Tak si teda ešte raz pripomeňme, ako to bolo v roku 2020

Tak si teda ešte raz pripomeňme, ako to bolo v roku 2020

Bratislava 10. novembra 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Prinášame vám reakciu členky súdnej rady Ayše Pružinec Eren na odvolanie dvoch členov Súdnej rady vládou SR dňa 02. 11. 2023

Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Ayşe Pružinec Eren
Na snímke sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Ayşe Pružinec Eren

Vláda SR, ktorá vzišla zo septembrových predčasných parlamentných volieb, na svojom prvom zasadnutí dňa 02. novembra 2023 odvolala troch členov Súdnej rady, ktorých do súdnej rady v apríli 2020 nominovala vláda Igora Matoviča (JUDr. Javorčíková a JUDr. Mišíková) a v roku 2021 vláda Eduarda Hegera JUDr. Ľudovíta Bradáča, o ktorých sa vtedajšia ministerka spravodlivosti pani Kolíková vyjadrila tak, že sa hlásia k reformnej justícii.

Reklama

Dvaja odvolaní členovia Súdnej rady, JUDr. Bradáč a JUDr. Javorčíková doručili členom Súdnej rady svoje rozlúčkové listy, na ktoré som reagovala nasledovne:

„Dobrý večer,

Reklama

je fascinujúce čítať rozlúčkové listy dr. Bradáča a dr. Javorčíkovej. Tých, ktorí (ako aj ďalší politickí nominanti v súdnej rade) neprejavili žiadny odpor, keď pani Kolíková presadila ústavné zmeny, odhlasované covid pozitívnymi poslancami za igelitom dňa 09. 12. 2020 a súčasťou ktorých bola aj možnosť odvolať predsedu, podpredsedu a členov súdnej rady pred uplynutím ich funkčného obdobia kedykoľvek.

Kde bolo vtedy zoskupenie ZOJ? Mlčalo. Prečo? Pretože politická nominantka vlády kooperovala s pani Kolíkovou a zrejme si rovnako ako ona myslela, že tu budú navždy.

Lúčiacim sa členom súdnej rady rovnako neprekážal spôsob, akým sa pani Kolíková, ešte predtým, ako bola vôbec vláda vymenovaná, zbavila 5 členov súdnej rady a tým umožnila Kate Javorčíkovej posadiť sa do plateného kresla člena súdnej rady. Dňa 23. marca 2020 piati členovia súdnej rady pani Kolíkovej vyhoveli a vzdali sa členstva v súdnej rade a v ten istý deň sa vzdala funkcie sudcu dr. Javorčíková.

Tento postup pani Kolíkovej zjavne považovali za transparentný a za prejav jej rešpektu k výkonu mandátu členov súdnej rady.

Otázkou, na ktorú my zvolení sudcami odpoveď poznáme je, prečo sa pani Javorčíková a ostatní politickí nominanti nechopili iniciatívy a nenavrhli podať podnet na ÚS, ktorým by namietali nesúlad ustanovení zák. č. 422/2020 Z. z., ktorým bola zmenená ústava.

Reklama

ZSS oslovilo predsedu súdnej rady, aby takýto podnet podal a odpoveďou bolo, že žiadny nesúlad tohto zákona s ústavou  nevidí a podnet preto nepodá. Zoskupenie ZOJ neurobilo nič.

A akože nám hlasovali dvaja odvolaní členovia na januárovom zasadnutí súdnej rady k stanovisku, o ktoré sme boli požiadaní predsedom Ústavného súdu SR k uzneseniu zo dňa 12. 10. 2022, PL. ÚS 12/2022, ktorým bola prijatý návrh skupiny 32 poslancov NR SR, v ktorom namietajú  nesúlad viacerých ustanovení v zák. č. 422/2020 Z. z., ktorým bola zmenená ústava?

No predsa hlasovali za prijatie stanoviska navrhnutého predsedom súdnej rady, proti ktorému bola vedená dvojhodinová rozprava, v ktorej predovšetkým sudcovskí nominanti namietali jeho znenie a nesúhlasili s ním.

A teraz pani Katarína namieta nekorektnosť? Ako som už písala (v mailovej pošte medzi členmi súdnej rady), to môže iba osoba, ktorej chrbticu stavce netvoria.

Na záver Vás nepoteším odvolaní členovia, pretože vaše pôsobenie v Súdnej rade za posledné tri roky, keď ste participovali na rozvrate právneho štátu, ochraňovali „vašich sudcov” a hľadali možnosti ako trestať tých kritických, „ocenili” aktívni sudcovia po zverejnení informácie, že ste odvolaní spontánnou oslavou a iba ja som dostala také množstvo „radujúcich” sa esemesiek, aké nedostávam ani na Vianoce”.

Reklama

Moju reakciu na „rozlúčkové listy” dvoch odvolaných členov Súdnej rady som doručila všetkým sudcom Slovenskej republiky s týmto dodatkom:

P. S. Prezrela som Zápisnice zo zasadnutí súdnej rady od januára 2023 a zistila som nasledovné:

Spomínate si na podnet dnes už bývalého predsedu tiež bývalého Okresného súdu Bratislava III JUDr. Romana Fitta, ktorý žiadal súdnu radu o zaujatie stanoviska k razii NAKA, či nedošlo zo strany OČTK k zásahu do nezávislosti súdu? Tak dr. Javorčíková, ktorej tak leží na srdci justícia aj po tom, ako sa vzdala funkcie sudcu, len aby mohla byť v roku 2020 vymenovaná vládou za člena súdnej rady, dňa 18. 05. 2022 na zasadnutí súdnej rady tvrdila, že na vine je Roman Fitt, ktorý sa mal pri príchode do svojej spisovej kancelárie, v ktorej už boli príslušníci NAKA a žiadali tam prítomnú zákonnú sudkyňu, aby im vydala utajené prílohy a spis, príslušníkom úctivo predstaviť, nemal zatajovať svoju identitu a k ničomu by nedošlo. Tieto argumenty použila o 3 týždne neskôr dňa 10. 06. 2022 pani Kolíková v dekréte, ktorým odvolala Romana Fitta z funkcie predsedu OS BA III.

Po skoro roku sa nám (sudcovským nominantom Kosovej, Jelinkovej a mne) podarilo opätovne zaradiť tento bod do programu zasadnutia, výsledok hlasovania o navrhovanom uznesení ako celku (viď môj prepis zo zasadnutia súdnej rady zo dňa 14. 02. 2023 iba pripomínam, že dr. Bradáč bol samozrejme proti a dr. Javorčíková sa hlasovania zdržala.

Rovnako som Vám poslala aj prepis zo zasadnutia súdnej rady zo dňa 15. 02. 2023, na ktorom bola vypočúvaná dr. Jelinková, či spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, a ktorý som nazvala revanšistický proces odštartovaný dr. Javorčíkovou, ktorá sa pri hlasovaní, či spĺňa alebo nespĺňa, spolu s dr. Bradáčom hlasovania zdržali.

Mohla by som pokračovať a napísať ďalšiu A4 týkajúcu sa ich pôsobenia v súdnej rade, avšak považujem to v tomto momente za stratu aj vášho času. Doplním preto iba, že okrem toho, že na skoro každom zasadnutí súdnej rady ich v popoludňajších hodinách ovládla únava a hanebne driemali, ich verejne prezentované názory a hlasovanie v súdnej rade bolo v drvivej väčšine konzistentné s justičnou politikou, ktorú autoritatívne presadila magisterka Kolíková. A netýkalo sa iba justičnej politiky, ale aj konkrétnych sudcov, ktorých bolo nutné „trestať”  a kádrovať za ich odvahu ozvať sa, vziať „našich chlapcov” do väzby, vzoprieť sa nátlaku OČTK, za napísanie otvoreného listu pani prezidentke atď., atď.

Vzhľadom na to, že od dnešného dňa už členmi súdnej rady nie sú, verím, že spolupráca s novými členmi Súdnej rady, ktorých včera vláda vymenovala, bude už iba v prospech justície.

Ayše Pružinec Eren

 

Tak si teda ešte raz pripomeňme, ako to bolo v roku 2020

Po rozlúčkovom liste absolvovala pani Javorčíková okamžite už tradičné mediálne turné, v ktorom namietala svojvôľu, ktorej sa vláda pri ich odvolaní dopustila.

Reklama

Tak si teda ešte raz pripomeňme, ako to bolo v roku 2020.

Nová vláda bola menovaná v sobotu dňa 21. marca 2020. Pani prezidentka odovzdala menovacie dekréty novým členom vlády, t. j. ministrom. Ministerkou spravodlivosti sa stala magisterka Kolíková.

Pani Kolíková však ešte predtým, ako sa vôbec stala členkou vlády, v piatok dňa 20. marca 2020 vo večerných hodinách obvolala piatich členov Súdnej rady a požiadala ich, aby sa vzdali členstva, pretože nemajú dôveru vlády a parlamentu, teda vlády, ktorá v ten deň neexistovala a parlamentu, do ktorého lavíc ešte poslanci nezasadli, keďže prezidentka SR termín ustanovujúcej schôdze parlamentu stanovila samozrejme až po menovaní vlády. Pani Kolíková však nemala žiadne zábrany telefonicky vyslovovať nedôveru aj členom Súdnej rady, ktorých nominoval zákonodarný zbor, a to napriek tomu, že mierila do vlády a členkou parlamentu teda byť nemohla. Argumentácia, že bola poverená koaličnou radou neobstojí, pretože koaličná rada nie je žiadnym orgánom verejnej moci a ani orgánom verejnoprávneho charakteru.

Súčasné masírovanie verejnej mienky aj tvrdením, že situácia v roku 2020 bola iná, pretože piati členovia sa vzdali a neboli odvolaní  vyvoláva legitímnu otázku, ako by títo piati členovia, ktorých rozhodnutie vzdať sa členstva v Súdnej rade bolo vtedy označované za zodpovedné a inšpiratívne, ukazujúce, ako by výmena politických nominantov v Súdnej rade SR mohla v budúcnosti vyzerať, dopadli, ak by pani Kolíkovej nevyhoveli. Predpokladám, že nikto nie je taký naivný, aby sa domnieval, že by neboli vládou (Ján Havlát, Branislav Jablonka a Magdaléna Hromcová) alebo parlamentom (Viliam Pohančeník a Roman Huszár) odvolaní.

Kolíková
Na snímke Mária Kolíková

Kto netrpí amnéziou vie, že to bola pani Kolíková, ktorá presadila zmenu Ústavy, čím prelomila zjednocujúce stanovisko pléna Ústavného súdu SR, sp. zn. Plz. ÚS. 2/2018 zo dňa 19. septembra  2018, ktoré zase „prebilo” predchádzajúce senátne rozhodnutie ústavného súdu z roku 2011 a konštatovalo, že „člena Súdnej rady Slovenskej republiky nie je možné odvolať v priebehu jeho päťročného funkčného obdobia orgánom, ktorý ho na tento post nominoval”.  (rozhodnutie bolo výsledkom ústavnej sťažnosti členky Súdnej rady SR, ktorá bola odvolaná prezidentom Kiskom, ktorý ako vôbec prvá hlava štátu v zmysle dovtedy akceptovanej praxe, odvolal pred skončením funkčného obdobia členov Súdnej rady SR vymenovaných ešte jeho predchodcom v úrade).

Reklama

Dnes už dvaja bývalí členovia Súdnej rady novovymenovanej vláde, ktorá ich odvolala, vyčítajú nedostatok štábnej kultúry, pretože im neuviedla dôvod ich odvolania.

Pani Javorčíková zároveň odmieta kritiku, že v súvislosti so zmenou Ústavy bola pasívna,  pretože v rámci medzirezortného pripomienkového konania voči návrhu novely Ústavy SR, ktorej súčasťou je aj sporný čl. 141a ods. 5 o možnosti kedykoľvek odvolať členov súdnej rady, uplatnila súdna rada zásadnú pripomienku a navrhla znenie, že členov súdnej rady možno odvolať (nie kedykoľvek).

V tejto súvislosti sa však natíska otázka, prečo rovnako hlučné mediálne kolečko, aké absolvuje práve v týchto dňoch, nepovažovala za potrebné vykonať aj v roku 2020, kedy pani Kolíková predstavila novelu Ústavy a za dostatočné považovala iba podanie zásadnej pripomienky voči navrhovanej novele Ústavy Súdnou radou?

Pozoruhodné zároveň je, že i keď sa výmeny na postoch členov Súdnej rady v nadväznosti na zmenu v zložení vlády, zákonodarného zboru alebo prezidenta diali opakovane od čias vlády Ivety Radičovej, mediálny svet sa obmedzil iba na konštatovanie tohto aktu, avšak v súčasnej dobe v ňom odvolanie troch nominantov bývalej vlády vyvolalo kolosálne rozhorčenie a začal tento postup, na základe ktorého sa do kresla v Súdnej rade posadila v roku 2014 (a sedí v nej doposiaľ) aj JUDr. Elena Berthotyová, sudkyňa Najvyššieho správneho súdu a zároveň predsedníčka Stálej etickej komisie Súdnej rady, spochybňovať až teraz.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali