To najdôležitejšie z Ukrajiny – Bachmut je obkľúčený 4/5, Avdejevka je v polkruhu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Bachmut je obkľúčený 4/5, Avdejevka je v polkruhu

Kyjev 27. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Alexei Alexandrov)

Aktualizované 27. marca 2023 20:15

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Na snímke stavební robotníci čistia zvyšnú časť zničenej budovy divadla, aby ju mohli použiť pri výstavbe nového divadla v Ruskom okupovanom juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol

 

Reklama

20:10 – USA pravdepodobne pritvrdili svoju stratégiu v ukrajinskom konflikte.

Informoval o tom britský denník Times s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Reklama

Podľa tohto predstaviteľa chce Washington, aby Ukrajina získala späť “stratené územia”.

 

19:16 – Zelenského ochranka mu zakázala vziať čokoládu od hosťujúceho britského televízneho moderátora z obavy pred pokusom o otravu.

Informoval o tom denník Telegraph.

Podľa novín televízny moderátor Bear Grylls ponúkol čokoládu na “prelomenie ľadov” počas ich prvého stretnutia počas cesty na Ukrajinu v rámci nakrúcania nového dokumentárneho filmu, ale prezidentova bezpečnostná služba sa na čokoládu “vrhla”.

Reklama

 

19:15 – Západné obrnené vozidlá sa už stali súčasťou výsadkových jednotiek.

Minister obrany Oleksij Reznikov to uviedol na Facebooku, kde zverejnil fotografiu, na ktorej je britský tank Challenger, americké obrnené vozidlá Stryker a Cougar a nemecké BMP Marder.

britský tank Challenger, americké obrnené vozidlá Stryker a Cougar a nemecké BMP Marder
Na snímke britský tank Challenger, americké obrnené vozidlá Stryker a Cougar a nemecké BMP Marder

18:55 – Britskí a americkí inštruktori cvičili ukrajinské jednotky v používaní nábojov s ochudobneným uránom, informovala britská publikácia Declassified UK.

Podľa publikácie môže prítomnosť amerického vojaka na výcviku vyvolať väčšie napätie v situácii, keď Biely dom popiera plány poslať Kyjevu granáty s ochudobneným uránom zo svojich zásob.

Reklama

 

18:50 – Ruské stíhačky štvrtej generácie Su-35 zvyšujú dominanciu Ruska vo vojnovej zóne, čo môže byť pre Ukrajinu a jej partnerov znepokojujúca zmena.

Informovala o tom spravodajská stanica ABC News s odvolaním sa na zdroje v ukrajinskej vláde.

Podľa ukrajinského predstaviteľa, ktorý sa vyjadril pre ABC News, stíhačky novej generácie poskytujú Rusku “čoraz väčšiu dominanciu” na oblohe nad zónou konfliktu na východe Ukrajiny.

Ide o potenciálne znepokojujúcu zmenu, keďže neschopnosť Ruska dosiahnuť úplnú vzdušnú prevahu počas celej vojny bola kľúčovým faktorom úspechov Ukrajiny na bojisku, uvádza publikácia.

Predstaviteľ v Kyjeve uviedol, že Rusko nahradilo staršie modely lietadiel modernejšími Su-35. Uviedol, že Su-35 je vybavený “veľmi účinným radarom a raketami dlhého doletu” a Rusko používa tieto lietadlá na útoky na ukrajinské lietadlá vo vzduchu, ako aj na operácie pozemnej podpory.

Ukrajina “nemá kapacity” na to, aby tejto hrozbe čelila, dodal úradník.

 

18:45 – Ukrajinská ofenzíva bude mať obrovské straty, ak Západ neposkytne ukrajinským ozbrojeným silám rakety dlhého doletu

V televízii LRT to povedal bývalý poradca prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

Reklama

“Ak budeme mať takéto prostriedky, budeme môcť úspešne zaútočiť aj s nie veľmi vycvičenými jednotkami. V opačnom prípade aj vycvičená pechota preleje more krvi,” povedal.

Podľa Arestoviča sa zároveň v súčasnosti nehovorí o dodávkach zbraní dlhého doletu, ale len o prijatí nových rozhodnutí na júlovom summite NATO vo Vilniuse.

“S najväčšou pravdepodobnosťou nadchádzajúca protiofenzíva nebude posledná, takže budeme potrebovať pomoc pre ďalšiu,” dodal bývalý poradca OPU.

 

17:10 – Volodymyr Zelenskyj navštívil predsunuté pozície v Kyjevom kontrolovanej časti Záporožskej oblasti. Navštívil aj veliteľské stanovište záporožskej operačnej skupiny a ocenil vojsko.

Reklama

 

17:00 – Ukrajina vydala Rusku päť zranených ruských vojakov, tvrdí Taťjana Moskaľková

“Potvrdzujem, že k takejto udalosti došlo. A skutočne bolo odovzdaných päť vážne zranených ruských vojakov,” povedala v pondelok novinárom komisárka pre ľudské práva.

Ukrajina uviedla, že 24. marca odovzdala Rusku všetkých ťažko zranených zajatcov, ale presný počet osôb vtedy neuviedla.

 

Reklama

16:55 – Bachmut je obkľúčený 4/5, Avdejevka je v polkruhu, povedal bývalý veliteľ roty Aidar Jevgenij Dikij.

“Stále sa snažia premeniť Avdejevku na Bachmut-2. To znamená, že aj tam prešli z taktiky frontálneho útoku, keď sa uistili, že je to beznádejné, na taktiku krytia mesta z rôznych strán. A zatiaľ čo Bachmut je teraz asi zo 4/5 v kruhu, Avdejevka je stále napoly v kruhu,” povedal v rozhovore pre Rádio NV.

V posledných dňoch Rusi výrazne postúpili v okolí Avdeevky a “snažia sa odrezať stopy”, povedal.

“To znamená, že sa tam vlastne snažia zopakovať to, čo sa im podarilo v operácii Bachmut – obkľúčiť a prerezať cesty,” povedal Dikij.

Zároveň pochybuje, že Rusi presunú sily z Bachmutu do Avdejevky, keďže Bachmut je oveľa bližšie k obkľúčeniu.

 

16:10 – Volodymyr Zelenskyj usporiadal stretnutie o situácii v Záporožskej oblasti.

Reklama

Diskutoval o operačnej situácii a “pripravenosti vojenských jednotiek a podjednotiek plniť úlohy podľa zadania”.

“Vypočul si informácie od regionálneho vedenia SBU a Národnej polície Ukrajiny. Pracujeme a kontrolujeme všetky dôležité otázky,” povedal Zelenskyj.

 

15:30 – Je nepravdepodobné, že by Ukrajina začala protiofenzívu útokom v štýle NATO, ktorý by zahŕňal masívny letecký útok s použitím lietadiel a riadených striel, citoval denník The Wall Street Journal odborníkov. Kyjev nemá potrebný počet stíhačiek a vrtuľníkov na takýto útok.

Scenár ukrajinského protiútoku sa dá predvídať vzhľadom na dostupné vybavenie krajiny vrátane západných dodávok. Experti, s ktorými sa publikácia rozprávala, sa domnievajú, že Ukrajina najprv začne útok pomocou pozemných presne navádzaných zbraní dlhého dosahu vrátane rakiet a delostrelectva.

 

15:25 – Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi spolu so Zelenským navštívil Dneperskú vodnú elektráreň v Záporoží a skontroloval nedávne poškodenie priehrady.

Reklama

“Dnes v Záporoží prebehla bohatá výmena názorov na ochranu Záporožskej JE a jej personálu. Dneperská vodná elektráreň je neoddeliteľnou súčasťou systému, ktorý zabezpečuje jadrovú bezpečnosť Záporožskej JE. Volodymyr Zelenskyj mi ukázal nedávne poškodenie hrádze,” uviedol Grossi na Twitteri.

generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi Volodymyr Zelenskyj
Na snímke generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi a Volodymyr Zelenskyj
generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi Volodymyr Zelenskyj
Na snímke generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi a Volodymyr Zelenskyj

14:20 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere dosahujú 65 vojakov denne

– Ruské ozbrojené sily zničia v Krasnolimanskom smere viac ako 85 vojakov AFU za deň

– Straty ruských vojsk na doneckom smere za deň dosiahli 400 vojakov a žoldnierov

– Ruské sily protivzdušnej obrany v priebehu noci zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8 a 13 ukrajinských bezpilotných lietadiel

– Ruské ozbrojené sily zničili až 30 jednotiek AFU a húfnicu Gvozdika v chersonskom smere

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad obrannej brigády AFU v Charkovskej oblasti

 

14:00 – Objavila sa reakcia Číny na vyhlásenie Ruskej federácie o rozmiestnení ruských taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

“5. januára 2022 vydali vedúci predstavitelia štátov vlastniacich jadrové zbrane spoločné vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že jadrovú vojnu nemožno vyhrať ani vybojovať, pričom sa zdôrazňuje, že vojnám medzi štátmi vlastniacimi jadrové zbrane sa treba vyhnúť a strategické riziká treba znížiť. Všetky strany by sa mali zamerať na diplomatické úsilie o mierové vyriešenie ukrajinskej krízy a spolupracovať, aby pomohli zmierniť situáciu,” uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

 

12:31 –  Úrady v Doneckej oblasti hlásia druhú obeť ranného raketového útoku na centrum mesta Slavjansk.

Ďalších 29 ľudí bolo zranených.

Reklama

 

12:23 – Hovorkyňa nemeckého ministerstva zahraničných vecí nepotvrdila medializované informácie o údajnom pripravovanom vyhostení 30 ruských diplomatov.

Agentúra Focus 25. marca informovala, že nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková plánuje vyhlásiť viac ako 30 ruských diplomatov akreditovaných v Berlíne za “nežiaduce/nechcené” osoby.

V ten istý deň ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že je pripravená “tvrdá odpoveď” na vyhostenie diplomatov.

 

12:20 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Centre Group

Bezpilotné lietadlo Orlan-10 skupiny síl Centrum odhalilo rozmiestnenie raketometov s viacnásobným použitím rakiet Grad ukrajinských nacionalistov v smere Krasno-Limansky. Po získaní údajov posádky útočných lietadiel Su-25 podnikli raketový útok s použitím neriadených leteckých striel. Nepriateľ utrpel straty na personáli a vybavení.

Reklama

 

12:17 – Vážny požiar vypukol v Troieshchyne v okrese Troieshchyna v hlavnom meste.

Podľa médií horí súkromný dom.

 

12:03 –  Ukrajinské jednotky ostreľovali pohraničné mesto Krasnojaruzský okres v Belgorodskej oblasti.

Reklama

Pod paľbu sa dostala obec Grafovka. Poškodené boli tri obytné budovy a jedna hospodárska budova, ale civilisti neboli zranení. Dočasne bola prerušená dodávka plynu do obce.

Záchranné a pohotovostné služby vykonávajú obhliadky od domu k domu a odstraňujú následky.

 

11:56 – Do Avdejevky bol zakázaný vstup, obec sa nachádza v “červenej zóne”, uviedol Vitalij Barabaš, šéf GVA.

Dobrovoľníci, novinári a iní civilisti majú vstup zakázaný. “Existuje príkaz – priamy zákaz návštev,” povedal vo videu. Pripomíname, že včera bolo v Avdejevke prerušené mobilné spojenie . Do Avdejevky nedávno aktívne vtrhli Rusi, ktorí sa snažia mesto obkľúčiť.

 

11:48 – Kyjev bude čeliť výzve otvorenia druhého frontu, ak budú v Bielorusku rozmiestnené ruské jadrové zbrane, uviedol ukrajinský poslanec David Arahamia.

Podľa neho v takom prípade Kyjev povolá do armády ešte viac občanov, pretože potom budú ukrajinské jednotky potrebovať minimálne osem ďalších brigád.

 

11:36 – V Slavjansku boli pri rannom ostreľovaní zničené administratívne a kancelárske budovy, päť výškových budov a sedem súkromných domov.

Boli vystrelené dve rakety S-300, uviedla štátna správa mesta Doneck.

Prebieha záchranná akcia a upresňuje sa počet obetí. Predbežne je známa jedna obeť. Dve podobné rakety zasiahli aj detský domov v Družsku.

 

11:23 – Poľská vojenská kontrarozviedka zadržala v Gdansku cudzinca, ktorého obvinila zo špionáže pre Ruskú federáciu.

Hrozí mu až desať rokov väzenia, informovala poľská televízia.

Reklama

Cudzinec bol v Poľsku od januára. Bol obvinený zo zhromažďovania informácií o kritickej infraštruktúre v Pomoranskom a Kujavsko-pomorskom vojvodstve na severe Poľska. Muža zadržali 21. marca. Súd nariadil, aby bol zadržaný umiestnený do dočasnej väzby na tri mesiace.

 

11:05 –  Zelenskyj sa vyjadril k dnešnému ostreľovaniu Slavjanska.

Uviedol, že v dôsledku incidentu zahynul jeden človek a došlo k zraneniam. Na mieste pracujú záchranné zložky a odstraňujú sa trosky.

 

11:00 – Na webovej stránke prezidenta sa objavila petícia vyzývajúca na zákaz TikToku na Ukrajine.

“Keďže prostredníctvom videí Tik-Tok sa teraz deje veľa propagandy, navrhujem ho úplne uzavrieť, aspoň na obdobie vojny na Ukrajine,” napísal autor.

Petícia získala viac ako 2 900 hlasov a zber podpisov bude pokračovať ďalších 90 dní.

 

10:58 – V Slavjansku sa objavujú správy o ostreľovaní.

Fotografie a videá zverejňujú miestne telegrafické kanály. Na videu je vidieť silnú paľbu v oblasti cestnej komunikácie, súdiac podľa fotografie z miesta činu, trojposchodová budova bola vážne poškodená. Žiadne podrobnosti o incidente nie sú hlásené.

V Slavjansku sa objavujú správy o ostreľovaní
V Slavjansku sa objavujú správy o ostreľovaní

10:53 – Ukrajinské ozbrojené sily vystrelili z raketometu MLRS na Kalininský okres v Donecku.

Podľa starostu mesta došlo k požiaru v blízkosti materskej školy. V škole boli tiež rozbité okná. Podľa predbežných správ došlo k obetiam na životoch.

 

10:27 – Miestne kanály Telegram hlásia husté dymenie v dôsledku ostreľovania v Kalininskej štvrti Donecka.

Reklama

Žiadne podrobnosti o incidente sa neuvádzajú.

 

10:20 – Poľské úrady nemajú v úmysle dať Ukrajine všetky svoje stíhačky MiG-29 naraz, povedal námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski pre rozhlasovú stanicu RMF.

“Myslím si, že ich neodovzdáme všetky. Určite nie v jednej várke,” povedal.

Podľa Jablonského proces odovzdávania stíhačiek prebieha v atmosfére utajenia.

Poľský prezident Andrzej Duda 16. marca uviedol, že Ukrajina dostane prvé štyri stíhačky MiG-29 z Poľska v najbližších dňoch. Krajina má na svojej leteckej základni Malbork 28 stíhačiek.

 

10:18 – Telegramové kanály v Kyjeve informujú o výpadkoch elektriny a vody v niektorých častiach mesta.

Úrady hlavného mesta to zatiaľ nepotvrdili.

 

10:10 – V Mariupole bolo vyhodené do vzduchu auto “jedného z veliteľov okupantov”, uviedol starosta Mariupola Vadym Bojčenko.

Incident sa odohral o 8.07 h. Ruská strana incident potvrdila.

Podľa agentúry TASS v Mariupole vybuchlo auto “šéfa mestského policajného oddelenia” Michaila Moskvina. Samotný Moskvin bol ľahko otrasený a v čase výbuchu sa nachádzal niekoľko metrov od auta.

 

9:50 – V Mariupole bol zavraždený policajný náčelník Moskvin, informovali bezpečnostné služby DĽR.

Reklama

 

9:48 – V Melitopole došlo k ďalšiemu útoku. Strela zasiahla garáž pri Aviagorodku.

Podľa Volodymyra Rogova, predsedu hnutia Sme spolu s Ruskom, neboli žiadne obete. Menšie škody vznikli aj na neďalekej obytnej budove. Jej okná sa rozleteli.

 

9:38 – V ruskom meste Volgograd sa začína hlasovanie o tom, či sa má uskutočniť referendum o premenovaní mesta na Stalingrad.

O tejto otázke sa diskutuje už viac ako rok. Myšlienka premenovať mesto po Stalinovi sa objavila už v roku 2013, keď Volgograd oslavoval 70. výročie víťazstva v bitke o Stalingrad.

Medzi obyvateľmi Volgogradu však na túto otázku neexistuje jednoznačný názor. Podľa údajov VCIOM z februára je tak 67 % Volgogradčanov proti premenovaniu mesta na Stalingrad.

 

8:51 – Veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyi opäť navštívil Bachmutský smer.

Po svojej návšteve uviedol, že prebieha najintenzívnejšia fáza bojov o mesto a situácia je stabilne ťažká, keďže nepriateľ napriek stratám naďalej postupuje.

“Obrana Bachmutu je vedená vojenskou nevyhnutnosťou a je založená na kompetentnom využití obranných prostriedkov mesta, vybudovaných opevnení a vybavených palebných postavení,” povedal Syrskyi.

Pripomenieme, že minulý týždeň veliteľ armády Oleksandr Syrskyj naznačil, že AFU má v úmysle začať protiofenzívu pri Bachmute.

 

8:46 – V Žitomírskej oblasti môže dnes dôjsť ku krátkodobým výpadkom elektriny.

Dôvodom je oprava zariadení sieťovej infraštruktúry, uviedlo ministerstvo energetiky. V ostatných regiónoch sa výpadky neočakávajú.

Celkovo energetická sústava na začiatku týždňa funguje bez obmedzení a s rezervnou kapacitou, uviedlo ministerstvo energetiky.

 

8:35 –  USA nezaznamenali žiadne známky toho, že by Rusko presunulo jadrové zbrane do susedného Bieloruska alebo kamkoľvek inam.

Vyhlásil to hovorca Bieleho domu John Kirby.

Pripomeňme, že Putin 25. marca uviedol, že Moskva a Minsk dosiahli dohodu o rozmiestnení taktických jadrových zbraní v Bielorusku. Pentagón uviedol, že nevidí žiadne známky jadrovej eskalácie zo strany Ruska, zatiaľ čo Nemecko vidí známky zastrašovania.

Kancelária prezidenta sa domnieva, že ruský prezident porušil Zmluvu o nešírení jadrových zbraní, a vyzvala na zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN.

 

8:22 – Donecká regionálna štátna správa zverejnila fotografie následkov ostreľovania v regióne.

Včera ráno bola zasiahnutá Avdejevka v doneckom smere, bol tam poškodený hotel a budova súdu.

Počas dňa bolo šesťkrát ostreľované predmestie Kurachova a pod paľbu sa dostali aj obce Chasovojarsk a Zvanivska. Počas dňa bol v regióne zabitý jeden obyvateľ a dvaja boli zranení.

Donecká regionálna štátna správa zverejnila fotografie následkov ostreľovania v regióne
Fotografia následkov ostreľovania v regióne

8:19 – Ukrajinské ozbrojené sily v noci na 27. marca ostreľovali chemický závod v Horlivke, pričom poškodili výrobňu kyseliny dusičnej, uviedol primátor mesta Ivan Prichodko.

Taktiež priamy zásah strely AFU do strechy poškodil administratívnu budovu dielne na dodávku elektrickej energie.

 

8:05 – Jednotky motostreleckej jednotky Južného vojenského okruhu zničili dve diverzné a prieskumné skupiny ukrajinských ozbrojených síl pri obci Marinka v doneckom smere.

Uviedol tak Ivan Bigma, vedúci tlačového strediska skupiny Juh. Dodal, že prieskumné jednotky zničili nahromadenie živej sily a techniky nepriateľa v smere Avdejevka.

Reklama

 

7:55 – V Melitopole, ktorý je pod kontrolou ruských síl, sa objavili správy o výbuchu. Ruskom menované “orgány” dnes potvrdili výbuchy a hovorili o práci protivzdušnej obrany.

 

7:48 – Vladimir Putin nedospel a pravdepodobne ani nedôjde k záveru, že je potrebné ukončiť vojnu na Ukrajine za západných podmienok, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

Podľa organizácie ho k tomuto záveru mohla podnietiť zimná kampaň, ktorá Rusku nepriniesla žiadne významné úspechy.

“Namiesto toho Putin zdvojnásobuje svoju túžbu vojensky poraziť Ukrajinu alebo predĺžiť vojnu mobilizáciou ruskej vojensko-priemyselnej základne a oživením rôznych tajných mobilizačných programov na vytvorenie nových bojových síl,” uviedol inštitút v rannom brífingu.

Tieto snahy nesprevádzajú myšlienky “kompromisného mieru” z Kremľa, a to ani po návšteve Si Ťin-pchinga v Moskve. To “naznačuje, že Putin je naďalej odhodlaný dosiahnuť svoje ciele silou. A nie je jasné, či sa tieto ciele zmenia aj v prípade úspešnej protiofenzívy AFU.

“Inštitút” sa domnieva, že Ukrajina musí spôsobiť Rusku čo najvierohodnejšiu porážku, po ktorej sa buď začnú rokovania, alebo sa stanoví frontová línia, na ktorej “by Kyjev a jeho západní spojenci mohli sami účinne zmraziť konflikt bez ohľadu na Putinove rozhodnutia”.

 

7:44 –  Posádky ukrajinských tankov sa vrátili domov po tom, ako sa v Spojenom kráľovstve vycvičili na obsluhu tankov Challenger 2, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Podľa denníka The Guardian sa očakáva, že títo vojaci sa zapoja do jarnej protiofenzívy.

 

7:17 –  Rusko vyvinulo pozemné bezpilotné lietadlo Hedgehog, ktoré slúži na prekonávanie obrnených vozidiel.

 

7:06 – Hlavné informácie z ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu

Ukrajinské ozbrojené sily počas dňa odrazili viac ako 60 útokov nepriateľa.

Na Kupianskom a Limanskom smere – pri obciach Sinkovka, Bilohovka a Veseloho.

Na Bachmutskom smere – vo vnútri Bachmutu, ako aj v oblastiach Bohdanivka a Ivanivske.

V smeroch Avdejevka a Marinka – proti osadám Novobachmutovka, Novokalynove, Avdejevka, Severnoje, Pervomajske, Nevelske, Krasnogorovka a Marinka.

 

6:55 – Zelenský usporiadal osobitné vojenské stretnutie s “osobitným okruhom účastníkov”, ako aj stretnutie o bezpečnostnom sektore.

“Obrana, posilnenie našej obrany – proti vonkajším hrozbám aj proti vnútorným hrozbám. Pripravujeme našu odpoveď,” takto opísal tému stretnutia.

 

6:53 – Ruské vojenské telegramové kanály informovali, že generál Muradov, ktorý okrem iného velil Ugledarskému smeru, bol odvolaný z funkcie veliteľa východného zoskupenia ruských vojsk na Ukrajine.

Táto informácia nebola oficiálne potvrdená.

Reklama

 

6:40 – Jedenásť príslušníkov ruskej Federálnej gardovej služby získalo titul Hrdina Ruska za plnenie úloh počas špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine.

Informovala o tom tlačová služba Ruskej federálnej gardovej služby.

 

6:30 – Vojenská operácia, 26. marca 2023

– Ruské stíhačky zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8 v DNR, prostriedky protivzdušnej obrany zachytili sedem rakiet HIMARS a 14 ukrajinských dronov za 24 hodín, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Ruské jednotky zničili v noci na dnes v Chersonskom smere až 20 ukrajinských vojakov, samohybné vozidlo Akatsiya a delostrelecký kanón M777 americkej výroby, informovalo ruské ministerstvo obrany

– Ruskí vojaci v južnom doneckom a záporožskom smere zničili do 60 ukrajinských jednotiek

– “západné” zoskupenie jednotiek ruských ozbrojených síl v Kupjanskom smere zničilo v noci viac ako 70 ukrajinských vojakov, päť kusov techniky, ako aj ukrajinský muničný sklad

– Ruskí vojaci v doneckom smere zničili viac ako 200 ukrajinských vojakov, deväť obrnených vozidiel, štyri húfnice, poľský delostrelecký systém a americký radar

– Putin v rozhovore so Zarubinom na stanici Rossija 1 označil Západ za iniciátora a podnecovateľa konfliktu na Ukrajine a dodávkami zbraní Kyjevu západné krajiny prekračujú nielen červené, ale aj “bordové” čiary

– Ukrajinské vojská budujú obranné línie na pravom brehu rieky Ingulec s úmyslom nalákať na ne ruskú armádu – presne tak, ako to plánovalo urobiť nemecké nacistické velenie v roku 1944 na tom istom mieste, povedal okresný náčelník

– Kyjev zámerne posiela mobilizovaných z rusky hovoriacich oblastí Ukrajiny do najťažších oblastí v DĽR, povedali ruskí vojaci pri Marinke a ukázali pasy a vojenské preukazy mŕtvych

– Skupina bojovníkov s poľskými a gruzínskymi nášivkami na uniformách zničená v bojoch o Avdejevku

– Ukrajinská armáda strieľala na nemocnicu v Lisičansku, ombudsman LNR to označil za vojnový zločin

– Komplex REB “Pole-21” vyradil navigačný systém ukrajinského útočného dronu. Bezpilotné lietadlo stratilo orientáciu a zrútilo sa pri osade Kirejevsk v Tulskej oblasti. Traja ľudia boli zranení a domy poškodené.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali