Slováci odštartujú proti USA, cieľom je postup do štvrťfinále

Slováci odštartujú proti USA, cieľom je postup do štvrťfinále

Victoria 26. decembra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Palkovič)

 

Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartujú v noci na štvrtok 27. decembra svoju púť na v poradí 43. juniorskom svetovom šampionáte (26. decembra 2018 – 6. januára 2019) v kanadských mestách Vancouver a Victoria. Hneď na úvod ich čaká súper z rangu najťažších, vlaňajší držiteľ bronzových medailí USA

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov Ernest Bokroš

V B-skupine sa ďalej stretnú so Švédskom, ktoré pred rokom podľahlo vo finále Kanade, s Fínskom a s Kazachstanom. Tréner Ernest Bokroš by chcel so svojimi zverencami postúpiť do štvrťfinále z lepšieho miesta akým je štvrté, ale to bude veľmi náročná úloha.

Reklama

Prvú fázu záverečnej prípravy na MS absolvovali mladí slovenskí hokejisti v Piešťanoch. Pred odletom do zámoria realizačný tím vyradil z nominácie brankára Juraja Ovečku, obrancu Juraja Štefanku a útočníkov Matúša Havrilu, Jakuba Kövera, Jakuba Urbáneka a Filipa Čenku. V dejisku šampionátu sa k tímu pripojilo osem zámorských legionárov. Po prípravných zápasoch s Českom (1:2 sn) a Kanadou (1:6), uzavrel tréner Bokroš konečnú 24-člennú nomináciu. Nezmestili sa do nej obrancovia Dávid Boldižár a Enrik Švec a útočníci Maxim Čajkovič a Oliver Okuliar. Najmä vyradenie talentovaného Čajkoviča vyvolalo búrku nevôle u fanúšikov. “Maxim Čajkovič má stále len 17 rokov. Boli sme zvedaví, ako sa vyrovná s úrovňou kategórie do dvadsať rokov. Myslíme si, že chlapec má svoju budúcnosť smerom k ďalším dvom majstrovstvám sveta. Rovnako ako Okuliar, ktorý je o rok starší, a takisto má veľmi dobrú šancu na ďalších majstrovstvách sveta. To však nebolo rozhodujúce pri našom verdikte,“ vysvetlil tréner Bokroš. Do kádra sa tak dostalo šesť legionárov zo zámoria a sedem z Európy, zvyšných hráčov dodali slovenské tímy.

Podľa pravidiel svetového šampionátu však zúčastnené tímy môžu zapísať na súpisku maximálne troch brankárov a dvadsiatich korčuliarov. “Do majstrovstiev vstúpime so siedmimi obrancami a dvanástimi útočníkmi. Necháme si jedno miesto voľné, tak aby sme v prípade zranenia či inej zdravotnej indispozície mali k dispozícii jedného obrancu a jedného útočníka na dopísanie do súpisky,” dodal 59-ročný kouč pre portál hockeyslovakia.sk.

Reklama

Turnajový formát zostáva oproti minulým rokom nezmenený. Desať tímov je rozdelených do dvoch skupín po piatich, pričom do vyraďovačky postúpia štyri najlepšie z každej skupiny. Vo štvrťfinále sa hrá klasicky krížovým systémom (1A-4B, 2A-3B, 1B-4A, 2B-3A). Tímy na posledných priečkach v skupinách budú hrať o udržanie v najvyššej kategórii v sérii na dve víťazné stretnutia. Zostupujúceho nahradí o rok medzi elitou Nemecko, ktoré vyhralo turnaj A-skupiny 1. divízie MS. Ak sa duely v skupinách skončia nerozhodne, bude nasledovať predĺženie 5 minút, na ľade budú traja hráči na každej strane. Ak sa nerozhodne, nasledovať budú samostatné nájazdy. Vo vyraďovačke sa systém zmení. Predlžovať sa bude 10 minút, hrá sa tzv. „rýchlu smrť“ v počte hráčov štyria proti štyrom. Ak sa nerozhodne, budú nasledovať samostatné nájazdy. V prípade remízy vo finále bude nasledovať 20-minútové predĺženie v počte hráčov štyria proti štyrom, po ňom sú na rade samostatné nájazdy.

Cieľom Slovákov je opäť vyhnúť sa záchranárskym prácam a postúpiť medzi osem najlepších tímov zo skupín. “Vždy chceme postúpiť do štvrťfinále a tam dostaneme súpera do kríža. My máme vždy jeden problém a aj tento rok, keď si to spočítam. Máme Ameriku, Švédov, Fínov a Kazachstan. Pokiaľ postúpime cez toho jedného ľahšieho súpera, ideme zo 4. miesta a budeme hrať proti Kanade. To musíme povedať je veľmi ťažké. V prípade, že by sa nám podarilo zdolať Fínov, či Švédov, nechcem hovoriť o Amerike, lebo to by bol malý zázrak, tak tam je vždy väčšia šanca. Rusi, Švajčiari, Česi, to sú súperi, ktorí sú hrateľnejší,” povedal Bokroš. Silu mužstva vnímajú samotní hráči pozitívne, pred začiatkom šampionátu si veria. “Tento rok máme veľmi dobrý tím. Máme silu v obrane aj v útoku a sme dobrá partia. To sme potvrdili už na MS osemnásťročných a chceme to potvrdiť aj teraz. Náš cieľ je postúpiť do štvrťfinále, ale zároveň zdolať aspoň jedného favorita v skupine,” uviedol pre TASR útočník Miloš Fafrák.

Na podujatí tradične nebude núdza o hráčov so skúsenosťami z NHL alebo AHL. V zostave Česka to sú Martin Nečas, Martin Kaut alebo Filip Zadina, Švédsko posilnia Rasmus Sandin a Erik Brännström, Rusi sa budú opierať o Klima Kostina, Fínom zasa pomôžu Eeli Tolvanen a Henri Jokiharju. V nominácii Kanady sú zaujímaví hráči Maxime Comtois, ale aj Evan Bouchard. V nominácii USA sú prevažne hokejisti z univerzitnej NCAA, ale oči odborníkov i fanúšikov sa budú upierať na predpokladanú jednotku najbližšieho draftu NHL – Jacka Hughesa.

Hokejisti SR sa predstavia v základnej B-skupine a šampionát začnú zápasom proti rovesníkom z USA v noci na štvrtok o 0.30 h SEČ. O deň neskôr si zmerajú sily v rovnakom čase so Švédmi, po dni pauzy ich preveria Fíni a v nedeľu 30. decembra nastúpia proti nováčikovi elitnej kategórie Kazachstanu. Všetky štyri súboje Slovákov v B-skupine bude hostiť hala Save-On-Foods Memorial Center vo Victorii s kapacitou 7 400 miest. Súboje A-skupiny sa odohrajú v Rogers Arene vo Vancouveri pre 18.910 divákov, ktorá je domovom klubu NHL Vancouver Canucks a kde sa odohrajú zápasy o medaily. Vyraďovacia časť turnaja sa začne 2. januára a vyvrcholí súbojom o zlato v nedeľu 6. januára 2019. MS odštartujú 26. decembra zápasom Česko – Švajčiarsko o 22.00 h SEČ.

Nominácia SR 20 na MS juniorov 2018 IIHF (26. decembra 2018 – 6. januára 2019):
Brankári: Samuel Hlavaj (MHA Martin), Jakub Kostelný (HK Dukla Trenčín/MŠK Púchov), Juraj Sklenár (MMHK Nitra)

Reklama

Obrancovia: Daniel Demo (Lulea HF, Švéd.), Marcel Dlugoš (MsHKM Žilina), Martin Fehérváry (HV 71, Švéd.), Andrej Golian (HC 07 Detva), Marek Korenčik (Lulea HF, Švéd.), Martin Kupec (HC ’05 Banská Bystrica), Adam Žiak (TuTo Hockey, Fín.), Michal Ivan (Acadie-Bathurst Titan/QMJHL, Kan.)

Útočníci: Jozef Baláž (HC Vítkovice Ridera/HC Poruba, ČR), Miloš Fafrák (MHA Martin), Oliver Giertl (HC ’05 Banská Bystrica), Miloš Kelemen (HKM Zvolen), Andrej Kollár (MMHK Nitra), Filip Krivošík (HPK Hämeenlinna, Fín.), Adam Liška (Slovan Bratislava), Pavol Regenda (Växjö Lakers, Švéd.), Miloš Roman (Vancouver Giants/WHL, Kan.), Adam Ružička (Sarnia Sting/OHL, Kan.), Patrik Hrehorčák (Rouyn-Noranda Huskies/QMJHL, Kan.), Andrej Kukuča (Seattle Thunderbirds/WHL, USA), Martin Pospíšil (Sioux City Musketeers/USHL, USA)

realizačný tím: manažér – Roman Ulehla, hlavný tréner – Ernest Bokroš, asistenti trénera – Ivan Feneš, Milan Pažítka, tréner brankárov – Peter Kosa, videotréner – Patrik Michnáč, kondičný tréner – Ivan Feneš, lekár – Štefan Eperješi, maséri – Rastislav Ladecký a Ľuboš Ondrejka, médiá – Jakub Homoľa

Zloženie skupín MS hráčov do 20 rokov:
A-skupina: Rusko, Kanada, ČR, Švajčiarsko, Dánsko
B-skupina: USA, SLOVENSKO, Švédsko, Fínsko, Kazachstan

Program SR v B-skupine:
27. decembra 00.30 SEČ USA – SLOVENSKO (Save-On-Foods Memorial Centre)
28. decembra 00.30 SEČ SLOVENSKO – Švédsko (Save-On-Foods Memorial Centre)
30. decembra 00.30 SEČ SLOVENSKO – Fínsko (Save-On-Foods Memorial Centre)
31. decembra 04.30 SEČ Kazachstan – SLOVENSKO (Save-On-Foods Memorial Centre)

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali