Slzy dojatia zlatej Kuzminovej na banskobystrickom námestí

Slzy dojatia zlatej Kuzminovej na banskobystrickom námestí
V stredu 26. februára 2014 privítali olympijskú zlatú medailistku zo Soči Anastasiu Kuzminovú slávnostným zhromaždením Námestí SNP v jej domovskej Banskej Bystrici. Foto: TASR/Dušan Hein

 

Banská Bystrica 26. februára (TASR)

 

Déja vu sa na banskobystrickom Námestí SNP po štyroch rokoch objavilo v rovnakom zlatom rúchu, s opojnosťou nad ďalším olympijským zlatom

Reklama

Slzy dojatia tiekli potom, na pódiu sa zlatá biatlonistka Anastasia Kuzminová na ZOH v Soči nebránila prívalu citov, otvorila si srdce a na zaplnenom Námestí SNP spontánne vyznala lásku všetkým Banskobystričanom. “Šťastie nemôžem vyjadriť slovami. Ruky, ktoré som chytila, oči do ktorých som hľadela pri mojej ceste autom, srdce sa mi rozbúchalo od dojatia. Ďakujem, otvorení, srdeční, naozajstní, takí sú všetci okolo mňa. Každý z nás je najlepší, každý sa môže radovať, všetci ste jedineční.”

Déja vu sa na banskobystrickom Námestí SNP po štyroch rokoch objavilo v rovnakom zlatom rúchu, s opojnosťou nad ďalším olympijským zlatom. “Len sme sa otočili naopak, a vidíme teraz Hodinovú vežu,” porovnávala Nasťa. “Dve medaily boli vtedy ťažšie na krku, no som už staršia, záťaž by mala byť pre mňa menšia. Pred štyrmi rokmi mal Jelisej dva a pol rôčka, chystali sme sa do škôlky, teraz je už prváčik a pozorne ma, ako vidíte, stráži. Už rozumie, čo sa deje, práve jeho považujem za najväčšie víťazstvo v živote.”

Reklama

Daniel Kuzmin, Juraj Sanitra, obaja tréneri si atmosféru na Námestí SNP s mottom ‘Vitaj doma, Nasťa, ďakujeme’ užívali. Jurajovi Sanitrovi sa splnil predolympijský sen s vybielenými všetkými terčíkmi. “Tak som to videl, desať terčov zaklopila a bolo jasné, že v takej bežeckej forme sa môže zrodiť aj najcennejší výsledok. Sen sa zmenil na skutočnosť, teraz sa pozerám s úžasom na radujúcich ľudí a mám z nich, priznám sa, trému. Vytvorili krásnu atmosféru, skladám pred nimi poklonu a som veľmi rád, že sme ich potešili zlatou medailou. Patrí všetkým, tešte sa zo zlata, lebo takéto chvíle sa len tak ľahko neopakujú.”

Daniel Kuzmin si spomína na bezsenné noci. “Tri dni pred a dva dni po pretekoch som nemohol spať, takže sa mi nič nesnívalo. Konečne už môžem a je to prekrásne snenie, už spojené s úžasnou realitou.”

Anastasia Kuzminová prijímala ovácie i dary

Anastasia Kuzminová prijímala ovácie i dary, napríklad ľudový kroj s ručným vyšívaním z rúk primátora mesta Petra Gogolu, alebo korunu pre kráľovnú, ktorú jej nasadil na hlavu prezident biatlonového zväzu Ján Hyža. “Nasťa je výnimočná športovkyňa a človek, skvelý, nenapodobiteľný vzor pre celú našu mládež a nielen pre ňu, veľmi jej za to ďakujem.” Aj s dresom sa Nasťa pochválila. S číslom jedna, s menom Nasťa, ktorú jej venovala slovenská hokejová reprezentácia. “Veľmi som jej vďačná a poviem vám, to ja za to môžem, že hrala tak ako hrala. Hráči mi držali palce tak tuho celé tri kolá, že vložili do toho nesmierne veľa síl a na ľade už nevládali,” zasmiala sa.

Oslavám na Námestí SNP predchádzali ďalšie, menšie, no rovnako srdečné vo Vojenskom športovom centre Dukla. Anastasia Kuzminová sa v prítomnosti ministra obrany Martina Glváča stredisku poďakovala. “Je naozaj dôležité užívať si takúto podporu, chcem veľmi poďakovať za pochopenie a za to, čo všetko a s ochotou sa pre nás robí. Vo veľkom športe bez finančnej podpory nemožno fungovať, ja reprezentujem Duklu a pre nás športovcov je to veľká pomoc.”

Reklama

Návrat domov vnímala Nasťa ako krásny pocit po dlhom čase odlúčenia. “Tu som doma, v Banskej Bystrici na Slovensku. Veľmi mi chýbali oči blízkych ľudí, držali mi na diaľku palce a vďaka nim boli výsledky také úspešné. Máme zlato, tešíme sa, je aj pre Banskú Bystricu. A synček ma krásne privítal, vystískal ma a zvolal, mamina, konečne si doma.”

Anastasii Kuzminovej zostáva popri veľkej radosti dokončiť ešte sezónu a seriál Svetového pohára. Oslavy odkladá rovnako ako zjazdár Adam Žampa. “A potom si sadnem s blízkymi ľuďmi, ja však už aj dnešok považujem za skvelú oslavu,” dodala Nasťa.

Kuzminovú a Žampu obdaroval aj minister Glváč

Adam Žampa i Anastasia Kuzminová prijali aj dary od ministra. Adam stískal v ruke zmenšeninu modelu auto, po akom sníva. “Určite ma potešilo, len keby bolo ozajstné,” vzdychol si. “To však nie je možné, takže naozaj pekný darček. Dukla ma zabezpečuje, pomáha aj sociálne a dúfam, že sa dostanem aj vďaka tomu na vyššiu úroveň.”

Adam Žampa sám seba prekvapil. “Na tréningu som občas nejakú tú hviezdu zdolal, no veľké preteky sú iná záležitosť. Včera ma pred firmou čakalo zo 60 ľudí, všetci z rodiny, babka, dedko, slzy mali na na krajíčku, skoro som sa rozplakal aj ja. Myslel som si, že sa od únavy hneď hodím do postele, no nedalo sa, odrazu som bol plný energie. Určite pripravím aj riadne oslavy, no až po sezóne, s rodinou a kamarátmi.”

Reklama
V stredu 26. februára 2014 privítali olympijskú zlatú medailistku zo Soči Anastasiu Kuzminovú slávnostným zhromaždením Námestí SNP v jej domovskej Banskej Bystrici. Foto: TASR/Dušan Hein

 

Ako povedal minister obrany Martin Glváč, krajšie darčeky obaja mimoriadne úspešní olympionici ešte dostanú. “Ja som na Nasťu vyhral niekoľko stávok, teraz mám pre ňu budík, ktorý, keď ju zobudí a bude ho chcieť vypnúť, musí trafiť touto pištoľkou terč.” Nasťa mu hneď aj zakontrovala. “Keď je niekto dobrý, trafí aj o polnoci, keď sa strhne zo sna a ja si trúfam, dlho mi zvoniť nebude.”

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali