Slováci idú do odvety s náskokom, Kentoš:”Zabojujeme o postup”

Slováci idú do odvety s náskokom, Kentoš:”Zabojujeme o postup”

Bratislava 26. septembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov je pred odvetou bližšie k postupu na budúcoročné ME. Na neutrálnej pôde v poľskom meste Bielsko-Biala bude v utorok od 17.30 h proti Ukrajine hájiť náskok 3:2 z úvodného súboja. Stredopoliar Tomáš Suslov z holandského Groningenu zdôraznil, že tím má pomerne dobrú východiskovú pozíciu. Autor gólu z prvého stretnutia dúfa v minimálne rovnaký výkon aj v odvete

Jaroslav Kentoš
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Jaroslav Kentoš

Slovenskí reprezentanti sa na európskom šampionáte predstavili doteraz dvakrát. V roku 2000 mali ako organizátori istú účasť a na turnaji skončili štvrtý. O sedemnásť rokov neskôr museli prejsť kvalifikáciou. Vtedy vyhrali svoju skupinu pred Holandskom a postúpili do Poľska. V A-skupine vyhrali zápasy s domácimi rovesníkmi a Švédskom a prehrali s Anglickom. Do semifinále však nepostúpili, pretože v tabuľke druhých tímov mali Nemci o jeden gól lepšie skóre ako Slováci. David Strelec, ktorý vsietil dva góly v úvodnom stretnutí s Ukrajinou, si uvedomuje, že sú ešte len v polčase a pred odvetou je všetko otvorené: “Uvidíme, čo prinesie druhý duel. Vždy po našom góle sme rýchlo inkasovali. Musíme sa preto zamerať na to, aby sa to nestávalo.”

Reklama

Slováci hrali v baráži naposledy v roku 2015. V dvojzápase s Talianskom prehrali celkovo 2:4. Teraz to majú zverenci Jaroslava Kentoša rozohrané lepšie. “Musíme sa pripraviť na odvetu, proti nám bude stáť opäť veľká futbalová kvalita, ale pobijeme sa o postup na Európu,” povedal Kentoš na oficiálnej stránke Slovenského futbalového zväzu (SFZ). Doplnil ho Suslov: “Musíme hrať odvážne. Najdôležitejšie je, aby sme pokračovali ako jeden tím, ja sa potom nebojím o výsledok.”

Pravý obranca Samuel Ďatko odohral v piatok prvý súťažný duel za slovenskú dvadsaťjednotku: “Stretnutie som chcel odmakať, ukázať, čo vo mne je, a zároveň som si ho chcel užiť. Za Slovensko som v kariére ešte nehral, nebol som súčasťou mládežníckych výberov. Duel v Žiline sme nepodcenili, vyhrali sme, ľudí sme dostali do varu a ďakujeme im za podporu. Verím, že podobné zápasy budem hrať čo najčastejšie. Súper je naozaj náročný, čo sme si vyskúšali v piatok na vlastnej koži. Ukrajinci sú veľmi dobrí v práci s loptou, ale každý má slabiny a je už len na nás, ako to využijeme. Ak budeme pracovať minimálne tak dobre ako v prvom zápase, nebojím sa o to, že by nám postup utiekol.”

Reklama

O zdravotnom stave informoval asistent trénera Mário Auxt. “Zdravotný stav je v podstate v poriadku. Nejaké šrámy po prvom zápase sú, ale myslím si, že náš realizačný tím je pripravený na to, aby chlapcov dal čo najlepšie stopercentne dokopy. Pre nás je cieľ uspieť a za tým si pôjdeme, tak ako sme sa snažili nastaviť chlapcov na prvý zápas, určite pôjdeme s týmto cieľom aj do druhého. Aj keď si uvedomujeme kvalitu a silu Ukrajiny, vieme, čo môžeme využiť my. V zostave budú určite zmeny, lebo majú aj vykartovaných hráčov. Rátame s tým, že podľa toho, ako hrali v defenzíve, sa budú snažiť eliminovať naše silné stránky,” povedal Auxt pre web futbalsfz.sk.

Ukrajinci zaznamenali v Žiline prvú prehru od októbra 2021. Vtedy nestačili na Francúzov (0:5), ale potom držali sedemzápasovú sériu bez prehry. Tréner Kentoš nepreceňuje domáci triumf, pretože vie o kvalitách súpera: “Majú hráčov, ktorí hrávajú pravidelne skupinovú fázu európskych súťaží. Ukázali výborné výkony, majú veľmi dobrých technických hráčov a systém hry.” Ukrajinci sú rovnako ako Slováci dvojnásobní účastníci ME. V roku 2006 v Portugalsku prehrali vo finále s Holandskom 0:3. V 2011 skončili na šampionáte v Dánsku už v základnej B-skupine.

baráž ME 2023 futbalistov do 21 rokov – 2. zápas:
Ukrajina – SLOVENSKO /utorok 27. septembra, 17.30 h, Štadión Miejski, Bielsko-Biala (Poľ.)/
rozhodcovia: Saggi – Isaksen, Jensen (všetci Nór.)
/prvý zápas 2:3/

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali