SÚDY: Proces v kauze zabitia majiteľa herňe v Stupave opäť odročili

SÚDY: Proces v kauze zabitia majiteľa herňe v Stupave opäť odročili

Bratislava 10. septembra (TASR) – Proces s obžalovaným triom v kauze prepadu herne v Stupave, pri ktorom v roku 2007 zahynul spolumajiteľ zariadenia, musel dnes opätovne Okresný súd Bratislava 1 odročiť.

Hlavné pojednávanie bolo odročené z dôvodu ospravedlnenia sa obhajcu obžalovaného I. H. Nový termín procesu je vytýčený na 4. októbra. Informoval dnes TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Posledné hlavné pojednávanie sa síce 21. mája konalo, ale obžalovaní sa odmietli vyjadriť. Okrem toho zo siedmich predvolaných svedkov sa dostavil len jeden, preto bol proces odročený na spomínaný dnešný septembrový termín.

Predtým pojednávanie 23. apríla odročili na spomínaného 21. mája a dôvodom bolo úmrtie prísediaceho trojčlenného senátu tohto nižšieho súdu. "Súd určil obžalovaným lehotu do konca apríla vyjadriť sa k navrhovanému postupu," uviedol koncom apríla pre TASR hovorca KS v Adamčiak. Ide totiž o to, či obžalovaní súhlasia so všetkým vykonaným dokazovaním za predchádzajúceho zloženia senátu, alebo s tým nesúhlasia a nový senát bude vykonávať dokazovania odznovu. V tomto prípade OS Bratislava I v septembri 2011 vyniesol verdikt, KS však vec vrátil vo februári tohto roku nižšiemu súdu, aby ju znovu prerokoval a vo veci rozhodol.

Reklama

"Krajský súd v Bratislave dňa 8. februára tohto roka v odvolaní obžalovaných I. H. a M. B. proti rozsudku OS Bratislava I rozhodol tak, že napadnutý rozsudok zrušil a vec vrátil OS Bratislava I, aby ho v rozsahu zrušenia znovu prerokoval a rozhodol. Podľa paragrafu 322 odseku 3 Trestného poriadku obžalovaného I. H. odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody na šesť rokov a šesť mesiacov so zaradením do ústavu na výkon trestu so stredným stupňom stráženia vzhľadom na obmedzený revízny postup. Obžalovaný I. H. nepodal odvolanie proti 3. a 4. skutku obžaloby (3. – zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, 4. – prečin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky), preto mu odvolací súd uložil samostatný trest za tieto skutky s použitím asperačnej zásady. Dôvody väzby u obžalovaného I. H. pominuli a ihneď bol nariadený výkon trestu odňatia slobody," uviedol 10. februára pre TASR hovorca Adamčiak.

Na 24-ročný trest odňatia slobody odsúdil 7. septembra 2011 senát Okresného súdu Bratislava I hlavného aktéra, obžalovaného Ivana H. v kauze prepadu herne v Stupave. Ďalších spoluobžalovaných v tomto prípade a v ďalšej kauze prepadu Slovenskej sporiteľne v Dolných Vesteniciach v tom istom roku – Mateja B. a Jaroslava K. – vtedy súd odsúdil na 10,5 a 9,5 roka odňatia slobody. Tresty si mal odpykať Ivan H. v ústave na výkon väzby s maximálnym stupňom stráženia a zvyšní dvaja obžalovaní v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Okresný súd Bratislava I ich uznal za vinných z trestných činov zločinu lúpeže spolupáchateľstvom, vraždy, nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a falšovania úradnej pečate a listiny.

Reklama

Kauzu vtedy nižší súd ukončil po približne 25 termínoch pojednávaní. Verdikt si vypočuli len dvaja obžalovaní, a to Ivan H. a Matej B. V záverečnej reči hlavný obžalovaný vyjadril ľútosť nad tým, čo sa stalo a zdôraznil, že išli lúpiť, určite nie zabíjať. Naďalej má strach o seba a svoju rodinu. Dozorujúca prokurátorka navrhla pre obžalovaných súhrnné a úhrnné tresty od 9,5 do 24 rokov. V prípade Ivana H. zohrala rolu poľahčujúca okolnosť, že sa priznal.

Hlavné pojednávanie sa v poslednom období viac ráz (najmenej 20 ráz, pozn. TASR) odročovalo z dôvodu neprítomnosti posledného svedka, choroby predsedu senátu, člena senátu či ospravedlnenia obhajcov.

Na ukončenie dokazovania bol napríklad súd pripravený už na pojednávaní v polovici marca, ale nedostavil sa posledný svedok, ktorého navrhla obhajoba. Rok predtým na októbrovom procese došlo k zvratu, keď nečakane vypovedal Ivan H., ktorý dovtedy účasť na lúpeži priznával a čin aj oľutoval. "Trestný čin som nespáchal ja, ale niekto iný. Bol na mňa vyvíjaný nátlak, hrozilo nebezpečenstvo mojej rodine. O mňa strach nemám, ale o rodinu," vypovedal vtedy hlavný obžalovaný Ivan H.

Podľa jeho výpovede bol poranený a zvyšní dvaja obžalovaní, najmä Matej B., ho prinútili, aby vinu vzal na seba. Matej B. ho vraj ohrozoval pištoľou a počas konfliktu došlo k jeho zraneniu. K lekárovi ho odviezli na ošetrenie až ráno, keď "stratil veľa krvi". "Obavy, že Matej B. ublíži mojej rodine, pretrvávajú doteraz," povedal s tým, že vie o tom, že niekedy v roku 2007 Matej B. mal zastreliť jednu osobu v Liptovskom Mikuláši. Matej B. výpoveď Ivana H. v októbri označil za "nezmysel" a nikdy sa mu vraj nevyhrážal. Ivan H. o vyhrážkach informoval vyšetrovateľku, ktorej dôveruje, keďže Matej B. mal údajne dobré styky s políciou.

Podľa obžaloby mali Ivan H., Jaroslav K. a Matej B. 2. mája 2007 zadným vchodom vniknúť do prevádzky baru RULETE v Stupave v čase prepočítavania tržby, pričom Ivan H. mal použitím zbrane spôsobiť poškodenému spolumajiteľovi spoločnosti zranenie, na následky ktorého ešte v ten deň zomrel. Spoločnosti mali spôsobiť škodu 2967 eur. Zároveň mali podľa obžaloby Matej B. a Jaroslav K. 17. augusta 2007 pod hrozbou použitia strelnej zbrane vylúpiť peňažný ústav v Dolných Vesteniciach, Slovenskej sporiteľni mali spôsobiť škodu 8126 eur.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali