Starosta nemeckého mestečka Altena bol vážne zranený pri útoku nožom. Dôvodom bola nespokojnosť s migračnou politikou

Starosta nemeckého mestečka Altena bol vážne zranený pri útoku nožom. Dôvodom bola nespokojnosť s migračnou politikou

Berlín/Altena 28. novembra 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/DPA-Bernd Thissen)

 

Obeťou útoku sa v pondelok večer stal Andreas Hollstein, starosta mestečka Altena ležiaceho v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Krátko po 20. hodine k nemu v miestnom bistre pristúpil 56-ročný muž a bodol ho 30-centimetrovým nožom do krku, informoval na svojej stránke týždenník Der Spiegel. 

Ilustračné foto

Päťdesiatsedemročného Hollsteina z Kresťanskodemokratickej únie (CDU) známeho liberálnymi postojmi k prijímaniu utečencov s vážnym zranením previezli do nemocnice a po poskytnutí pomoci ho prepustili do domáceho ošetrenia.

Reklama

Útočníka, ktorý bol pod vplyvom alkoholu a počas svojho činu sa hanlivo vyjadroval o Hollsteinovej liberálnej utečeneckej politike, zadržali. Podľa tamojších médií sa pred útokom Hollsteina opýtal, či je starosta mesta. Prokuratúra v Hagene čin vyšetruje ako pokus o vraždu.

Nemecká polícia identifikovala muža, ktorý v pondelok večer bodol nožom do krku starostu nemeckého mestečka Altena Andreasa Hollsteina. Páchateľom má byť Werner S., uviedla agentúra DPA citujúc Ralfa Eicklera, šéfa policajného oddelenia vrážd, ktoré prípad vyšetruje. Útočník má podľa Eicklera celý rad psychických problémov a už v roku 2013 ho obvinili z ublíženia na zdraví.

Reklama

Najnovší prípad pripomína útok na starostku Kolína nad Rýnom Henriette Rekerovú, ktorú dobodali v októbri 2015 počas predvolebnej kampane.

Altena, ktorá má necelých 18.000 obyvateľov, je známa tým, že prijíma viac utečencov, než by podľa prerozdeľovacieho kľúča mala. Nemecká kancelárka Angela Merkelová udelila v máji mestu Národnú cenu za integráciu. “Myslím si, že Nemecko bude mať dobrú budúcnosť – a tá je pestrá,” povedal vtedy Hollstein.

Podľa informácií denníka Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) utrpel pri útoku zranenia aj zamestnanec bistra, ktorý sa snažil Hollsteinovi pomôcť.

Starosta sa neskôr podľa informácií WAZ správy ohlásil z nemocnice známym a v odkaze im napísal: “Bolo to o chlp, ale ten tam hore mi pomohol”.

Redaktor televízie RTL Sebastian Reddig na Twitteri uviedol, že Hollstein mu v e-maili oznámil, že je v poriadku a už je doma so svojou rodinou.

Reklama

Hollstein je spoluautorom knihy Mein Kampf – gegen Rechts (Môj boj – proti pravici), ktorá vyšla v roku 2016. Prináša svedectvá jedenástich ľudí bojujúcich s pravicovou ideológiou a pravicovým násilím.

V októbri 2015 hasič a jeho komplic založili v ubytovni pre utečencov v Altene požiar. Hasič na súde povedal, že mal strach z vlámaní, krádeží, násilných činov a sexuálnych útokov páchaných utečencami. Okresný súd v Hagene ho odsúdil na šesť rokov väzenia, komplic dostal päť rokov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali