Zvrat pri výsluchoch v kauze vraždy Jána Kuciaka: Ivan Kočner odmietol pred súdom vypovedať, vysvetlil dôvod

Zvrat pri výsluchoch v kauze vraždy Jána Kuciaka: Ivan Kočner odmietol pred súdom vypovedať, vysvetlil dôvod

Pezinok 18. mája 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Súd v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej pokračuje v pondelok výsluchom znalcov a brata obžalovaného Mariana K., Ivana Kočnera. Na pojednávaní sú prítomní aj obžalovaní Marian K., Alena Zs. a Tomáš Sz.

Na snímke brat obžalovaného Mariana K. Ivan Kočner

Ivan Kočner pred vyšetrovateľom vypovedal, že mu Marian K. hovoril o možnosti zavraždiť novinára na oslave jeho narodenín.

Reklama

Podobný rozhovor mal s obžalovaným absolvovať aj svedok Peter Tóth na dovolenke v Chorvátsku.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Reklama

 

Obhajobe sa nepáči spôsob získania dát z mobilov Mariana K.

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sa obhajcovi obžalovaného Mariana K. nepáči spôsob, akým orgány činné v trestnom konaní získali dáta z mobilných telefónov obžalovaného. Ako dnes advokát Marek Para uviedol na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, o zabezpečení dát z telefónov totiž rozhodla polícia bez súhlasu súdu.

„Policajný orgán za žiadnych okolností nespĺňa podmienky nezávislého správneho orgánu,“ povedal Para. Z tohto dôvodu by chcel ohľadom celej veci zaslať takzvané prejudiciálne otázky na Súdny dvor Európskej únie, aby sa ten k veci vyjadril. Za účelom zaslania otázok Para navrhol súdu prerušenie aktuálneho konania.

Prejudiciálna otázka je v právnom poriadku definovaná ako otázka, ktorá môže mať význam pre rozhodnutie súdu. Na jej rozhodnutie však nie je príslušný súd, pred ktorým sa uskutočňuje konkrétne konanie, ale iný orgán, prípadne iný súd. Prokurátor ani právni zástupcovia poškodených však na takýto krok nevidia dôvod. Senát Špecializovaného trestného súdu sa k Parovmu návrhu zatiaľ nevyjadril.

Reklama

 

Súd čítal výpoveď Ivana Kočnera, jeho brat mu hovoril,ako treba dať novinára “dolu”

Jedného novinára treba dať „dolu“, potom ešte jedného a potom dajú pokoj. Vo svojej výpovedi pred vyšetrovateľom to minulý rok uviedol svedok Ivan Kočner ako citát jeho brata Mariana K. Jeho svedeckú výpoveď čítala predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová potom, čo Kočner odmietol vypovedať v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.

Citát, ktorý spomenul vo svojej svedeckej výpovedi brat obžalovaného, mal zaznieť pred rokmi počas ich spoločnej debaty na oslave ich rodičov. Marian K. mu mal tiež spomínať, že má k dispozícii nahrávku z kauzy Gorila. Ostatných obžalovaných vrátane Aleny Zs. mu nikdy nespomínal.

Marian K. považuje svojho brata za nedôveryhodného svedka. Brata má za umelca, ktorý nehovorí fakty. Vo svojej reakcii na čítanie jeho výpovede upozornil, že sa s bratom nestýkajú a dodal, že na oslave rodičov ho iba pretrpel. Podľa Mariana K. je veľmi ťažké si predstaviť, že by niečo také hovoril niekomu, s kým sa sedem rokov nevidel. Za zaujímavé považuje tiež to, že jeho brat vyšetrovateľovi uviedol vetu o daní novinára „dole“ v rovnakej podobe, ako ju spomínal svedok Peter Tóth.

Reklama

Brat Mariana K. odmietol vypovedať s odvolaním sa na súrodenecký vzťah. Umožňuje mu to Trestný poriadok. Potom, čo odmietol vypovedať, navrhla obhajoba zahrnúť do dokazovania jeho rozhovor, ktorý vyšiel minulý rok v Denníku N. Senát návrhu vyhovel.

Ivan Kočner novinárom uviedol, že všetko potrebné údajne povedal v prípravnom konaní. „To je všetko, čo je potrebné z mojej strany k tejto kauze povedať. Tam je výpoveď ucelená a nemám k nej čo dodať.“

Podľa slov obžalovaného Mariana Kočnera je jeho brat Ivan „nedôveryhodný“. Ten pred médiami reagoval: „To je právo každej procesnej strany. Každá strana nejakým spôsobom navrhuje, odmieta, oponuje… Každý obvinený má toto právo. Prečo mu ho upierať? Viete, v 50. rokoch zomrelo strašne veľa ľudí na to, aby sme mali dokonalý právny systém dnes. Tak si ho vážme.“

Uviedol tiež, že medzi jeho výpoveďou v prípravnom konaní a rozhovormi, ktoré poskytol médiám nie je rozpor. Dodal, že počas pojednávania brata Mariana Kočnera ani nevidel: „Nebolo mojím zámerom nadviazať zrakový kontakt.“

Ivan Kočner dodal, že obvinenia a obžaloby svojho brata vníma „nie veľmi optimisticky“. Klika tých ľudí vykonala krajine niečo neskutočné, niečo hrozné. Smrť dvoch mladých ľudí nás vracia do tých 50. rokov, ktoré som spomínal. Koľko tam bolo politických väzňov, koľko ľudí, ktorí až do roku 1989 zomreli na hraniciach, tým že do nich strieľali pohraničníci, keď chceli v žiť v nejakom slobodnom svete?“

Na konkrétnu otázku, či podľa neho Marián Kočner môže stáť za dvojnásobnou vraždou povedal, že pred súdom vyjadril „istú možnosť súvislostí“. „Ale ja na to nemám dôkaz. Nie som osoba, ktorá by mala nejaký rukolapný dôkaz na akúkoľvek vinu kohokoľvek.“

Ku otázke novinára televízie JOJ, kto je dnes pre neho brat Marian Kočner uviedol: „Je to veľmi zaujímavá otázka, Rasťo, veľmi dobre položená. Ste veľmi skúsený novinár, ale musím vám povedať, že na to neexistuje jednoduchá odpoveď. Ani jednovetová, ani trojvetová…“

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali