Za ľudí má už svojho predsedu a podpredsedov. Kiska získal všetky hlasy delegátov. “Človek so zdravým úsudkom nemôže veriť tomu, že som úžerník, či daňový podvodník.” Dvojciferným výsledkom vo voľbách si je istý

Za ľudí má už svojho predsedu a podpredsedov. Kiska získal všetky hlasy delegátov. “Človek so zdravým úsudkom nemôže veriť tomu, že som úžerník, či daňový podvodník.” Dvojciferným výsledkom vo voľbách si je istý

Bratislava 28. septembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto: screenshot video)

 

Vytvorili sme stranu, ktorá má silné miesto v politickom ringu. Na dnešnom ustanovujúcom sneme politickej strany Za ľudí v Košiciach to povedal jej zakladateľ a bývalý prezident Andrej Kiska. „Za ľudí je strana, ktorá presne vie, čo treba zmeniť, ako to zmeniť a predovšetkým je tvorená ľuďmi, ktorí vedia, ako tie zmeny realizovať. Preto verím, že sme vytvorili stranu, ktorá v budúcoročných parlamentných voľbách dosiahne dvojciferný výsledok,“ uviedol v príhovore Kiska

Na snímke novozvolení predseda a podpredsedovia strany Za ľudí po ustanovujúcom sneme

Andrej Kiska získal dnes na ustanovujúcom sneme v Košiciach hlasy všetkých delegátov a stal sa predsedom strany Za ľudí. Delegáti snemu zvolili za podpredsedov: Veroniku Remišovú, Janu Žitňanskú, Juraja Šeligu, Vladimíra Ledeckého a Michala Luciaka.

Reklama

 

Kiska si je istý dvojciferným výsledkom pre svoju stranu, ktorý očakáva vo voľbách 

Reklama

“Ustanovujúci snem sa niesol v skutočne výbornej atmosfére. Každý prieskum ukazuje náš nárast. Som presvedčený, že do parlamentu vstúpime ako silná strana s dvojciferným výsledkom. Naša krajina stojí pred inou úlohou, a to je po viac ako 12 rokoch vlády strany Smer-SD zobrať krajinu naspäť a vrátiť ju ľuďom. Som presvedčeným optimistom, že to dáme,” uviedol po sneme Kiska.

“Dal som osobný verejný sľub, že spravím všetko, čo je v mojich silách, aby som ako bývalý prezident našej krajiny spojil, spájal a vytvoril podmienky na spoluprácu všetkých opozičných demokratických strán, koalície Progresívne Slovensko-Spolu, SaS, OĽaNO, KDH a našej strany.”

Človek so zdravým úsudkom podľa bývalého prezidenta nemôže veriť nálepkam ako úžerník, daňový podvodník, a iné na osobu Kisku, ako uviedol on sám na margo otázky novinára, či si nemyslí, že mu kauzy, v ktorých figuroval, môžu v predvolebnej kampani uškodiť. Kiska kauzy ako pozemky vo Veľkom Slavkove a pozemok zubára Franca, či nezaplatená daň a jeho podnikanie, na základe ktorých mu tieto príčastky prischli, vníma ako pomstu bývalého premiéra Fica.

 

Reklama

Spraví všetko preto, aby Smer nezostavil vládu

Dal som osobný verejný sľub, že spravím všetko, čo je v mojich silách, aby som ako bývalý prezident našej krajiny spojil, spájal a vytvoril podmienky na spoluprácu všetkých opozičných demokratických strán, koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu, SaS, OĽaNO, KDH a našej strany,” zdôraznil Kiska.

Zároveň predstavil i základný programový dokument strany. “Pracovalo na ňom 17 odborných skupín, viac ako 100 odborníkov a bolo pripravených 500 strán návrhov a opatrení. Tento základný programový dokument sme ukázali našim členom a poprosili sme ich, aby aj oni do toho vniesli svoje know-how, aby sme spojili svoje sily a náš program bol skutočne programom pre ľudí, za ľudí a programom, s ktorým budeme úspešní v parlamentných voľbách,” dodal Kiska.

Strana chce v prípade úspechu vo voľbách podľa jeho slov prispieť k zmierneniu dosahov možnej ekonomickej krízy, zmeniť volebný systém tak, aby mali v parlamente zastúpenie všetky regióny a tiež zmeniť financovanie samospráv.

Slovensko podľa bývalého prezidenta vždy vedelo zabrať v rozhodujúcich okamihoch. „Som presvedčený o tom, že sa tak stane aj v parlamentných voľbách v roku 2020. Nebojme sa, nemajme strach, my to spoločne dáme. Našou úlohou totiž je priniesť svetlo, víziu a nádej. Sme tím ľudí, ktorí majú svoj vlastný silný príbeh, ktorí obstáli v ťažkých situáciách a vedeli sa postaviť na stranu dobra, pravdy a spravodlivosti,“ konštatoval exprezident. Je preto podľa neho dôležité nebyť ľahostajný a nenechať veci len tak plynúť. „Musíme v sebe nájsť chuť a energiu postaviť sa a prevziať zodpovednosť. Aby naše Slovensko bolo domovom pre každého,“ priblížil Kiska.

Reklama

Zároveň vyzval všetky demokratické opozičné strany, aby boli jednotné. „Aj keď často bojujeme o rovnakého voliča, používajme pri tom férové nástroje. Musíme spolupracovať, ale to, či má byť spolupráca pred voľbami alebo po voľbách, na to používajme zdravý rozum. Smer-SD vieme poraziť, ale už dnes musíme ukázať našim občanom, že tvoríme jasnú, spoľahlivú a stabilnú budúcu vládu. Za ľudí preto bude tmelom a spájačom a pred krikom uprednostníme pokojný a rozumný dialóg,“ dodal zakladateľ strany.

Podľa posledných dvoch prieskumov verejnej mienky by sa novozaložená strana Za ľudí dostala do parlamentu. Agentúra MVK jej koncom augusta namerala 7,9 percenta voličov. Agentúra Focus z 19. septembra však namerala už len 6,5 percenta voličov.

Andrej Kiska predstavil stranu Za ľudí a jej tváre v polovici júna. Sú nimi organizátor zhromaždení Za slušné Slovensko Juraj Šeliga, primátor Nitry Marek Hattas, bývalá europoslankyňa Jana Žitňanská, diplomat a riaditeľ think-tanku Carnegie Europe Tomáš Valášek, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková, starosta Spišského Hrhova Vladimír Ledecký či Kiskova spolupracovníčka z Kancelárie prezidenta SR Vladimíra Marcinková, ktorá je dcérou starostu Ledeckého. Neskôr do strany pribudla aj Veronika Remišová, ktorá bola predtým dvojkou hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali