“Sú ako volebné mašiny. Hodíš päťdesiat centov a vypadne kopa prázdnych fráz.” Blaha si všíma šablónu správneho “nového politika”

“Sú ako volebné mašiny. Hodíš päťdesiat centov a vypadne kopa prázdnych fráz.” Blaha si všíma šablónu správneho “nového politika”

Bratislava 30. júla 2019 (HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Pred časom bolo populárne delenie politikov na slušných (liberálni opoziční) a neslušných (všetci ostatní). Po založení nových strán PS, Spolu, Za ľudí… vraj podľa týchto subjektov na Slovensko dorazila skupina “nových politikov” a tí sa chystajú “prevziať moc”  hoci aj “ďalšou revolúciou na námestiach” ako to nedávno vysvetlil exprezident Kiska. Podľa poslanca Ľuboša Blahu (Smer-SD) však majú všetci politici, ktorí sa označujú za nových niekoľko spoločných čŕt.

Na snímke Ľuboš Blaha

Blaha vo svojom statuse v pondelok uviedol päť charakteristických vlastností, ktorými sa vyznačujú tzv. noví politici.

Reklama

Poznamenal, že politici ako Truban, Kiska, Beblavý a spol. dookola opakujú spájanie a neútočenie, no ešte ani jeden z nich nepredstavil svoj konkrétny politický program. “Pamätáte, starí politici sa vkuse len hádali o hlúpostiach, ako napríklad či treba vyššie dane alebo nižšie dane, minimálnu mzdu, verejné investície, taký alebo onaký zákonník práce, verejné alebo súkromné školstvo a zdravotníctvo, vyššiu materskú a rodičovskú, alebo nie… a tak. Proste úplní suchári. Nuda, nuda a nuda.”

“Noví politici takéto nudné drísty zatrhnú. Oni neriešia program. Namiesto toho sa len pekne usmievajú, ukazujú modré tričenká, verklíkujú dve-tri frázy, škeria sa do kamery a povedia, že chcú prevziať moc.” Noví politici podľa Blahu fungujú ako politické jukeboxy. “Oni nie sú nositelia myšlienky, oni sú len volebné mašiny. Hodíš doňho päťdesiat centov a vypadne z neho kopa prázdnych fráz. Mládež oslovujú novým účesom a princezničkovskými šatami, tetovačkami, bradičkami, plešatými hlavičkami… Načo veľa rečí – stačí sa zatváriť ako ujo reklamy na vŕtačku. Jupí jája jupí jupí jé.”

Reklama

 

Nový politik = podnikateľ milionár

Ľuboš Blaha hovorí, že k vlastnostiam nových politikov patrí aj bohatstvo. “Pamätáte, starí politici sa oháňali odbormi, cirkvami, akadémiou, vedeckými ustanovizňami. Boli to intelektuáli, právnici, učitelia, lekári… No chápete – oni normálne išli do politiky bez miliónov na účte. To sa novým politikom stať nemôže – nový politik musí byť pracháč, biznismen, Mr. Burns a Scroogle McDuck dohromady.”

“A tu ich máme, pracháčov: Truban je dieťa šťasteny, zázračne predal firmu a dnes je v balíku. Beblavý je dieťa Beblavých, privatizérov Palmy… ten je v balíku celý život. Mistrík je dieťa Ameriky, milióniky sa kotúľajú spoza veľkej mláky. Aj Čaputovej sa prikotúľali z Kalifornie. Kiska je úže, milionár, čo zbohatol na tom, že zdieral chudobných ľudí a páchal daňové a pozemkové pozemky. Proste nová politika.”

Sponzoring podľa neho zabezpečia multimilionári z ESET-u, mediálnu propagandu obstará eseťácka a penťácka tlač. “Ďalší špinaví pracháči. Keď sú doláriky, všetko ide.” Základ je podľa Blahu mať kopu prachov, “Nikto nie je zvedavý na chudákov, noví politici sú money-people. “Nová politika” rovná sa polívkovské “teď si vás koupím všecky”.”

Reklama

 

Láska k USA nenávisť k RF

“Nevedia, čo chcú, ale vedia, koho tu chcú. Američanov. Ideálne aj so základňami. A bruselských technokratov. A ideálne treba zo Slovenska spraviť guberniu. Nejakej západnej mocnosti. A tak treba všade trepotať európskou vlajkou, v každej druhej vete spomenúť NATO a aspoň raz do týždňa hejtovať Putina.”

Poslanec z klubu Smeru dodáva, že starí politici tárali o suverenite, vlastenectve, národe či štáte. “Dokonca ste ich občas videli aj so slovenskou zástavou či pripomínať si historické výročia. No fuj. Toto treba všetko zlikvidovať. Nový politik neznáša Slovensko, lebo je zaostalé, nemoderné a nudné. Dobre je len na Západe. Tuto je to “mafiánsky štát” a “čierna diera”.”

“A vo všetkom sa treba opičiť po západných metropolách. Rozpusťme Slovensko v coca-cole. Liberalizmus, individualizmus, multikulti, hamburgery a alegorické vozy. A kým ťa v meste nedopichá nožom nejaký idiot ako v Londýne alebo ti nezarežú farára teroristi ako vo Francúzsku, tak Slovensko nikdy nebude dosť moderné ani západné. Chceš Slovákov chrániť pred globalizáciou? Pred migráciou? Pred mcdonaldizáciou? Tak si zápecník, nacionalista, komunista, fašista, proste starý politik a treba ťa vymeniť.”

Reklama

 

Nie je cool vymieňať si názory

Blaha píše o tom, že stará politika je aj o rôznych izmoch. “Jedni chceli socializmus, pomôcť pracujúcim ľuďom, oháňali sa Marxom, alebo aspoň škandinávskym sociálnym štátom. Druhí chceli kapitalizmus a oháňali sa Hayekom a Friedmanom. Konzervy tárali o Rerum novarum a pílili každému uši Adenauerom. No chápete, hádali sa všetci ako takí ťulpasi. Koho to vlastne zaujíma.”

Noví politici neriešia taľafatky. Nestrácajú čas filozofiou, ekonomikou, politológiou. “Pcha, načo. Stačí predsa povedať “slušnosť” a vycapiť si na tričko Kuciakovu fotku. Alebo povedať, že si “za ľudí”, lebo všetci ostatní sú za ufóncov a ty jediný si to trafil. Prípadne povedz, že si “progresívny” a tvár sa, že pokrok je plešatá mužatka v latexovej sukni s piercingom v každom póre na tele.”

 

Prevzatie moci

Toto je podľa Blahu jediné, čo budete počuť dokola od “nových politikov”. Že chcú vládnuť. A že chcú moc. “A pôjdu aj cez mŕtvoly. All for power. To je všetko. Nič viac za nimi nie je. Sú to milionári. Bez programu, zato s kopou fráz. Skáču, ako píska Brusel a Washington. A chcú moc. Nadvládu. Kšefty. Kontrolu. O to ide. Toto je nová politika.”

“Spýtajte sa Trubana na programové priority – mávne rukou. To je stará politika. On je predsa nová politika. On ide vymeniť tých starých. Čo viac riešiť? Spýtajte sa Trubana, ako by riešil daňovo-odvodové zaťaženie, sociálnu ekonomiku, geopolitické spory či pomoc rodinám. Usmeje sa a povie, že to nie je dôležité, lebo on je nový polittik a ide vymeniť tých starých. Spýtajte sa Trubana, koľko je hodín. Alebo radšej nie – ešte by povedal to isté. Pokazená platňa,” komentoval na záver Ľuboš Blaha.

 

Noví politici definujú tých starých

Reklama

Hlavná tvár koalície PS/ Spolu Michal Truban vysvetlil, že starých a nových politikov nerozlišuje na základe veku či dĺžky politickej kariéry.

“Je to spôsobom robenia politiky. Nová politická kultúra, možno tak to bude menej ľudí urážať, je presne o tom, že dokážem komunikovať slušne, aj keď mám svoje hodnoty, svoj program, ale dokážem o ňom hovoriť slušne. Dokážeme sa spájať a dávať svoje egá do úzadia za nejaký vyšší cieľ. To v zásade ani opozícia nikdy nedokázala, vytvoriť spoločnú koalíciu s jedným lídrom,” povedal Truban pre TASR.

Menoval pri tom napríklad Borisa Kollára zo Sme rodina, ktorý sa vraj vyjadruje agresívne až extrémisticky a je proti spájaniu. Hnutie Sme rodina sa tak podľa jeho slov vylučuje zo spolupráce samo, a to politikou, akú robí.

Naopak, predseda Spolu-OD Miroslav Beblavý, ktorý patrí služobne k najstarším politikom, podľa jeho slov dokázal, že vie spolupracovať a keď je potrebné dokáže dať ego na bok. “Bol ochotný prenechať líderstvo niekomu inému z inej strany v rámci koalície. Presne takéto činy majú robiť noví politici a sú potrebné, aby prišla zmena,” dodal šéf PS (viac v článku).

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali