To najdôležitejšie z Ukrajiny – Gruzínci bojujúci za Ukrajinu sa dostali do obkľúčenia

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Gruzínci bojujúci za Ukrajinu sa dostali do obkľúčenia

Bratislava 4. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

 

Reklama

18:30 – “Nemecko sa usiluje o nadvládu rovnako ako počas druhej svetovej vojny”, povedal bývalý poľský prezident Lech Kaczynski

 

Reklama

18:25 – Nemecký veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Miguel Berger: Ukrajinu môže v najbližších týždňoch opustiť veľký počet ľudí

Dôvodom je ochladenie a poškodenie kritickej infraštruktúry, uviedla spoločnosť Die WeIt. “Veľmi sa obávame, že v dôsledku útokov na energetickú infraštruktúru bude mnoho ľudí nútených v d ôsledku opustiť Ukrajinu,” povedal diplomat.

Podľa neho zatiaľ nie je dôvod na optimizmus, pokiaľ ide o diplomatické ukončenie vojny.

 

18:20 – Putin nie je pripravený na rokovania, tvrdenia sú neúprimné, tvrdí námestníčka ministra zahraničných vecí USA

Reklama

“Diplomacia je samozrejme cieľom každého, ale musíte mať partnera, ktorý je na to pripravený… A je to veľmi jasné – útoky na energetiku, rétorika Kremľa a celkový postoj – Putin je neúprimný a nie je na to pripravený,” povedala Victoria Nulandová novinárom na záver svojej návštevy Kyjeva.

Victoria Nulandová
Na snímke Victoria Nulandová

18:00 – Ukrajinské protilietadlové sily zasiahli ruský vrtuľník Ka-52 pomocou SAM stredného doletu. 

Pravdepodobne protivník použil samohybnú palebnú jednotku zo systému Buk SAM, ktorá je neustále v zálohe v blízkosti línie kontaktu. V prípade, že sa ruské letectvo objaví v dostatočnej výške, ukrajinské SAM sa na krátky čas “zapnú” a strieľajú. Zábery ukazujú, že Aligator výrazne stúpol nad bezpečnú výšku a dostal sa na dostrel nepriateľských SAM.

K podobnej situácii viedlo aj zlyhanie kampane na potlačenie ukrajinského systému protivzdušnej obrany v prvých dňoch bojových operácií. Nepriateľskí protilietadloví obrancovia dokázali zachovať väčšinu svojich systémov a radarov a včas sa preskupiť, čo im umožnilo naďalej existovať a príležitostne útočiť na ruské letectvo.

 

Reklama

 

17:50 – Ukrajinská armáda už absolvuje plánované cvičenie vo vojenskom výcvikovom priestore Libava v Olomouckom kraji v Českej republike, uviedol v nedeľu pre internetovú stránku iDNES náčelník Generálneho štábu českých ozbrojených síl Karel Řehka. 

Presný počet vojakov nebol zverejnený, rovnako ako informácie o tom, kedy do krajiny prišli.

Poslanecká snemovňa a Senát tento týždeň schválili výcvik až 4 000 ukrajinských vojakov v Českej republike do konca roka 2023.

“Kabinet pomohol pripraviť kontinuálne vzdelávanie, ktoré sa teraz začína v súlade s mandátom schváleným českým parlamentom,” zdôraznil Jareš.

Ukrajinská armáda už absolvuje plánované cvičenie vo vojenskom výcvikovom priestore Libava v Olomouckom kraji v Českej republike
Ukrajinská armáda už absolvuje plánované cvičenie vo vojenskom výcvikovom priestore Libava v Olomouckom kraji v Českej republike

17:45 – Vyprázdnená a zatemnená elitná oblasť Novopecherskie Lipki v Kyjeve.

Fotografie boli urobené za súmraku, päť minút pred zapnutím pouličného osvetlenia.

Včera sme zverejnili video, ktoré ukazuje, že ani v tejto oblasti Kyjeva nie je elektrina.

Vyprázdnená a zatemnená elitná oblasť Novopecherskie Lipki v Kyjeve.
Vyprázdnená a zatemnená elitná oblasť Novopecherskie Lipki v Kyjeve.
Vyprázdnená a zatemnená elitná oblasť Novopecherskie Lipki v Kyjeve.
Vyprázdnená a zatemnená elitná oblasť Novopecherskie Lipki v Kyjeve.

17:15 – Najdôležitejšie informácie z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

Reklama

– V nedeľu popoludní boli ostreľovaniu najviac vystavené ukrajinské mestá Nikopol a Cherson, kde je zasiahnutá infraštruktúra.

– Hlavné akcie sa teraz odohrávajú na smeroch Bachmut a Avdijivka, kde nepriateľ sústreďuje svoje hlavné úsilie na ofenzívu a snaží sa zlepšiť taktickú situáciu.

– Pod zámienkou boja proti sabotážnym skupinám Rusi postavili na rieke Čajka zátarasy a zakázali prejazd súkromným lodiam.

 

17:00 – Nemecký veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Miguel Berger sa domnieva, že v nasledujúcich týždňoch môže Ukrajinu opustiť značný počet ľudí.

Reklama

Dôvodom sú mrazy a poškodenie kritickej infraštruktúry, napísal Die WeIt.

“Sme veľmi znepokojení, že v dôsledku útokov na energetickú infraštruktúru bude mnoho ľudí nútené opustiť Ukrajinu v mrazoch,” povedal diplomat.

 

16:40 – Briti a Kanaďania ukončili poslednú tohtoročnú sériu výcviku Ukrajincov, ktorý sa konal od polovice leta v Spojenom kráľovstve, uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Ukrajinských dobrovoľníkov školili v základných bojových zručnostiach, ako aj v súvisiacich zručnostiach, napríklad v poskytovaní pomoci a evakuácii ranených na bojisku, v poskytovaní prvej pomoci, v streľbe, v zaisťovaní a rozpoznávaní výbušných hrozieb a v tréningu boja v mestských podmienkach aj v zákopoch.

Reklama

 

16:35 – Situácia na frontoch 4. decembra 2022

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

15:15 – Informáciu o tom, že gruzínski bojovníci, ktorí bojovali na strane Ukrajiny, boli obkľúčení pri Bachmute, potvrdil vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

“V posledných dňoch sa skupina vojakov, našich ukrajinských a gruzínskych dobrovoľníkov z 57. brigády, ocitla v obkľúčení neďaleko Bachmutu. Je známy zranený gruzínsky veliteľ a päť mŕtvych gruzínskych bojovníkov. V blízkosti Bachmutu bojovali za svetlo proti tme,” komentoval tieto udalosti Jermak na svojom kanáli Telegram.

 

15:10 – Ukrajina dokončuje práce na zmontovanom útočnom bezpilotnom lietadle. Hovorkyňa spoločnosti Ukroboronprom Natalia Sad povedala v televíznom maratóne.

“Máme za sebou niekoľko úspešných testov. A prechádzame do fázy testovania v rámci elektronického boja. Dúfame, že po úspešnom otestovaní dronu v rámci elektronického boja ho budeme môcť vidieť v bojovom nasadení. Sľúbili sme to do konca tohto roka – snažíme sa svoje sľuby dodržať,” povedala.

Reklama

 

15:05 – Podľa predstaviteľov mesta bol Cherson do dnešného dopoludnia ostreľovaný päťkrát. Zasiahnutá bola viacposchodová budova (v Tavričeskom okrese), ako aj obytné oblasti pozdĺž rieky Dneper. Neboli hlásené žiadne zranenia.

 

14:45 – Rusi sa teraz snažia obkľúčiť Bachmut po tom, čo sa im ho nepodarilo obsadiť “čelne”, uviedol hovorca operačného velenia Vostok Sergej Čerevatij.

Tvrdí, že situácia je pod kontrolou, hoci je ťažká.

“Za posledných 24 hodín sa naše delostrelectvo, vrátane najnovších vysoko presných systémov, poriadne “pozdravilo”, aby trochu schladilo ich zápal obkľúčiť naše jednotky,” povedal.

 

Reklama

14:40 – Ruský minister energetiky Novak zopakoval stanovisko, že Rusko nebude dodávať ropu krajinám, ktoré zaviedli cenový strop.

“Rusko bude predávať ropu a ropné produkty len krajinám, ktoré budú fungovať za trhových podmienok, aj keby malo znížiť ťažbu,” povedal Novak.

 

14:35 – Nový raketový útok Ruska na ukrajinský energetický sektor sa nemusí konať v pondelok. Úder sa určite pripravuje, ale môže k nemu dôjsť kedykoľvek – v utorok, v stredu a tak ďalej, povedala v teletóne hovorkyňa spoločného južného velenia Natalia Gumeňuková.

“Je celkom možné, že vyčkávajú. Chápeme, že zintenzívnenie zimných mrazov môže byť pre nich ďalším faktorom, keď chcú takýto útok zorganizovať. Chápeme, že sa to pripravuje a v zásade je to možné kedykoľvek. Najmä keď majú takýto zdroj na mori a podľa našich pozorovaní je letectvo aktívne,” povedal Gumenyuk a dodal, že pre Rusov “nie je dôležitý ani deň, ani noc”.

Polia po delostreleckom ostreľovaní na Ukrajine
Polia po delostreleckom ostreľovaní na Ukrajine

14:30 – Rusko má dnes v bojovej službe 9 nosičov riadených striel Kaliber s celkovým počtom 100 rakiet. Tieto informácie zverejnilo námorníctvo na Facebooku.

Vrátane:

Reklama

– V Čiernom mori – 21 lodí vrátane 4 nosičov riadených striel Kalibr s celkovým počtom 24 rakiet;
– v Stredozemnom mori – 9
lodí vrátane 5 nosičov riadených striel Kalibr, čo predstavuje celkovo 76 rakiet;

Ukronacisti stiahli tri úderné skupiny posilnené poľskými a nemeckými žoldniermi na úsek frontu pri obci Kremennaja v Luganskej ľudovej republike, oznámil dôstojník Ľudovej milície LĽR Andrej Maročko.

 

13:40 – Rusko prestalo vypúšťať iránske bezpilotné lietadlá kvôli chladnému počasiu, nie preto, že by mu došli zásoby. Jevgenij Silkin, zástupca veliteľa Spojených ozbrojených síl Ukrajiny, to povedal počas televízneho maratónu.

Podľa neho sú tieto drony vyrobené z plastu a iných materiálov, ktoré nedokážu odolať mrazu. Preto sa miera používania trochu znížila. Nepriateľ sa zatiaľ obmedzuje na lety lietadiel – väčšinou cvičné.

Silkin zároveň poznamenal, že ukrajinská protivzdušná obrana sa neustále zlepšuje a už teraz zostreľuje v priemere až 75 % cieľov. Stále však nedokáže úplne zabrániť leteckým útokom.

 

Reklama

13:35 – “Ak budeme sedieť, Rusi vo februári zaútočia.” Rusko rozmiestnilo zoskupenie stiahnuté z Chersonu do najbližších oblastí, doplnilo front už vycvičenými mobilizovanými mužmi a pripravuje sa na úder. Uviedol to bývalý poslanec Najvyššej rady, bojovník špeciálnych jednotiek AFU Igor Lapin.

“Som si istý, že ich mobilizácia bude pokračovať, výcvik bude pokračovať, budú zhromažďovať určité kapacity pre určité útočné akcie vo februári. Ak budeme sedieť, dáme im príležitosť skonsolidovať sa, rozmiestniť sa a zlepšiť, potom nás čaká veľmi ťažké obdobie,” dodal Lapin.

 

13:30 – Emmanuel Macron v rozhovore pre denník Le Parisien poprel tvrdenia, že Francúzsko má nedostatok zbraní kvôli dodávkam na Ukrajinu

Macronova hlavná politická protikandidátka Marine Le Penová to povedala už skôr. Uviedla najmä, že Francúzsko nemôže na úkor vlastnej bezpečnosti dodávať zbrane Ukrajine – napríklad samohybné húfnice Ceasar

“Ako vrchný veliteľ ozbrojených síl vás môžem ubezpečiť, že kedykoľvek budeme dodávať, budeme tak robiť pri zachovaní všetkých našich obranných kapacít pre našu krajinu, naše kritické zariadenia a našich občanov,” povedal Macron.

 

Reklama

12:30 – EÚ zverejnila vo svojom oficiálnom internetovom vestníku svoje deň predtým prijaté rozhodnutie zaviesť cenový strop na ruskú ropu a ropné produkty deň predtým. Podporili ju aj krajiny G7 a Austrália.

K dokumentu je pripojená tabuľka, podľa ktorej je cena za barel stanovená na 60 USD, ako sa očakávalo.

Schválené opatrenia majú nadobudnúť účinnosť v pondelok 5. decembra spolu s balíkom “ropných” sankcií EÚ, ktorý zahŕňa zákaz dodávok ropy z Ruska po mori.

Na ropu dodávanú ropovodom Družba cez Ukrajinu do Maďarska a ďalších východoeurópskych krajín však neexistuje žiadny strop ani zákaz.

 

Reklama

12:25 – USA uviedli, že majú v úmysle prerušiť dodávky iránskych zbraní do Ruska, informovala agentúra Bloomberg.

Osobitný zástupca USA pre Irán Robert Malley v rozhovore pre túto publikáciu uviedol, že USA sa chcú zamerať na dodávky zbraní do Iránu a na protesty, ktoré v krajine prebiehajú, a nie na rokovania o obnovení jadrovej dohody, ktoré sú podľa Washingtonu na mŕtvom bode.

“Irán nemá záujem o túto dohodu, preto sa zameriavame na iné otázky. Práve teraz máme možnosť zvrátiť situáciu tým, že sa pokúsime obmedziť a prerušiť dodávky zbraní do Ruska a budeme sa snažiť podporiť túžby iránskeho ľudu,” povedal Mullally.

Diplomat uviedol, že Washington spochybňuje možnosť pokračovať v práci na jadrovej dohode s Iránom, keďže samotný Teherán o to neprejavuje záujem.

 

12:20 – Skupina gruzínskych bojovníkov bojujúcich na ukrajinskej strane bola obkľúčená neďaleko Bachmutu, niekoľko ľudí vrátane veliteľa bolo zranených, povedal dobrovoľník Romeo Parulava pre televíziu Mtavari.

“Určite ich dostaneme von. Situácia v Bachmute je veľmi zložitá… Veliteľ je zranený. Zvyšok chlapcov spolu s našimi ukrajinskými bratmi je obkľúčený. Bojuje sa o to, aby sme dostali von tých, ktorí prežili, a aby sme vyniesli telá našich mŕtvych,” povedal Parulava.

Za posledné tri dni bolo známych 6 gruzínskych obetí: Avto Rurua, Romeo Pichkhaya, Romeo Kvaratskhelia, Badri Markelia, Merab Aladashvili a Jaba Khoperia.

Podľa gruzínskych médií v súčasnosti bojuje na strane Ukrajiny celkovo až 1 500 gruzínskych bojovníkov, ktorí sa buď zdržiavali na Ukrajine, alebo tam prišli po začatí vojny ako dobrovoľníci.

 

12:15 – Britská vojenská rozviedka sa vo svojom najnovšom brífingu venuje téme ruskej podpory “špeciálnej vojenskej operácie”, ktorá je na vážnom ústupe.

Uvádza sa, že nezávislé ruské médiá požiadali o prístup k údajom, ktoré zhromažďuje ruská Federálna bezpečnostná služba na interné použitie. Z údajov vyplýva, že 55 percent Rusov je za mierové rokovania s Ukrajinou a len 25 percent podporuje pokračovanie konfliktu.

Vzhľadom na to, že Rusko v najbližších mesiacoch pravdepodobne nedosiahne vážny pokrok na bojisku, udržanie dokonca aj tichého súhlasu s vojnou medzi obyvateľstvom bude pre Kremeľ pravdepodobne čoraz ťažšie, domnievajú sa britskí analytici.

 

12:10 – Päť kontrolných stanovíšť na moldavsko-ukrajinskej hranici prerušilo svoju činnosť z dôvodu výpadku elektrickej energie, upozornila moldavská pohraničná polícia vo svojom telegramovom kanáli.

Reklama

“Z dôvodu nedostatku elektrickej energie na ukrajinskej strane bola pozastavená premávka na kontrolných stanovištiach “Ceadir-Lunga – Novi Traiani”, “Vulcanesti – Vinogradovca”, “Mirne – Tabaki”, “Seita – Lesnoe”, “Ungur – Bronitsa”,” uvádza sa v správe. Hraničná stráž odporúča všetkým cestujúcim, aby si vopred vybrali iné hraničné priechody.

 

10:00 – Ruský zdroj hlási, že front sa zdvihol a do boja vstúpilo ďalekonosné delostrelectvo

Tu je Ukrajina v počte zbraní na tom horšie ako Rusi. Na 6 ruských jednotiek techniky pripadá približne 1 ukrajinská delostrelecká jednotka. AFU má tiež nedostatok munície.

Každý chápe, že Ukrajina má väčšie straty ako Rusi, keď “stoja na mieste”.

AFU po jesennej vojenskej kampani utrpela straty, čo priznávajú aj Američania. Je pochopiteľné, že prezidentská kancelária sa snaží na domácom fronte zhromaždiť sily na ďalšiu vojenskú kampaň, ale energetická kríza problémy ešte znásobuje.

Zároveň pokračujú útoky na opevnené ruské pozície, čo vedie k neustálym stratám techniky AFU.

Rusi sa postupne vyrovnali počtom bezpilotných lietadiel, ale stále sú horší ako AFU v satelitnom prieskume (Ukrajina dostáva spravodajské informácie z USA a NATO).

Zdroj poukazuje na to, že západní partneri opäť začali sabotovať pridelenie potrebných zbraní Ukrajine. Dávajú presne toľko, koľko je potrebné na obranu, ale nie na útočné účely.

Situáciu v súvislosti s ukrajinskou krízou možno zhrnúť takto: situácia je zložitá.

 

9:15 – V časti Donbasu, ktorú nekontroluje ukrajinská vláda, je hlučno už od noci.

V Alčevsku, došlo k silnému raketovému útoku na viacposchodovú budov. Miestne “úrady” hovoria o útoku HIMARSov.

Aj v Makejevke od rána pôsobí protivzdušná obrana.

 

Reklama

8:55 – Hlavné body z dnešnej rannej zvodky generálneho štábu AFU.

– Útoky v blízkosti osád boli odrazené:

– Ploščadka a Belogorovka v Luhanskej oblasti

– Berestovoje, Belogorovka, Jakovlevka, Soledar, Bachmutskojye, Bachmut, Opytnoje, Kleščevka, Andrejevka, Kurdjumovka, Vodjanoje, Pervomajskoje, Veseloje, Marinka a Novomichajlovka v Doneckej oblasti.

Inými slovami, ukrajinská armáda tvrdí, že boje v Kurdjumovke a Andrejevke, o ktorých dobytí hovorili Rusi, stále pokračujú.

– Za posledných 24 hodín nepriateľ uskutočnil 10 raketových útokov, 16 leteckých útokov, ako aj viac ako 30 ostreľovaní z MLRS.

Obzvlášť silnými raketovými útokmi boli napadnuté objekty v Ševčenkove v Charkovskej oblasti a v Kramatorsku v Doneckej oblasti.

– Lietadlá ukrajinských ozbrojených síl uskutočnili za posledných 24 hodín 25 úderov. Zostrelené bolo aj ruské lietadlo Su-25 a dron Orlan-10.

 

8:50 – Pomoc Ukrajine sa môže znížiť, ak USA namiesto plnohodnotného vojenského rozpočtu schvália dočasnú jednoročnú rezolúciu, uviedol portál Politico s odvolaním sa na list Pentagónu adresovaný zákonodarcom.

O vojenskom rozpočte sa musí hlasovať do 16. decembra. Mohlo by však ísť o krátkodobé opatrenie, ku ktorému sa príležitostne pristupuje, ak sa v Kongrese nedosiahne konsenzus o danom type výdavkov.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová oznámila, že by to mohlo mať vplyv na rozpočet Pentagónu.

Ak bude iniciatíva schválená, ministerstvo obrany USA príde o 29 miliárd dolárov, čo predstavuje 3,7 %. To by si vynútilo zníženie pomoci Ukrajine a zastavenie nákupu nového bombardéra B-21 Raider, varoval minister obrany Lloyd Austin v liste, ktorý videl portál Politico.

 

8:45 – V Kyjeve, Dnepre a Odese dnes ráno neplatia žiadne harmonogramy výpadkov elektriny. Stále sa uskutočňujú v havarijnom režime, uviedol DTEK.

Reklama

 

8:40 – Putin, hoc aj bol sklamaný z neúspechu svojej armády v “špeciálnej operácii”, nezmenil svoj cieľ ovládnuť Ukrajinu.

Tento názor vyjadrila šéfka amerických spravodajských služieb Avril Haynesová na Reaganovom obrannom fóre v Kalifornii.

Podľa jej slov spravodajským analytikom stále nie je jasné, či Vladimir Putin teraz pristúpi na zníženie svojich vojenských ambícií.

“Naši analytici by povedali, že by to mohol chcieť urobiť dočasne – s tým, že sa k tejto otázke vráti neskôr,” povedala.

Popri tom si ruský prezident čoraz viac uvedomuje problémy svojej armády.

“Myslím si, že si čoraz viac uvedomuje problémy, ktorým čelí armáda v Rusku. Stále nám však nie je jasné, či v tejto fáze plne chápe, aké sú zložité,” povedal Haynesová.

Medzi týmito problémami uvádza nedostatok munície, ktorú ruský vojenský priemysel nebol schopný doplniť.

NBCnews v tejto súvislosti pripomína, že Pentagón v novembri odhadol, že “Rusko vyrába denne neuveriteľných 20 000 delostreleckých nábojov”.

Avril Haynesová
Na snímke Avril Haynesová

8:35 – Poveternostné podmienky na východe Ukrajiny sú čoraz priaznivejšie na zrýchlenie operácií, píše americký Inštitút pre štúdium vojny.

S odvolaním sa na ruské zdroje píše, že pôda pozdĺž línie Kremenna-Svatove zamrzla a že ukrajinské sily pravdepodobne zintenzívnia svoje operácie v oblasti.

Na mapách inštitútu je obec Červonopopovka na ceste R66 medzi Kremennou a Svatovom v oblasti pod ukrajinskou kontrolou. Ruskí vojenskí blogeri predtým tvrdili, že AFU sa dostala na okraj dediny, ale bola odrazená ruským protiútokom.

O tomto protiútoku včera informoval generálny štáb AFU, ktorý následne oznámil, že bol odrazený. Ukrajina však oslobodenie Červonopopovky zatiaľ nepotvrdila.

Už teraz je však jasné, že s poklesom teploty sa boje zintenzívnili.

Na mapách inštitútu je obec Červonopopovka na ceste R66 medzi Kremennou a Svatovom v oblasti pod ukrajinskou kontrolou
Na mapách inštitútu je obec Červonopopovka na ceste R66 medzi Kremennou a Svatovom v oblasti pod ukrajinskou kontrolou
Na mapách inštitútu je obec Červonopopovka na ceste R66 medzi Kremennou a Svatovom v oblasti pod ukrajinskou kontrolou
Na mapách inštitútu je obec Červonopopovka na ceste R66 medzi Kremennou a Svatovom v oblasti pod ukrajinskou kontrolou

8:30 – Americký minister obrany Lloyd Austin zopakoval, že Washington je pripravený naďalej podporovať Kyjev.

“Budeme pokračovať v podpore práva Ukrajiny na sebaobranu tak dlho, ako to bude potrebné,” povedal Austin a uviedol, že podpora administratívy amerického prezidenta Joea Bidena sa ukázala byť pre kyjevské orgány “životne dôležitá”. “Budeme podporovať Ukrajinu v jej úsilí chrániť svojich občanov a svoju suverenitu,” pokračoval šéf Pentagónu.

 

8:25 – Kyjev pod kontrolou britských špeciálnych služieb a s pomocou kanadskej spoločnosti PMC GardaWorld pripravuje provokáciu s cieľom narušiť iniciatívu OSN na obnovenie tranzitu amoniaku cez potrubie Toljatti – Odesa, uviedol vojenský diplomatický zdroj.

Podľa tohto zdroja má Kyjev v úmysle vyhodiť do vzduchu strechy skladovacích nádrží a dielní v Odeskom prístavnom závode a označiť to za “raketový útok” ruských ozbrojených síl.

Hlavným cieľom tejto provokácie, podobne ako pri sabotáži plynovodu Nord Stream, je pripraviť Rusko o možnosť dodávať amoniak do iných krajín, predovšetkým do rozvojových krajín, dodal zdroj.

 

8:20 – Spravodajské služby USA sa domnievajú, že tempo bojov na Ukrajine sa v nasledujúcich mesiacoch spomalí. V sobotu to uviedla riaditeľka americkej národnej spravodajskej služby Avril Haynesová.

 

8:15 – Zelenskyj by mal pochopiť, že Krym a Donbas už Ukrajine späť nezíska – Time

Publikácia konštatuje, že západné krajiny tlačia Ukrajinu k rokovaniam a je nepravdepodobné, že Ukrajina dosiahne úplné víťazstvo. Predtým sa poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan stretol so svojím ruským partnerom na “dôvernom rozhovore”.

Autori sa domnievajú, že diskutovali o kompromisnom riešení konfliktu, s ktorým by Joe Biden súhlasil.

 

8:10 – Vojenská operácia, 3. decembra 2022. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské delostrelectvo a letectvo zasiahlo dve dočasné miesta nasadenia zahraničných žoldnierov bojujúcich na ukrajinskej strane pri Kramatorsku v DĽR, uviedlo ministerstvo obrany.

– Stíhačky ruského letectva zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8 pri Selidove v DĽR, dodalo ruské ministerstvo obrany

Reklama

– Pokus nepriateľa o útok v smere na Kuzemivku ( LĽR) bol zmarený v smere na Kupjansk, uviedlo ministerstvo obrany

– Ministerstvo obrany uviedlo, že v smere na Krasnyj Liman zmarilo pokus ukrajinských jednotiek o útok v smere na Kolomyjčichy a Žytlovky v LĽR

– Šojgu rokoval v Minsku so svojím bieloruským kolegom Chreninom, ako aj s Lukašenkom. Ten povedal, že nevidí pripravenosť Západu na rozhovory o Ukrajine

– Macron po návšteve z USA a rozhovoroch s Bidenom povedal, že Paríž a Washington by mali pripraviť dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou. Zdôraznil, že budúca bezpečnostná architektúra Európy musí zahŕňať bezpečnostné záruky pre Rusko.

– Peskov uviedol, že Putin nakoniec Donbas navštívi. Poznamenal tiež, že zatiaľ nie je známy presný dátum telefonického rozhovoru Putina a Macrona

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali