Švajčiarsky historik svojrázne vysvetľuje pojem “vojnová propaganda” a jej fungovanie v spojení s médiami

Švajčiarsky historik svojrázne vysvetľuje pojem “vojnová propaganda” a jej fungovanie v spojení s médiami

Bazilej 11. septembra 2016 (HSP/sputnik/Foto: TASR/AP-Thanassis Stavrakis)

 

“Vojna o vašu hlavu, to znamená vojna o to, čo si myslíte, začína v tú chvíľu, kedy vám ráno zazvoní budík,” povedal v rozhovore o médiách a metódach vojnovej propagandy pre nemecký portál KenFM.de švajčiarsky historik doktor Daniele Ganser, ktorý vedie Švajčiarsky inštitút pre výskum mieru a energetiky (SIPER)

Ilustračné foto
Ilustračné foto

“Vojnová propaganda je v skutočnosti to, že človek klame ľudí slovom a potom ich vedie do vojny, ktorú nechcú, z ktorej sa vracajú buď mŕtvi, či zmrzačení. Alebo keď oni sami nestrieľajú a nejdú do vojny, tak sú doma pripravení platiť výdavky na zbrojenie a voliť tú vládu, ktorá tú vojnu vedie! To je vojnová propaganda,” vysvetľuje Daniele Ganser.

Reklama

” Vojnová propaganda má veľmi výslovne za cieľovú skupinu domáci front! Tento domáci front je neozbrojený. To znamená, že nemá žiadne lietadlové lode ani žiadne tanky, ale má hlavy, má srdce a mysle. Ak chce vojnová propaganda nad týmto domácim frontom zvíťaziť, musí sa ich neustále pokúšať presviedčať o tom, že vojna je nevyhnutná,” dodáva.

“Domáci front napríklad v afgánskej vojne je Nemecko, v prípade, že Nemecko má vojakov v Afganistane. To znamená: najprv musia byť presvedčení politici, pretože politici sú prirodzene tí, ktorí majú kompetencie na to, aby vôbec rozhodli o tom ísť do Afganistanu, že táto vojna je správna. Politici sú volení ľuďmi, takže musí byť ľud presvedčený o tom, že táto vojna je dôležitá a správna – to je domáci front. Domácim frontom sú žurnalisti, politici, ľudia na ulici, domáci front sme vy a ja. Domáci front je vždy tá strana vysielajúcich vojakov,” pokračuje vo vysvetľovaní.

Reklama

“Vojnová propaganda rozmýšľa stále rovnako. Niekto chce ukázať, že ten človek, ktorý je zabíjaný, nemá vôbec žiadne právo na život! Napríklad Gréci pred 2000 rokmi hovorili, že všetci mimo ich územia sú barbari. (…) Propaganda nepracuje s puškou alebo ručným granátom, ale s tým, čo máme priamo tu v priestore – so slovom! So slovami, ktoré vy používate, so slovami, ktoré ja používam. Slovo je ako skalpel a človek s ním má veľmi veľký vplyv. Mnoho ľudí čiastočne vôbec nerozumie tomu, ako mocné sú v skutočnosti slová. (…) Spomeňte si na Martina Luthera pred 500 rokmi, kedy prišiel a povedal, že to, čo nám tu vykladáte o predaji odpustkov, je celé nejaké divné! Vtedy bola cirkev najvyššou mocou a Luther nemal nič iné ako slovo. On len povedal: “Nechápem, že človek má tu na Zemi zaplatiť peniaze, za ktoré dostane niečo sľúbené do posmrtného života a vy za to tie peniaze zoberiete. Vyzerá to ako lacný proces na obohatenie, ako mocenský proces.” A to isté máme dnes s vojnami. Nie je to tak, že všetci veria, že vojny majú napomáhať ľudským právam. Mnoho ľudí vie, že to tak nie je! Vedú sa vojny o zdroje, ukorisťuje sa ropa, predávajú sa tanky, predávajú sa rakety Tomahawk. Je to sám v sebe uzavretý kruh, ktorý sa dá vytvoriť. to ale nie je žiadny model pre 21. storočie,” vraví švajčiarsky historik venujúci sa výskumu vojen, mieru a energetiky z geopolitickej perspektívy.

Redaktor pokračuje v rozhovore na tému aktuálnej spoločenskej situácie vyvolanej možnosťami informovania sa na internete z rôznych svetových informačných zdrojov: “Žijeme vo veľmi napínavých časoch. Nie som síce žiaden historik, avšak keď sa pozriem do minulosti, tak zatiaľ nikdy nebola doba, kedy prostý občan alebo intelektuál mal možnosť hovoriť k masám – mám na mysli internet. Po väčšinu času informovali elity, vlastníci, cirkev, králi cez zodpovedajúce kanály; a to, čo nepovedali, to, čo nebolo popísané, o tom ľudia nič nevedeli. Vo svojich prednáškach hovoríte o svojom otcovi, ten čítal jedny noviny a to, čo v týchto novinách stálo, to bol svet. Hotovo! Váš otec nerobil rešerš k týmto informáciám, nechodil na internet, ani nemal chytrý telefón. Musel by ísť do vedľajšej dediny, aby si tam prečítal iné noviny, v ktorých by boli iné informácie, prípadne iné pohľady na svet. Dnes môže ísť človek na internet a hneď povedať: “Toto som ale počul inak!” Takže dnes si niekto prečíta noviny alebo magazín, ide na internet na Russia Today, Al Jazeera, alebo číta The Times z Číny, či kamkoľvek inam a povie: “Toto som ale počul inak!” A keď to urobí veľa ľudí, tak majú elity problémy, pretože keď to masy počuli inak, tak už nemôžete ľudí tak ľahko ovládať.”

 

Ganser hovorí ďalej o propagande: “Propaganda má jedno pravidlo. Musíte vlastne len niečo dostatočne často opakovať! Nemá to nič spoločné s tým, či je niečo pravda alebo lož. Vojnová propaganda hovorí, že to musíte na všetkých kanáloch stále opakovať. Napríklad: 11. septembra bol Usáma bin Ládin, 11. septembra bol Usáma bin Ládin, 11. septembra bol Usáma bin Ládin, a potom ešte raz 11. septembra bol Usáma bin Ládin. Ľudia ráno vstanú a z rádiového budíka počujú: “Dobré ráno dámy a páni, toto sú ranné správy. Práve teraz opätovne potvrdili, že teroristické útoky 11. septembra vykonal Usáma bin Ládin!” Sú ešte v polospánku a už to znovu počuli. Potom si sadnú k stolu na raňajky, otvoria si noviny a tam stojí: “Teroristické útoky 11. septembra vykonal Usáma bin Ládin! Horúca stopa vedie do Afganistanu!” Nemajú príliš času, musia do práce. Znovu to počujú v rádiu, potom majú niekde v práci televíziu, kde neustále bežia správy znovu a znovu o tom istom príbehu. Neskôr idú z práce unavení domov, je koniec dňa a pozrú si ešte večerné správy … ”

Na otázku, či takto ide o vymývanie mozgu, Ganser odpovedá:” Áno! Iste! Vari existuje niekto, komu to nie je jasné? Keď stále hovoríte ten istý príbeh bez toho, aby ste k tomuto príbehu mal dôkazy, tak je to vymývanie mozgu! To zaujímavé ale, čo teraz môžeme povedať, ak sa dostatočne dlho zaoberáme mediálnymi kompetenciami, je, že vymývanie mozgu funguje! Keď človek stále dookola hovorí to isté, tak tomu ľudia uveria. (…) Väčšina si pomyslí, že ak to prichádza zo všetkých kanálov, tak to musí byť pravda. Pretože ľudia majú pocit, že keď to stojí v magazínoch, v televízii a keď to ešte hovorí aj americká vláda, tak to predsa nejako musí byť pravda.”

Reklama

Redaktor Ken Jebsen podčiarkuje Ganserovu pointu slovami: “Keď hovoria v športových udalostiach pravdu, tak prečo by mali teraz klamať. To je ten trik!” A Ganser regauje: “Presne! Okrem toho sedí aj predpoveď počasia, takže … Pravidlo pre to je, že to musí bežať na všetkých kanáloch. V takom prípade je jedno, či je niečo pravda, alebo lož. (…) To, na čo musí človek stále myslieť, je, že vojnová propaganda používa slová, ak však pri slovách nedávate pozor, zomriete! To nie je žiadna maličkosť! Ľudia stále hovoria: “Áno, keď niekto prichádza len so slovami, tak je to maličkosť. Keď ale má pri sebe zbraň, tak dávam pozor!” To je úplne zlé pochopenie situácie! Slová sú niečo neuveriteľne mocného. Ja sám ich používam, poznám moc slov a chcem ich používať pre mier. Existujú však ľudia, ktorí ich veľmi efektívne používajú pre vojnu.”

Ganser následne hovorí o druhom pravidle propagandy:” Druhé pravidlo je, že človek musí stále hovoriť, že sme boli napadnutí! To u obyvateľov funguje veľmi dobre, pretože v tom prípade sa u nich aktivuje reflex – keď na nás tí druhí útočia, tak my môžeme viesť protiútok! Máme na to právo! Slová sú meče propagandy. (…) Ide o slová. Vojna slov je v súčasnosti vedená tak, že ľudia dnes neustále hľadajú cesty a bohužiaľ vedú k tomu, aby vyhecovali národy do vojny. Jeden človek, ktorý sa tým dostatočne dlho zaoberal, hovorí, že ide stále o ten istý trik. Najskôr rozdelíte ľudí do dvoch skupín, napríklad na árijských Nemcov a Židov, alebo na Hutov a Tutsiov, alebo na Iračanov a Iráncov, alebo na sunnitov a šiítov – vždy sú nejaké možnosti, podľa ktorých možno deliť. Následne, keď máme tieto dve skupiny, musí začať jedna skupina na svojom domácom fronte tú druhú skupinu ponižovať! Takže Hutuovia a Tutsiovia začali hovoriť, že tí druhí sú šváby. Alebo RAF v Nemecku hovorili, že policajti sú ošípané.

Teraz musíme začať dávať pozor! Zo začiatku si môžeme povedať, policajti sú ošípané, to môže povedať každý, kto mal zlý deň a bol policajtmi zbitý na nejakej demonštrácii. Ale. To je veľmi nebezpečné vyjadrenie, pretože ošípané môže človek zabíjať! No od zašľapovania švábov v Rwande v roku 1994 k mačete už nie je príliš ďaleko (Rwandská genocída – pozn. red. Sputnik). Ďalej máme slovné spojenie z Tretej ríše – Židia sú len zvieratá, môžu byť splyňovaní, keďže splyňovať zviera nie je zas tak hrozné. Alebo Afganci – to sú teroristi, tí môžu byť bombardovaní. Alebo Iračania – tí majú zbrane hromadného ničenia, tí sú tiež kombinácie barbarov a teroristov!” (Sputnik vysvetľuje, že zbrane hromadného ničenia poslúžili ako zámienka USA pre útok na Irak v roku 2003. Neskôr sa ukázalo, že Irak zbrane hromadného ničenia nevlastnil a celý príbeh bol vygenerovaný washingtonskou administratívou, čo na pôde OSN reprezentoval vtedajší minister zahraničných vecí USA Colin Powell)

Nakoniec Ganser dodáva: “Vojny nemôžu vyriešiť naše problémy. My máme problémy. Ale ešte viac vojen, ešte viac znásilňovania, ešte viac rezania hláv, ešte viac teroru, ešte viac všadeprítomného sledovania štátu – to nie je vývoj, ktorý ľuďom odporúčam! Chcem vám ukázať, že vojna o vašu hlavu, to znamená vojna o to, čo si myslíte, začína v tú chvíľu, kedy vám ráno zazvoní budík.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
14:20

Priame platby sa slovenským farmárom budú vyplácať aj po 30. júni. Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Informácie o nevyplácaní priamych platieb po júni označil Takáč za nepravdivé a zavádzajúce.

Výjazdové rokovanie vlády v Dolnej Krupej Takáč
Na snímke zľava riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Marek Čepko a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) počas tlačovej konferencie po výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej
14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali