V srbskej dedine Velika Ivanča pochovali 13 obetí utorkovej masakry

V srbskej dedine Velika Ivanča pochovali 13 obetí utorkovej masakry

Mladenovac 12. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Na pohrebe sa zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva vnútra Vladimir Božovič

Trinásť obetí utorkovej masakry pri srbskom meste Mladenovac dnes pochovali v dedine Velika Ivanča.

Reklama
Na snímke žena narieka nad truhlou obete pred spoločným pohrebom

Pred miestnym kostolom, kde k masakre došlo, dnes pred 10.00 h umiestnili 13 rakiev s telami obetí, ktoré po bohoslužbe v smútočnom sprievode preniesli na miestny cintorín. Na pohrebe sa zúčastnili tisícky smútiacich vrátane štátneho tajomníka ministerstva vnútra Vladimira Božoviča, predsedu belehradskej samosprávy Aleksandra Antiča či predstavitelia okresu Mladenovac a polície, informovala dnes agentúra Tanjug.

 

Reklama

Utočník začal krviprelievanie slovami: “Pre nás už život neexistuje”

Šesťdesiatročný Ljubiša Bogdanovič, ktorý v utorok zastreli šesť mužov, rovnaký počet žien a jedno dvojročné dieťa a následne obrátil zbraň proti sebe, vo štvrtok podľahol svojim zraneniam po dvoch dňoch v kóme.

Bogdanovič v utorok zhruba o 04.40 h ráno v dedine Velika Ivanča postrelil najprv svoju manželku, následne strelami do hlavy zabil svoju 83-ročnú matku a 42-ročného syna Branka. Potom sa vybral do domov susedov, ktorí boli súčasne aj jeho blízkymi príbuznými. V piatich domoch postupne popravil 11 ľudí vrátane mladého manželského páru a ich dvojročného syna. Väčšinu obetí zabil v spánku ranami do hlavy. Dvere na domoch boli vo väčšine prípadov otvorené, keďže išlo o rodinnú zástavbu.

Samotný strelec si po príchode polície, ktorú privolala jeho ťažko zranená manželka, strelil do hlavy. Ak by polícia nedorazila, pravdepodobne by pokračoval vo vraždení, keďže sa domov vrátil po muníciu a pred ďalším domom ho zastavila len zatvorená brána. Po prevoze do nemocnice mu z vreciek nohavíc vypadávali náboje. Šesťdesiatročná manželka páchateľa vražedné vyčíňanie prežila a po niekoľkých operačných zákrokoch je jej stav stabilizovaný. V nemocnici komunikovala už aj s vyšetrovateľmi a uviedla, že jej manžel začal krviprelievanie slovami: “Pre nás už život neexistuje”.

Na snímke muž sa modlí pred truhlami obetí masakry pred spoločným pohrebom

Motív najhoršej masakry v novodobých dejinách Srbska stále nie je známy. Bogdanovič bol podľa výpovedí obyvateľov dediny tichej, pokojnej a nekonfliktnej povahy, dobrý hostiteľ, ktorého všade radi videli. Podľa niektorých príbuzných sa však vľúdne správal k všetkým, okrem svojej najbližšej rodiny. Manželku údajne predtým často bil a k najbližším bol rozkazovačný, prchký a nervózny, napísal belehradský denník Kurir. Jeho otec a strýko v minulosti spáchali samovraždu.

Reklama

 

Psychológovia sa zhodujú, že nebude ľahké určiť motív tohto zločinu

Bogdanovič bol podľa slov známych sklamaný, že sa jeho 42-ročný syn Branko neoženil. Niektoré zdroje dávajú motív masakry do súvislosti s tvrdeniami, že sa k nemu dostali informácie, podľa ktorých sa jeho syn schádza so ženou pochybnej povesti.

Ženy prechádzajú okolo úmrtných oznámení obetí utorkovej masakry

Miestne policajné zdroje informovali, že strelec pochádzal z usporiadanej rodiny, v trestnom registri nemal záznam a pištoľ typu CZ 88 mal v legálnej držbe od roku 1981. Neexistujú záznamy o tom, že by trpel nejakou psychickou poruchou. V jeho zdravotnej karte podľa lekárskych zdrojov nefiguruje okrem uštipnutia sršňom žiadny iný záznam.

V 90. rokoch počas vojen sprevádzajúcich rozpad bývalej Juhoslávie bojoval v Slavónsku. Podľa informácií denníka Blic prišiel minulý rok Bogdanovič o prácu spolu so svojím synom, s ktorým pracoval pre jednu slovinskú spoločnosť. Srbské médiá však s odvolaním sa na miestnych obyvateľov vylúčili motív súvisiaci s hmotnou núdzou. Páchateľova rodina bola majetná a patrila jej “polovica dediny”, uviedol denník Večernje Novosti na svojej webovej stránke.

Reklama

Srbský klinický psychológ Vlajko Panovič pre spravodajský server RTS vyslovil pochybnosti, že by primárnou príčinou Bogdanovičovho konania mohla byť účasť v juhoslovanskej vojne. Ako dôvod uviedol veľký časový odstup. Psychológovia sa zhodujú, že nebude ľahké určiť motív tohto zločinu. “Nemuselo by ísť o duševnú poruchu, ale skôr o poruchu osobnosti,” uviedol psychológ Milutin Nenadovič.

zf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali