízu v Európe tvrdia, že je ťažké dovážať naftu a že je stále drahšia. Podľa Dmitrija Leuškina, majiteľa reťazca Prime, bude zvýšenie cien na ukrajinských čerpacích staniciach predstavovať približne 2 hrivny za liter.

Reklama

“Ako sa očakávalo, pred 5. decembrom (vstup embarga na ruskú ropu do platnosti – pozn. red.) je na európskom trhu s palivami nával a my sme si nedali pozor na podpis strednodobých zmlúv s výrobcami palív. Tento problém sa nikam neposunie a od februára, keď začne platiť embargo na ropné produkty z Ruska, sa bude len zhoršovať. Preto budú ceny pohonných hmôt naďalej rásť,” poznamenal Gennadij Rjabcev, vedúci špeciálnych projektov spoločnosti NTC Psyche.

Samostatnou témou je oprava generátorov, ktoré sa často kazia. A na ich opravu nie je dostatok kapacít.

Fotografia z dnešného večera v Kyjeve počas výpadku elektrickej energie.
Fotografia z dnešného večera v Kyjeve počas výpadku elektrickej energie.
Fotografia z dnešného večera v Kyjeve počas výpadku elektrickej energie.
Fotografia z dnešného večera v Kyjeve počas výpadku elektrickej energie.
Fotografia z dnešného večera v Kyjeve počas výpadku elektrickej energie.
Fotografia z dnešného večera v Kyjeve počas výpadku elektrickej energie.

16:00 – SBU vykonala prehliadky v Černivskej a Bukovinskej eparchii Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Údajne sa našli “metodické príručky z Moskvy” a dokumenty, ktoré naznačujú, že vedenie diecézy má ruské občianstvo.

V rámci konania podľa článku “vlastizrada” prebiehajú procesné úkony.

Radi by sme zdôraznili, že to nie je prvýkrát, čo SBU vykonáva svoje aktivity v eparchiách a kláštoroch Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

Predtým sa konali aj v Kyjevsko-pečerskej lavre.

SBU vykonala prehliadky v Černivskej a Bukovinskej eparchii Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi
SBU vykonala prehliadky v Černivskej a Bukovinskej eparchii Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi
SBU vykonala prehliadky v Černivskej a Bukovinskej eparchii Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi
SBU vykonala prehliadky v Černivskej a Bukovinskej eparchii Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi
SBU vykonala prehliadky v Černivskej a Bukovinskej eparchii Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi
SBU vykonala prehliadky v Černivskej a Bukovinskej eparchii Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi

15:55 – Fotografia vznikla včera večer v Ašane.

Chlieb je vypredaný, mrazničky a chladničky sú prázdne.

Ako zamestnanci vysvetlili, v čase, keď v supermarkete nebolo svetlo, tovar sa kazil. Najmä ryby, morské plody, mäso, polotovary a zmrzlina. Preto bol všetok kontaminovaný tovar z pultov odstránený.

Fotografia vznikla včera večer v Ašane
Fotografia vznikla včera večer v Ašane
Fotografia vznikla včera večer v Ašane
Fotografia vznikla včera večer v Ašane

15:50 – V Kyjeve bolo rozmiestnených 400 zohrievacích centier, uviedol starosta Vitalij Kličko.

Priestory budú otvorené každý deň, väčšina z nich v školách a iných sociálnych zariadeniach.

V Kyjeve bolo rozmiestnených 400 zohrievacích centier
V Kyjeve bolo rozmiestnených 400 zohrievacích centier

 

15:45 – Ukrajina sa nevzdá výmenou za svetlo, povedal poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak v rozhovore pre 24 Kanal.

Podoljak je presvedčený, že Západ bude aj naďalej poskytovať zbrane Ukrajine, pretože sa nemôže pozerať na to, “ako ľudia “genocídujú” iných ľudí”.

“Stále nám dáte rakety ATACMS, stále nám dáte obrnené vozidlá: Leopard alebo Abrams – akékoľvek obrnené vozidlá. Pretože vojnu nemôžete prehrať. A my neprestaneme bojovať, kapitulujeme výmenou za svetlo,” povedal Podoljak.

Reklama

 

15:40 – Komunikačné centrum kyjevskej mestskej správy poskytuje rady, ako zostať v kontakte v prípade núdze:

– Ak je to možné, použite pevné sieťové pripojenie;
– Ak je služba vášho mobilného operátora nefunkčná, použite pripojenie k národnému operátorovi;
– Dôležité informácie uchovávajte v pamäti zariadenia alebo na papieri;
– Uprednostnite textové správy pred hovormi a videohovormi;
– Konverzácie obmedzte na minimum, aby ste znížili zaťaženie siete;
– Nastavenie limitov prevádzky v nastaveniach aplikácie, zníženie rozlíšenia videa v službe Youtube;
– Zakázanie automatického preberania médií v messengeroch;
– V prípade nedostatku pripojenia môžete použiť aplikácie vysielačiek.

 

15:35 – Mestská rada oznámila, že veľká časť Dnepra bude jeden deň bez vody v dôsledku poruchy na zariadeniach dodávky vody.

Dodávka vody bude obnovená v sobotu do 15:00-21:00.

 

15:30 – Ukrajina a Rusko si dnes vymieňajú zajatcov podľa vzorca 9 za 9, povedal Pušilin.

Chceli by sme upozorniť, že výmeny väzňov sa konajú už tretí deň po sebe.

Uskutočňujú sa v súvislosti so správami, že Kyjev a Moskva rokujú o viacerých otázkach.

 

14:30 – Rusko vytvára záložný zdroj napájania pre Záporožskú jadrovú elektráreň, pričom na tento účel využíva Záporožskú tepelnú elektráreň, uviedol Rosatom.

Pripomíname, že Záporožská jadrová elektráreň je napájaná, uviedla dnes spoločnosť Ukrenergo.

 

13:15 – Kazachstan, Azerbajdžan, Gruzínsko a Turecko sa dohodli na zásadách transkaspickej medzinárodnej dopravnej cesty (obchádzajúcej Rusko) na 5 rokov, podpísali plán, očakávajú zvýšenie prepravnej kapacity na 10 miliónov ton ročne do roku 2025

Ešte v júli Tokajev poveril národnú ropnú a plynárenskú spoločnosť Kazmunaigas, aby preskúmala využitie transkaspickej trasy na vývoz ropy z Kazachstanu.

V súčasnosti približne 80 % kazašského vývozu ropy, vrátane ropy z najväčšieho ložiska Tengiz, prechádza cez Kaspické ropovodné konzorcium, ktoré vedie cez Rusko a končí v prístave Novorossijsk.

 

12:55 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli tri miesta dočasného nasadenia poľských žoldnierov v Charkovskej oblasti vysoko presnými zbraňami

– Ruské ozbrojené sily odrazili protiútok roty taktickej skupiny ukrajinských ozbrojených síl pri obci Bachmutskoje v doneckom smere

– Ruské ozbrojené sily zničili v Doneckej ľudovej republike vyše sto žoldnierov takzvanej “cudzineckej légie” presnými zbraňami

– Nepriateľ, ktorý sa pokúsil o protiútok v južnom doneckom smere, bol rozprášený a zatlačený späť na svoje pôvodné pozície

– Ukrajinské ozbrojené sily podnikli dva neúspešné útoky v smere na Kupjansk, pričom stratili viac ako 30 mužov a tri vozidlá BMP

– Ruské jednotky zabránili útokom AFU smerom na dve osady v LĽR

– Ruské ozbrojené sily zničili protibatériový radar AFU v DĽR

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili v smere na Krasnoliman viac ako 70 mužov za 24 hodín

– Vzdušné sily, raketometčíci a delostrelci zasiahli šesť kontrolných bodov ukrajinských ozbrojených síl

– Ruské ozbrojené sily zničili raketový sklad AFU v Záporožskej oblasti

 

Reklama

12:30 – Ruským jednotkám sa podarilo vylodiť námornú pechotu Čiernomorskej flotily a Kaspickej flotily pri Berďansku a oslobodiť mesto, uviedol zástupca veliteľa námorníctva generálporučík Viktor Astapov.

Upozornil tiež na významnú úlohu námornej pechoty pri oslobodzovaní miest a osád v Donbase.

 

12:25 – Podľa záverov právnej monitorovacej misie OSN je video so zavraždenými ruskými vojakmi na Ukrajine “s veľkou pravdepodobnosťou autentické”, uviedol vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.

Povedal tiež, že okolnosti zastrelenia ruských vojnových zajatcov na Ukrajine by sa mali v maximálnej možnej miere vyšetriť a páchatelia by mali byť postavení pred súd.

Denník New York Times predtým uviedol, že video je autentické.

Pripomeňme, že podľa ukrajinského stanoviska boli vojaci zabití po tom, čo jeden z nich spustil paľbu na ukrajinskú armádu a oni si mysleli, že ide o klamlivú kapituláciu.

 

12:20 – V Černovickej a Bukovinskej eparchii Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi prebiehajú pátracie akcie, informovali miestne telegrafické kanály.

Hovorí sa, že SBU prišla do miestneho kostola. Nedávno sa podobným spôsobom uskutočnili prehliadky v Kyjevskom jaskynnom kláštore.

 

12:15 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že východoeurópske krajiny NATO dokázali výrazne zvýšiť výrobu munície zo sovietskej éry, ktorú Ukrajina potrebuje.

Podľa neho “jednotlivé krajiny na východnom krídle aliancie majú stále značné výrobné kapacity, aby tak mohli urobiť.

Povedal tiež, že NATO sa nevzdá svojej podpory Ukrajine.

“NATO bude pokračovať v podpore Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné. Nevzdáme sa,” povedal v Bruseli. Stoltenberg označil vojenskú pomoc Ukrajine za “najnaliehavejšiu úlohu”.

Povedal tiež, že pre Ukrajinu je to “hrozný začiatok zimy” a že Európa zažíva energetickú krízu a rast cien.

 

12:10 – Nové výbuchy v Chersone

 

12:05 – Obyvateľov Kyjeva sa v prípade núdze nie je kam presídliť, uviedol poradca prezidenta Mychajlo Podoljak pre televízny kanál 24.

“Nehovorím o emóciách, ale o chladnej kalkulácii. Preto mám otázku – kam presídliť časť Kyjeva, kde máme územie, ktoré nie je pod raketovými útokmi alebo neprišlo o elektrinu? Kam presunieme milión ľudí, ktorí sa už stihli prispôsobiť, pokiaľ ide o krutosť tejto zimy. Ktorí si rozumejú a navzájom si pomáhajú?” hlásil.

Vyzval na vecný prístup k situácii a reakciu primeranú okolnostiam, “pretože toto je Ukrajina, nie infantilná krajina, ktorá nevie, čo má robiť”.

“A kam odcestovať? Opäť sa pýtam, kam? Do Poľska? A kto potom bude v tejto krajine symbolizovať nezničiteľnosť?” povedal Podoljak.

 

12:00 – Od 11:00 je na Ukrajine zásobovaných elektrickou energiou 70 percent odberateľov, uviedla spoločnosť Ukrenergo.

Reklama

Podľa správ z rôznych miest má zároveň väčšina bežných odberateľov v teréne málo elektrickej energie alebo ju nemá vôbec.

“Ukrenergo uvádza, že najprv sa pripájajú kotly, rozvodne plynu, vodárne, čističky a v niektorých mestách funguje elektrická doprava.

Jadrové elektrárne zvyšujú svoju kapacitu. Napájaná je Záporožská jadrová elektráreň, v prevádzke sú vodné elektrárne, tepelné elektrárne a časť “zelenej výroby”.

Deficit elektrickej energie stále pretrváva a tvorí približne 30 % celkovej spotreby. Preto sú vo všetkých oblastiach zavedené plánované aj núdzové harmonogramy odstávok.

V Kyjeve úrady hlavného mesta uviedli, že všetci spotrebitelia v hlavnom meste budú vypnutí vždy na tri hodiny.

 

11:55 – Britský minister zahraničných vecí James Cleverley je v Kyjeve a stretáva sa s Volodymyrom Zelenským.

Kyjev. Rad pri bankomate. V súčasnosti je zvýšený dopyt po hotovosti z dôvodu výpadkov elektrickej energie a ťažkostí s elektronickými platbami.

Kyjev. Rad pri bankomate
Kyjev. Rad pri bankomate

11:50 – Obyvatelia hlavného mesta Kyjeva pracujú v metre, pretože tam je internet.

Obyvatelia hlavného mesta Kyjeva pracujú v metre, pretože tam je internet.
Obyvatelia hlavného mesta Kyjeva pracujú v metre, pretože tam je internet.

11:45 – V Európe rastie nespokojnosť s tým, že Američania profitujú z vojny na Ukrajine, citoval denník Politico nemenovaných predstaviteľov EÚ.

“Ak sa na to pozrieme triezvo, krajina, ktorá má z tejto vojny najväčší prospech, sú Spojené štáty, pretože predávajú viac plynu za vyššie ceny a tiež preto, že predávajú viac zbraní,” povedal pre publikáciu vysokopostavený úradník.

USA údajne predávajú plyn do Európy za štvornásobok ceny na domácom trhu.

Tieto komentáre nadväzujú na článok o amerických dotáciách – americkej pomoci ekologickým podnikom, ktorá prinúti investorov opustiť Európu a investovať v zahraničí.

V kombinácii s rastúcimi cenami energií v dôsledku vojny na Ukrajine dostáva Európa “dvojitú ranu”. To by mohlo obrátiť verejnú mienku proti vojenskej akcii a transatlantickej solidarite.

“Amerika musí pochopiť, že verejná mienka v mnohých krajinách EÚ sa mení,” povedal zdroj novinám.

 

11:40 – To najdôležitejšie z Ukrajiny – Nedostatok elektrickej energie spôsobuje problémy v každej oblasti života Ukrajiny.

Trvá niekoľko dní, kým jadrové elektrárne dosiahnu svoju prevádzkovú kapacitu.

Kudryckyj predtým uviedol, že by bolo možné prejsť na plánované výpadky v priebehu jedného alebo dvoch dní.

 

11:35- Od dnešného dňa, 25. novembra, budú banky trikrát denne posielať Národnej banke Ukrajiny správy o reálne fungujúcich pobočkách.

Konkrétne o 9:00, 12:00 a 16:30. Posledný (16:30) je čas pred ukončením prevádzkového dňa.

Národná banka to požaduje od finančných inštitúcií, uviedla pre Stranu jedna z bánk so zahraničným kapitálom.

V skutočnosti sa za fungujúcu pobočku nebude považovať len otvorená predajňa, ale miesto vybavené generátorom s palivom, komunikačným kanálom a hotovosťou v hrivnách.

 

Reklama

9:45 – Ministerstvo vnútra uviedlo, že v rámci stabilizačných opatrení bolo na juhu Ukrajiny zadržaných sedemnásť ľudí pre podozrenie zo spolupráce s nepriateľom.

“Národná garda zadržala 17 osôb, ktoré údajne spolupracovali s okupačnými orgánmi, identifikovala a zhabala náboje rôzneho kalibru, granáty, viac ako 530 nábojov a mín pre delostrelecké systémy,” uviedol na brífingu zastupujúci riaditeľ odboru plánovania aplikácií hlavného oddelenia NGU Nikolaj Uršalovič.

 

9:10 – Ukrajinské médiá informujú, že v Kyjeve sa masovo vykupujú potraviny, pekárne majú prázdne regály a pri pokladniach stoja dlhé rady.

 

9:05 – Najväčšia ukrajinská banská a hutnícka spoločnosť ArcelorMittal Krivyj Rog pozastavila výrobu, kým sa nestabilizujú dodávky elektrickej energie v krajine.

Spoločnosť uviedla, že dostupná elektrická energia nestačí na udržanie výroby ani pri 20 % kapacite.

Tavenie ocele a výroba valcovanej ocele boli zastavené. Lomy spoločnosti aj továrne GOKa – sú bez napätia.

 

9:00 – Zdroj z kancelárie prezidenta Zelenského mal uviesť, že za dva mesiace bolo v Charkovskej a Chersonskej oblasti zatknutých 900 ľudí a obvinených z kolaborácie s Ruskom. Takýmto spôsobom chcú Ukrajinci vytvoriť výmenný fond, aby mohli implementovať vzorec „všetci za všetkých“, teraz je na Ukrajine len 400 ruských vojnových zajatcov a v Rusku je asi 5.000 vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny. 

SBU pokračuje v zadržiavaní obyvateľov v Chersonskej a Charkovskej oblasti a už obišla 3. kolečko a zatýkajú účtovníkov /nižších úradníkov/ podnikateľov. Hlavným dôvodom takéhoto zatknutia je vytvorenie výmenných zoznamov na implementáciu vzorca „všetci za všetkých“.

 

8:55 – Tretina Kyjeva už má teplo. Na obnove naďalej pracujú odborníci, povedal starosta Kličko.

Počas dňa plánuje energetický sektor postupne pripojiť všetkých spotrebiteľov k elektrickej energii – na tri hodiny, uviedol primátor hlavného mesta.

 

8:50 – Presne hodinu po oznámení spustenia elektrickej dopravy Odesa uviedla, že bola opäť pozastavená.

Dôvodom je úspora elektrickej energie.

 

8:45 – Polovica spotrebiteľov v Kyjeve je bez prúdu, uviedla mestská vojenská správa.

“50 % bytového fondu mesta funguje v režime núdzového výpadku elektrickej energie,” uviedla MSCA.

Dodávky vody v meste boli obnovené, dodávky tepla sa obnovujú, dodala správa.

 

7:25 – Podľa internetovej stránky spoločnosti Yasno v Kyjeve stále neplatia harmonogramy odstávok elektrickej energie. Uplatňujú sa núdzové vypnutia.

Zároveň sú už zavedené hodinové grafikony v Dnepre, ktoré spoločnosť tiež obsluhuje.

 

Reklama

7:20 – Ukrajinské úrady už niekoľko dní hovoria o tom, že Rusko tlačí Minsk do útoku a včera generálny štáb nahral video s výzvou Bielorusom, aby nesúhlasili s bojmi proti Ukrajine.

Poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Arestovič v skutočnosti takéto plány zo strany Bieloruska vyvracia. Aspoň zatiaľ.

“Na území Bieloruska sa cvičí ruská armáda, ktorá je vyslaná do Doneckej a Luhanskej oblasti. Neexistuje žiadna skupina, ktorá by mohla aspoň nejako ohroziť útok zo severu. Ani sa to nepripravuje,” povedal. v rozhovore pre Feigin Live.

Dodal, že takáto príprava potrvá mesiace. “Preto zatiaľ nemožno očakávať žiadne hrozby zo strany Bieloruska, ktoré je vystrašené od leta,” dodal Arestovič.

 

7:15 – Británia vyzvala Ukrajinu, aby pokračovala v ofenzíve na fronte. Povedal to minister obrany Ben Wallace .

“Vzhľadom na výhodu, ktorú majú Ukrajinci vo výcviku, vybavení a kvalite bojových jednotiek oproti demoralizovaným, zle vycvičeným a vybaveným Rusom, je v záujme Ukrajiny udržať si dynamiku aj počas zimy. Majú 300 000 kusov arktického bojového vybavenia, ktoré dostali od medzinárodného spoločenstva,” povedal Wallace pre Daily Beast.

Publikácia pripomína, že zatiaľ čo Londýn nalieha na ukrajinské ozbrojené sily, aby postupovali, “vysokí predstavitelia USA sa snažili Ukrajinu vytlačiť z bojiska k rokovaciemu stolu”.

Noviny s odvolaním sa na zdroje na Ukrajine dodávajú, že Británia sa na pomoci Ukrajine podieľa aktívnejšie ako iné krajiny.

“Ak naše ozbrojené sily potrebujú konkrétnu vzorku vozidla alebo zbrane, Briti si prezrú vojenské katalógy rôznych krajín a nájdu to, čo potrebujeme,” povedal ukrajinský predstaviteľ.

 

6:45 – Hlavné body z dnešného ranného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

– Ruské útoky boli odrazené v oblastiach Stelmachivka a Dubrava v Luhanskej oblasti, ako aj Bilohrovka, Jakovlevka, Bachmut,, Opytne, Pervomajske, Krasnogorovka, Marinka a Novomichajlovka v Doneckej oblasti.

– Vo všetkých ostatných smeroch sa nepriateľ buď bráni, alebo vedie pozičné boje.

Generálny štáb do svojich útočných oblastí zaraďuje aj oblasť Ugledar (Novopavlovský smer). Predtým Rusi oznámili, že tu dobyli dedinu Pavlovka, ale pravidelne na ňu útočia protiútoky AFU (Ukrajina túto informáciu nepotvrdila).

– Nepriateľ neprestáva ostreľovať ukrajinské pozície a osady na pravom brehu Dnepra

 

6:40 – Najdôležitejšie momenty z večerného príhovoru Zelenského.

– Od dnešného večera pretrvávajú problémy s dodávkami elektriny takmer vo všetkých oblastiach.

– Problémy s vodou sú stále aj v 15 oblastiach. Najhoršie problémy sú v Kyjevskej, Kirovogradskej, Dnepropetrovskej, Ľvovskej, Poltavskej a Charkovskej oblasti.

– Uskutočnilo sa zasadnutie Stavky, na ktorom sa zhodnotila situácia na fronte.

“Na všetkých frontoch držíme kľúčové línie. A sú oblasti, v ktorých sa pripravujeme na pokrok,” povedal Zelensky.

 

6:35 – Takmer všetky regióny Ukrajiny majú naďalej vážne problémy s dodávkami elektrickej energie. Prezident Volodymyr Zelenskyj to priznal vo videoposolstve zverejnenom na svojom kanáli Telegram.

 

Reklama

6:30 – 24. novembra 2022. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ozbrojené sily v stredu podnikli masívny úder na ukrajinský vojenský kontrolný systém a súvisiace energetické zariadenia, úder dosiahol svoj cieľ, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ani jeden úder nebol vykonaný na ciele v hraniciach Kyjeva, všetky škody deklarované kyjevským režimom v meste boli výsledkom dopadov rakiet zahraničnej a ukrajinskej protivzdušnej obrany na obytné štvrte mesta, uviedlo ruské ministerstvo

– Rusko počas špeciálnej operácie neútočí na sociálne zariadenia na Ukrajine, tvrdí Peskov

– Výsledkom rokovaní je návrat 50 ruských vojakov z územia kontrolovaného Kyjevom, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

– Putin uviedol, že sa neplánuje zaviesť žiadne mimoriadne opatrenia na uspokojenie potrieb ruských ozbrojených síl, ale že je potrebná jasná a koordinovaná práca. Podľa prezidenta je dôležité nielen zvýšiť objem dodávok pre Ozbrojené sily RF, ale aj zlepšiť kvalitu výrobkov.

– Rusko pokračuje v konzultáciách s MAAE o vytvorení bezpečnostnej zóny okolo ZPJ, na konzultáciách sa zúčastňujú aj európske krajiny, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

– Vyhlásenie o bezpečnostnej zóne v Záporožskej jadrovej elektrárni nebolo schválené a je ťažké predpovedať časový rámec jeho realizácie, uviedol stály predstaviteľ Ruska pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Uljanov

– Externé napájanie Záporožskej jadrovej elektrárne obnovené, tvrdí šéf MAAE

– Európsky parlament schválil balík podpory pre Ukrajinu od Európskej únie v hodnote až 18 miliárd eur na rok 2023

vojna ukrajina
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali