Teroristi v Sýrii využívajú amnestiu a čoraz častejšie opúšťajú svoje pozície v Aleppe

Teroristi v Sýrii využívajú amnestiu a čoraz častejšie opúšťajú svoje pozície v Aleppe

Aleppe 15. októbra 2016 (HSP)

 

Posledné tvrdé útoky na teroristov v Sýrii zapríčinili u nich nárast depresie, zúfalstva a strachu, čo sa prejavuje výrazne aj na ich bojových schopnostiach a morálke. Ich strach sa prehlbuje v priamej miere s tým, ako rastie hystéria na strane USA, pretože začínajú tušiť, že USA už nemá veľa možností zachrániť ich z kúta kde ich ako krysu zahnali sýrske vládne jednotky

 

Reklama

 

Momentálne v radoch džihádistov rezonuje nárek za smrťou poľných veliteľov, ktorých zlikvidovali ruské rakety, alebo letectvo na tajnej schôdzke v blízkosti Aleppa. Keďže predstava, že by sa títo poľní velitelia rozhodli len tak stretnúť a pobesedovať o situácii je nereálna (mohli besedovať cez rádiokomunikačné zariadenia, telefóny, vysielačky), je veľmi pravdepodobné, že sa stretli na tajnom stretnutí s príslušníkmi cudzej rozviedky, ktorá ich riadi (americká, britská, izraelská, saudská, turecká…..). Záujemcovia o plné znenie článku si ho môžu prečítať tu.

Reklama

O tom, že stretnutie nebolo až také tajné, ako si zahraniční agenti a poľní velitelia mysleli svedčí skutočnosť, že Rusi ich zlikvidovali. Teraz môže ich okolie rozmýšľať kde spravili chybu, že ich Rusi odhalili, prípadne kto ich Rusom “natrel”.

Na sociálnych sieťach teroristov sa ozýva nárek za svojimi veliteľmi “Zahynuli velitelia najbojaschopnejšej skupiny v Sýrii, ktorá bojovala proti Asadovi a ktorí riadili naše operácie píše sa tragicky v jednotlivých správach.

 

 

Podľa ruských, iránskych a sýrskych zdrojov zahynul Abu Omara Saraqeb, veliteľ Dzebchat Fatch as Sham, zahynuli aj ďalší významní predstavitelia an-Nusry – Abu Chaijar al Homsi, Abuchalid Libnan, Abu Mohamed al Shami.

Reklama

Okrem toho banditi opublikovali fotografie Abu Muslima Shama, ktorý bol ťažko ranený, nachádza sa momentálne v reanimácii na neznámom mieste v Aleppe. Či dostáva adekvátnu medicínsku pomoc je však viac ako otázne, takže je vysoko pravdepodobné, že po niekoľkých dňoch aj tak umrie. Abu Muslim Sham je jeden zo zakladateľov an-Nusry a podľa viacerých odborníkov bol aj členom americkej CIA.

Spolu s poľnými veliteľmi a agentami cudzích roozviedok zahynuli aj členovia ich osobnej stráže a doprovodu. Ukázalo sa tak, že tvrdenia amerických a západných politikov o tom, že Rusi a Sýrčania sa mýlia a útočia na civilné ciele sú chybné, smrť poľných veliteľov, ich ochranky a agentov cudzích rozviedok je toho jasným dôkazom.

Ako informoval generál poručík Sergej Rudskoj, vedúci Hlavného operatívneho riadenia Generálneho štábu RF “My Rusi neútočíme ako USA na svadby, nemocnice a pohrebné procesie. Pri našom útoku nezahynulo civilné obyvateľstvo, naša rozviedka, podobne ako rozviedka našich spojencov pracuje presne a spoľahlivo. Preverujeme všetky informácie ktoré získame, analyzujeme ich, porovnávame so zábermi zo sputnikov, bezpilotných lietadiel, správami rádiotechnickej a agentúrnej rozviedky”.

 

 

Reklama

Ruské a sýrske letectvo útočí na svoje ciele s úmyslom teroristov zničiť a v tých, ktorí ich útok nejakým zázrakom prežijú má zostať strach z ruských a sýrskych lietadiel. Ten strach má gradovať a podlamovať ich bojovú morálku, takže džihádisti nakoniec už len túžia po tom, dostať sa čo najrýchlejšie z pekla, ktoré im ruské a sýrske letectvo pripravilo.

Útoky ruského a sýrskeho letectva otriasli morálkou teroristov natoľko, že napriek tlaku a zúrivosti amerických partnerov už mnohí teroristi nadviazali rozhovory so sýrskou tajnou službou o možnosti opustenia Aleppa i predmestí Damasku. Súhlasia so všetkými podmienkami, vrátane tých že na mieste zanechajú aj svoje ťažké zbrane.

Tí ktorí sa nezúčastňovali útokov na civilné obyvateľstvo a nie sú zodpovední z vojnových zločinov, môžu pokojne ostať v Aleppe a vzťahuje sa na nich amnestia, podpísaná a potvrdená legitímnym sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Ostatní môžu v pristavených autobusoch opustiť Aleppo a odísť do Idlibu, ktorý stále kontroluje “umiernená opozícia”. Kto je umiernená opozícia samozrejme USA odmietajú definovať, pretože by sa ukázalo, že členovia umiernenej opozície majú takisto ruky od krvi civilného obyvateľstva a zajatcov z radov sýrskej armády.

Podľa posledných informácii z počtu cca 3 000 džihádistov sa okolo 2700 džihádistov s predstaviteľmi sýrskej rozviedky dohodlo a rozhodli sa zložiť zbrane. Časť z nich sa chce znova zaradiť do normálneho života a využiť amnestiu, časť využila možnosť opustiť obkľúčené teritórium na autobusoch. Len približne 300 teroristov najtvrdšieho proamerického jadra chce pokračovať v boji, pretože vedia že nemajú žiadnu šancu.

 

 

Predstavitelia USA zúria, pretože sa obávajú, že časť týchto členov sa dostane po krátkom boji v ktorom nemajú šancu do rúk sýrskych bezpečnostných orgánov a informácie, ktoré poskytnú, výrazne poškodia image USA a osvetlia ich praktiky využívané v Sýrii. Dráždi ich aj skutočnosť, že sa im zástupná armáda rozpadla pod rukami a novú nemajú, takže minimálne na 10 rokov majú v Sýrii veľmi sťaženú možnosť pôsobiť.

Navyše sa v svetovej verejnosti čoraz silnejšie rezonuje otázka: Ako je možné, že Rusi približne za 1 rok a v podstate len s cca 40 strojmi zničili celý ISIL a džíhádistov v Sýrii, proti ktorým neúspešne bojovalo oveľa početnejšie letectvo USA a Západu takmer 5 rokov?

Dnes v sobotu sa v Ženeve uskutoční ďalšia vlna rozhovorov o Sýrii, ktorú si vyžiadala americká strana. Ukázalo sa, že ich hystéria na Rusko nezaberá a tak sa americkí politici pokorne znova vracajú za diplomatický stôl, s cieľom zachrániť čo sa dá, oficiálne však s cieľom “posúdenia možností zastavenia bojových operácii v Sýrii, ukončeniu krviprelievania a samozrejme transportu humanitárnej pomoci strádajúcemu obyvateľstvu”.

Len pripomenieme, že žiadne z týchto problémov by sa samozrejme nemuseli riešiť, keby nepchali USA svoje prsty do vnútorných záležitostí Sýrie. Dúfajme, že Sýria je posledným prípadom amerického arogantného zasahovania do vnútorných záležitostí iných štátov v pozícii svetového žandára a v ďalšom období už USA nebudú mať ekonomický, politický alebo vojenský potenciál na prevádzanie svojej arogantnej a násilnej zahraničnej politiky.

Reklama

 

Podľa ruského vojenského analytika Alexandra Goľca, americkí predstavitelia svojou hystériou ohľadne Sýrie len blufovali. Nemajú už veľa reálnych možností ovplyvňovať dianie vo svete a veľmi často ich politickí predstavitelia strácajú nervy, čo je zjavným príkladom ich slabosti.

Pozícia USA na rokovaniach v Ženeve bude o to ťažšia, že na listinu teroristov navrhuje minister zahraničných vecí RF Sergej Lavrov zaradiť aj Achrar ash Sham, ktorú USA považujú za vlajkovú loď umiernenej opozície potom, čo Sýrska slobodná armáda utrpela také straty, že už existuje len na papieri a v amerických predstavách. Achrar as Sham sa podľa Sergeja Lavrova stala teroristickou organizáciou hneď potom, ako podpísala dohody s an-Nusrou, ktorá jednoznačne teroristickou organizáciou je a ak teroristickú organizáciu an Nusru potvrdili aj “americkí partneri”. O zaradení Achrar as Sham na listinu teroristov informoval Sergej Lavrov pri svojom interview pre americkú stanicu CNN.

Je však otázne, či diplomatické rokovania budú mať reálny vplyv na riešenie vojenskej situácie. Obdobie do prezidentských volieb v USA mieni Rusko a Sýria využiť na zvyšovanie tlaku voči teroristom v Sýrii. Po prvý krát od začiatku konfliktu má reálne v rukách iniciatívu sýrska vládna armáda a tá sa netají s tým, že nechce prerušiť tlak na teroristov a chce teroristov eliminovať.

 

Reklama

 

Rusko a Sýria sa evidentne rozhodli využiť najbližšie týždne k tvrdej likvidácii teroristov v Sýrii, takže budúci americký prezident už bude musieť rokovať s Ruskom a Sýriou v zmenenej politickej realite.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali