Taraba: Táto vláda vyčítala Smeru jednu miliardu ako neudržateľný deficit. Oni urobili za pár mesiacov dvanásť miliárd…

Taraba: Táto vláda vyčítala Smeru jednu miliardu ako neudržateľný deficit. Oni urobili za pár mesiacov dvanásť miliárd…

Bratislava 28. júla 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanec Tomáš Taraba (KDŽP) hovorí, že žijeme v historickej dobe, keď po prvýkrát kresťanskí politici v slovenskom parlamente nevymenili princípy za funkcie a zahlasovali za hodnotovú vec

Na snímke poslanec NR SR a predseda KDŽP – Aliancia za Slovensko (Kresťanská demokracia a Život prosperita) Tomáš Taraba

Hlavné správy: Myslíte si, že je možné, aby niekto nevedel, čo je v jeho vlastnej diplomovke, ktorú síce niekto iný prepísal do počítača, ale ktorú sám napísal ešte predtým vlastnou rukou?

Reklama

Taraba: Logika veci hovorí, že ak človek sám písal diplomovku, tak má nejakú predstavu a prinajmenšom nejaký pocit, ako ju napísal. Tu nikto nekonfrontuje autora s tým, na ktorej strane čo ako odcitoval. To, o čo ide v prípade pána premiéra, je ako cez kopirák presne to isté, čo vyčítali bývalému predsedovi Národnej rady Andrejovi Dankovi.

Myslím si, že toto je pointa: oni nejako nastavili latku, a preto je dnes úplne legitímne očakávať, že ten štandard budú dodržiavať aj oni. Tá diplomovka je naozaj už iba „čerešnička na torte“, podstatnejšie je, či budú konzistentní, a či splnia to, čo ľuďom sľúbili o tom, ako budú vládnuť.

Reklama

Toto je pointa debaty, preto by bolo nešťastné, keby sa to obmedzilo len na tú samotnú diplomovú prácu. Tu ide o to, že oni sľúbili, že všetko budú robiť inak a na základe toho potom vyhrali voľby. A teraz vidíme realitu… Toto je meritum debaty.

 

Hlavné správy: Premiér minulý týždeň pred novinármi otvorene povedal, že bežne vedome porušuje zákon (viď TU , čas 1:28:20). A ospravedlnil to tým, že veď to robíme všetci. Čo si myslíte o takomto vyhlásení a prístupe zo strany predsedu vlády SR?

Taraba: Ja som konzervatívny poslanec a z môjho pohľadu si myslím, že Matovič môže dnes vadiť veľmi veľa liberálom, keďže vieme, že tieto voľby mali podľa ich predstáv dopadnúť úplne inak: mal tu dominovať Kiska a Progresívne Slovensko. Matovič im tieto plány skrížil. To ho však neoprávňuje tu presadzovať takú arogantnú politiku.

Myslím si, že ak mu ide o Slovensko, ak nechce, aby liberáli nadobúdali dominantné postavenie – je jasné, že túto vec budú zneužívať proti nemu a on aj tou svojou tlačovou konferenciou k diplomovke sa relatívne otvorene pustil do sporu s médiami – diplomovka je Rubikon, ktorý musí prekročiť.

Reklama

 

Hlavné správy: Oni tvrdia, že nemôže odstúpiť, lebo inak by padla vláda, a to oni, ktorí prišli zachrániť krajinu pred zlodejmi a klamármi, predsa nemôžu dopustiť…

Taraba: Toto predsa nie je o tom, že by mala padnúť vláda, veď koalícia má 95 mandátov, môže pohodlne vládnuť. Ak to niekto stavia do polohy, že tu ide o zvrhnutie vlády, tak to je absolútne chabý a nelegitímny argument. Tu ide o to, že veľmi veľa ľuďom nasľubovali veľmi veľa vecí, najmä iný štýl vládnutia, a toto je práve o tom inom štýle vládnutia. Ja som ani nepredpokladal, že bude zvolaná mimoriadna schôdza na Matovičovo odvolanie, lebo som si myslel, že si to koalícia medzi sebou vyrieši.

 

Hlavné správy: Myslíte si, že je náhoda, že Denník N prišiel s odhalením ohľadne Matovičovej diplomovky práve v čase, keď sa chystal odletieť do Bruselu?

Reklama

Taraba: Ja som kdesi zachytil, že pán Pročko vysvetľoval, že on už o tej diplomovke vie dlho. Potom sme zase od pána Matoviča počuli, že to je niečo nové… tá argumentácia jednoducho nesedí. Ale zopakujem: ak zostane na tejto pozícii, bude ľahkým terčom kritiky liberálov, ktorým príliš nevyhovuje. A je to pritom lacná kritika, keďže oni používajú jeho vlastné argumenty, ktoré on používal v minulosti.

Ja mám nádej, že tento parlament sa dokáže v niektorých veciach posunúť vpred. Možno by som dokonca povedal, že nie je náhoda, že to na neho vytiahli v momente, keď prešiel zákon o ochrane života do druhého čítania. Takýchto špekulácií by však bolo možné vytvoriť mnoho.

Ale ak jemu ide naozaj o vec, a nie o stoličku – pozrite sa napríklad na Kaczyńského v Poľsku, ktorý má vplyv a pritom nemá žiadnu funkciu – ak na tej funkcii aj po tomto zostane, tak bude pre liberálov v budúcnosti veľmi ľahkým terčom.

 

Hlavné správy: Povedali ste, že vidíte šancu, že sa tento parlament, v tomto zložení bude vyvíjať pozitívnym smerom. Môžete to nejako bližšie vysvetliť? Myslíte, že takto zložený parlament môže nejako výraznejšie zmeniť svoje postoje?

Taraba: Je fakt, že kým tu bývalo KDH (a boli tu 26 rokov), vždy sklopili uši pred liberálmi. Teraz to je prvýkrát, keď sa stalo, že si šestnásti či sedemnásti poslanci dovolili hlasovať spolu s opozíciou o hodnotových veciach. To je skrátka realita, ktorá tu nastala – toto v našom parlamente nikdy nebolo. KDH vždy vymenilo funkcie za rezignáciu v tejto agende.

Teda či sa to niekomu páči alebo nie, toto je nová skutočnosť. Za najväčšiu hrozbu pre Slovensko považujem posilňovanie strán ako Progresívne Slovensko s ich dekadentnými názormi. A teraz o to viac, ak si premiér vďaka diplomovke nalepil na seba terč. A preto, ak mu ide o Slovensko, tak by mal na svoje miesto vymenovať niekoho iného a mali by presadzovať to, čo ľuďom sľúbili.

Realita je, že prvýkrát v dejinách je zákon na ochranu života v druhom čítaní. To tu nikdy za 30 rokov nebolo. A pýtam sa, prečo si kádeháci nikdy v minulosti nepovedali: „dobre, zostaneme vo vláde, ale toto je naša priorita“? Vždy mali tú možnosť, ale nikdy to nikto z nich neurobil.

 

Hlavné správy: Tých polarizácií je viacero: ľavičiari-pravičiari, vlastenci-globalisti… Myslíte si, že hodnotová polarizácia konzervatívci-liberáli získava väčšiu váhu?

Reklama

Taraba: Samozrejme, že získava väčšiu váhu. Veď si všimnite, že liberáli majú určité mantry, ktoré vedia, že nemôžu pustiť, lebo by tým zmenili paradigmu. Opäť sa vrátim k zákonu na ochranu života. To je zákon, ktorý má niekoho motivovať, aby v treťom tisícročí spoločnosť mala iné spôsoby, než zabiť človeka pre ekonomické problémy. Slovensko je vo fáze, že má riešenia, ako matkám v takej situácii pomôcť. To je predsa úplne elementárna vec, ale napriek tomu si všimnite ten až nenávistný naratív, ktorý včera zaklincoval bývalý predseda KDH Alojz Hlina: v denníku Sme lamentoval, že kam sme to na Slovensku dospeli, že zato, že ženy teraz budú môcť dostať 4000 eur, ak sa im narodí choré dieťa, tak sa takéto deti budú rodiť…

A toto je človek, ktorý im mal zapadnúť do tej hry, ktorý mal vyplniť medzeru medzi Progresívnym Slovenskom a Za ľuďmi. Títo ľudia tu mali vládnuť. Naplánované bolo, že Kiska bude rozdávať karty a Progresívne Slovensko bude zostavovať vládu. Len v najhorších scenároch rátali so spoluprácou s Matovičom a dokonca s Kollárom. A teraz vidia, že Matovič s Kollárom hrajú v koalícii prvé husle.

Z toho sú liberáli extrémne nervózni a ak Matovič toto vie čítať, tak si myslím, že prijme rozhodnutia, ktoré nebudú liberálov posilňovať. Ale obávam sa, podľa toho, aká je v spoločnosti nálada, že oni to prevalcujú podobne ako valcovali smeráci a bude to urobené bez citu voči ľuďom. Či chce, alebo nie, on sa práve v tejto agende stal v minulosti hlavným nositeľom čistoty a morálneho etalónu a nikto sa nemôže čudovať, že práve toto na neho vyťahujú.

A ja sa obávam, že ak konzervatívci budú ustupovať, tak tlak na nich bude len narastať. Preto toto nevnímam len ako nejakú koalično-opozičnú prekáračku.

 

Reklama

Hlavné správy: Ako by ste zhodnotili prvé mesiace novej vlády?

Taraba: Moja hlavná výčitka je, že za tie štyri mesiace, čo sú pri moci, absolútne rozvrátili verejné financie. Nikdy nesľubovali ľuďom, že oni, ktorí položili Radičovej vládu, aby sme neručili za úvery Grécka, teraz dopustia, aby sme ručili za úvery Talianska, Španielska, Portugalska. Narobili za jeden rok väčší deficit ako predošlé vlády za desať rokov.

Boj s koronakrízou bol neprimeraný a nevhodný, narobili také ekonomické škody, z ktorých sa nebudeme vedieť dostať vlastnými prostriedkami, ale sme už dnes odkázaní na tlačené peniaze z Bruselu.

 

Hlavné správy: Dokážu túto situáciu zvládnuť?

Reklama

Taraba: Nemajú moju dôveru, pokiaľ ide o ich ubezpečovanie, že vyvedú Slovensko z krízy. O tomto by sa malo viac hovoriť. Tá diplomová práca, to je morálny problém, ale Matoviča nikto nevolil za to, že má titul – volili ho preto, aby vhodne reagoval v takýchto situáciách, ako je teraz. Lenže to, čo táto vláda narobila v hospodárskej oblasti, to je veľmi vážna vec, o ktorej by sme sa mali rozprávať predovšetkým.

 

Hlavné správy: Oni však tvrdia, že za všetko môže koronakríza…

Taraba: Ivan Mikloš, ktorý je ich podporovateľom, ich upozornil, že vo svojich výpočtoch dvakrát zarátali tú istú položku vo výške dva a pol miliardy. Tvrdili, že upravujú deficit po smeráckej vláde, keď musia zarátať veci, ktoré smeráci nezarátali. Potom tam dali ďalšiu položku, ďalšie dve až tri miliardy, že to sú trojročné deficity. To je vlastne dvakrát zarátané to isté. Len tieto dve položky tvoria spolu veľmi otáznych päť miliárd.

Potom rátajú štyri a pol miliardy na vykrytie koronakrízy, lenže ľuďom, firmám, domácnostiam postihnutým koronakrízou dali iba pol miliardy. Tak sa pýtam, kde sú tieto ďalšie štyri miliardy?

 

Hlavné správy: Tvrdíte teda, že oni ten deficit rátajú účelovo a zavádzajúco?

Reklama

Taraba: Ak by bol ten rozdiel rátaný seriózne, tak by vyčíslili: na túto položku sme dali toľko, na tamtú toľko, atď. Lenže oni to robia inak: oni celý deficit schovali pod pokladničnú správu, čiže do jednej kolónky, pretože ešte nevedia, na čo to použijú. Ale takto sa pracuje so štátnymi financiami, s miliardami? Veď takto sa hrajú deti s fazuľkami…

Títo istí ľudia kedysi vyčítali smerákom miliardový dlh ako neudržateľný. A oni za pár mesiacov urobili sekeru dvanásť miliárd! A to ešte nebola reč o budúcom roku…

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali