Snehová búrka zasiahla Boston a Nové Anglicko, New York ušetrila. Sú dve obete

Snehová búrka zasiahla Boston a Nové Anglicko, New York ušetrila. Sú dve obete

Boston/New York 28. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Obyvateľov mesta New York živel ušetril, hoci naň boli pripravení

Silná snehová búrka zasiahla v utorok americké mesto Boston a okolitý región Nové Anglicko na severovýchode USA, kde približne 4,5 milióna obyvateľov zápasilo s 90-centimetrovou nádielkou snehu a s pobrežnými záplavami. Obyvateľov mesta New York však živel ušetril, hoci naň boli pripravení.

Reklama
Na snímke napadnutý sneh v americkom meste New Bedford

Sneh má podľa predpovedí padať na východe Nového Anglicka až do dnešného skorého rána miestneho času a v Bostone má priniesť rekordné snehové zrážky. Na medzinárodnom letisku Logan v Bostone v štáte Massachusetts bolo v utorok večer napadaných 59,2 centimetra snehu, ale silný vietor ho na niektorých miestach navial oveľa viac.

“Niektoré záveje na niektorých miestach majú výšku 1,2 až 1,8 metra. Táto snehová búrka patrí na väčšine štátu k tým veľmi silným,” vyhlásil guvernér Massachusetts, Charlie Baker, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Reklama

Celoštátny zákaz cestovania mal byť podľa plánu zrušený o polnoci, ale obyvateľov Massachusetts vyzývali, aby radšej na cesty nevychádzali, ak to nie je nutné.

Vlaky, autobusy a metro v oblasti Bostonu majú začať normálne fungovať už dnes, ale ráno sa ešte očakáva meškanie spojov.

Ostrov dovolenkárov Nantucket postihli čiastočné výpadky elektriny a nemala ju väčšina domov a podnikov, informoval guvernér.

Pobrežie v strednej časti ostrova zaplavila ľadová voda, niektoré cesty museli zatvoriť a zrušená bola aj letecká a trajektová doprava.

Stúpajúca hladina ohrozovala ďalšie nízko položené pobrežné mestá. Voda napríklad prerazila hrádzu v Marshfielde, 50 kilometrov južne od Bostonu, a poškodila tam 11 domov. Polícia nariadila evakuácia obyvateľstva.

Reklama

Južnejšie štáty New York, New Jersey a Connecticut však unikli najhoršiemu vyčíňaniu búrky, napriek priam katastrofickým predpovediam meteorológov a predstaviteľov.

Zákaz cestovania v týchto štátoch bol zrušený a newyorské metro začalo po desiatich hodinách odstávky znovu fungovať.

“Nebolo to také zlé, ako predpovedali, ale keď vám vietor a sneh šibú rovno do tváre, aj tak to nie je žiaden piknik,” povedal obyvateľ mesta Milford v Connecticute, keď rozmetačom snehu čistil svoj pozemok.

Snehová búrka v regióne spôsobila, že celkovo zostalo bez elektriny približne 45.900 zákazníkov.

V utorok bolo zrušených 4700 amerických letov.

Reklama

Kruté zimné počasie si vyžiadalo najmenej dva ľudské životy. Polícia v meste Trumbull v štáte Connecticut informovala, že 80-ročný muž skolaboval, keď odhadzoval sneh, a v utorok zomrel v miestnej nemocnici.

Polícia tiež oznámila, že v pondelok neskoro večer prišiel o život tínedžer, keď nabúral do stĺpu pouličnej lampy pri jazde na snežnom kolese (snowtubing) na predmestí New Yorku.

Newyorčania sa rozchádzajú v názoroch na to, či guvernér štátu New York Andrew Cuomo a starosta New Yorku Bill de Blasio prehnali výstrahy pred snehovou víchricou. Cuomo totiž nariadil úplný zákaz jazdenia na všetkých cestách v južnej časti štátu, pričom metro bolo prvýkrát v histórii zatvorené kvôli snehu. Ľudia si navyše po ich varovaniach urobili zásoby potravín za stovky dolárov.

Niektorí obyvatelia mali pre oboch politikov pochopenie. “Je lepšie obyvateľov ochrániť, ako situáciu podceniť a potom to ľutovať,” povedal Newyorčan.

Varovania pred snehovou víchricou sú ešte stále platné v štáte Maine.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali