Tibor Mikuš: Trnavský región nastúpenú cestu potrebuje

Tibor Mikuš: Trnavský región nastúpenú cestu potrebuje

Trnava 31. októbra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Palkovič)

 

Nezávislý kandidát, súčasný predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš kandiduje na najvyšší post v krajskej samospráve už štvrtýkrát. Jeho prioritou je pokračovanie v rekonštrukcii ciest, v znižovaní investičného dlhu a modernizácii budov.

Na snímke predseda Trnavského samosprávneho kraja Tibor Mikuš

Podľa neho je TTSK silný ekonomicky i ľudským potenciálom. Je presvedčený, že región nastúpenú cestu potrebuje a je ochotný dať mu všetky svoje pracovné sily.

Reklama

Čo bolo impulzom, že ste sa rozhodli uchádzať o post predsedu TTSK už pre štvrté volebné obdobie?

Mojím osobným krédom je pracovať zodpovedne a vytrvalo. Za uplynulé volebné obdobia spomeniem rekonštrukciu ciest, duálne vzdelávanie, optimalizáciu školskej siete, modernizáciu domov sociálnych služieb a kultúrnych zariadení, efektívne využívanie eurofondov. Rovnako aj grantové schémy – participatívny rozpočet, cezhraničnú spoluprácu, podporu športu, zriadenie Centrálneho krízového fondu, zachovávanie kultúrneho dedičstva, výsadbu Mladých stromov pre Slovensko, oceňovanie osobností kraja, spoluprácu s univerzitami a cirkvami a cezhraničnú spoluprácu s našimi susedmi. Je toho málo? Vidím dôvodov viac než dosť. Treba pokračovať v rozbehnutom diele.

Reklama

K týmto skutočnostiam ešte dopoviem, že okrem dvoch relevantných strán vládnej koalície a iných politických strán mi písomne vyslovili svoju podporu rozhodujúce spoločenské organizácie, občianske združenia a spolky. Vyjadrujú dôveru svojich členov, mojich spoluobčanov a ľudí z nášho regiónu pokračovať v práci tak ako doteraz.

 

Čo považujete za najdôležitejšie momenty uplynulých štyroch rokov?

Je ich mnoho, zhrniem ich do štyroch oblastí. Prvá je znižovanie modernizačného dlhu a rozvoj organizácií v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. Tam máme za sebou rozsiahle investície do škôl (výmeny okien, zateplenia striech, fasády, elektroinštalácie, zdravotechnika, telocvične, jedálne), investície do sociálnych zariadení (bezbariérové prístupy, výťahy, jedálne, kuchyne, špeciálne zariadenia a pomôcky), do kultúrnych zariadení (obnova objektov, elektronizácia). Patrí tam aj obnova a modernizácia ciest II. a III. triedy a mostov, vytvorenie nových kapacít v zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti TTSK (pre Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu), podpora neverejných zariadení, ktoré poskytujú nedostatkové služby a rovnako aj humanizácia našich zariadení a zavádzanie štandardov kvality v sociálnych zariadeniach.

Dôležitým momentom je úspešné čerpanie eurofondov – najmä v oblasti Regionálneho operačného programu (programovacie obdobie 2007-2013). Vďaka tomu sa uskutočnili viaceré rekonštrukcie a modernizácie. V Trnave Synagógy – Centra súčasného umenia Galérie Jána Koniarka, Západoslovenského múzea, Knižnice Juraja Fándlyho a Gymnázia Jána Hollého, ďalej Žitnoostrovského múzea v Dunajskej Strede, Gymnázia F.V. Sasinka v Skalici, SOU Holíč, Domova sociálnych služieb Zavar, prístavby Vlastivedného múzea v Galante. Vďaka prostriedkom z EÚ vzniklo vzájomné prepojenie turistických stredísk a ciest pri Dunaji kompou cez staré koryto Dunaja medzi obcami Gabčíkovo a Dunaremete, robili sa rekonštrukcie ciest a ďalšie projekty.

Reklama

V programovacom období rokov 2014 – 2020 sa TTSK pustil do výstavby informačno-poradenského centra na Úrade TTSK, spracovania regionálnej integrovanej stratégie na roky 2014 – 2020. Prvé výsledky sú v podobe schválených projektov – Plánu udržateľnej mobility, opráv ciest II. triedy, podpory cykloaktivít, pripravuje sa projekt Kultúrno-kreatívneho centra.
A v neposlednom rade je pre kraj dôležitý nový prístup k budovaniu cyklotrás, vzniklo desať nových úsekov, TTSK podporuje realizáciu projektových dokumentácií a vznik doplnkovej infraštruktúry ako značenie úsekov.

 

V čom sa stal TTSK pod vaším vedením silný?

TTSK je silný ekonomicky i ľudským potenciálom. Spolupracujeme s komunálnymi samosprávami, regionálnymi združeniami miest a obcí, občianskymi združeniami a spolkami. Zriadili sme Centrálny krízový fond a Nadáciu dar. Získali sme ocenenie Podnikateľský región roka 2012, podporujeme kultúru a šport. Spolupracujeme s našimi susedmi. Takto predstavujeme kraj aj pre zahraničných investorov.

Vážim si, že sa nám doteraz podarilo zrekonštruovať vyše 550 kilometrov ciest v kraji. Okrem vlastných zdrojov sme používali aj úverové prostriedky, bez ktorých by nebolo možné investície takéhoto rozsahu zrealizovať.

Reklama

Pokračujeme v odstraňovaní generačného dlhu zvereného majetku. Investičnú činnosť zameriavame na rekonštrukciu stredných škôl, sociálnych a kultúrnych zariadení. V značnej miere využívame prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ. V súčasnosti je najaktuálnejší Integrovaný regionálny operačný program. Z týchto prostriedkov nielen čerpáme, ale ich aj sprostredkovávame a kontrolujeme ich použitie zo strany iných žiadateľov v regióne.

O stupni modernizácie Úradu TTSK zase vypovedá skutočnosť, že začiatkom októbra za prítomnosti podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu sme otvorili spomínané informačno-poradenské centrum. Nebolo by to možné, keby sme nezačali zamestnávať mladých a vzdelaných ľudí, ktorí držia krok s Európou.

 

Čo všetko sa vo vyššom územnom celku (VÚC) odvíja od osobnosti predsedu?

Je to ako v každej inej oblasti života. Loď i futbalový klub vedie kapitán. Pri hlasovaniach krajského zastupiteľstva bol dosiahnutý dlhodobý konsenzus, dosahujúci takmer 90 percent naprieč celým politickým spektrom. Za tým stojí sústavná a denná práca. Kraj má troch podpredsedov s pôsobnosťou tak, ako je geograficky členený. Do zastupiteľstva prichádzajú materiály predrokované v Rade TTSK a v jednotlivých odborných komisiách. Bez trvalej diskusie a zvažovania optimálnych krokov by nebola možná dlhoročná stabilita.

 

Aké sú vaše priority v oblasti školstva, dopravy, zdravotníctva, cezhraničných projektov a využitia eurofondov?

V oblasti školstva je potrebné zainteresovať zamestnávateľov do procesu odborného vzdelávania, vybudovať centrá odborného vzdelávania pre potreby trhu práce, podporiť stredné odborné školy s odbormi, o štúdium ktorých nie je záujem zo strany žiakov, ale sú žiadané na trhu práce a zároveň viesť žiakov k zdravému životnému štýlu s osobitným zreteľom na športovanie v snahe zvýšiť využívanie športovísk v rámci škôl.

Pre domovy sociálnych služieb vnímam ako prioritu deinštitucionalizáciu zariadení a skvalitňovanie vnútorného prostredia zariadení.

V oblasti dopravy budeme pokračovať v systematickom a hospodárnom vynakladaní finančných prostriedkov tak, ako to už dnes uplatňujeme v procese uzatvárania zmlúv o službách vo verejnom záujme, tiež pri obnove vozového parku, ako aj v uznávaní preukázaných vynaložených nákladov na tento účel.

Reklama

Chceme docieliť vzájomné celoslovenské uznávanie si dopravných kariet, čo bude mať pozitívny vplyv hlavne pre cestujúcu verejnosť. Sústredíme sa na technický stav autobusov. Vypracujeme program na pritiahnutie cestujúcej verejnosti do prímestskej dopravy zvýšením kvality a komfortu pre cestujúcich, vrátane napojenia sa na integrovaný dopravný systém mesta Bratislavy, keďže hlavné prepravné prúdy smerujú cez naše územie do Bratislavského kraja.

 

Vyskytli sa kauzy Čistý deň v Galante, letisko Piešťany, neodvolali ste riaditeľa poľnohospodárskej školy v Trnave napriek požiadavke hlavnej školskej inšpektorky. Riešili by ste ich teraz s odstupom času rovnako?

Postup TTSK v súvislosti s činnosťou Resocializačného zariadenia Čistý deň bol vo všetkých fázach striktne zákonný, na báze kompetencií a povinností vymedzených a prikázaných zákonom. Iný postup nebol možný. Je to prípad pre špecializované orgány a považujem ho za zbytočne spolitizovaný.

TTSK je majoritný akcionár spoločnosti Letisko Piešťany, a.s., a svoje povinnosti si plní dôsledne od roku 2008. Podporuje letisko finančne a na tomto základe sa podarilo udržať bezpečnú letovú prevádzku dodnes. TTSK poskytol letiskovej spoločnosti vyše 2 milióny eur a je rozhodnutý pomáhať ďalej.

Reklama

K prípadu návrhu na odvolanie riaditeľa SOŠ poľnohospodárstva a rozvoja vidieka nebolo do úvahy vzaté stanovisko pedagógov a Rady školy. Zároveň nebol poskytnutý obvyklý priestor na odstránenie identifikovaných nedostatkov. Z nezrozumiteľného dôvodu bola téma okamžite medializovaná. V súčasnosti sa pravdepodobne prípad stane predmetom súdneho sporu.

 

Ostatní piati protikandidáti kandidujú aj na post poslanca, vy nie. Prečo?

Nikdy som na post poslanca TTSK nekandidoval. Mojím cieľom je zodpovedne a vytrvalo pokračovať v práci predsedu TTSK. Som presvedčený, že región nastúpenú cestu potrebuje a som ochotný dať mu všetky svoje pracovné sily.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali