Spevák, šoumen a svetobežník Jozef Ivaška pokrstil svoju druhú knihu: ako inak – s pesničkami

Spevák, šoumen a svetobežník Jozef Ivaška pokrstil svoju druhú knihu: ako inak – s pesničkami

Bratislava, 28. septembra 2016 (HSP/Foto: Eugen Rusnák a archív Jozefa Ivašku)

 

Spevák Jozef Ivaška pokrstil a prezentoval čitateľom svoju druhú autobiografickú knihu so symbolickým názvom Na hrane. Slávnostný krst sa konal v priestoroch bratislavského vydavateľstva Panta Rhei a ako inak – s pesničkami

O tomto svetobežníkovi, ktorý fakticky bol nútený emigrovať a má už aj rakúske občianstvo, sme už prednedávnom písali. Napriek tomu, že žije v Rakúsku a koncertuje na všetkých kontinentoch, veľmi často sa vracia domov, na Slovensko, kde má množstvo príbuzných, kamarátov a kde taktiež často vystupuje.

Reklama
Spevák Jozef Ivaška (na snímke) pokrstil a prezentoval čitateľom svoju druhú autobiografickú knihu so symbolickým názvom Na hrane
Spevák Jozef Ivaška (na snímke) pokrstil a prezentoval čitateľom svoju druhú autobiografickú knihu so symbolickým názvom Na hrane

Rodák z Ružomberku v súčasnosti žije v rakúskom Badene, blízko Viedne, od roku 1988 pôsobí v miestnom operetnom divadle. Má 3 hudobné vzdelania v odbore opera, opereta a muzikál. Ale je to predovšetkým operný spevák. Pred 2 rokmi vydal svoju prvú autobiografickú knihu a na svete je už aj druhá – „Život na hrane“, ktorá sa veselo predáva. Je to autobiografická výpoveď o detstve, štúdiu, hudobnej kariére, živote v emigrácii s autentickým vstupom mnohých krajanov, ktorí odišli za iným životom. Publikácia bola vydaná s prispením podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Slávnostné podujatie sa začalo, samozrejme, hudobným vystúpením autora knihy. Potom prihovoril dlhoročný kamarát Jozefa Ivašku – Dado Nagy, ktorý moderoval aj celý program. Novú knihu uviedol do života krásnymi veršami herec, profesor VSMU v Bratislave a taktiež dlhoročný kamarát Jozefa Ivašku Juraj Sarvas. Moderátor Dado Nagy na margo predaja knihy, ktorý sa už začal, poznamenal, že sa kniha „predáva ako teple rožky“ a rýchlo mizne z pultov obchodov…

Reklama

Úryvky z knihy čítali Eva Maria Chalupova, Jana Hubinska, Alfred Swan a v „prestávkach“ Jozef Ivaška rozprával príbehy zo svojho života, ktoré sa nedostali do knihy a spieval. Niektoré pesničky zo svojho repertoáru zaspieval sám a často mu asistoval aj syn Dodo, s ktorým vlastne aj pokrstil svoju knihu známou pesničkou „Sme dvaja“.

Najviac prítomných pobavila dobrodružná epizóda zo života Jozefa Ivašku, keď počas základnej vojenskej služby „prepadol Pražský Orloj“ a oslobodil kamarátov z väznice. Keď kamarátov – vojakov v Prahe zadržala vojenská hliadka a strčili ich do vojenskej väznice priamo v centre Prahy, presne oproti Pražskému Orloju, rozhodol sa im pomôcť a oslobodiť ich, aj keď to bol mimoriadne bláznivý plán.

Vtedy bol na vojenčine v umeleckom vojenskom súbore v Bratislave a, pochopiteľne, tiež mal vojenskú uniformu, ako aj kamaráti. Prezliekol sa však do civilu, prišiel do väznice, vyhlásil, že je šéfom vojenského umeleckého súboru a potrebuje si vyzdvihnúť dvoch svojich podriadených, ktorých zadržala hliadka. Prisľúbil, že v posádke ich exemplárne potrestá. Dokonca vyprovokoval, aby jeho slova skontrolovali a zavolali do bratislavských kasární  vojenského umeleckého súboru: vedel, že celá posádka a všetci dôstojníci sú na cvičeniach a nejaký vojak, ktorý zostal na vrátnici, o ničom vedieť nebude a nedokáže povedať nejaké súvislé informácie o ľuďoch, ktorí sú na služobke v Prahe.

Táto epizóda v duchu dobrodružstiev Morica Beňovského sa šťastne skončila: oboch kamarátov pustili – a Jozef Ivaška mal ich „sprevádzať“ do Bratislavy. „V tých časoch za podobný kúsok mohol som dostať 2-3 roky basy,“ zdôraznil Jozef Ivaška.

Na tomto knižno-pesničkovom krste sa zúčastnili mnohé známe osobnosti slovenskej kultúry, dlhoroční priatelia autora a iní hostia, ako napríklad, Karol Osuský, ktorý prispel do knihy a priletel až z USA, hudobný skladateľ Igor Bazlík, autor mnohých piesni, ktoré spieva Jozef Ivaška, ďalší skladateľ Ali Brezovský s manželkou Vlastou, textárkou mnohých piesni, ktoré jej manžel napísal pre Jozefa Ivašku, členovia skupiny Kmeto band, Vanda Hricová, fotograf Matej Kállay a iní.

Reklama

Mnohí z nich porozprávali o svojom kamarátstve s Jozefom Ivaškom a o tom, aké spoločné dobrodružstva prežili pred rokmi. Napríklad Karol Osuská priletel z USA a prezradil aj svoj neuveriteľný príbeh: bol „zastrelený“ pri úteku cez Dunaj, dozvedel sa o tom po niekoľkých rokoch a do dnes je v dokumentoch tajných služieb vlastne vedený ako „zastrelený na úteku“. V súčasnosti je trénerom olympionikov kajakárov v Seattle.

V rozhovore pre náš portál Jozef Ivaška nám porozprával, ako prezentoval svoju knihu v rodnom Ružomberku 8. septembra. Dodal, že každý rok s synom Dodom vystupuje s koncertmi na Slovensku. Aj teraz 10. septembra sa zúčastnili na benefičnom koncerte „Na kolesách proti rakovine“ vo Východnej. Spomenul aj na koncerty organizované v rakúskom Badene či v USA určené pre choré deti. V USA ich organizuje práve Karol Osuský a v Badene ich organizujú v spolupráci s médiami.

Pre našich čitateľov prezradil, prečo napísal túto knihu: „Knihu som písal, aby som priblížil môj životný príbeh a umeleckú  minulosť čitateľom. Roky som už túžil podeliť sa o svoje veselé a niekedy až tragické zážitky. Napísal som aj o ľuďoch, s ktorými som sa stretol v zahraničí a uvedomil som si, že nielen môj život bol niekedy až na hrane. Autentické výpovede niekoľkých som aj uverejnil v mojej knihe. Všetci stále aktívne sa zúčastňujú na organizovaní krajanských stretnutí a nezabúdajú odkiaľ prišli, napriek tomu, že niektorí žijú  za oceánom, ale vždy sa hrdo hlásia k svojej otčine – domovine. Títo ľudia potrebovali tiež šťastie a stretnúť správnych ľudí. Nestačí len talent a pracovitosť, ale aj veľa  záleží na náhode ako píšem v jednej mojej kapitole, „Náhoda je blbec“,“ povedal Jozef Ivaška.

O dva dni, 22. septembra, Jozef Ivaška mal vlastný koncert v Ruskom centre vedy a kultúry v Bratislave, kde tiež spieval so synom Dodom, a kde tiež bola prezentovaná jeho nová kniha Život na hrane. Vo štvrtok, 29. septembra, v Slovenskom dome v Prahe sa uskutoční veľký koncert Jozefa Ivašku a jeho syna Doda. A samozrejme, bude tam prezentovaná aj kniha Život na hrane. Okrem riaditeľa Slovenského domu Vladimíra Skalského knihu predstaví aj  známy režisér Matej Mináč a známe osobnosti kultúrneho a spoločenského života. Úryvky z knihy bude čítať Naďa Vokusová.

Neskôr, 6. novembra, v USA, na Pittsburskej univerzite Jozef Ivaška tiež predstaví svoju knihu. Prečo práve tam? Vysvetlil, že na tejto univerzite prednášajú slovenčinu a folkloristiku. A samozrejme, bude tam spievať na koncerte aj spolu so svojim synom Dodom.

Reklama

 

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali