Tadžikistan má za sebou voľby. Hodnotenie priebehu je pozitívne

Tadžikistan má za sebou voľby. Hodnotenie priebehu je pozitívne

Dušanbe 8. novembra (Itar-Tass/HSP/Foto:TASR)

 

Kandidáti na prezidenta Tadžikistanu v miestnych médiách pozitívne hodnotili prezidentské voľby, ktoré sa konali v stredu

Tadžické prezidentské voľby, ktoré sa uskutočnili 6. novembra, boli „otvorené a transparentné,“ spĺňali univerzálne demokratické normy, vedúci pozorovateľskej misie zo Spoločenstva nezávislých štátov /SNŠ/ povedal to Sergej Lebedev na tlačovej konferencii vo štvrtok.

Reklama
Na snímke tadžický prezident Emomali Rachmon

„Počas monitorovania volieb sme zaznamenali konkrétne porušenia, ktoré však nemohli mať vplyv na výsledky,“ zdôraznil Lebedev. „Pozorovateľská misia tiež uvádza, že to boli  súťaživé voľby zahŕňajúce šesť kandidátov na najvyšší vládny post v krajine.“

Súčasne, Lebedev ľutoval, že Tadžikistanská islamistická obrodenecká opozičná strana sa volieb nezúčastnila. Jej vodcovi, aktivistovi za ľudské práva Onikholovi Bobonnazarovi sa nepodarilo zhromaždiť potrebných 210.000 podpisov na registráciu do prezidentských volieb.

Reklama

V priebehu monitorovania volieb misia SNŠ bola v úzkom kontakte s kolegami z Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva a spolupracovala so Šanghajskou organizáciou pre spoluprácu. „Mali sme podobné postoje k niektorým otázkam,“ povedal Lebedev.

Pozorovateľ misie OSN povedal, že vydá osobitné vyhlásenie potom, čo  tadžikistanská Ústredná volebná komisia vyhlási oficiálne výsledky.

 

Počas volieb sa vyskytli drobné nedostatky, ktoré ich výsledok neohrozili

Prezidentskí kandidáti pozitívne hodnotili voľby Kandidáti na prezidenta Tadžikistanu v miestnych médiách pozitívne hodnotili prezidentské voľby, ktoré sa konali v stredu. 

Reklama

Jeden z volebných odporcov súčasnej hlavy štátu, vodca krajnej Reformnej hospodárskej strany profesor Olimjon Boboyev povedal, že v procese volieb  „boli drobné nedostatky, ktoré však nemôžu naozaj ovplyvniť výsledky v procese ľudového hlasovania.“ 

Kandidát na prezidentský úrad, vodca Demokratickej strany Tadžikistanu Sadjafar Ismonov upozornil na vysokú volebnú účasť a férové prostriedky použité v priebehu volebnej kampane, ako aj “absenciu porušovania volebného zákona.“  Avšak, jeho volebné ústredie zaznamenalo „izolované prípady, kedy jeden člen hlasoval za celú rodinu.“

Prezidentský kandidát za Agrárnu stranu Tadžikistanu, akademik Tolibbek Bukhoriyev tiež nemá žiadne vážne kritické poznámky k „organizácii volieb.“ Podľa jeho názoru voľby boli „demokratické, slobodné a transparentné.“

Prezidentský kandidát z Komunistickej strany Tadžikistanu, člen dolnej komory parlamentu Ismoil Talibakov vyjadril spokojnosť výsledkami volieb, povedal, že „inštrukcie v prospech kampane jedného z kandidátov“ boli pozorované v meste Kulob v okrese Rudaki pri vchode do volebných miestností.

Tadžikistanský kandidát na prezidentský úrad zo Socialistickej strany Abdukhalim Gafforov sľúbil vyjadriť svoj názor o voľbách po vyhlásení výsledkov hlasovania.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali