To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko stráca dobyté územia. Má vážne problémy na fronte

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Rusko stráca dobyté územia. Má vážne problémy na fronte

Kyjev 4. októbra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Inna Varenytsia, screenshot, telegram)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

221. deň ruskej invázie na ukrajine
Na snímke ukrajinskí vojaci riadia tank T-80, ktorý podľa nich ukoristili ruskej armáde počas bojov v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:58 – V Bulharsku došlo k výbuchu vo vojenskom závode podniku „Arsenal“, ktorý dodáva svoje výrobky na Ukrajinu.

Reklama

Incident sa stal dnes okolo 11:00. Podľa správ miestnych médií pri výbuchu zahynuli traja ľudia a ďalší traja sa zranili.

Podľa predbežných informácií došlo k výbuchu vo výrobni pušného prachu závodu č. 4. Jedna budova bola úplne zničená, poškodených bolo aj niekoľko susedných budov.

Reklama

 

19:52 – Ako sa zmení rozloha a počet obyvateľov Ruska po pripojení nových regiónov k Rusku

Rada federácie dnes ratifikovala zákon o pripojení Doneckej a Luhanskej republiky, Záporožskej a Chersonskej oblasti k Rusku. Dokument musí teraz podpísať Vladimir Putin a krajina sa už oficiálne pripojí k novým územiam. Prechodné obdobie potrvá do 1. januára 2026.
Ako sa zmení rozloha a počet obyvateľov

Ako sa zmení rozloha a počet obyvateľov Ruska po pripojení nových regiónov k Rusku
Ako sa zmení rozloha a počet obyvateľov Ruska po pripojení nových regiónov k Rusku

Oblasť:

– Ruská federácia – 17 125 tisíc km2.

Reklama

– LĽR – 26,7 tisíc km2

– DĽR – 26,5 tisíc km2

– Chersonská oblasť – 28,5 tisíc km2

– Záporožská oblasť – 27,2 tisíc km2 .

Spolu: 17 125 + 26,7 + 26,5 + 28,5 + 27,2 tis. km2 = 17 233,9 tis. km2

Reklama

Obyvateľstvo:

– Ruská federácia – 146 200 tis.

– LĽR – 1 400 tisíc ľudí

– DĽR – 4 100 tisíc ľudí

– Chersonská oblasť – 1 000 tisíc ľudí

– Záporožská oblasť – 1 636 tisíc ľudí

Spolu: 146 200 + 1 400 + 4 100 + 1 000 + 1 636 tisíc ľudí = 154 336 tisíc ľudí.

Ako sa zmení rozloha a počet obyvateľov Ruska po pripojení nových regiónov k Rusku
Ako sa zmení rozloha a počet obyvateľov Ruska po pripojení nových regiónov k Rusku

19:48 – Nový balík americkej vojenskej pomoci Ukrajine obsahuje 4 HIMARS, 32 húfnic, 200 obrnených vozidiel, desaťtisíce granátov a mín – Pentagon.

 

19:39 – Zdroj uvádza, že prezidentská kancelária bola varovaná, že riziko ruského úderu a protiútoku do tyla ukrajinských pozícií pretrváva.

Reklama

Jediná vec je, že nikto nedokáže presne povedať, kedy, ako a kde sa to stane.

Pohyb by sa mohol náhle začať pozdĺž celej ukrajinskej hranice. Na druhej strane Rusi vedia, že Zelenskyj vydal pokyn stiahnuť rezervy z pohraničných oblastí a poslať ich na front, aby mohli začať ofenzívu (blitzkrieg).

To znamená, že opätovným vstupom do Sumskej oblasti by ruské ozbrojené sily mohli ľahko obsadiť stovky kilometrov, nehovoriac o ofenzíve v severnej časti Charkovskej oblasti alebo o vstupe do hry cez Bielorusko.

 

19:36 – Kazašský veľvyslanec bol predvolaný na ruské ministerstvo zahraničných vecí a bolo mu povedané, že situácia s ukrajinským veľvyslancom v Astane je kategoricky neprijateľná.

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničných vecí upozornilo, že ukrajinský diplomat, ktorý vyzýval na zabíjanie Rusov, sa po svojom odchode vrátil do Astany a zúčastňuje sa na diplomatických recepciách ako vedúci diplomatickej misie.

Moskva očakáva, že Kazachstan prijme opatrenia na konečné vyhostenie veľvyslanca, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

 

19:31 – Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak tiež uviedol, že Volodymyr Zelenskyj mal telefonický rozhovor s prezidentom a viceprezidentom USA.

Potvrdil, že počas rozhovoru odznela informácia, že štáty vyčlenili na vojenskú pomoc Ukrajine 625 miliónov dolárov.

Cena ropy Brent vzrástla o viac ako 3 % po správach o plánoch OPEC+ výrazne znížiť ťažbu ropy.

Reklama

Podľa zdrojov agentúry Bloomberg výrobcovia, medzi ktorých patrí aj Rusko, diskutujú o znížení ťažby o 2 milióny barelov denne, čo by mohlo byť šokom pre svetové hospodárstvo, ktoré zápasí s infláciou.

 

19:10 – Ukrajinská verzia ofenzívy AFU v Chersonskom smere za posledných 48 hodín.


18:54 – Rusi zničili televíznu vežu v Kamyševache v Luhanskej oblasti, uviedol šéf OVA Serhij Gajdaj na svojom kanáli tg.

Podľa neho bol okruh príjmu signálu z tejto veže 50 km a poskytovala ukrajinský obsah približne 200 000 obyvateľom Luhanskej a Doneckej oblasti.

Gajdaj tiež povedal, že na najvyššom bode veže bola modro-žltá vlajka s rozmermi 4×6 metrov.

Rusi zničili televíznu vežu v Kamyševache v Luhanskej oblasti
Rusi zničili televíznu vežu v Kamyševache v Luhanskej oblasti

17:39 – Volodymyr Zelenskyj informoval o telefonickom rozhovore s indickým premiérom Naréndrom Módím.

Reklama

Podľa správy na prezidentskom kanáli tg-channel diskutovali o ruských “referendách” o okupovaných územiach, potravinovej a jadrovej bezpečnosti a o interakcii v OSN.

Zelenskyj poďakoval Indii “za podporu suverenity a územnej celistvosti nášho štátu”.

 

17:37 – Ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo oslobodenie Davydova Brodu ukrajinskými jednotkami.

“Nad obcou Davydov Brod v Chersonskej oblasti opäť zaviala ukrajinská vlajka.

Ukrajinská námorná pechota sa s istotou presúva k Čiernemu moru,” uviedlo ministerstvo na Twitteri.

 

Reklama

17:35 – Hlavné z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. Jednotky ukrajinských ozbrojených síl odrazili útoky v obývaných oblastiach Doneckej oblasti Mayorsk, Vyemka, Spornoe, Ozerjanovka, Zaiceve, Bachmut, Bachmutska, Veseloe, Pervomajske a Novomichajlovka.

2. Rusi uskutočnili päť raketových a jeden letecký útok a viac ako 15 ostreľovacích útokov z MLRS.

Objekty a civilné obyvateľstvo vo viac ako 12 osadách boli poškodené. Patrili k nim Charkov, Kramatorsk, Andrejevka (Dnepropetrovská oblasť), Bachmut, Železnodorožnoje, Voznesensk a Pridniprovske.

3. AFU včera údajne zasiahla až 30 nepriateľských cieľov na juhu krajiny. Generálny štáb hlási, že ruské jednotky opúšťajú pozície, ustupujú do bezpečnej vzdialenosti, ničia zásoby munície a snažia sa zničiť mosty a priechody, aby spomalili postup AFU. O oslobodení konkrétnych osád počas ofenzívy nie sú žiadne správy.

4. Vzdušné sily AFU uskutočnili 12 úderov. Protivzdušná obrana zostrelila dve nepriateľské bezpilotné lietadlá.

 

Reklama

17:33 – Donecká ľudová republika vyhlásila, že colný úrad na jej hranici s Ruskom bude zlikvidovaný deň po podpísaní zákona o pripojení “republiky” k Rusku.

Predtým sa uvádzalo, že od zajtra sa už nebude platiť clo.

 

17:08 – Prvý a druhý blok Záporožskej jadrovej elektrárne boli zamínované, vyhlásil na tlačovej konferencii bývalý šéf Štátnej inšpekcie pre jadrový dozor Grygorij Plačkov.

Všetky jadrové bloky Záporožskej jadrovej elektrárne sú v súčasnosti v stave studenej odstávky, uviedol.

“Dostávame správy o ruských pokusoch o presun ZJE do jurisdikcie federácie. Je tiež známe, že prvý a druhý blok sú vyťažené,” povedal Plačkov.

Plačkov sa domnieva, že je ťažké predvídať konanie Rusov.

Reklama

“Jediné, čo môžeme predpovedať, je, že sa snažia urobiť všetko pre to, aby Záporožská jadrová elektráreň fungovala pre potreby Krymu alebo jednotného ruského systému,” povedal Plačkov.

 

17:06 – Cherson je pod paľbou. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v postupe, situácia sa zhoršuje

Cherson sa opäť dostal pod ukrajinskú paľbu – rovnako ako predtým bol cieľom dnešného útoku z amerických raketometov Himars most Antonov, ktorý bol poškodený už predtým. Tri rakety boli zostrelené protivzdušnou obranou a ďalšie tri zasiahli most. AFU sa zrejme snaží o zničenie pylónov, aby vylúčila možnosť rekonštrukcie.

Predtým sa Ukrajincom podarilo zničiť všetky kľúčové mosty v okolí Chersonu, aby vodnou prekážkou odrezali ruské zoskupenie v meste od zásobovania. Podľa pozorovateľov bude cieľom ukrajinských ozbrojených síl obkľúčiť Cherson a prinútiť armádu, aby sa vzdala regionálneho centra, ktoré bolo nedávno pripojené k Ruskej federácii.

Ostreľovanie Chersonu prebiehalo na pozadí pokračujúceho ústupu ruských vojsk na severe regiónu.

“Ukrajinské jednotky sa nachádzajú necelých 30 km od jedného z najdôležitejších cieľov AFU v tomto smere, mesta Berislav,” upozorňuje vojenský spravodajca Akim Apačev.

Reklama

“Dôvody sú zrejme rovnaké – nedostatok personálu, nedostatočná hustota frontu, nedostatok aktívnych záloh pre protiúdery,” hovorí publicista Boris Rožin.

Jedinou nádejou sú mobilizovaní muži.

Cherson je pod paľbou. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v postupe, situácia sa zhoršuje
Cherson je pod paľbou. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v postupe, situácia sa zhoršuje

16:40 – Arbitrážny súd v Moskve vyhovel žalobe RT proti spoločnosti Google o odblokovanie kanálov YouTube

Zelenskyj vydal dokument o neuznaní Putinových dekrétov o Kryme, Doneckej ľudovej republike, LĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti.

V dokumente sa uvádzajú najmä dekréty zo 17. marca 2014 o uznaní Krymu za nezávislý, z 21. februára 2022 o uznaní Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, z 29. septembra o uznaní Záporožskej a Chersonskej oblasti za nezávislé a “všetky ostatné rozhodnutia, akty a dohody prijaté, vydané a uzavreté na základe a/alebo v súvislosti s vykonávaním uvedených dekrétov ruského prezidenta”.

Reklama

 

16:14 – Pre generála Lapina bolo ťažké brániť Krasnyj Liman kvôli veľkému množstvu lesov v okolí mesta, keď mal nepriateľ štyrikrát viac pechoty. Igor Strelkov, bývalý minister obrany DĽR, povedal pre URA.RU.

“V podmienkach, keď mal nepriateľ 3-4-krát viac pechoty, bolo nesmierne ťažké brániť túto oblasť s malým počtom jednotiek,” domnieva sa Strelkov.

Podľa neho by bola situácia ešte horšia, keby ruské jednotky zostali v Limane, pretože by to malo za následok obrovské straty.

 

15:41 – Ukrajinská armáda zverejňuje videá z obcí Davydov Brod a Staroselje, kde sa nachádzali prechody cez rieku Ingulec.

O Davidov Brod, ako aj o celý smer pozdĺž rieky Ingulec, sa od augusta vedú prudké boje, ktorých cieľom je udržať nepriateľské sily pozdĺž prirodzenej vodnej prekážky. Avšak po prielome AFU pozdĺž Dnepra a obsadení Dudčan musela ruská armáda opustiť svoje pozície pozdĺž rieky Ingulec. Front sa presúval na juh smerom na Cherson.

Ukrajinská armáda zverejňuje videá z obcí Davydov Brod a Staroselje, kde sa nachádzali prechody cez rieku Ingulec
Ukrajinská armáda zverejňuje videá z obcí Davydov Brod a Staroselje, kde sa nachádzali prechody cez rieku Ingulec

15:15 – Podľa správy ukrajinského úradu pre hospodársku bezpečnosť bol na Ukrajine od februára 2022 zabavený ruský a bieloruský majetok v hodnote 1,2 miliardy dolárov. Zároveň viac ako 500 miliónov dolárov pochádzalo z vagónov a “zásob” v nich.

Úrad pre hospodársku bezpečnosť tiež zostavil zoznam 23 právnických osôb prepojených s Ruskom a Bieloruskom, ktoré ukrajinská strana požiada o zaradenie do medzinárodných sankčných zoznamov.

 

15:13 – Irán naznačil, že neuzná anexiu ukrajinského územia Ruskom

“Islamská republika, ako vždy a v súlade so svojimi principiálnymi postojmi, zdôrazňuje potrebu plne rešpektovať princíp suverenity a územnej celistvosti všetkých štátov ako základné pravidlo medzinárodného práva a rešpektovať zásady a ciele Charty OSN,” uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Naser Kanani na otázku o postoji Iránu k anexii ukrajinských území, informovala agentúra IRNA.

Zároveň uviedol, že Irán podporuje akékoľvek úsilie o mierové riešenie konfliktu na Ukrajine.

 

15:08 – Podľa správ z Chersonskej oblasti sa ruské jednotky sťahujú z celého severu regiónu. Dochádza tiež k stiahnutiu z Davydovho Brodu na pravom brehu Ingulca, kde ukrajinské jednotky od konca augusta viedli ofenzívu.

Reklama

Hlavným dôvodom ústupu bol prielom ukrajinských vojsk po pravom brehu Dnepra v dĺžke desiatok kilometrov. To hrozilo zasiahnuť ruské jednotky v oblasti Davydovho Brodu, ako aj Malej a Veľkej Alexandrovky.

Podľa ruských telegramových kanálov sa ruská armáda pokúsi vytvoriť novú obrannú líniu na línii Mylovoje – Borozensko – Kostromka a pokúsi sa zabrániť AFU v preniknutí do Chersonu a Novej Kachovky.

Stále však nie je jasné, či sa to podarí. A či je dostatok síl na odvrátenie nových útokov zo strany AFU. Alebo sa ruské jednotky budú pripravovať na ústup na ľavý breh Dnepra. Je pravda, že Ruská federácia už skôr vyhlásila, že “nemá v úmysle vzdať sa Chersonu” (najmä po oznámení jeho anexie).

Nie je tiež jasné, aké kroky je ruské vojenské velenie pripravené podniknúť na udržanie pravého brehu Dnepra. A či sú na to pripravení.

Podľa správ z Chersonskej oblasti sa ruské jednotky sťahujú z celého severu regiónu
Podľa správ z Chersonskej oblasti sa ruské jednotky sťahujú z celého severu regiónu

14:56 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské vzdušné sily na juhozápadnom predmestí Dnepra zasiahli veliteľstvo vzdušných síl AFU Vostok vysoko presným úderom

– Ruské ozbrojené sily ničia ukrajinský protilietadlový raketový systém BuK-M1 v DĽR

– Ruské jednotky zničili v Kupjansku do 100 príslušníkov AFU vrátane žoldnierov

– Ruské ozbrojené sily zasiahli raketovými údermi dielne na opravu lietadiel v závode Motor Sič v Záporoží

– Ruské ozbrojené sily zničili v Záporoží viac ako 15 ton munície vrátane rakiet HIMARS a dva ukrajinské vrtuľníky Mi-24

– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinský radar S-300 v Dnepropetrovskej oblasti

– Ruské sily zničili viac ako 120 nacionalistov v smere na Krasnoliman, pričom zasiahli 66. mechanizovanú brigádu ukrajinských ozbrojených síl a ďalšie národné formácie

– Ruské ozbrojené sily zničili v Lisičanskom smere do 90 vojakov, tri tanky a šesť obrnených vozidiel AFU

 

14:46 – Ruské ministerstvo obrany:

Reklama

Do 100 vojakov vrátane zahraničných žoldnierov a 16 kusov vojenskej techniky bolo zničených raketovými údermi v osadách Dvurečnaja, Petropavlovka a Kupjansk v Charkovskej oblasti v smere na Kupjansk v oblastiach sústredenia jednotiek ukrajinskej 14. a 92. mechanizovanej brigády.

V smere Krasno-Limanskom neďaleko Torskoje došlo k masívnemu ostreľovaniu jednotiek ukrajinskej 66. mechanizovanej brigády a dvoch základní nacionalistických formácií, pričom bolo zničených viac ako 120 nacionalistov a 14 kusov obrnenej techniky.

V Lisičanskom smere raketový útok na ukrajinskú 54. mechanizovanú brigádu pri Grigorivke zničil do 90 vojakov, tri tanky a šesť obrnených vozidiel.

V smeroch Krivý Roh a Andrejevka letecké raketové útoky na ukrajinskú 24. mechanizovanú, 17. tankovú a 128. horskú útočnú brigádu v blízkosti miest Belaja Krynica, Archangelske, Ľubimovka a Zolotaja Balka zničili 9 tankov, 12 bojových vozidiel pechoty a do 250 vojakov.

 

14:42 – Ruské ministerstvo obrany: Vysoko presný úder ruského letectva na juhozápadné predmestie Dnepropetrovska zasiahol veliteľstvo vzdušných síl ukrajinskej armády Vostok

 

14:28 – Celé územie LĽR je pod kontrolou ruských spojeneckých vojsk, povedal Mirošnyk.

 

14:25 – Kyjev poslal žoldnierov vycvičených na výcvikových základniach vo východnej Európe do okresu Kreminna v Luhanskej ľudovej republike, povedal Mirošnyk.

 

13:01 – Obec Spornoe nie je strategickým bodom a nebráni spusteniu ofenzívy.

Ukrajinci ho teraz využívajú ako pevnosť. Pokúsia sa z nej zaútočiť smerom na Lysyčansk. Už včera sa tu pokúsili o ofenzívu a obetovali pri tom niekoľko desiatok vojakov

– Nepriateľ vytvára úderné skupiny na hranici medzi Charkovskou oblasťou a Ruskom, aby zaútočili na Svatovo. Tu sa odohrá kľúčová bitka. Počasie je na našej strane. Dážď narušil ofenzívu nepriateľa v smere na Cherson

– Ukrajinci likvidujú piatu kolónu na juhu. Vedia, že sa tu chystáme postúpiť. Zalužnyj sa obáva útoku z boku z Belgorodskej oblasti

Reklama

V rámci čiastočnej mobilizácie už do ruských ozbrojených síl prišlo viac ako 200 000 ľudí, uviedol Sergej Šojgu.

Šéf rezortu obrany uviedol, že mobilizovaní občania sa cvičia na 80 cvičiskách a v šiestich výcvikových strediskách.

 

12:50 – Lukašenko potvrdil, že Bielorusko sa zúčastňuje na špeciálnej vojenskej operácii Ruskej federácie na Ukrajine, ale nevysiela svoju vlastnú armádu.

 

12:37 – Vladimir Zelenskij dostáva na frak od amerického moderátora Tuckera Carlsona.

“Bez ohľadu na to, čo vám hovorí NBC News, Zelenskyj nie je nezávislým lídrom demokratického štátu. Nie, ani zďaleka. Je to fikcia. Zelensky je klientom Bidenovej administratívy, ktorá riadi jeho krajinu. A ideológovia v Bidenovej administratíve nechceli mierovú dohodu o Ukrajine. Chceli – a to je teraz definitívne jasné – vojnu s Ruskom, ktorá by viedla k zmene režimu. Úplný koniec,” povedal pre Fox News.

 

12:10 – Telegramové kanály zverejňujú video, na ktorom ukrajinské jednotky vstupujú do Dudčan v Chersonskej oblasti.

Pripomenieme, že včera večer niektoré ruské vojenské telegramy informovali, že ruské jednotky sa stiahli z Dudčan, zatiaľ čo iné písali, že frontová línia v súčasnosti prebieha pozdĺž Dudčanskej priehrady: severnú polovicu kontrolujú ukrajinské jednotky, južnú polovicu ruské jednotky.

Bolo tiež oznámené, že ruské jednotky pri ústupe vyhodili do vzduchu most cez priehradu, aby zabránili ukrajinským ozbrojeným silám pokračovať v ofenzíve pozdĺž rieky Dneper.

 

11:22 -Bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal, že Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou “triezvo, na základe súčasnej situácie”.

“Pozícia Ruskej federácie je pre nás absolútne jasná. Prezident to vyhlásil viackrát: sú pripravení hoci aj zajtra sadnúť si za rokovací stôl a rokovať. Triezvo, vychádzajúc zo súčasnej situácie,” povedal Lukašenko počas stretnutia na ministerstve obrany.

Zároveň predpovedá eskaláciu, keďže Ruská federácia “zintenzívni svoje úsilie” v rámci “špeciálnej operácie” a Západ sa bude snažiť ešte viac vyzbrojiť Ukrajinu.

Lukašenko uviedol, že “v blízkej budúcnosti nemožno očakávať pokles napätia”, a povedal, že “na poľské letisko Rzeszow prilieta každý deň asi tucet, niekedy aj viac amerických dopravných lietadiel”.

10:47 – Situácia ráno 04.10.2022 z pohľadu ruského vojenského analytika Juria Podoliaku

Smer Svatovo.

Nepriateľ ešte nezaútočil. Sústreďujú sa, obsadzujú oblasť Borovaja a pripravujú sa na úder na Svatovo, ktoré bude, súdiac podľa konfigurácie frontu, prioritným cieľom ďalšej ofenzívy.

Smer Krivý Roh.

Po ústupe našich jednotiek z obce Dudčany čakala nepriateľa veľmi ťažká úloha. Faktom je, že ďalej je naša obrana postavená na výhodnej pozícii, ktorú z jednej strany kryje priehrada a ústie rieky a z druhej sústava rybníkov, ktorá sa tiahne až k Petropavlovke, na ktorej ruské ozbrojené sily pravdepodobne vybudujú novú obrannú líniu, na ktorú sa v blízkej budúcnosti stiahnu.

A práve preto sa po výbuchu mosta cez ústie rieky pri obci Dudčany nepriateľská ofenzíva zastavila. A ďalej, najmä vzhľadom na dažde v regióne, bude pre AFU veľmi, veľmi problematické postupovať.

Preto sa budú aj naďalej snažiť prelomiť našu obranu pri Davydovom Brode. O čo sa pokúsili včera, ale s rovnakým negatívnym výsledkom a stratami.

A súdiac podľa ukrajinských verejných informácií je oficiálny Kyjev veľmi nespokojný s výsledkami svojej ofenzívy v tomto smere.

 

10:32 – Rada federácie ratifikovala zmluvy medzi Ruskou federáciou a Luganskou ľudovou republikou, Doneckou ľudovou republikou, Záporožskou oblasťou a Chersonskou oblasťou o ich prijatí do Ruskej federácie.

 

9:05 – Americký Inštitút pre štúdium vojny – zhrnutie z rána 4. októbra. Hlavné:

Americký Inštitút pre štúdium vojny - zhrnutie z rána 4. októbra
Americký Inštitút pre štúdium vojny – zhrnutie z rána 4. októbra

1. Po oslobodení Torskeho a Ternova ukrajinské sily postúpili na úsek diaľnice pri obciach Červonopopovsky a Peščanoe, ktorý vedie pozdĺž cesty Svatovo-Kreminna 5 km severne od Kreminnoj.

Ruské zdroje naznačili, že ukrajinské jednotky sa pravdepodobne presunú k hraniciam Luhanskej oblasti a zaútočia na Kreminnu.

Reklama

“Inštitút” zaznamenáva príchod AFU do Borového na ľavom brehu rieky Oskol, 30 kilometrov západne od Svatova.

Americký Inštitút pre štúdium vojny - zhrnutie z rána 4. októbra
Americký Inštitút pre štúdium vojny – zhrnutie z rána 4. októbra

“Inštitút” tiež cituje správy ” LĽR”, že AFU sa zakopali v Luhanskej oblasti v smere na Lisičansk (dnes generálny štáb informoval o bojoch v oblasti Verchnekamenskogo a Belogorovky).

2. V Chersonskej oblasti ukrajinské sily pokračovali v postupe na juh smerom na Novú Kachovku a podľa geolokácie oslobodili Michajlovku, Gavrilovku a Novoalexandrovku, ako aj Kreščenivku.

Ukrajinské sily tiež upevnili svoje pozície v lesnom pásme medzi Belogorkou a Davydovým Brodom.

Zároveň nebol zaznamenaný žiadny postup ukrajinských ozbrojených síl ďalej k Dudčanom, kde Rusko včera viedlo obranné boje.

Americký Inštitút pre štúdium vojny - zhrnutie z rána 4. októbra
Americký Inštitút pre štúdium vojny – zhrnutie z rána 4. októbra

8:26 – CNN vypočítala, koľko percent územia ukrajinských regiónov, ktoré boli vyhlásené za anektované Ruskou federáciou, je pod kontrolou Ruska a Ukrajiny (k 30. septembru).

CNN vypočítala, koľko percent územia ukrajinských regiónov, ktoré boli vyhlásené za anektované Ruskou federáciou, je pod kontrolou Ruska a Ukrajiny
CNN vypočítala, koľko percent územia ukrajinských regiónov, ktoré boli vyhlásené za anektované Ruskou federáciou, je pod kontrolou Ruska a Ukrajiny

8:23 – Podľa britských spravodajských služieb Rusko začína tohtoročnú jesennú brannú povinnosť s mesačným oneskorením, čo naznačuje problémy s výcvikom a vyzbrojením veľkého počtu nových brancov.

Rozviedka v novej správe pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin podpísal 30. septembra dekrét o jesennej brannej povinnosti, v rámci ktorej má slúžiť 120 000 ľudí, ktorí podľa zákona nemôžu byť vyslaní mimo Ruska.

Odvodová kampaň sa začne 1. novembra, teda o mesiac neskôr ako zvyčajne.

“Neskorý začiatok kampane naznačuje rastúci tlak na schopnosť Ruska vycvičiť a vyzbrojiť veľký počet nových brancov,” tvrdí britská spravodajská služba.

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že problémy Ruska s nasadením, výcvikom, vybavením a nasadením mobilizovaných a povolaných vojakov sú značné a nedostatky v ruských administratívnych a logistických systémoch budú naďalej oslabovať toto úsilie.

Všimnite si, že Ukrajina túto jeseň úplne zrušila vojenskú brannú povinnosť, pretože ju nahradila mobilizácia. Na druhej strane, ako vidíme, Rusko ju nezrušilo, ale odložilo.

 

8:21 – Rusko plánuje uskutočniť demonštratívny útok jadrovou zbraňou na hraniciach Ukrajiny, uviedol britský denník Times s odvolaním sa na vojenské zdroje.

Podľa nich Moskva pravdepodobne otestuje jadrové zbrane v Čiernom mori.

Použitie takýchto zbraní na bojisku predstavuje veľké riziko – v prípade omylu by mohli utrpieť ruské mestá na hraniciach s Ukrajinou, povedal novinám vysokopostavený vojenský zdroj.

Radi by sme upozornili, že britský minister obrany predtým označil jadrový úder na Ukrajinu za nepravdepodobný. Rovnaká rétorika zaznieva aj z Pentagónu.

Rusko plánuje uskutočniť demonštratívny útok jadrovou zbraňou na hraniciach Ukrajiny
Rusko plánuje uskutočniť demonštratívny útok jadrovou zbraňou na hraniciach Ukrajiny

8:16 – Najdôležitejšie informácie z dnešnej rannej správy generálneho štábu AFU.

1. Za posledných 24 hodín nepriateľ podnikol tri raketové a 12 leteckých útokov a vypálil aj viac ako sto sálv z raketometov MLRS.

Zasiahnutých bolo viac ako 20 osád, najmä Belogorovka, Zajcevo, Marinka a Bachmut.

Ukrajina uskutočnila 22 náletov na nepriateľské ciele.

2. ostreľovanie bolo masívne v oblastiach Verchňakamenskovo, Serebrjanka a tej istej Belogorovky.

Aj tam, ako uvádza generálny štáb, nepriateľ zamínoval terén “na trasách možného postupu obranných síl”.

Inými slovami, zdá sa, že práve v tejto oblasti – od Severska po Lysyčansk – mohli ukrajinské sily prejsť do ofenzívy.

3. Útoky ruskej armády sa prejavujú v oblastiach Spornyj, Vyemka, Ozerjanovka, Bachmutskovo, Majorskaja, Kamenka a Ternovyj Pod. Ide o smery Bachmut, Gorlivka a Nikolajev.

Reklama

 

8:08 – Najdôležitejšie momenty z večerného prejavu Vladimíra Zelenského:

1. Informoval o nových oslobodených osadách v rôznych regiónoch, ale neuviedol ich názvy.

2. Ukázal video, na ktorom sa velitelia Azova stretli so svojimi rodinami v Turecku. Sľúbil, že sa postará o to, aby sa aj ostatní väzni stretli so svojimi rodinami.

3. Rozprával im, ako sa v oslobodených okresoch Charkovskej oblasti obnovuje pokojný život. Povedal, že platy budú vyplácané len tým učiteľom, ktorí nepôjdu pracovať do škôl riadených Rusmi.

 

8:05 -V ruských vojenských telegramoch sa objavujú rozporuplné informácie o obci Dudčan v Chersonskej oblasti na pravom brehu Dnepra, na ktorú včera útočili ukrajinské ozbrojené sily.

obec Dudčan v Chersonskej oblasti na pravom brehu Dnepra, na ktorú včera útočili ukrajinské ozbrojené sily
Obec Dudčan v Chersonskej oblasti na pravom brehu Dnepra, na ktorú včera útočili ukrajinské ozbrojené sily

Podľa niektorých zdrojov sa odtiaľ ruské jednotky stiahli, podľa iných sa frontová línia v súčasnosti tiahne pozdĺž vodnej nádrže Dudčan: severnú polovicu kontrolujú ukrajinské jednotky a južnú polovicu ruské jednotky.

Uvádza sa tiež, že ruské jednotky pri ústupe vyhodili do vzduchu most cez priehradu, aby zabránili ukrajinským ozbrojeným silám pokračovať v ofenzíve pozdĺž rieky Dneper.

obec Dudčan v Chersonskej oblasti na pravom brehu Dnepra, na ktorú včera útočili ukrajinské ozbrojené sily
Obec Dudčan v Chersonskej oblasti na pravom brehu Dnepra, na ktorú včera útočili ukrajinské ozbrojené sily

8:01 – Turecká ropná a plynárenská spoločnosť Botas požiadala Rusko o odklad niektorých platieb za ruský plyn do roku 2024.

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na vlastné zdroje.

Uvádza sa, že Turecko sa týmto spôsobom snaží zmierniť hospodárske škody spôsobené vysokými cenami energie.

Agentúra poznamenáva, že vyhliadky rokovaní sú stále nejasné a Botas ani Gazprom na žiadosť o komentár neodpovedali.

 

7:56 – Turecko hostilo trojstranné stretnutie zástupcov Turecka, USA a Ukrajiny, informoval kanál prezidentskej kancelárie.

Na stretnutí sa zúčastnil hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin, vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak a poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan.

Turecko hostilo trojstranné stretnutie zástupcov Turecka, USA a Ukrajiny,
Turecko hostilo trojstranné stretnutie zástupcov Turecka, USA a Ukrajiny

7:55 – Severodoneck a Lysyčansk nebude možné oslobodiť ľahko a rýchlo, pretože južne od Lysyčanska sa nachádzajú bojovo pripravené ruské sily, najmä 4. brigáda LĽR.

V relácii Marka Fejgina to povedal poradca kancelárie prezidenta Oleksij Arestovič.

“Na druhej strane Svatovo má všetky predpoklady na to, aby išlo dolu vo veľkom, pretože zborna je tam slabá… Je dosť možné, že tam vyhráme,” dodal.

 

7:52 –  Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR privítalo nové regióny ako súčasť Ruska a uviedlo, že rešpektuje vôľu ich obyvateľov.

Pchjongjang sa domnieva, že referendá sa konali v súlade s Chartou OSN.

 

7:36 – Vláda Spojeného kráľovstva bude naďalej poskytovať Ukrajine vojenskú a hospodársku pomoc, a to tak počas bojov, kým sa nedosiahnu všetky ciele Kyjeva, ako aj po skončení bojov pri obnove zničenej infraštruktúry.

 

Reklama

6:47 – Vojenská operácia, 3. októbra 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ukrajinské straty v smere na Krasnolimansk presiahli 900 ľudí za tri dni, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Ruské ozbrojené sily zničili za tri dni pri Kupjansku viac ako 500 ukrajinských vojakov, uviedlo ministerstvo obrany

– Pušilin uviedol, že spojenecké sily dosahujú určitý pokrok v smere na Artemivsk

– Chersonské regionálne úrady tvrdia, že v regióne je všetko stabilné a akýkoľvek protiútok ukrajinskej armády sa skončí ich porážkou

– Duma ratifikuje zmluvy o začlenení DĽR, LĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti do Ruska a prijíma príslušné ústavné zákony

– Peskov odpovedal na otázku o hraniciach Chersonskej a Záporožskej oblasti: Budeme to naďalej konzultovať s ich obyvateľmi, všetko bude závisieť od ich vôle

– Podľa kazašského ministerstva zahraničných vecí nie je účasť ODKB v zóne rusko-ukrajinského konfliktu problémom

– Ukrajina prisľúbila Bidenovej administratíve, že v prípade dodania rakiet s doletom 300 km bude informovať Spojené štáty o všetkých cieľoch.

– Uvádza sa, že USA možno čoskoro oznámia dodávku ďalších štyroch HIMARS v rámci nového balíka pomoci Ukrajine vo výške 625 miliónov dolárov.

Vojenská operácia, 3. októbra 2022
Vojenská operácia, 3. októbra 2022

6:30 – Duma vyzvala na zničenie všetkých mostov a elektrární na Ukrajine.

Toto vyhlásenie predniesol predseda frakcie Spravodlivé Rusko – Za pravdu Sergej Mironov pri posudzovaní návrhov zákonov o prijatí štyroch nových subjektov do Ruska.

Poslanec Dumy uviedol, že “špeciálna operácia” na Ukrajine nadobúda nový charakter.

Podľa jeho slov “v záujme záchrany životov vojakov aj civilistov” je potrebné zasiahnuť ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali