Študenti UPJŠ LF ukončili v Košiciach celoslovenskú roadshow zubného lekárstva “Spolu za zdravý a krásny úsmev”

Študenti UPJŠ LF ukončili v Košiciach celoslovenskú roadshow zubného lekárstva “Spolu za zdravý a krásny úsmev”

Košice 3. mája 2017 (HSP/Foto:LF UPJŠ)

 

Podujatím v Košiciach vyvrcholila včera najväčšia preventívna akcia v oblasti ústneho zdravia na Slovensku, ktorú zorganizoval Slovenský spolok študentov zubného lekárstva. Roadshow nazvaná SPOLU ZA ZDRAVÝ A KRÁSNY ÚSMEV odštartovala 21. apríla v Bratislave a pokračovala do Košíc cez Komárno, Trnavu, Piešťany, Nitru, Zvolen, Trenčín, Bojnice, Banskú Bystricu, Žilinu, Martin, Poprad, Štrbské Pleso, Bardejov, Humenné, Michalovce a Spišskú Novú Ves.

Študenti UPJŠ LF ukončili v Košiciach celoslovenskú roadshow zubného lekárstva “Spolu za zdravý a krásny úsmev”

Počas dvanástich dní študenti medicíny inštruovali v správnej ústnej hygiene približne 6400 obyvateľov, z toho takmer šesťsto bolo Košičanov. Heslom tohoročnej akcie bol slogan „Daruj nám svoj úsmev“ a výraznou mierou sa na nej podieľali študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach. Projektoví manažéri Jaroslav Milenovský a Frederik Orenčák, študenti 3. ročníka študijného programu Zubné lekárstvo na UPJŠ LF, sú s priebehom piateho ročníka tejto celoslovenskej roadshow veľmi spokojní.

Reklama

„Piaty ročník podujatia SPOLU ZA ZDRAVÝ A KRÁSNY ÚSMEV, ktorý má na regionálnej úrovni dokonca o tri roky dlhšiu tradíciu, bol zatiaľ najsilnejším v jeho histórii, čo nás pochopiteľne veľmi teší. O inštruktáže mali záujem mladí i seniori, no predovšetkým rodiny s deťmi, z čoho máme radosť, pretože práve najmladšiu generáciu je potrebné včas podchytiť. Aj keď čistenie zubov považujú ľudia za banálnu záležitosť, naše skúsenosti ukazujú, že mnohí nevedia, ako správne postupovať,“ hovorí Frederik Orenčák.

Podľa Jaroslava Milenovského tvorili tridsiati študenti organizačný tím, ktorý na príprave roadshow pracoval už od vlaňajšieho leta a ďalších sto medikov zabezpečovalo samotnú roadshow, pričom osem členov realizačného tímu muselo zvládnuť celú logistiku a školiteľmi v devätnástich mestách boli dokopy deväťdesiati študenti.

Reklama
Študenti UPJŠ LF ukončili v Košiciach celoslovenskú roadshow zubného lekárstva “Spolu za zdravý a krásny úsmev”

Priamo pred inštruktážnym stanom v Košiciach sa včera dopoludnia konal brífing s novinármi, ktorého sa zúčastnil aj primátor mesta Košice MUDr. Richard Raši, PhD., MPH, viceprimátorka MUDr. Renáta Lenártová, PhD., prodekanka Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach pre študijný program zubné lekárstvo MUDr. Silvia Timková, PhD., odborný garant projektu a prednosta Kliniky stomatológie a maxilofaciálnej chirurgie UPJŠ LF a UNLP Košice prof. MUDr. Andrej Jenča, CSc. a prednostka I. stomatologickej kliniky UPJŠ LF a UNLP Košice MUDr. Vladimíra Schwartzová, PhD. Hostia študentskú aktivitu vykonávanú vo voľnom čase popri náročnom štúdiu medicíny mimoriadne vyzdvihli. Podľa primátora Richarda Rašiho je lekcia ústnej hygieny pre každého iste rýchlejšia a lacnejšia, ako návšteva zubného lekára s nejakým problémom. Odborný garant Andrej Jenča zdôraznil, že známy slogan „V zdravom tele zdravý duch“ platí počnúc prvým miestom, ktorým prijímame potravu, pretože aj zápaly v ústnej dutine sa podpisujú pod celkové zdravie človeka, napríklad môžu súvisieť aj s infarktom myokardu. Prodekanka Silvia Timková ako pedagogička i zubná lekárka ocenila úsilie študentov, ktoré „je pre stomatológov veľká pomoc, pretože mnohí naši pacienti stále nevedia, aká zubná kefka je pre nich vhodná a ako ju správne používať. Taktiež je výborné, že študenti ešte počas školy nadobúdajú takýto kontakt so svojimi budúcimi pacientmi rôznorodého veku a vzdelania, čo neskôr zužitkujú vo svojej  praxi.“

Študenti UPJŠ LF ukončili v Košiciach celoslovenskú roadshow zubného lekárstva “Spolu za zdravý a krásny úsmev”

Predchodcom projektu SPOLU ZA ZDRAVÝ A KRÁSNY ÚSMEV bol program pre širšiu verejnosť nazvaný ‚Dni zdravého úsmevu‘, ktorý sa realizoval v Košiciach už v roku 2011. Študenti sa pri ňom presvedčili o význame takejto akcie a vďaka sponzorom sa im ju podarilo rozšíriť aj do ďalších slovenských miest a osloviť tak oveľa viac ľudí v duchu hesla „Keď neprídu pacienti do ambulancie, musia ísť (budúci) lekári do ulíc“… Obyvateľov učia zvoliť si pre nich správnu zubnú kefku a používať ju vhodným spôsobom, vrátane doplňujúcej starostlivosti pomocou použitia medzizubnej a single kefky. Výbornou pomôckou bol pre školiacich študentov roztok, ktorý zafarbí zuby so zubným povlakom na fialovo, takže ľudia vidia rukolapný dôkaz stavu ich ústnej hygieny. Predovšetkým pre menšie deti sú fialové zúbky zdrojom zábavy, no zároveň tiež motiváciou pre lepšie čistenie chrupu…

„Zažili sme viaceré humorné situácie, napríklad, keď nám na Štrbskom Plese partia futbalových fanúšikov Slovanistov povedala, že oni si zuby skôr vybíjajú, ako čistia… Veselo sme mali aj v Komárne, kde sme zaujali majiteľa palacinkárne, ktorý pri nás strávil takmer celý deň a podvečer nám doniesol všetkým palacinky. Samozrejme, že sme mu dôsledne vysvetlili, ako si je po nich treba umývať zuby,“ poznamenal vedúci projektu SPOLU ZA ZDRAVÝ A KRÁSNY ÚSMEV Jaroslav Milenovský, podľa ktorého patrí veľká vďaka za úspešnú roadshow všetkým sponzorom, vrátane vedenia Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach.

Redakciu informovala RNDr. Jaroslava Oravcová z LF UPJŠ.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali