Svätý Otec vydal normy na boj proti zneužívaniu: „Vy ste svetlo sveta“

Svätý Otec vydal normy na boj proti zneužívaniu: „Vy ste svetlo sveta“

Vatikán 10. mája 2019 (HSP/TK KBS/RV/Foto:SITA/AP-Andrew Medichini)

 

„Vy ste svetlo sveta“ (Vos estis lux mundi) je názov nového motu proprio pápeža Františka, ktoré vo štvrtok 9. mája publikovala Svätá stolica. Normatívny dokument je venovaný boju proti sexuálnemu zneužívaniu

Na snímke pápež František

Novými predpismi sa pre klerikov a rehoľníkov zavádza povinnosť nahlasovať prípady zneužívania. Každá diecéza okrem toho musí do jedného roka zabezpečiť fungovanie systému na prijímanie oznámení, ktorý bude ľahko dostupný pre verejnosť.

Reklama

Text nového motu proprio sa začína týmito slovami: „«Vy ste svetlo sveta. Mesto postavené na návrší sa nedá ukryť» (Mt 5,14). Náš Pán Ježiš Kristus volá každého veriaceho, aby bol žiarivým príkladom cnosti, bezúhonnosti a svätosti“. „Zločiny sexuálneho zneužívania urážajú nášho Pána, spôsobujú fyzické, psychické a duchovné škody obetiam a poškodzujú komunitu veriacich,“ pripomína pápež František a hovorí o osobitnej zodpovednosti nástupcov apoštolov predchádzať týmto zločinom.

„Aby sa takéto fenomény vo všetkých ich formách viac neobjavovali, potrebujeme nepretržitú a hlbokú premenu sŕdc, doloženú konkrétnymi a účinnými činmi, do ktorých sú zapojení všetci v Cirkvi,“ píše Svätý Otec František v úvodnej časti dokumentu.

Reklama

Motu proprio Vos estis lux mundi, ktoré podpísal Svätý Otec František 7. mája a vstúpi do účinnosti 1. júna, obsahuje 19 článkov. Nové procedurálne normy sa vzťahujú na celú Katolícku cirkev. Predstavujú ďalšie ovocie stretnutia o ochrane neplnoletých a zraniteľných osôb z februára tohto roku vo Vatikáne.

Medzi novinkami je povinnosť pre všetky diecézy sveta, aby sa do júna 2020 vybavili „jedným alebo viacerými stabilnými a verejnosti ľahko dostupnými systémami na predkladanie oznámení,“ týkajúcich sa sexuálnych zneužívaní spáchaných klerikmi a rehoľníkmi, používania pedopornografických materiálov a zakrývania týchto zneužívaní.

Konkrétny systém nahlasovania sa bližšie nešpecifikuje, aby sa tak samotná diecéza rozhodla pre také riešenie, ktoré zodpovedá danej kultúre a miestnym podmienkam. Zámerom je, aby sa tí, ktorí utrpeli zneužívanie, mohli obrátiť na miestnu cirkev s istotou, že budú dobre prijatí, chránení pred nátlakmi, a že sa ich oznámenia  budú brať s najväčšou vážnosťou.

Dokument sa týka nielen obťažovania a násilia voči neplnoletým a zraniteľným dospelým, ale aj sexuálneho násilia a obťažovania vyplývajúceho zo zneužitia právomoci. Táto povinnosť zahŕňa napr. aj prípady násilia voči rehoľníčkam zo strany klerikov, ako aj prípady obťažovania seminaristov alebo novicov.

Medzi dôležité prvky novej normatívy patrí aj kategória činov zakrývania a zasahovania do civilného alebo kanonického vyšetrovania prípadov sexuálneho zneužívania so zámerom jeho marenia.

Reklama

Významnou novosťou je ustanovenie, že v prípade, že je nahlásenou osobou biskup,  dostáva mandát od Svätej stolice na vedenie vyšetrovania príslušný arcibiskup metropolita. Ten do tridsiatich dní odovzdá Svätej stolici informáciu o stave vyšetrovania, ktoré sa má ukončiť do deväťdesiatich dní.

Metropolita môže pri vykonávaní vyšetrovania využiť pomoc kvalifikovaných osôb a obrátiť sa v tejto veci aj na laikov, ktorých špecializácie a odborné zručnosti predstavujú pre Cirkev dôležitý zdroj. Predpisy ustanovujú, že biskupské konferencie a diecézy môžu pripraviť zoznamy kvalifikovaných osôb, ktoré sú k dispozícii na spoluprácu, ale konečná zodpovednosť za vyšetrovanie zostáva na arcibiskupovi metropolitovi.

Motu proprio „Vy ste svetlo sveta“opätovne zdôrazňuje zásadu prezumpcie neviny vyšetrovanej osoby.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali