Svet po koronakríze: Hegemónia Spojených štátov amerických sa chýli ku koncu. Moc sa presunie na Východ. Oslabí sa globalizmus a posilní nacionalizmus

Svet po koronakríze: Hegemónia Spojených štátov amerických sa chýli ku koncu. Moc sa presunie na Východ. Oslabí sa globalizmus a posilní nacionalizmus

Washington/Peking 9. apríla 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Andy Wong)

 

Svetová hegemónia Spojených štátov amerických sa zrejme chýli ku koncu. Zhodujú sa na tom viacerí uznávaní odborníci na geopolitiku. Mocenské centrum sa podľa nich presunie na Východ, konkrétne do Číny. Globalizmus čaká výrazne oslabenie a naopak posilní sa nacionalizmus a národné štáty

Ilustračné foto

Úpadok Spojených štátov amerických a celkovo dekadentného Západu je viac než zrejmý. Koronakríza ale tento proces pravdepodobne výrazne zrýchli. Viacerí svetoví, uznávaní odborníci sa zhodujú, že hegemónia USA po koronakríze skončí a geopolitická moc sa presunie na Východ.

Reklama

Svet po koronakríze už nebude taký ako pred tým. Koronakríza ukázala, že západne krajiny na čele so Spojenými štátmi americkými sú neschopné a nevedia si poradiť s neviditeľným nepriateľom zvaným korona. Najhoršie na tom sú práve Spojené štáty, kde každým dňom pribúdajú desiatky tisíc prípadov nákazy koronavírusom a zomierajú tisíce ľudí.

Naopak ako schopné národy sa ukázali krajiny na východ od nás. Najmä Čína si poradila s korovírusom ukážkovým spôsobom, čo zapôsobilo na celý svet. Navyše, je to práve Čína, ktorá zásobuje takmer celý svet svojimi zdravotníckymi, dezinfekčnými a ochrannými pomôckami v boji proti koronavírusu, čím si vyslúžila veľký obdiv. Možné to je však aj preto, že americké a európske firmy presunuli skoro všetku výrobu do Činy a dnes sa u nich doma nič nevyrába. Sú potom odkázaní na výrobné kapacity východného obra.

Reklama

Čína podľa všetkého vyjde z tejto krízy posilnená. Myslia si to aj uznávaní odborníci, ktorých oslovil denník Foreign Policy

Podľa týchto odborníkov, rovnako ako pád Berlínskeho múru aj súčasná koronavírusová pandémia, zmení svet na nepoznanie.

Uznávaný odborník na medzinárodnú politiku Stephen M. Walt tvrdí, že COVID-19 urýchli posun moci a vplyvu zo západu na východ. Čína podľa neho reagovala na koronavírus ukážkovo. Naopak, reakcia v Európe a Amerike bola pomalá a neefektívna, čo poškodzuje reputáciu Západu vo svete. Walt však nezohľadňuje, že na Západe sme ešte stále relatívne slobodní, zatiaľ čo v Číne vládne komunistický režim, pre ktorý je jednoduché pozatvárať ľudí, ktorí sú na poslúchanie zvyknutí do domov. Walt tak vlastné robí reklamu na tento neslobodný politický systém.

Walt si tiež myslí, že spoločne so Západom do značnej mieri upadne aj globalizácia. Občania totiž aj po tejto koronakríze budú naďalej očakávať, že ich národné vlády ochránia.

Stručne povedané, COVID-19 vytvorí svet, ktorý bude menej otvorený, menej prosperujúci a menej slobodný. Nemuselo to tak byť, ale kombinácia smrtiaceho vírusu, neefektívneho plánovania a nekompetentného vodcovstva postavila ľudstvo na novú a znepokojujúcu cestu.

Reklama

Podľa Stephena M. Walta táto pandémia posilní nacionalizmus. Vlády mnohých krajín prijali núdzové opatrenia na zvládnutie krízy a mnohí sa budú zdráhať vzdať sa týchto nových právomocí po skončení krízy.

Podobný názor na úpadok globalizácie má aj odborník na medzinárodné vzťahy Robin Niblett. Podľa neho sa zdá veľmi nepravdepodobné, že sa svet vráti k myšlienke vzájomne prospešnej globalizácie, ktorá definovala začiatok 21. storočia.

Akademik a bývalý diplomat Kishore Mahbubani má trochu odlišný názor . Tvrdí, že globalizmus neoslabne. Súhlasí však, že sa hegemónia presunie zo západu na východ.

Pandémia COVID-19 podľa neho zásadne nezmení globálne ekonomické smerovanie. Urýchli len zmenu, ktorá sa už začala: posun od globalizácie zameranej na USA ku globalizácii na čele s Čínou.

Mahbubani následne vysvetlil prečo je tomu tak. Američania totiž  podľa neho stratili dôveru v globalizáciu a medzinárodný obchod. Naopak, Čína vieru v globalizáciu nestratila. Prečo nie? Posledné desaťročia totiž priniesli Číne oživenie hospodárstva a bolo to výsledkom globálnej angažovanosti sa. Číňania tiež zažívajú explóziu “kultúrneho sebavedomia.” Veria, že môžu súťažiť s kýmkoľvek.

Reklama

Napriek miernym názorovým rozdielom, svetoví odborníci sa viac – menej zhodujú, že koronakríza urýchli pád svetovej veľmoci – Spojených štátov Amerických , ktoré už vládnu svetu približne 100 rokov. Moc sa teda pravdepodobne presunie do Číny.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali