To najdôležitejšie z Ukrajiny: Podľa Jermaka sa Ukrajina dostala do kritického momentu

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Podľa Jermaka sa Ukrajina dostala do kritického momentu

Kyjev 5. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-George Ivanchenko, telegram)

Aktualizované 5. apríla 2024 17:21

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Päť ľudí zahynulo v stredu večer pri ruských útokoch na mesto Charkov
Na snímke mŕtve telo záchranára leží na zemi po ruskom útoku dronom na obývanú oblasť v meste Charkov, na východe Ukrajiny

15:40 – Ukrajinské útoky na ruskú energetiku môžu otriasť nielen vojenským úsilím Moskvy, ale aj globálnymi energetickými trhmi a dokonca zasadiť úder politike USA, napísal analytik Liam Denning z agentúry Bloomberg.

Reklama

Zintenzívnenie útokov Ukrajiny na ruskú energetiku, údery nielen na rafinérie, ale aj na námorné terminály, tankery a ropovody a začiatok veľkej vojny na Blízkom východe by podľa neho mohli narušiť globálny trh s ropou.

USA naliehajú na Ukrajinu, aby zastavila útoky, pretože Biden sa obáva nárastu inflácie pred voľbami. Zdá sa však, že Ukrajina tieto výzvy ignoruje, keďže USA jej aj tak neuvoľňujú pomoc.

Reklama

“Zintenzívnenie útokov na ruské rafinérie možno považovať za obranu Kyjeva nielen pred odolnosťou jeho nepriateľa, ale aj pred dvojtvárnosťou jeho najväčšieho darcu. Načo myslieť na peňaženky amerických vodičov, ak Washington odíde?”, píše Denning.

 

14:50 – Anthony Blinken povedal európskym spojencom, že Čína zvyšuje svoju podporu Rusku, píše denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Americký minister zahraničných vecí uviedol, že Peking pomáha moskovskému vojensko-priemyselnému komplexu “v alarmujúcom rozsahu” a poskytuje “nástroje, materiál a technické znalosti”.

“Varovania boli jednoznačné. Došlo k posunu a bolo to cítiť v miestnosti…. Bol to nový vývoj. Bolo to veľmi zarážajúce,” povedal jeden z účastníkov stretnutia.

Reklama

Blinken uviedol, že čínska pomoc sa zameriava najmä na ruské optické zariadenia a výrobu palív, ako aj na jeho vesmírny sektor, ktorý “nielenže prispieva k ruskej agresii na Ukrajine, ale ohrozuje aj iné krajiny”.

USA videli, že Čína “začala pomáhať pri obnove ruskej obrannej priemyselnej základne, čím v podstate nahradila obchod s európskymi partnermi”.

Biden je znepokojený najmä dodávkami paliva pre rakety.

 

14:00 – V ukrajinských politických kruhoch sa diskutuje o možných nových zmenách na mocenských postoch. Tentoraz sa očakáva, že sa dotknú kabinetu ministrov.

Reklama

Zdroje Strany potvrdzujú diskusie o výmenách na viacerých ministerstvách, pričom spresňujú, že samotnému premiérovi Denysovi Šmygalovi zatiaľ odvolanie nehrozí.

Hrozba odvolania sa objavila v prípade Oleksandra Kubrakova, ktorý zastáva post podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny – ministra rozvoja obcí, území a infraštruktúry. Spolu s Kubrakovom, ktorý prišiel o prezidentskú priazeň, môže odísť aj Mustafa Nayem, ktorý teraz vedie štátnu agentúru pre obnovu a rozvoj infraštruktúry pod kabinetom ministrov. Ako jeden z dôvodov sa uvádza, že obaja sa snažili nadviazať komunikáciu s americkou ambasádou a západnými štruktúrami “cez hlavu” Bankova.

Namiesto Kubrakova sa šéfom rezortu môže stať prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Julija Sviridenko.

Predpokladá sa, že ministerstvo hospodárstva pripadne súčasnému ministrovi pre strategický priemysel Oleksandrovi Kamyšynovi. Zástupca vedúceho OP Andrej Sibiga sa presúva na ministerstvo zahraničných vecí s cieľom stať sa námestníkom ministra a v dlhodobom horizonte na vyššiu pozíciu, kde nahradí Kulebu.

 

13:20 – Európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders povedal pre DW, že tribunál proti Putinovi bude pravdepodobne zriadený do konca tohto roka.

“Zvažujú sa dve hlavné možnosti: medzinárodný tribunál na základe multilaterálnej dohody alebo zjednodušené riešenie – na základe bilaterálnej dohody medzi Ukrajinou a Radou Európy,” povedal pre DW.

 

12:32 –  Neexistujú žiadne plány na vyslanie jednotiek NATO na Ukrajinu, povedal anonymne ukrajinským novinárom jeden z predstaviteľov NATO.

“Zatiaľ neexistujú žiadne plány na vyslanie jednotiek na Ukrajinu v akejkoľvek podobe,” povedal.

Reklama

Na programe Aliancie nie sú ani plány na obnovenie ukrajinských vojenských cvičení na Ukrajine.

 

12:27 – Osem ľudí utrpelo zranenia v Morozovskom okrese Rostovskej oblasti, kde neďaleko letiska vybuchlo výbušné zariadenie zo zostreleného dronu, uviedol gubernátor Golubev.

 

11:42 – Nórsko uviedlo, že je možné vyslať na Ukrajinu vojenské jednotky v dlhodobom horizonte.

Reklama

“Momentálne nemáme žiadne plány na vyslanie vojakov. Nemyslím si, že veľa krajín má takéto plány. Ale na druhej strane, vo veľmi dlhodobom horizonte si nemyslím, že by sme mali v zásade niečo vylúčiť,” povedal nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide.

Zopakoval, že diskusia sa netýka vyslania bojových jednotiek, ale pomocných jednotiek, pretože “nemáme záujem byť priamou stranou vojny”.

 

11:29 – NATO neoficiálne zvažuje scenár, podľa ktorého by si Rusko ponechalo územia, ktorých sa zmocnilo, a zvyšok Ukrajiny by vstúpil do NATO.

Informoval o tom denník La Repubblica.

Reklama

Podľa novín sa tohto scenára na Západe obávajú v prípade Trumpovho víťazstva. Noviny ho nazývajú “kapituláciou Kyjeva”.

“Oficiálne o tom nikto nehovorí. Ale myšlienka dohody podporovanej USA v prípade Bidenovej porážky je známa každému. Územia výmenou za bezpečnosť. To znamená vzdať sa Ruskom okupovaných regiónov, ale so zárukou okamžitého vstupu Ukrajiny do NATO. O tejto hypotéze sa na poslednom samite aliancie v Bruseli oficiálne nehovorilo,” uviedol denník.

 

11:22 – Rusko testuje nástroj proti námorným dronom ukrajinských ozbrojených síl, tvrdia ruské blogy.

Vojnové lode Čiernomorskej flotily sú vyzbrojené bezpilotnými prostriedkami FPV s trieštivou hlavicou, ktorú možno odpáliť na diaľku z cieľa a zasiahnuť tak ukrajinské námorné drony.

 

11:04 – V Odeskej oblasti boli v noci napadnuté zariadenia energetickej infraštruktúry, informovala agentúra Ukrenergo.

Reklama

Časť zariadení bola poškodená. K odpojeniu odberateľov od elektrickej energie nedošlo.

Vzdušné sily ráno oznámili, že zostrelili všetkých 13 dronov v Záporožskej, Odeskej a Dnepropetrovskej oblasti.

 

10:53 –  Ukrajinské útoky na ruskom území zabili od začiatku roka 2024 201 civilistov, uviedol veľvyslanec ministerstva zahraničných vecí Mirošnik.

 

10:50 – Pokrovsk bol v noci ostreľovaný balistickými raketami, informoval Úrad civilného letectva.

Zranených bolo päť ľudí, poškodených bolo šesť výškových budov a 17 súkromných domov.

Reklama

V epicentre útoku sa nachádzal podnik verejných služieb. Poškodené boli školské autobusy, humanitárna doprava a dve administratívne budovy.

Polícia dodala, že boli vystrelené dve rakety S-300.

Pokrovsk bol v noci ostreľovaný balistickými raketami
Pokrovsk bol v noci ostreľovaný balistickými raketami

10:44 – Ukrajinské ozbrojené sily popierajú, že ruské jednotky už vstúpili do Časovho Jaru. Situácia je tam však “veľmi komplikovaná”.

Uviedol to hovorca velenia “Východ” Andrej Zadubinnij. “Situácia je tam veľmi zložitá, boje pokračujú, ale oni (ruské jednotky) tam nie sú. Neverte ruským správam,” povedal pre agentúru Reuters.

 

10:24 – Na ruskom vojenskom letisku v Morozovsku bolo pri nočnom útoku bezpilotných lietadiel zničených najmenej šesť lietadiel, tvrdia zdroje RBC-Ukrajina.

Na lokalitu údajne zaútočila SBU. Ukrajina a Rusko oficiálne nepotvrdili údery lietadiel.

Reklama
Na ruskom vojenskom letisku v Morozovsku bolo pri nočnom útoku bezpilotných lietadiel zničených najmenej šesť lietadiel
Na ruskom vojenskom letisku v Morozovsku bolo pri nočnom útoku bezpilotných lietadiel zničených najmenej šesť lietadiel

10:18 – V Charkove je od rána zavedený núdzový výpadok elektrickej energie, informovala agentúra Ukrenergo.

V meste je bez svetla 330 000 odberateľov. V regióne ďalších 220 000, dodalo ministerstvo energetiky.

 

10:01 – Ruské tanky sa začali sériovo vybavovať systémami elektronického boja proti ukrajinským dronom v zóne špeciálnej operácie, uviedol Uralvagonzavod.

 

09:33 – Ukrajina nedostane na júlovom samite vo Washingtone oficiálnu pozvánku na vstup do NATO, informoval denník New York Times s odvolaním sa na predstaviteľov aliancie.

USA a Nemecko sú proti, pretože sa obávajú, že budú zatiahnuté do vojny s Ruskom.

Reklama

NATO preto hľadá niečo, čo by dalo Ukrajine na oplátku, čo by bolo “dostatočne závažné”, aby jej vyjadrilo podporu “z dlhodobého hľadiska”. To by mohli byť jasné kritériá, ktoré musí Ukrajina splniť, aby mohla začať rokovania s NATO. Pokusy o definovanie takýchto kritérií sa však zatiaľ “nepohli dopredu”.

Generálny tajomník Stoltenberg predložil dve myšlienky: odovzdanie koordinácie Ramstein NATO a získanie pomoci pre Ukrajinu vo výške 100 miliárd dolárov. Prvý z nich vyvolal námietky spojencov, druhý spôsobil zmätok.

Stoltenberg tiež poveril najvyššieho vojenského veliteľa NATO, generála americkej armády Christophera J. Cavoliho, aby vypracoval plán na poskytovanie “spoľahlivej a predvídateľnej” pomoci Ukrajine na ďalšie roky.

Publikácia cituje bývalého veľvyslanca USA pri NATO Iva Daaldera, ktorý povedal, že plány NATO na leto by mohol pokaziť ruský postup. “Situácia na mieste by mohla vyzerať oveľa horšie ako dnes a potom by skutočná otázka znela: “Ako si môžeme byť istí, že Rusko nezvíťazí?”. – povedal.

 

08:48 –  Elon Musk sa domnieva, že vstup Ukrajiny do NATO by mohol viesť k “jadrovej apokalypse”.

V príspevku X s vyhlásením generálneho tajomníka NATO, že Ukrajina “sa stane členom NATO”, Musk napísal: “Toto je doslova začiatok filmu o jadrovej apokalypse.”

Reklama

K svojmu príspevku pripojil film o začiatku jadrovej vojny.

 

08:45 – Ukrajina sa dostala do “kritického momentu”, povedal Jermak v rozhovore pre Politico.

Šéf OP vyzval USA, aby čo najskôr odblokovali vojenskú pomoc, pretože Kyjev sa domnieva, že Putin pripravuje novú vlnu mobilizácie a ofenzívu koncom mája alebo začiatkom júna.

“Problémom pre nás je čas. Chcem zdôrazniť, že ide o kritický moment. Je veľmi dôležité, aby bol balík schválený tento mesiac,” povedal Jermak.

Reklama

Vyjadril presvedčenie, že republikáni nakoniec peniaze pridelia: “Neverím, že niekto zo strany Ronalda Reagana opustí Ukrajinu,” povedal.

“Zatiaľ nás to stojí životy a ja naozaj dúfam, že dokument bude prijatý tento mesiac, pretože Ukrajina sa blíži ku kritickému momentu,” zopakoval Jermak.

Podľa šéfa OP sú údery, ktorým bola Ukrajina vystavená v posledných troch týždňoch, súčasťou príprav Rusov na veľkú ofenzívu.

“Za najpravdepodobnejší cieľ veľkého úderu považuje Charkov. Charkov dostal obzvlášť brutálny úder a rozsiahle ruské útoky vyradili z prevádzky jeho elektrárne,” píše Politico.

 

08:00 – AFU zaútočila dvoma bezpilotnými lietadlami na dedinu Korovjakovka v Kurskej oblasti.

Poškodené boli štyri domy, štyri autá a hospodárske budovy, uviedol gubernátor Roman Starovoit. Neboli zaznamenané žiadne obete.

AFU zaútočila dvoma bezpilotnými lietadlami na dedinu Korovjakovka v Kurskej oblasti
AFU zaútočila dvoma bezpilotnými lietadlami na dedinu Korovjakovka v Kurskej oblasti

07:43 – Ministerstvo obrany informovalo o 53 bezpilotných lietadlách zostrelených počas noci v ruských regiónoch:

– Nad Rostovskou oblasťou bolo zostrelených 44 dronov;
– nad Krasnodarským krajom – šesť dronov;
– nad Saratovskou oblasťou – jeden;
– nad Kurskou oblasťou – jeden;
– jeden dron nad Belgorodskou oblasťou.

 

07:32 – Rusko v noci zasiahol masívny útok bezpilotných lietadiel – podľa ruského ministerstva obrany ich bolo 53.

Z nich 44 bolo údajne zachytených nad Rostovskou oblasťou, po jednom nad Saratovskou, Kurskou a Belgorodskou oblasťou a šesť nad Krasnodarským krajom.

V Rostovskej oblasti ruské médiá tvrdia, že cieľom útoku bolo vojenské letisko v Morozovsku. Úrady v regióne to nepotvrdili. Informovali však o prílete na rozvodňu a výpadkoch elektrickej energie.

V Saratovskej oblasti píšu o výbuchoch v Engels, kde sa nachádza základňa strategických bombardérov. Miestne úrady tvrdia, že nedošlo k žiadnym zásahom.

 

Reklama

07:29 –  Následky útoku dronu na Kursk.

Miestne úrady tvrdia, že všetky drony boli zostrelené, ale v dôsledku ich zostrelenia vznikli požiare.

Následky útoku dronu na Kursk
Následky útoku dronu na Kursk

07:25 – Situácia v Časov Jare je teraz najťažšia počas celej vojny, povedal šéf GVA Sergej Čaus.

Podľa neho Rusi každý deň zintenzívňujú ostreľovanie, čo vedie k početným požiarom.

Ruské médiá dnes uviedli, že ruská armáda dosiahla východné okraje Časov Jaru Ukrajina to nepotvrdila.

 

07:21 –  Washington sa po leteckom útoku na iránsky konzulát v Sýrii obáva pravdepodobnosti vypuknutia plnohodnotnej vojny medzi Iránom a Izraelom. Uviedol to John Kirby, koordinátor pre strategickú komunikáciu v Rade Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

 

07:10 – Prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili dva ukrajinské drony nad územím Kurskej oblasti približne o 21:30 moskovského času, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

07:05 – Šéf MAAE hovoril o “veľmi reálnej hrozbe” pre elektráreň v súvislosti s odstavením záložného napájacieho vedenia v ZNPP.

Dôvody odstavenia záložného napájacieho vedenia v ZNPP zatiaľ nie sú známe a došlo k nemu uprostred správ o vojenskej aktivite v regióne, uviedla MAAE.

 

07:00 – Poľsko oznámilo vytvorenie spoločnej misie NATO na Ukrajine. Oznámil to šéf poľského rezortu zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Poznamenal, že to neznamená priamy vstup do konfliktu. Ide o výcvikové a plánovacie kapacity NATO “na koordinovanejšiu podporu Ukrajiny”.

Reklama

Ukrajinská armáda sa bude napríklad cvičiť v Poľsku.

 

06:30 –  Vojna na Ukrajine 4. apríla 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruská armáda zasiahla ukrajinské miesto dočasného rozmiestnenia zahraničných žoldnierov a muničný sklad pri meste Merefa v Charkovskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany.

– Podľa zhrnutia ruského ministerstva obrany AFU stratila za deň spolu až 910 mužov a jeden tank. Ruské jednotky postupovali v smere na Kupjansk, Avdejevku, Doneck a južný Doneck. Pri Kramatorsku bol zostrelený ukrajinský Su-27.

– Situácia okolo Ukrajiny je patová, ale nebolo to Rusko, kto ju tam doviedol – “ďalší krok nezáleží na nás”, povedal Lavrov. Zároveň uviedol, že Moskva je pripravená diskutovať o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu len vtedy, ak dialóg o urovnaní konfliktu bude prebiehať za rovnakých podmienok.

– Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba uviedol, že na štvrtkovom zasadnutí NATO sa rozhodlo poveriť “vojenskú časť” aliancie, aby vypracovala, aký by mal byť ďalší krok smerom k vstupu Ukrajiny.

– Vzťahy medzi Ruskom a NATO v skutočnosti skĺzli na úroveň priamej konfrontácie, povedal Peskov.

– Ukrajinská kríza môže prekročiť svoje geografické hranice v dôsledku odvážnych krokov čo i len jednej z krajín NATO, akákoľvek hrozba pre bezpečnosť Ruska nezostane bez odpovede, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí Gruško.

– Šéf britského ministerstva obrany Shapps v článku o budúcnosti NATO uviedol, že Západ sa presunul z povojnového sveta do predvojnového.

– Vysokopostavení dôstojníci AFU sa domnievajú, že v čase, keď na Ukrajinu dorazia stíhačky F-16, už nebudú na bojisku potrebné, pretože Rusko bude pripravené účinne im čeliť, uviedol Politico.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:53

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že jeho jednotky prevzali kontrolu nad dedinou Berdyči na východe Ukrajiny.

13:35

Školy a mnohé úrady v Spojených arabských emirátoch (SAE) zostali vo štvrtok zatvorené, pretože túto púštnu krajinu opäť zasiahli výdatné dažde. Odborníci to spájajú so zmenou klímy.

13:35

Pri aprílových útokoch na Ukrajinu použilo Rusko viac ako 300 rakiet, približne 300 dronov iránskej výroby Šáhid a viac ako 3200 navádzaných bômb. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:34

Hasiči v Nepále vo štvrtok aj za pomoci miestnych obyvateľov bojovali s rozsiahlym požiarom, ktorý zachvátil les Lalitpur južne od metropoly Káthmandu.

13:34

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary. Podľa agentúry MTI to vo štvrtok vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

13:32

Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová vo štvrtok vyjadrila hlboké znepokojenie v súvislosti so súčasným vývojom v Gruzínsku.

13:29

Sýrčan a humanitárna organizácia Hand in Hand for Aid and Development (HIHFAD) obvinili Rusko zo zámerného bombardovania nemocnice na severe Sýrie v roku 2019. Sťažnosť podali tento týždeň na Výbor OSN pre ľudské práva (UNHRC).

13:17

Historicky najväčšie rozšírenie EÚ z 1. mája 2004 otvorilo nové možnosti rozvoja a integrácie, čo platilo aj pre Súdny dvor EÚ, ktorý po tejto udalosti prešiel významnými zmenami. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:52

Francúzsky parlament vo štvrtok odobril vytvorenie komisie na vyšetrenie prípadov sexistických útokov a sexuálneho násilia v kinematografii. Za jej vznik sa zasadzovala francúzska herečka Judith Godrcheová.

12:45

Kremeľ vo štvrtok odmietol obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje.

12:35

Gruzínsky parlament v utorok zrušil svoju schôdzu a plánované zasadnutie svojho predsedníctva. Tlačová služba parlamentu ako dôvod uviedla poškodenie budovy a infraštruktúry parlamentu počas protestnej demonštrácie proti návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali