Niekto by mal urobiť konferenciu o tom, ako veľmi treba chrániť verejnosť pred novinármi

Niekto by mal urobiť konferenciu o tom, ako veľmi treba chrániť verejnosť pred novinármi

Bratislava 23. februára 2023 (HSP/Foto: Screenshot)

 

Eduard Chmelár pred časom napísal: “Dobrý moderátor je taký, ktorého politickú orientáciu neviete rozoznať a ktorý svojou zdvorilosťou a prívetivosťou dokáže dostať z respondenta viac ako keby si na ňom trénoval vlastné ego.” Odvtedy už ubehlo zopár týždňov a nič sa nezlepšilo, skôr naopak. Ľudia narodení pred rokom sedemdesiat si búchajú hlavu o stenu, keď diskusná relácia začína tým, že človek, ktorý minulý režim ani nezažil, ich začne poučovať o tom, čo si o ňom majú myslieť

Media Freedom 2023 Conference
Media Freedom 2023 Conference. Politici sľubujú novinárom slobodu a ochranu. O zodpovednosti ani slovo.

V tento týždeň prebehla konferencia Media Freedom 2023, sami organizátori tvrdia, že nie je náhoda, že sa uskutočnila práve na výročie smrti Kuciaka a jeho priateľky. Konferencia sa stala súčasťou novinárskeho folklóru o tom, ako veľmi treba chrániť novinárov.

Reklama

Niekto by mal urobiť konferenciu o tom, ako veľmi treba chrániť verejnosť pred novinármi. Pretože obsah tohto slova sa na Slovensku v posledných rokoch náramne zmenil. Niekedy má človek z ich práce pocit, že na slovenskej politickej scéne vznikol nový politický subjekt, nikým nevolený, financovaný z ťažko identifikovateľných zdrojov a nespútaný legislatívou pre politické strany.

Najmä tí z mladšej generácie sa doslova predbiehajú v tom, ako veľmi aktivistický výkon podali. Dobrá práca novinára je pritom ako dobrá práca typografa. Ak je odvedená profesionálne a zodpovedne, čitateľ, divák si ani neuvedomí, že podobná profesia existuje. Text sa dobre číta, čitateľ sa pri konzumácii faktov nepotkýňa o názory, ktoré mu niekto vnucuje.

Reklama

Obšírny, ale veľmi dobrý komentár k tejto téme napísal Karol Farkašovský. Má dostatok skúseností, aby o veci hovoril zasvätene. Komentár nazval Nielen Sloboda médií, ale aj Zodpovednosť médií je súčasť Demokracie. Zdanlivo neadekvátne veľké písmená uprostred vety pri čítaní jeho textu dávajú zmysel.

Farkašovský píše: “Novinárov najskôr vychovajme a potom ochraňujme. Nie naopak. Túto logiku si akosi nevšimli účastníci konferencie Media Freedom 2023 o dôležitosti slobody médií v demokratickej spoločnosti. Človek by sa aj potešil, keby mu z tej slovenskej mediálnej reality neprišlo do plaču. Najmä v kontexte ozajstnej slobody, ktorá neznamená, že novinár môže všetko. Veď sa len pozrime na tie naše nedeľné televízne diskusie. Máte pocit, že novinárom chýba sloboda?” Všíma si, že Podaktorí moderátori sú doslova odtrhnutí z reťaze. Oni nemoderujú, ale ovplyvňujú. Divákov manipulujú svojimi komentármi, ktoré sú iba subjektívnymi a emocionálnymi výtvormi novinárov, ktorí si zmýlili svoje poslanie. “Neuvedomujú si, že bohorovné komentáre pri ich mladom veku vyznievajú nedôveryhodne a smiešne. A smiešne sú aj televízie, ktoré im toto umožňujú a tolerujú.” Farkašovský zaiste naráža najmä na televíziu Ta3, ktorá čoraz viac uhýba svojmu zámeru byť spravodajskou.

“Chápem, že mladý novinár má šteklivé nutkanie a ambície – byť zaujímavý,” píše Farkašovský. “Lenže, ani najvyššie ambície nenahradia osobnostnú zrelosť a dôveryhodnosť. Ony sa dajú iba postupne nadobúdať vekom, prácou a skúsenosťami. Práve tento rozpor je príčinou častej kritiky a výhrad verejnosti voči novinárom. Podotýkam nie všetkým. A mať výhrady k práci aj novinárov – je úplne normálne. Každý robíme v práci aj chyby. Lenže práca novinára, ktorou oslovuje širokú verejnosť, je pochopiteľne pod väčším drobnohľadom.” Podľa neho sloboda sama o sebe neurobí z nikoho dobrého novinára.

Pri realistickom pohľade na úroveň slovenských médií a žurnalistiky poľahky zistíte, že problémom nie je ochrana novinárov, ale ich výchova. “Novinár sa nestane dobrým novinárom vďaka ústavnej ochrane ani vďaka akejkoľvek garantovanej slobode,” komentuje Farkašovský. So znalosťou veci. S otázkou zodpovednosti sa obracia aj na majiteľov mediálnych domov: “A dobre by bolo popýtať sa na túto slobodu najmä majiteľov médií. Mnohí si z médií vyrobili politický nástroj na ovplyvňovanie verejnej mienky. A pritom zneužívajú aj zásadových novinárov. Začať možno u G. Sorosa, alebo u majiteľov slovenských mainstreamových médií. Až keď budú žurnalisti dobre vybavení po profesionálnej, etickej, morálnej i osobnostnej stránke, potom dokážu svoju prácu robiť objektívne, nezávisle, nestranne. Potom budú dostatočne odolní voči verejnej kritike, tlaku zamestnávateľov. Budú dostatočne slobodní aj bez konferencií, kde im politici nadbiehajú rečami o slobode a ochrane.”

Posledný odstavec Farkašovského komentára vyznieva v kontexte predchádzajúcich viet na Slovensku dosť bezútešne: “Najskôr ich treba naučiť, že sloboda neznamená právo robiť si a písať čo sa mi zachce. Sloboda novinára je úzko spojená s osobnou zodpovednosťou a má svoje jasné – etické, profesionálne a ľudské mantinely.” Trend je totiž práve teraz úplne opačný. Novinári si privlastňujú právo byť morálnymi mentormi, politickými rozhodcami, ba niekedy aj sudcami a arbitrami jedinej nespochybniteľnej pravdy. Všimli ste si, že by sa niektorý z tých aktivistov postavil za Assangea?

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude v piatok v Paríži hostiť svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského. “Vzhľadom na zintenzívnenie ruských úderov proti energetickej infraštruktúre a na frontovej línii budú obaja prezidenti rokovať o situácii na bojisku,” uviedol Elyzejský palác. Stretnutie sa uskutoční po oslavách 80. výročia vylodenia amerických vojakov v Normandii.

Včera 20:02

Egypt oznámil, že v utorok predlžuje výpadky elektrickej energie v celej krajine o ďalšiu hodinu, aby umožnil preventívnu údržbu sietí, a z dôvodu zvýšenej spotreby spôsobenej vlnou horúčav.

Včera 19:30

O Slovensku sa v zahraničí vie málo alebo vôbec, prípadne si krajinu spájajú so značkou “Made in Czechoslovakia”. Je preto najvyšší čas posilniť reputáciu Slovenska v zahraničí. Uviedol to generálny riaditeľ Eximbanky Rastislav Podhorec v súvislosti s podujatím International Masterclass Competitive Identity, ktorého súčasťou bola aj Eximbanka.

Včera 19:25

Nielen cestovný ruch, ale aj investície, vzdelávanie či export patria do spoločnej skupiny, ktorá tvorí imidž štátu. Vytváranie stratégie v rámci podpory cestovného ruchu preto nemôže byť iba na Ministerstve cestovného ruchu a športu (MCRaŠ) SR, potrebná je súhra a spájanie medzi jednotlivými rezortmi. Uviedol to v utorok po konferencii Competitive Identity v Bratislave minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS).

Včera 19:24

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorkovom telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom povedal, že správu Pásma Gazy by mala zabezpečiť Palestínska samospráva. Oznámil to Elyzejský palác.

Včera 19:24

Vyše 700 policajtov prehľadávalo v utorok v troch nemeckých spolkových krajinách nehnuteľnosti a pozemky spájané s dvoma podozrivými podporovateľmi krajne pravicového hnutia Ríšski občania (Reichsbürger). Hnutie plánovalo násilné zvrhnutie spolkovej vlády. Oznámila to spolková prokuratúra.

Včera 19:23

Spojené štáty dočasne uzavrú svoju južnú hranicu s Mexikom pre žiadateľov o azyl, keď výrazne stúpne počet ľudí, ktorí ju prekračujú nelegálne. Vyplýva to z nového nariadenia prezidenta Joea Bidena, oznámil v utorok Biely dom.

Včera 19:14

Súdny dvor EÚ v utorok oznámil, že žaloby organizácií európskych sudcov proti rozhodnutiu Rady EÚ, ktorým sa schvaľuje plán obnovy a odolnosti Poľska, sa zamietajú ako neprípustné.

Včera 18:58

Saudská Arábia v utorok upozornila pútnikov, ktorí sa zúčastnia na každoročnej islamskej púti hadždž do Mekky, že môžu počas nej očakávať priemerné teploty 44 stupňov Celzia. V minulom roku počas púte tisícky pútnikov kvôli horúčavám čelili zdravotným problémom.

Včera 18:34

Nemecký opozičný blok CDU/CSU inicioval v utorok zriadenie parlamentného vyšetrovacieho výboru, ktorý preskúma rozhodnutie vlády o definitívnom odstavení atómových elektrární. Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej bavorská sesterská strana Kresťanskosociálna únia (CSU) tvoria v Bundestagu najsilnejšiu frakciu a ich hlasy postačujú na ustanovenie vyšetrovacieho výboru.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Lyska kŕmi svoje mláďatá na hladine jazera počas slnečného dňa v Tallinne v Estónsku

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marek Brna

Gustáv Murín

Miroslav Iliaš

Radovan Hrádek

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali