To najdôležitejšie z Ukrajiny – Jorgensenová: EÚ nebude môcť získať nezávislosť od dodávok paliva z Ruska, kým nezníži vlastnú spotrebu energie

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Jorgensenová: EÚ nebude môcť získať nezávislosť od dodávok paliva z Ruska, kým nezníži vlastnú spotrebu energie

Bratislava 28. novembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Bernat Armangue)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

20:00 – Európska únia nebude môcť získať nezávislosť od dodávok paliva z Ruska, kým nezníži vlastnú spotrebu energie. Tento názor vyjadrila v pondelok generálna riaditeľka Európskej komisie pre energetiku Ditte Jule Jorgensenová počas videovysielania organizovaného americkým denníkom The Washington Post.

 

Reklama

19:25 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na spoločnej tlačovej konferencii s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom poďakoval Rumunsku za podporu, ktorú Ukrajine a jej obyvateľom poskytuje. „Pomáhate s vývozom miliónov ton ukrajinského obilia, aby sa darilo zmierniť celosvetovou potravinovou krízou. A taktiež poskytujete Ukrajine významnú vojenskú pomoc,“ povedal Stoltenberg.

 

19:20 – Zo schvaľovania a podpory ruskej invázie na Ukrajinu česká polícia obvinila zatiaľ 49 ľudí. Celkom eviduje 86 takýchto prípadov.

 

18:00 – Rumunský prezident Klaus Iohannis požadoval, aby NATO umiestnilo viac síl na východné krídlo. Uviedol to počas tlačovej konferencie po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Reklama

Iohannis tiež požiadal NATO, aby poslalo čo najviac vojenského materiálu na východné krídlo.

 

17:55 – Poľsko v pondelok apelovalo na Európsku úniu a jej členské štáty, aby zvýšili množstvo humanitárnej pomoci pre Ukrajinu a takisto podporili aj krajiny, ktoré poskytujú útočisko pre ľudí utekajúcich pred ruskou ofenzívou.

 

17:50 – Poľské ministerstvo zahraničia reagovalo na fámy o „pričlenení západnej Ukrajiny k Poľsku“. Podľa hovorcu poľského ministerstva zahraničia Lukasza Jasinu je objavovanie sa správ o údajných prípravách v Poľsku na referendum o pripojení západnej Ukrajiny k Poľsku dezinformáciou s cieľom rozhádať Ukrajincov s Poliakmi.

Reklama

„Správy o prípravách referenda o pripojení západných oblastí Ukrajiny k Poľsku sú dezinformáciou a ďalším pokusom rozprúdiť spory medzi Poľskom a Ukrajinou,“ povedal Jasina. Už skôr o príprave referenda informovala belgická Moderná diplomacia.

 

17:45 – “Najlepším a najefektívnejším riešením energetického problému pre Ukrajinu sú rakety s doletom 800 km a viac, ktoré výrazne ušetria na generátoroch,” uviedol tajomník NSDC Oleksij Danilov.

 

17:10 – Hlavné body večerného súhrnu Generálneho štábu ukrajinskej armády:

– Rusi útočia v smere na Liman, Bachmut a Avdejevsk. Kupianske, Záporožie, Krivorožie a Cherson sú v defenzíve.

– Ruská armáda vystrelila asi 10 striel z MLRS.

– Pri obci Babino v Chersonskej oblasti bolo potvrdené zasiahnutie ruského veliteľského stanovišťa a zničenie až 5 kusov vojenskej techniky.

– Obranné sily poškodili železničný most pri obci Starobohdanivka v Záporožskej oblasti.

 

Reklama

16:55 – Maria Zacharovová označila pápežove slová o Čečencoch a Burjatoch za nehorázne prekrúcanie pravdy.

Diplomat upozornil na slová pápeža Františka v rozhovore pre americké médiá, kde označil Čečencov a Burjatov za “najbrutálnejšiu časť ruských vojsk na Ukrajine” a poznamenal, že “ak sú ľudia-mučeníci, musia byť aj tí, ktorí ich mučia”.

“To už nie je rusofóbia, to je úchylka, ani neviem akej úrovne. Pamätajte si, že v deväťdesiatych rokoch – na začiatku tisícročia nám hovorili pravý opak, že to Rusi, Slovania, mučia obyvateľov Kaukazu, a teraz nám hovoria, že to obyvatelia Kaukazu mučia Rusov. Musia byť prekrúcačmi pravdy,” povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí.

 

16:40 – Pápež František nazval Ukrajincov národom mučeníkov a povedal, že najväčšiu krutosť vo vojne neprejavujú Rusi, ale Čečenci a Burjati.

Reklama

“Keď hovorím o Ukrajine, hovorím o národe mučeníkov, o národe mučeníkov. Ak existuje národ mučeníkov, potom existuje aj ten, kto ho umučí. Keď hovorím o Ukrajine, hovorím o brutalite, pretože mám veľa informácií o brutalite vojsk, ktoré ju napadli. Najbrutálnejší sú pravdepodobne tí, ktorí pochádzajú z Ruska, ale nepatria k ruskej tradícii, napríklad Čečenci, Burjati a podobne. Samozrejme, ten, kto útočí, je ruský štát. Je to celkom pochopiteľné. Niekedy sa snažím nebyť konkrétny, aby som neurážal, ale skôr všeobecne odsudzujem, hoci je dobre známe, koho odsudzujem. Nie je potrebné uvádzať meno a priezvisko,” citoval pápeža portál Vatican News.

 

16:35 – Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) začala vyšetrovať ďalšie dve kauzy spojené s ukrajinskou pravoslávnou cirkvou (UPC).

Ako uviedla v pondelok britská stanica BBC, oba prípady súvisia s nálezom údajne propagandistických materiálov, ktoré “popierajú existenciu ukrajinského ľudu, jeho jazyka, ako aj práva Ukrajiny na štátnosť”. Tieto písomnosti sa našli počas razie v teologickom seminári a eparchii patriacej pod moskovský patriarchát v Ivanofrankovskej oblasti na juhozápade Ukrajiny.

 

Reklama

16:30 – Rusko jednostranne odložilo konanie rozhovoroch o jadrovom odzbrojovaní, ktoré sa mali konať tento týždeň v egyptskej metropole Káhira. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na pondelňajšiu správu ruského denníka Kommersant, ktorý v tejto súvislosti citoval americkú ambasádu.

Odloženie rokovaní krátko nato potvrdilo aj ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré však neuviedlo dôvod tohto kroku.

 

14:45 – Situácia na frontoch 28. novembra 2022

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

14:50 – Vladimir Putin sa v pondelok v Kremli stretol s kazašským prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom. Počas stretnutia obaja potvrdili historické väzby spájajúce ich krajiny napriek nezhodám, ktoré medzi nimi nastali v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

 

14:45 – Ministri zahraničných vecí Estónska, Fínska, Islandu, Litvy, Lotyšska, Nórska a Švédska pricestovali v pondelok do Kyjeva na znak podpory Ukrajine.

Reklama

 

13:40 – Ruská federácia môže kedykoľvek začať nový masívny útok na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, povedal Vadim Denisenko, poradca šéfa ministerstva vnútra.

“V predchádzajúcich týždňoch sme videli, že na prípravu takéhoto masívneho útoku potrebujú [Rusi] v priemere 7 až 14 dní. Od posledného masívneho útoku ubehlo päť dní. Od dnešného dňa musíme byť pripravení na to, že Rusi môžu kedykoľvek začať nový masívny útok,“ povedal Vadim Denisenko vo vysielaní teletónu.

 

13:05 – Ministerstvo obrany Ruskej federácie potvrdilo včerajší raketový útok na Dnepropetrovskú oblasť. Ruská armáda údajne strieľala na tankovú brigádu, ktorá sa nakladala do vlaku.

 

13:00 – Ukrajinská rozviedka uviedla, že informácie o prípravách Bieloruska na vojnu proti Ukrajine sa šíria zámerne, čo je pre Rusko výhodné.

Reklama

 

12:00 – Rusko a USA majú k dispozícii komunikačné kanály na prerokúvanie rizík, najmä tých jadrových.

 

11:55 – Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Olexij Makejev apeloval v pondelok na Nemecko, aby poskytlo jeho krajine zariadenia, ktoré zabránia výpadkom elektriny.

 

11:50 – Kremeľ privítal v pondelok ponuku Vatikánu na poskytnutie platformy pre rokovania zamerané na urovnanie ukrajinského konfliktu, avšak postoj Kyjeva rokovania znemožňuje, tvrdí kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

 

Reklama

11:00 – Obranné línie, ktoré Ruská federácia buduje v Chersonskej oblasti, budú môcť ofenzívu ukrajinskej strany nie zastaviť, ale spomaliť, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Schopnosť spomaliť ukrajinskú ofenzívu na ľavom brehu Dnepra umožní Ruskej federácii rozmiestniť v napadnutej oblasti ďalšie posily. Vybudovanie obranných pozícií Ruskej federácie na východe Chersonskej oblasti zdôrazňuje kritický význam tejto oblasti, ktorá je kritická pre ďalší priebeh vojny.

Ak budú ozbrojené sily Ukrajiny fixované na východe Chersonskej oblasti, môžu zaútočiť na Melitopol zo západu a ruské jednotky sa pravdepodobne pokúsia brániť.

Súčasné ruské opevnenia v tejto oblasti sa nachádzajú priamo na samotných demarkačných líniách a väčšinou sú orientované kolmo na samotné cesty. “Vyzerajú skôr ako dobre navrhnuté cestné zátarasy než kusy súvislých obranných línií,” uvádza sa v najnovšej správe.

Obranné línie, ktoré Ruská federácia buduje v Chersonskej oblasti
Obranné línie, ktoré Ruská federácia buduje v Chersonskej oblasti
Obranné línie, ktoré Ruská federácia buduje v Chersonskej oblasti
Obranné línie, ktoré Ruská federácia buduje v Chersonskej oblasti

10:55 – Rada EÚ schválila rozhodnutie zaradiť obchádzanie sankcií do zoznamu trestných činov. Toto rozhodnutie pripravuje pôdu pre konfiškáciu ruského obchodného majetku, uviedol európsky komisár pre spravodlivosť.

 

10:50 – Ruská federácia podľa operačného velenia “Juh” dokončuje prípravy na nový raketový útok.

Reklama

 

10:45 – Záporožská jadrová elektráreň zostáva pod kontrolou Rusov a informácie o ich pláne sa stiahnuť sú nepravdivé, uviedla Moskvou dosadená správa ukrajinského mesta Enerhodar.

 

9:35 – V Kyjeve umiestnia hlavný novoročný strom napriek petícii, ktorá žiada, aby sa to nerobilo. Ako povedal primátor hlavného mesta Kličko, tradičné trhy s jedlom a koncertný program pri vianočnom stromčeku tento rok nebudú.

 

9:30 – Na Ukrajine podľa Ukrenerga rýchlo narastá nedostatok elektriny. Dnes je to 27 % a včera to bolo 20 %. Preto sa vo všetkých oblastiach uplatňujú núdzové odstávky.

 

Reklama

9:10 – Hraničnými priechodmi prešlo v uplynulom týždni od 21. do 27. novembra na Slovensko 17.642 osôb z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadalo 704 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 17.810 ľudí.

 

8:30 – Populácia Kyjeva je teraz asi o 20 % nižšia ako pred vojnou. Takýto záver možno vyvodiť z výpočtov, ktoré uviedol zástupca ľudu Jaroslav Zheleznjak.

 

8:20 – Ranné zhrnutie Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny:

Reklama

– Útoky Rusov v oblastiach osád Jakovlevka, Soledar, Bachmut, Andreevka, Novobachmutovka, Experienced, Vodianoe, Pervomajskoje, Nevelskoje a Novomichailovka Doneckej oblasti boli odrazené.

– Generálny štáb objasňuje, že nepriateľ sa pokúša zaútočiť pri Bachmute, Avdiivke a v smere Limanskij (kde bol do včerajška tradične v defenzíve). Vo zvyšných oblastiach prebiehajú pozičné alebo obranné boje o Ruskú federáciu.

– Generálny štáb pomenoval osadu, ktorú včera zasiahli raketové útoky v Dnepropetrovskej oblasti – ide o Musijevku. V regióne sú dve. S najväčšou pravdepodobnosťou o železničnú stanicu Musievka, ktorá sa nachádza západne od Krivoj Rogu.

Úrady včera potvrdili poškodenie objektu železničnej stavby.

– Ozbrojené sily Ukrajiny potvrdili svoje útoky na dobytí Energodar, Pology a Černigovka v Záporožskej oblasti.

 

8:15 – Britský premiér Rishi Sunak dnes zrejme sľúbi, že jeho vláda budúci rok udrží pomoc Ukrajine čeliacej ruskej agresii na súčasnej úrovni alebo ju ešte zvýši.

 

8:10 – Dvadsaťpäť ukrajinských vojakov bolo hospitalizovaných po tom, čo sa ich autobus zrazil v Lotyšsku s nákladným vozidlom.

 

8:05 – Vitalij Kličko v nedeľu reagoval na kritiku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho spojencov v súvislosti so zriaďovaním núdzových centier na pomoc obyvateľom, ktorí sú v dôsledku ruských útokov bez elektriny a tepla. Podľa Klička ide o “nezmyselnú” kritiku uprostred vojny.

 

8:00 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko sa s určitosťou chystá podniknúť ďalšie raketové útoky na Ukrajinu.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali