Šimečka sa vyhráža “ľudovým povstaním”. Exminister reaguje

Šimečka sa vyhráža “ľudovým povstaním”. Exminister reaguje

Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: FOTO TASR – Jaroslav Novák )

 

Včera predniesol líder progresívcov Michal Šimečka vyhrážky o ľudovom povstaní v prípade, ak by vláda išla čokoľvek robiť s 2. pilierom. Juraj Draxler musel reagovať a v príspevku na Facebooku vysvetlil podstatu celej tejto politiky

Protestné zhromaždenie SaS, PS a KDH v Bratislave
Na snímke predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka počas protestného zhromaždenia hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry

„Šimečka sa vyhráža nejakým ľudovým povstaním – konkrétne povstaním v službách západnej plutokracie,“ napísal v úvode svojho príspevku na sociálnej sieti Facebook exminister Juraj Draxler.

Reklama

Michal Šimečka z PS včera vydal stanovisko o tom, ako vraj dostane do ulíc desaťtisíce ľudí v prípade, ak by vláda išla čokoľvek robiť s 2. pilierom. „Iste, lebo mu z finančných inštitúcií povedali, že to má urobiť. Oni sú pripravení dať na túto kampaň prostriedky,“ vysvetlil Draxler.

 

Reklama

Po stopách Bulharska

Draxler pripomenul, že druhý pilier už dávno úspešne zrušili v Maďarsku aj v Poľsku, a silno je okresaný aj v Pobaltí. „Rumuni a Slovinci ho dokonca ani nikdy nezaviedli a Česi tento projekt po prvotných prípravách stopli. Jediný, kto sa ho zúrivo drží v približne pôvodnej podobe sú Bulhari,“ dodal.

Doplnil, že pokiaľ ide o Bulharsko – to je taký štát, v ktorom kompletne vymizol priemysel. „Nevyrábajú ani autá, ani iné stroje, ani elektroniku a ani oceľ. V celej krajine nedokážu postaviť jedinú zložitejšiu stavbu (dlhší tunel, komplikovanejší most, vyššiu budovu) a panelákové sídliská vyzerajú ako štvrte niekde v Kongu, nie v Európe,“ ozrejmil Draxler.

Avšak Bulhari sú hrdí na to, že majú najnižšie dane v EÚ a 2. pilier. „Ivan Mikloš ich dáva ako príklad,“ dodal.

 

Susedné Poľsko

Draxler ďalej uviedol, že pri téme 2. piliera je celkovo užitočné pozrieť sa na susedné Poľsko. „Tam sa verejnosti pomerne dobre vysvetlilo, že naozaj nemá zmysel, aby štát podporoval masívny odlev kapitálu z krajiny,“ pripomenul. Dodal, že Poliakom sa vysvetlilo, že peniaze sa radšej budú investovať do domácej infraštruktúry, čo sa im potom vráti. Prejaví sa to na hospodárskom raste ale aj proste na celom komforte žitia.

Reklama

„Na tomto sa dokonca zhodli naprieč politickým spektrom, druhý pilier potom postupne veľmi inteligentne zrušili,“ uviedol.

Celý proces v Poľsku riadil uznávaný britsko-poľský ekonóm Jacek Rostowski a nie žiaden socialista ani žiaden rýchlokvasný kritik systému. V tom období bol Jacek Rostowski minister financií. „Rostowski vie veľa povedať práve o plutokratickom zákulisí pôvodnej “reformy” z 90. rokov. Štát sa prestal zadlžovať kvôli dôchodkovej transformácii a tým získal väčší priestor na domáce investície,“ napísal Draxler. Ale pozor- exminister upozornil, že Poliaci tie investície aj naozaj rozumne pripravili a zorganizovali. „To je dosť podstatná podmienka,“ dodal.

„Celá reforma 2. piliera spočívala na argumentoch mierených na ekonomicky nie práve gramotných ľudí,“ zhrnul v krátkosti Draxler. „Bohužiaľ, sem patrí aj veľa takých, čo sa promenádujú v oblekoch, rozprávajú bankovou rečou a tvária sa, že sú druhým Nordhausom, Samuelsonom či Solowom,“ pokračoval.

 

Demografický problém

V skutočnosti je to tak, že nie : „Demografický problém sa nedá obísť tak, že sa z “priebežného” piliera spraví “kapitalizačný”,“ ozrejmil.

Reklama

„Dopady na ekonomiku sú úplne rovnaké, nič na tom nemení to, že ten mechanizmus je akoby skrytejší. Nie, neoklameme to ľahko ani tak, že “investujeme inde” – pretože tie prostriedky chýbajú doma (a teda nie win-win ale trade-off),“ pokračoval.

„Nie, vývoj akciového indexu nie je to isté, ako reálny výnos osobného dôchodkového portfólia,“ uviedol.

„Nie, to že vám desať rokov suma na účte rastie nie je žiadnou zárukou, že o ďalších pár rokov z toho budete mať aj pekný dôchodok,“ pokračoval. Dôvod je prostý : „Akciové trhy majú nepríjemnú vlastnosť -pokojne rastú desať aj viac rokov ale keď sa potom prepadnú, vie to byť aj riadne hlboké,“ dodal-

Nastavenie dôchodkového systému je preto podľa neho vysoko odborná diskusia a treba ju aj naozaj nechať odborníkom. „Nie “odborníkom” ale odborníkom,“ zdôraznil.

Je zrejmé, že všetky možné nastavenia majú svoje politické dopady, ale tie sa podľa neho dajú odborníkmi vysvetliť tak, aby boli zjavné každému, kto bude o konečnom nastavení rozhodovať.

 

“Samozrejme, “nechať to na odborníkov” by malo platiť aj pre vládu “

„Akékoľvek úpravy systému sú aj ekonomicky aj spoločensky citlivá záležitosť, je tam veľa nuansí z hľadiska európskeho práva a podobne….Aj pre vládu by bolo kontraproduktívne čokoľvek zvažovať ako “silové” riešenie,“ myslí si.

„K tejto téme sa ľahko vyjadrí európska ekonomická špička – ľudia, ktorí odborne o niekoľko úrovní prevyšujú rôznych domácich ekonómov-propagandistov,“ napísal.

Z hľadiska domácej diskusie je podľa neho akurát potrebné zdôrazňovať tých niekoľko kľúčových aspektov problému.

„Najmä, že my si momentálne úplne dobrovoľne necháme odlievať z krajiny masívne objemy kapitálu, pod pláštikom “sporenia” a ďalšie objemy peňazí presúvame ako transformačný dlh do portfólia súkromných dôchodkových spoločností,“ napísal.

Reklama

Pokračoval: „Všetko, mimochodom, proti základným ekonomickým počkám o tom, ako by kapitál mal prúdiť od rozvinutých ekonomík do rozvíjajúcich sa.“

Lenže my to podľa neho robíme naopak : dotujeme západoeurópske a americké akciové trhy a ešte sa aj ako štát zadlžujeme voči súkromným spoločnostiam.

 

Sporiace domino

„Pritom tie akciové trhy v ostatných rokoch rastú nie vďaka organickému rozvoju firiem (s výnimkou IT a príbuzných sektorov) ale z veľmi veľkej časti kvôli tomu, že kapitál uvoľnený politikou centrálnych bánk korporácie masívne využívajú na výkup vlastných akcií, čo pomáha ich cene,“ vysvetlil.

„Okrem toho do západných akcií momentálne ide pomerne veľa kapitálu od ázijských investorov, ktorí si potrebujú niekde ukladať prebytky…,“ uviedol. „ Ak sa niečo v tomto domine zlomí, “sporiace” portfóliá budú veľmi rýchlo vyzerať inak, ako dnes,“ dodal.

Reklama

„O tejto téme máme doma úplne primitívnu diskusiu, ktorú manažujú ľudia, ktorým by nikto príčetný nedal riešiť naozaj zložité ekonomické problémy – a je jedno, či firiem alebo štátov,“ zopakoval. Dodal však, že ako propagandisti sú platení dobre….

Nie je však prekvapený, že plutokracia vysunula do popredia práve Šimečku.

„On je presne na to – aby obhajoval ich záujmy. Záujmy ľudí, ktorí žijú z presunov finančného kapitálu, ovládajú štáty a spoločnosti cez dlhové nástroje….,“ zdôvodnil.

„V tomto jedinom, konkrétnom ohľade celá téma naozaj JE veľmi politická. Práve tým, že sa do odbornej témy miešajú ľudia, ktorých jediným reálnym úsilím v politike je slúžiť niekomu mimo hraníc Slovenskej republiky,“ vysvetlil.

„Niekde títo ľudia slúžia tak, že sa zapájajú do podpory krvavých konfliktov…. A niekde tak, že obhajuje konkrétne finančné záujmy v zásade tých istých klík,“ zhodnotil.

Reklama

„Stále je to ten istý Šimečka, sluha plutokracie,“ zhodnotil Draxler v závere.

 

Prečítajte si tiež :

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Francúzska technologická spoločnosť Atos dostala od investorov štyri ponuky na reštrukturalizáciu svojho dlhu a vloženie hotovosti do podniku. Jedna z nich prišla od českého miliardára Daniela Křetínského, ktorý sa spojil s investičným fondom Attestor. Informuje agentúra Reuters.

09:54

Taliansky minister obrany Guido Crosetto v pondelok vyjadril presvedčenie, že ekonomické sankcie uvalené na Rusko nesplnili svoj účel, a vyzval Západ, aby sa pokúsil intenzívnejšie rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o diplomatickom riešení s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:09

Ceny zemného plynu a elektriny na burzách sa v minulom týždni zvýšili o 5 % a blížia sa k tohoročným maximám zo začiatku roka. 

Oproti februárovým najnižším cenám je aktuálne plyn drahší o viac ako 30 % a elektrina o takmer 29 %.

09:01

Búrky v americkom štáte Texas v nedeľu zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston. Záchranné zložky museli evakuovať stovky ľudí zo zaplavených domov a cestných komunikácií. Povodeň si vyžiadala jeden život, päťročného chlapca. Informovala agentúra AP a stanica CNN.

búrky záplavy v Texase
Na snímke Alvaro Trevino ťahá kanoe s 8-ročnou Jennifer Tellezovou a 8-ročnou Ailyn po kontrole ich domu v meste Spendora v Texase
08:08

Ceny ropy v pondelok ráno vyrovnali časť strát z predchádzajúceho týždňa potom, ako Saudská Arábia oznámila, že na viacerých dôležitých trhoch pristúpi k zvýšeniu svojich predajných cien. Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.17 h SELČ 83,28 USD (77,51 eura) za barel (159 litrov).

08:06

Izraelská armáda v pondelok vyzvala obyvateľov vo východnej časti mesta Rafah ležiaceho na juhu Pásma Gazy, aby sa presunuli do “humanitárnej oblasti”. Informáciu priniesol denník Times of Israel, podľa ktorého ide o opatrenie pred očakávanou inváziou.

08:04

Prokuratúra v mexickom štáte Baja California potvrdila, že tri telá nájdené minulý piatok v studni v okolí mesta Ensenada patria trojici nezvestných surferov – dvom Austrálčanom a jednému Američanovi. Informovali agentúry AP a AFP.

Úrady prípad vyšetrujú ako vraždu a spolupracujú s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI) a austrálskym i americkým konzulátom.

08:03

Americký minister obrany Lloyd Austin a jeho izraelský náprotivok Joav Galant v nedeľu prostredníctvom telefónu hovorili o pretrvávajúcich rokovaniach o prepustení rukojemníkov i situácii v okolí mesta Rafah. TASR informuje podľa oficiálnej tlačovej správy amerického ministerstva obrany. Vyplýva to z oficiálnej tlačovej správy amerického ministerstva obrany.

Austin potvrdil svoj záväzok dosiahnuť bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov, ktorých hnutie Hamas v Pásme Gazy zadržiava.

07:51

Anglický futbalový klub Manchester United v nedeľu oznámil, že mu bude približne tri týždne chýbať obranca Harry Maguire. Anglický reprezentant utrpel svalové zranenie na tréningu.

07:36

Volejbalistky talianskeho Conegliana získali titul v Lige majstrov. Vo finále v tureckej Antalyi zdolali krajanky z Milána v piatich setoch 3:2.

07:27

Najmenej 16 ľudí zomrelo v nedeľu počas leteckých útokov Izraela na mesto Rafah na juhu Pásma Gazy, uviedli zdroje z prostredia zdravotníckych úradov a záchranárov. Správu priniesla agentúra AFP.

Zdroje z prostredia zdravotníckych úradov potvrdili, že dva útoky sa odohrali na dvoch rôznych miestach v Rafahu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali