Slovensko je ohrozené hybridnými hrozbami. Potiaľ je to pravda

Slovensko je ohrozené hybridnými hrozbami. Potiaľ je to pravda

Bratislava 7. júna 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

S blížiacimi sa voľbami sa ako čoraz väčšie kladivo na opozíciu používa strašenie tzv. hybridnými hrozbami. Vraj Rusko sa pokúša tie voľby ovplyvniť. Prejdime však od smietky v oku k skutočným brvnám v očiach tých, ktorí touto agendou operujú

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor prijal generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg

Žijeme v demokracii? Teda v systéme, kde platí to, na čom sa zhodne väčšina občanov? Ak je to tak, potom musí platiť, že do akého spoločenstva občania chcú patriť, do takého môžu patriť. Ak by sa občania Slovenska rozhodli, že chcú žiť v spoločnom zväzku s Eskimákmi či Pygmejmi, ak by s tým súhlasili Eskimáci či Pygmejovia, a ak by sme tým nikoho neohrozovali, tak by nikto nemal žiadne právo nám v takom rozhodnutí brániť.

Reklama

Lenže ak je to tak, potom to zároveň znamená, že o tom musí existovať aj slobodná a férová diskusia. A najmä pred voľbami, ktoré sú základným demokratickým mechanizmom, ktorý na Slovensku používame. Slobodná a férová, to predovšetkým znamená, bez zasahovania zvonku a s rovnou šancou pre všetky názory.

Bez zasahovania zvonku a s rovnou šancou pre všetky názory – to a jedine to je demokratické, nič iné.

Reklama

Je pár mesiacov pred voľbami a na Slovensko prišiel akýsi úradník. Akýsi Stoltenberg. Ľuďmi nevolený, a teda nie príliš dôležitý: predseda akejsi medzinárodnej organizácie, vlastne iba úradu zastrešujúceho dohodu suverénnych štátov o vzájomnej pomoci v oblasti obrany pred napadnutím. Nič viac.

Tento cudzí úradník vyhlásil, že on a jeho úrad vraj nikdy nebudú zasahovať do domácich politických záležitostí. Radi by sme mu to verili, pretože to je presne to, čo tomuto pánovi a jeho úradu prináleží, a čo pred voľbami potrebujeme: aby nám nikto do toho nezasahoval. Chceme voľby demokratické a férové – to znamená, predovšetkým bez zasahovania zvonku a s rovnou šancou pre všetky názory.

Avšak ukázalo sa, že tento Stoltenberg a jeho úrad nám do našich domácich politických záležitostí predsa len zasahovať chcú. Na Slovensku NATO pripravuje komunikačnú kampaň s názvom Why Ukraine Matters/Prečo na Ukrajine záleží, ktorá cieli presne na ten podstatný bod, v ktorom sa slovenská spoločnosť delí na dve polovice: jedni vo svetovej vojne na Ukrajine a na úkor úbohej Ukrajiny fandia Západu, druhí Rusku.

S tým súvisí aj podstata politického zápasu, ktorý na Slovensku prebieha: jedni chcú suverenitu, určitú mieru nezávislosti a vyrovnané vzťahy s mocnosťami na západe aj východe, kým druhí chcú bezpodmienečnú podriadenosť neokoloniálnej ríši Západu.

A presne túto rovnováhu chce ovplyvniť Stoltenberg a jeho úrad, ktorý však nemá absolútne žiadne oprávnenie strkať nos do vecí občanov suverénnych štátov, pretože žiadni mu nikdy v žiadnych voľbách nedali žiadny mandát.

Reklama

Mediálny aj politický globalistický mainstream už niekoľko rokov reční o hybridných hrozbách, hoci neexistuje normálna zmysluplná definícia toho, čo ten výraz presne znamená. Bežné definície pojmu „hybridná hrozba“ majú aj desať a viac riadkov… Dôvod je jednoduchý: akonáhle by to niekto zadefinoval uchopiteľnejším spôsobom, ukázalo by sa, že to isté, z čoho je obviňované Rusko, robí druhá strana v omnoho väčšej miere.

Ak však zhrnieme bežné chápanie tohto pojmu, tak vraj hybridné hrozby sú to, keď sa s Ruskom spriaznení ľudia údajne pokúšajú rôznymi spôsobmi zmeniť verejnú mienku a nakloniť ju v prospech Ruska. Kampaň NATO má podľa proamerických úradníkov ministerstva obrany a ministerstva zahraničia „posilniť povedomie verejnosti o prínose členstva NATO pre bezpečnosť SR, uistiť verejnosť o schopnosti NATO posilňovať bezpečnosť SR a zvýšiť informovanosť o význame udržania podpory Ukrajiny pre bezpečnosť SR“. Vidíte nejaký principiálny rozdiel medzi hybridnou hrozbou a predvolebnou kampaňou NATO? Ja sa márne snažím, ale stále mi vychádza, že sú to dve strany tej istej mince…

Advokáti druhej strany v tomto bode zvyčajne použijú principiálne chybnú, vlastne až dementne krátkozrakú argumentáciu v štýle „ale toto je iné, lebo my máme pravdu“ a „ale Rusko je predsa také a také“. Tu by im možno pomohlo zahĺbiť sa do tajov kritického myslenia, aby pochopili, že presne rovnako by sa mohli na vec pozerať aj priaznivci druhého tábora, a aký záver pre pluralitu názorov z toho vyplýva.

Proti hybridnej kampani NATO sa ako jediná ozvala strana Smer-SSD, ktorá veľmi správne postrehla, že tu ide o zasahovanie do predvolebnej kampane. Požiadala NATO, aby konanie kampane odložilo na obdobie po septembrových parlamentných voľbách.

Stoltenbergova odpoveď bola, žiaľ, presne taká, aká zvyčajne býva, keď papaláši zo Západu odpovedajú na výčitky predstaviteľov chudobných vazalských dŕžav z východu: niesla sa v štýle „neotravujte, nebuďte drzí a zalezte“.

Reklama

Stoltenberg Smeru a občanom Slovenska odkázal: „NATO organizuje rôzne informačné kampane v rôznych krajinách, je to úplne bežná vec. Je to súčasť našej dohody s našimi spojencami.“ Ani náznak skutočnej odpovede na objektívnu výhradu, že pred voľbami pôjde jednoznačne o súčasť predvolebnej kampane, nepochybne neférovú. A tiež v princípe protizákonnú.

Prečo protizákonnú? Po prvé, zákon neumožňuje zúčastniť sa slovenských volieb zahraničnému subjektu. V prípade takejto nepriamej účasti zahraničný subjekt tým, že pomáha určitým politickým silám svojím ovplyvňovaním kampane, obchádza zákaz účasti vo voľbách. Po druhé, tým porušuje aj rozpočtové pravidlo, keďže suma, ktorú strany majú na svoju kampaň, je limitovaná, a tu do ideového predvolebného boja vstupuje nový subjekt s nekontrolovaným rozpočtom.

A po tretie, podľa zákona č. 85/2005 Z. z. o politických stranách a politických hnutiach v znení neskorších predpisov nemôže politická strana prijať dar ani bezodplatné plnenie od:

  • štátu, Slovenského pozemkového fondu, obce alebo vyššieho územného celku,
  • právnických osôb, ktorých zriaďovateľom alebo zakladateľom je štát, Slovenský pozemkový fond, obec alebo vyšší územný celok,
  • právnických osôb, v ktorých má majetkovú účasť štát, Slovenský pozemkový fond, obec alebo vyšší územný celok,
  • občianskych združení, nadácií, neziskových organizácií poskytujúcich všeobecne prospešné služby, neinvestičných fondov, záujmových združení právnických osôb, združení obcí a organizácií s medzinárodným prvkom,
  • verejnoprávnych inštitúcií a iných právnických osôb zriadených zákonom,
  • fyzickej osoby, ktorá nemá trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
  • právnickej osoby, ktorá má sídlo v zahraničí,
  • fyzickej osoby alebo právnickej osoby, o ktorej nevie uviesť identifikačné údaje darcu alebo identifikačné údaje zmluvnej strany, ktorá poskytla iné bezodplatné plnenie,
  • európskej strany a európskej nadácie.

Z toho je úplne jasné, že ani NATO ako medzinárodná organizácia nesmie pomáhať „bezodplatným plnením“, akým je kampaň v prospech určitej agendy, tým politickým silám, pre ktoré je táto agenda dôležitou súčasťou ich politického boja.

Globalistami kontrolovaný mainstream o tom ani neškrtne, z politických strán si každá varí svoju vlastnú polievku a inštitúcie prelezené skrz naskrz kariéristami, tie si v tomto štáte radšej už nič nevšímajú. Nedá mi nespomenúť citát jedného sudcu, s ktorým som sa rozprával o akejsi téme a keď som namietol „ale to predsa nie je v poriadku“, tak sa zasmial a spontánne povedal „jaj, pán redaktor, v tomto štáte toľko vecí nie je v poriadku…“

A tak s najväčšou pravdepodobnosťou aj v tomto prípade opoziční psi zaštekajú a karavána pôjde ďalej. Celé leto budeme mohutne masírovaní natovskou propagandou a súčasne hystériou o tom, ako by niekto zo zahraničia chcel ovplyvniť naše voľby. A konzumnej väčšine voličstva to príde úplne normálne.

Lenže normálne to nie je. Ak niekto chce vykrikovať o hybridných hrozbách, tak je treba si naliať čistého vína: tu nie je iba hrozba, ale priamo brutálna realita v podobe obrovského hybridného euroatlantického valca, ktorý Slovensko už pekných pár rokov valcuje až do úplného zmagorenia veľkej časti verejnosti. Majúc plné ústa demokracie, hrubo a dlhodobo porušuje jej základné princípy ako je rovná volebná súťaž, princíp plurality názorov a možno čoskoro už aj sloboda slova. Presne takto to je, dámy a páni, pomenujme si to celkom presne a otvorene.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali