Švehla o novom trénerovi slovenskej hokejovej reprezentácie: “Zdeno bol najlepšou voľbou”

Švehla o novom trénerovi slovenskej hokejovej reprezentácie: “Zdeno bol najlepšou voľbou”

Stará Lesná 19. augusta 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Reprezentačný výber bude po piatich rokoch opäť trénovať Slovák – Zdeno Cíger

Novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie sa v utorok oficiálne stal Zdeno Cíger. Uzniesol sa na tom Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na svojom zasadnutí v Starej Lesnej a zároveň do funkcie generálneho manažéra národného tímu menoval Róberta Švehlu.

Reklama
Na snímke Zdeno Cíger
Na snímke Zdeno Cíger

“Ako už bolo dlhodobo avizované, tak výkonný výbor rozhodol a schválil za generálneho manažéra slovenskej reprezentácie Róberta Švehlu a ten dal následne na schválenie výkonnému výberu meno nového trénera SR, ktorým je Zdeno Cíger,” uviedol po zasadnutí prezident SZĽH Igor Nemeček.
Šéf slovenského hokeja ďalej ozrejmil jednomysľné rozhodnutie VV menovať za nového generálneho manažéra Róberta Švehlu. Ten nahradí vo funkcii Otta Sýkoru, ktorý v uplynulých štyroch rokoch okrem tohto postu zastával aj miesto generálneho sekretára SZĽH. To v súčasnosti patrí Róbertovi Pukalovičovi. “Všetci tí, ktorí sa v hokejovom hnutí pohybujú, vedia o Róbertovi Švehlovi svoje. Je to bývalý dlhoročný hráč NHL, rovnako odohral veľa v slovenskej i v československej lige. Myslím si, že je to človek, ktorý bude zastávať svoju funkciu v ďalšom období s maximálnou zodpovednosťou. V predchádzajúcom období pracoval ako generálny manažér dvadsiatky, doniesli bronz z Kanady a verím tomu, že sa mu so Zdenom podarí dať dokopy naozaj dobrý tím, ktorý bude v budúcom období kvalitne reprezentovať Slovenskú republiku.”

Na snímke Róbert Švehla
Na snímke Róbert Švehla

Švehla prijal novú výzvu s úsmevom. Už dávnejšie sa však vyjadril, že v prípade ponuky od VV SZĽH by vzhľadom na tento post neváhal. “Som veľmi rád, že takáto ponuka prišla a tá sa neodmieta. Uvidíme ako to všetko dopadne. Vieme, aká je situácia v slovenskom hokeji, ale myslím si, že so Zdenom vytvoríme dobrú partiu a budeme ťahať za jeden koniec. Práve preto som ho navrhol za hlavného trénera, aby to bol Slovák, ktorý v hokeji niečo dokázal. Zdeno mi vyšiel ako najlepšia voľba.”

Reklama

Reprezentačný výber tak bude po piatich rokoch opäť trénovať Slovák. Od roku 2010 až doteraz ho viedli dvaja legionári – Kanaďan Glen Hanlon a Čech Vladimír Vůjtek. Cígerove meno sa už od minulého piatka spájalo s uvoľneným postom šéfa reprezentačnej striedačky. Bývalý výborný hokejista a tréner Slovana Bratislava sa vtedy vyjadril, že je pripravený prijať ponuku od SZĽH za účelom pozdvihnutia slovenského hokeja. Ako podporovateľ Richarda Lintnera v júnovej voľbe prezidenta SZĽH sa dovtedy držal bokom a prvú predbežnú ponuku na tento post odmietol. Po viac ako štvorročnej prestávke a práci s mládežou vo svojej akadémii sa napokon rozhodol vrátiť do “veľkého” hokeja.

Na reprezentačnej striedačke nahradí Vladimíra Vůjteka, ktorý na trénerskú stoličku zasadol v auguste 2011. Už nasledujúci rok spôsobil pod Tatrami hokejový ošiaľ, keď ju na svetovom fóre v Helsinkách doviedol k strieborným medailám. Fínska metropola mu o rok neskôr vyniesla ôsmu priečku, avšak nasledujúci olympijský turnaj v Soči znamenal výrazný prepad na jedenáste miesto. Na vlaňajších MS v Minsku ako aj tohtoročnom šampionáte v Ostrave to jeho výberu na lepšie ako 9. miesto nestačilo. Po májových MS sa so slovenskou reprezentáciou definitívne rozlúčil a o mesiac neskôr prijal ponuku na trénera českého národného tímu.

Štyridsaťpäťročný Cíger má za sebou veľmi úspešnú hráčsku kariéru. Začal ju na “vojne” v Dukle Trenčín, no už v roku 1988 sa ocitol na drafte, keď si ho v 3. kole z 54. miesta vybral klub New Jersey Devils. Za “diablov” hral v rokoch 1990 – 1993, následujúce tri a pol sezóny strávil v Edmontone. Na Slovensko sa vrátil v roku 1996 a ďalších päť ročníkov odohral v Slovane Bratislava. V sezóne 2001/2002 sa vrátil na profiligový ľad, necelých tridsať duelov odohral ako za NY Rangers, tak aj v drese Tampy Bay, no pre pretrvávajúce bolesti chrbta ukončil kariéru. Až do roku 2006 ho vedenie Slovana Bratislava ešte trikrát úspešne presvedčilo pre návrat do profesionáleho hokeja, následne viedol “belasých” ako tréner do 26. októbra 2009. Ku kormidlu sa ešte raz vrátil na prelome sezóny 2010/2011. V zbierke má štyri tituly majstra Slovenska so Slovanom ako hráč (1998, 2000, 2003, 2004) a ďalšie dva v pozícii hlavného kouča (2006, 2007).

Množstvo úspechov dosiahol aj na medzinárodnej scéne. Na MS 1989 aj 1990 získal s česlovenskou reprezentáciou bronzové medaily, tretí takýto kov pridal do zbierky už ako člen slovenského národného tímu na fínskom šampionáte 2003, kde pre zranenie odohral len jeden zápas. Zúčastnil sa aj na Svetovom pohári 1996 a ZOH v Nagane 1998. Je členom Siene slávy slovenského hokeja aj Slovan Bratislava.
Nového kormidelníka spoločne s generálnym manažérom Róbertom Švehlom bude čakať náročná úloha. Hladinu slovenského hokeja v uplynulých mesiacoch rozbúrila voľba prezidenta SZĽH, s ktorej priebehom nesúhlasili súčasní a niektorí bývalí slovenskí reprezentanti. Dvadsaťsedem ich podpísalo petíciu, ktorou vyzvali na bojkot proti reprezentačným akciám. Výsledkom tohto protestu bolo zrušenie slávnostného galavečera Hokejista roka, ktorým sa za rok 2015 stal už trojnásobný držiteľ Stanleyho pohára so Chicagom Marián Hossa. VV SZĽH pôvodne chcel, aby funkciu generálneho manažéra zastal Miroslav Šatan, no ten vzhľadom na nelichotivú súčasnú situáciu túto ponuku odmietol.

Švehla dosiaľ pôsobil ako generálny manažér reprezentácie do 20 rokov, ktorá vybojovala na uplynulých MS tejto vekovej kategórie v Kanade bronzové medaily. V minulosti však vedúce posty už zastával, a to ako šéf mládeže či generálny manažér extraligového klubu Dukla Trenčín. Pri slovenskej reprezentácii bol v rokoch 2004-2006 asistentom trénera Františka Hossu. Profesionálnu hráčsku kariéru ukončil po “bronzovom” šampionáte v roku 2003 vo Fínsku. Predtým patril medzi elitných zadákov NHL. V ročníku 2002/2003 obliekal dres Toronta, osem sezón predtým viedol obranu Floridy. Do svetového hokeja sa dostal z Dukly Trenčín cez švédsky klub Malmö IF. Československo reprezentoval na MS 1992, kde ho vyhlásili za najlepšieho obrancu turnaja a v tom istom roku aj na ZOH v Albertville. Slovenský dres si obliekol na olympijskom turnaji v Lillehammeri aj v Nagane, na Svetovom pohári 1996 a na MS 1998 a 2003.

Reklama

 

Prehľad trénerov slovenskej reprezentácie:

1993 – 1996 Július Šupler

1996 – 1997 Jozef Golonka

1997 – 1999 Ján Šterbák

Reklama

1999 – 2002 Ján Filc

2002 – 2006 František Hossa

2006 – 2008 Július Šupler

2008 – 2010 Ján Filc

2010 – 2011 Glen Hanlon

2011 – 2015 Vladimír Vůjtek

2015 – Zdeno Cíger

 

Filc želá Švehlovi s Cígerom veľa zdaru: “Verím, že nájdu správny kľúč”

Reakcie na nové zloženie vedenia slovenskej hokejovej reprezentácie, ktorú z postu generálneho manažéra povedie Róbert Švehla a Zdeno Cíger ako nový tréner. Oboch menoval do funkcie Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) na svojom utorňajšom zasadnutí v Starej Lesnej.

Reklama

Július Šupler, tréner SR v rokoch 1993-1996 a 2006-2008: “Som hlavne rád, že sa do funkcií reprezentačného trénera a generálneho manažéra inštalovali ľudia, ktorí môžu napomôcť súčasnej situácii. Verím, že ľady sa pohnú alebo teda roztopia a všetko pôjde dobrým smerom, aby sa našiel priestor na pokojnú prácu. Dúfam, že tá bude úspešná. Mojim priateľom gratulujem. Želám im veľa úspechov, aby mali šťastnú ruku pri výbere svojich kolegov, aby prinášali ľuďom radosť a pracovali čo najlepšie v mene slovenského hokeja.”

Tomáš Tatar, útočník Detroitu a slovenský reprezentant: “Ani táto voľba nemení situáciu v tom, za čo bojujeme, respektíve nemá s tým nič spoločné. Cígera aj Švehlu pozná celý svet ako výborných hokejistov, ale nie je to o nich. Nikto nepovedal, že nepôjdeme reprezentovať, my sa len snažíme niečo zmeniť a sme nútení preto robiť nejaké kroky. Nikto to nechcel hnať do takej miery, aby to zašlo až takto ďaleko.”

Ján Filc, tréner SR v rokoch 1999-2002 a 2008-2010: “Obom prajem veľa úspechov pri vedení reprezentácie a riešení problémov, ktoré v súčasnosti slovenský hokej sprevádzajú. Verím tomu, že budú vedieť nájsť správny kľúč k úspechu a teda že sa im bude dariť spojiť všetko dobré, čo nás v minulosti sprevádzalo s niečím novým, čo do svojej práce vnesú. Hlavne nech je to v prospech slovenského hokeja.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali