Starosta Kvakoviec sa zastal kolegyne z Fekišoviec: “Inteligentná verejnosť by mala pribrzdiť v zosmiešňovaní starostky, aby tá neskončila v Dome nádeje, ktorý v obci svojpomocne vybudovala”

Starosta Kvakoviec sa zastal kolegyne z Fekišoviec: “Inteligentná verejnosť by mala pribrzdiť v zosmiešňovaní starostky, aby tá neskončila v Dome nádeje, ktorý v obci svojpomocne vybudovala”

Kvakovce 14. januára 2019 (HSP/blog.sme/Foto: screenshot video Youtube)

 

Keď Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce, videl zostrih videa zo zasadnutia miestneho zastupiteľstva vo Fekišovciach, “úprimne ho to  pobavilo a niektoré hlášky sa určite zapíšu do dejín podobne, ako známe výroky z komédie Slnko seno…”, ale, ako dodáva, “každá minca má dve strany”

Snímka z videa zasadnutia obecného zastupiteľstva Fekišoviec. Na snímke schôdzu vedie starostka Miloslava Fedorová

Po tom, čo liberálno-satirická stránka Zomri zverejnila zostrih zo zasadnutia obecného zastupiteľstva Fekišoviec, ktorá vo videu svojím temperamentom doslova “hviezdila”, začal sa hon po starostke. Mnohí sa na tom len dobre zasmiali a z hlášok starostky sa stala tiež studnica nekonečných vtipov a koláží, no začali sa tiež ozývať hlasy volajúce po jej odstránení z funkcie. Organizácia Transparency International dokonca v otvorenom liste starostke žiada o zjednanie nápravy jej konania a zároveň podala podnet na prokuratúru. Jej vedenie schôdze podľa Gabriela Šípoša z TI malo šliapať po politickej kultúre a starostka podľa neho porušila viacero zákonov.

Reklama

Kvakovský starosta Radovan Kapraľ má však pocit, že “mnohí ľudia v mediálnom priestore prekročili pomyselnú čiaru slušnosti oveľa viac, ako ju prekročila starostka Fekišoviec p. Miloslava Fedorová”. Narážal tak na vo svojom blogu, ktorý je zatiaľ jedinou obranou kontroverznej starostky v mediálnom priestore.

Určite sa všetci zhodnú na tom, že pani starostka nemala konať tak, ako konala, ale “podstatné je to, že svoje správanie verejne oľutovala, priznala si chybu a poslancom sa chce za svoje konanie ospravedlniť”, čo podľa starostu “častokrát nedokážu priznať ani naši zákonodarcovia, ktorí sú na rozdiel od starostky Fekišoviec v mnohých prípadoch naozaj  “neomylní“, myslí si Kapraľ.

Reklama

Akýsi “hon na starostku obce” na sociálnych sieťach je podľa jeho názoru “nedôstojný a výrazne za čiarou slušnosti, po ktorej všetci volajú”. Navyše sa ešte k tomu vymýšľajú “primitívne paródie, cestovky organizujú zájazdy, veštica ráno na jednom z rádií veštila osud starostky a Ďoda z kariet” a pod.

Starosta Kapraľ ale kladie otázky: “Zaslúži si človek, ktorý svojej obci venoval veľkú časť svojho osobného života, takúto verejnú “popravu“ a poníženie, aké dnes zažíva starostka obce Fekišovce p. Miloslava Fedorová? Je na videu prichytená azda pri krádeži, alebo vražde?  Myslím, že nie. Vžil sa niekto aj do jej kože, alebo je to každému jedno?”

O videu vraví, že je to “veľmi autentický pohľad do fungovania malej obce na východe Slovenska, ktorá bojuje s množstvom problémov a podobných obcí sú u nás stovky”. A podotýka, že “pre formu nám uniká podstata rokovania”.

Obec Fekišovce má 303 obyvateľov a ročný rozpočet len okolo 70-tisíc eur, čiže mesačne asi 5,5-tisíc eur, z ktorých musia vyžiť. “Niekto má za 5,5-tisíc eur kabelku a niekto musí z týchto peňazí financovať chod celej obce. Áno, aj o tom je naše Slovensko,” podotýka starosta a vymenúva, že “z tejto sumy sa platí vývoz odpadu, verejné osvetlenie, opravy na obecnom majetku, poistky, zimná údržba, vykurovanie obecného úradu a mnohé iné činnosti”.

Starostka Fedorová si preto nemôže dovoliť žiadnu úradníčku a aj z mála peňazí sa jej podarilo postaviť Dom nádeje, opravila obecný úrad, stará sa o cintorín, postupne začala s výstavbou kultúrneho domu, takže “trikrát obráti každý cent”.

Reklama

Obci rastú poplatky za uskladnenie odpadu, čo schválili poslanci “hore” v NRSR a to musia preniesť na obyvateľov svojej obce, ktorí nemajú peňazí nazvyš, ale obecný úrad ich musí podľa nového zákona určiť a vyberať. Rastie počet neplatičov, a tak postupne rastú náklady bez potrebných príjmov. Poslankyňa obce sa na rokovaní dozvie, že tí, ktorí majú nejaký majetok, sú v nevýhode, lebo im môže exekúcia niečo vziať. A túto “neriešiteľnú nespravodlivosť” nevie vyriešiť ani vláda, nie to ešte oni.

Navyše, kedysi starostka ľahšie mohla zvládnuť nejaké výstavby či opravy, ale teraz treba na všetko verejné obstarávanie, ktoré stojí čas a nemalé financie. A starosta sa ďalej pýta: “Vážení, verí azda niekto tomu, že obec s 303 obyvateľmi dokáže utiahnuť škôlku, respektíve školu? Škola vo Fekišovciach je asi taká reálna, ako metro v Bratislave.”

Kapraľ ako starosta pozná problémy obce, preto si myslí, že k starostke Fekišoviec p. Miloslave Fedorovej je verejnosť na základe jednej hlúpej chyby, ktorú v živote urobila a za ktorú sa aj verejne ospravedlnila, “veľmi krutá a nespravodlivá” a kvôli tomu, s čím všetkým bojuje,  si “nezaslúži zosmiešňovanie, ponižovanie a mediálny teror zo strany verejnosti”.

“Zaslúži si skôr ocenenie a pochvalu za to, že si svoju chybu dokázala priznať,  že dokáže v praxi sama aplikovať častokrát nezmyselné zákony, ktoré v mnohých mestách a obciach aplikujú celé armády úradníkov a že dokáže gazdovať v malej dedinke kdesi na východe Slovenska aj s tým málom, čo má,”.

Záverom starosta Kvakoviec píše nasledovné:

Reklama

“Inteligentná verejnosť, ktorá sa predháňa v moralizovaní nad starostkou a v jej zosmiešňovaní, by mala pribrzdiť, pretože sa môže ľahko stať, že vďaka tomuto mediálnemu teroru skončí starostka aj kvôli svojmu pokročilejšiemu veku v Dome nádeje. Presne v tom Dome nádeje, ktorý sama svojpomocne postavila v snahe ušetriť obecné peniaze a v snahe zlepšiť život obyvateľov svojej malej obce kdesi na Ukrajinskej hranici. Bol by to veľmi smutný a nespravodlivý koniec.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali