Súdna rada zvolila Pavla Naďa za kandidáta na šéfa Najvyššieho správneho súdu

Súdna rada zvolila Pavla Naďa za kandidáta na šéfa Najvyššieho správneho súdu

Bratislava 20. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Kandidátom na prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR je Pavol Naď. V utorkovej verejnej voľbe Súdnej rady SR za neho hlasovalo všetkých 17 prítomných členov. Do funkcie ho ešte musí vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová

Pavol Naď
Na snímke zvolený kandidát na predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) Pavol Naď

“Hlasovanie dopadlo podľa môjho názoru veľmi dobre. Nielenže bol zvolený, ale bol zvolený všetkými hlasmi členov Súdnej rady, čo nám dáva veľkú nádej, že bude dobrý predseda,” uviedol podpredseda Súdnej rady Miloš Kolek.

Reklama

Od Naďa očakáva, že vybuduje dôveryhodnú inštitúciu. Kandidát ho presvedčil tým, že sa prihlásil aj do výberového konania na funkciu sudcu NSS SR.

“Bolo vidno, že pozná a ovláda svoju prácu aj ako sudca. Dnes ukázal, že má aj ten ďalší prvok, že dokáže prácu organizovať a riadiť pre celý súd,” dodal.

Reklama

Naď považuje zvolenie za silný záväzok voči občanom SR.

“Vôbec som nečakal, že budem nominovaný do tejto pozície. Usiloval som sa o post sudcu NSS a som spokojný s tým, čo som docielil v prvom kole. Bolo sa treba chlapsky postaviť k tomu, čo bolo výzvou zo strany predsedu Súdnej rady a ďalších osôb, ktoré ma nominovali,” povedal bezprostredne po úspešnej voľbe.

„Vznikom NSS SR, obrazne povedané, vzniká dom správneho súdnictva, teda dom ochrany subjektívnych práv občana pred verejnou mocou,“ uviedol počas prezentácie.

Na základe prvého kola výberového konania na sudcov NSS SR je presvedčený, že súd bude môcť spustiť svoju rozhodovaciu činnosť od 1. augusta, tak ako to predpokladá zákon. Za hranicu únosnosti na prvé obdobie fungovania súdu považuje zaplnenie siedmich senátov.

Chce, aby už v júli prišlo k neformálnym stretnutiam a diskusiám členov pléna nového súdu k spusteniu rozhodovacej činnosti. Spôsob fungovania nového súdu má byť podľa neho zameraný na potrebu kolektívneho ducha rozhodovania. Okrem formálnych aktivít bude presadzovať aj neformálne riešenia cez permanentné fórum sudcov.

Reklama

„Stretávanie sa sudcov na týždennej báze, vzájomná pomoc a empatia,“ doplnil.

Volá po plnej špecializácii sudcov NSS SR od začiatku jeho činnosti.

Naď študoval na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Bol advokátom, prokurátorom na Okresnej prokuratúre v Michalovciach a na Krajskej prokuratúre v Košiciach. Sudcom sa stal v roku 2006. Začínal na Okresnom súde v Michalovciach. Od roku 2008 pôsobí na Krajskom súde v Košiciach, kde sa v roku 2014 stal aj predsedom tamojšieho správneho kolégia. Od začiatku roku 2021 je na stáži v správnom kolégiu Najvyššieho súdu SR.

Voľba kandidáta na predsedu NSS SR sa mala pôvodne konať 2. marca, ale jediný kandidát Jaroslav Macek vzal späť súhlas s kandidatúrou.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy.

Reklama

 

Pavol Naď: Zo začiatku by malo tvoriť nový NSS SR minimálne 21 sudcov
Pavol Naď
Na snímke zvolený kandidát na predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) Pavol Naď

Zo začiatku by malo tvoriť nový Najvyšší správny súd (NSS) SR minimálne 21 sudcov, ktorí by vytvorili sedem senátov. Uviedol to úspešný kandidát na pozíciu predsedu NSS SR Pavol Naď. Verí, že sa túto métu podarí naplniť. Dodal, že ak by neprišlo k zvýšeniu počtu asistentov sudcov, dlhodobé fungovanie nového súdu bez výraznejších prieťahov si vyžaduje 29 sudcov.

“Iný spôsob riešenia nepripúšťam, lebo kasačná agenda je taká silná záťaž, že v priebehu prvých dvoch rokov činnosti NSS SR to bude silná výzva na pracovné výkony,” zdôraznil.

Vyhlásil, že postrehol vyjadrenia ministerky spravodlivosti, ktorá je ochotná v prípade problémov s obsadením súdu a začiatkom jeho fungovania docieliť novelu zákona.

Otázniky má pri preklopení “živých” disciplinárnych konaní na NSS SR.

“Ide o veľmi závažnú procesnú otázku. Musí byť vyriešená tak, aby nevznikli pochybnosti, že verdikty súdu v týchto veciach budú zákonné,” zdôraznil.

Vyhlásil, že pre tieto konania platia zásady trestného práva a pri zmene disciplinárneho senátu by tieto osoby mohli žiadať o opakovanie dokazovania.

Na novom súde chce naštartovať také aktivity, ktoré by ho v priebehu troch – štyroch rokov “katapultovali” do pozície súdu, ktorý bude dôstojným a dôveryhodným partnerom českého najvyššieho správneho súdu. Priznal, že stále nie sú známe podrobnosti, aký objem nerozhodnutej agendy prejde na nový súd.

O sídle nového súdu chce po vymenovaní komunikovať so šéfkou rezortu spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí). Zo začiatku by mal sídliť v budove terajšieho Najvyššieho súdu (NS) SR.

“Viem o predpokladanom termíne opustenia tejto budovy, a to je koniec tohto roka. Predpokladám, že dovtedy by sme v improvizovaných podmienkach sídlili v tejto budove,” povedal.

Reklama

Preferuje sídlo v samostatnej budove, ale po prípadnej rekonštrukcii budovy na Župnom námestí nevylučuje ani návrat do týchto priestorov.

Naďa zvolila Súdna rada za kandidáta na predsedu NSS SR na svojom utorkovom zasadnutí. Hlasovalo za neho všetkých 17 prítomných členov. Ešte ho musí vymenovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Funkčný má byť od 1. augusta.

 

Súdna rada má v utorok voliť kandidáta na prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu SR

Súdna rada má v utorok (20. 4.) od 9.00 h na svojom zasadnutí voliť kandidáta na prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Jediným navrhnutým kandidátom na funkciu šéfa NSS SR je Pavol Naď

Reklama
Ján Mazák, predseda, Súdna rada
Na snímke Ján Mazák

Predsedu správneho kolégia Krajského súdu (KS) v Košiciach a momentálne stážistu na správnom kolégiu Najvyššieho súdu (NS) SR navrhla na voľbu Sudcovská rada KS v Košiciach a dvaja členovia Súdnej rady. Konkrétne jej predseda Ján Mazák a člen Martin Michalanský.

“Je to človek, ktorý je odborne mimoriadne zdatný a rovnako aj z hľadiska morálneho profilu ide o človeka, ktorý je ozaj bezúhonný. Takú povesť má od Košíc až po Bratislavu,” doplnil Mazák.

Naď sa prihlásil aj do výberového konania na pozíciu sudcu NSS SR. Minulý týždeň úspešne absolvoval verejné vypočutie pred Súdnou radou.

“Vôbec sa nespoliehal na to, že bude zvolený. Keď ste si všimli, koľko hlasov dostal teraz za, plný počet, tak nepredpokladám, že by mal byť osobitný problém,” podotkol predseda Súdnej rady.

Voľba kandidáta na šéfa NSS SR pozostáva z úvodného slova, v ktorom predstaví projekt založenia, riadenia a správy NSS SR, pričom toto nesmie presiahnuť 30 minút.

Reklama

“Po úvodnom slove, členky a členovia Súdnej rady majú právo klásť kandidátovi otázky súvisiace predovšetkým so splnením predpokladov na vykonávanie funkcie prvého predsedu najvyššieho správneho súdu,” spresnil Mazák.

 

Voľba bude úspešná, keď kandidát získa nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov Súdnej rady

Voľba bude úspešná, keď kandidát získa nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov Súdnej rady. V prípade zvolenia navrhne Súdna rada úspešného kandidáta na vymenovanie prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

Voľba kandidáta na predsedu NSS SR sa mala pôvodne konať 2. marca, ale jediný kandidát Jaroslav Macek vzal späť súhlas s kandidatúrou.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Sídliť má v Bratislave a funkčný má byť od 1. augusta 2021.

 

SaS víta zvolenie Pavla Naďa za kandidáta na prvého predsedu Najvyššieho správneho súdu

„Rozmanitá právnická kariéra Pavla Naďa mu dáva naozaj dobrý základ na to, aby sa stal úspešným zakladateľom inštitúcie, ktorá musí mať za cieľ zmenu fungovania Slovenska ako právneho štátu. O posty sudcov na Najvyššom správnom súde sa môžu uchádzať aj nesudcovia a preto bude veľmi zaujímavé sledovať, aký to bude mať dopad na rozhodovaciu prax nového súdu. Rola Najvyššieho správneho súdu bude pre fungovanie právneho štátu kľúčová, pretože svojím rozhodovaním bude ovplyvňovať rozhodovanie a správanie všetkých správnych orgánov, napríklad aj vlády,” uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Reklama

Redakciu informoval Ondrej Šprlák, hovorca SaS

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali