Slávnostné otvorenie nového akademického roka na Univerzite Komenského a Slovenskej technickej univerzity bude on-line formou

Slávnostné otvorenie nového akademického roka na Univerzite Komenského a Slovenskej technickej univerzity bude on-line formou

Bratislava 20. septembra 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Pondelkové slávnostné otvorenie nového akademického roka 2021/2022 na Univerzite Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave sa uskutoční on-line formou. Informujú o tom univerzity na svojich weboch

Marek Števček
Na snímke rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček

Najväčšia a najstaršia slovenská univerzita nazvala podujatie AmosFest 2021 so začiatkom o 11.00 h. Začne sa príhovorom rektora UK Mareka Števčeka, ktorý zároveň otvorí akademický rok 2021/2022. Nasledovať budú diskusie, prezentácia študentských spolkov a koncerty.

Reklama

Nový akademický rok je tiež rokom novej vizuálnej identity UK.

“Univerzita spolu s jej fakultami a súčasťami bude používať nové logá a novú vizuálnu identitu. Aj o tom bude reč na AmosFeste,” doplnila hovorkyňa UK Lenka Miller.

Reklama

“Naučili sme sa za ostatné tri semestre mnohé, a zvládli sme to lepšie ako ktokoľvek iný. Zostaňme na tejto trajektórii, prosím, i naďalej. Neľutujme sa, neprekárajme dobu, v ktorej žijeme, ale pokúsme sa ju urobiť znesiteľnejšou, a tým i samých seba lepšími,” povedal pri príležitosti otvorenia akademického roka rektor UK Marek Števček.

V novom roku univerzita očakáva nástup takmer 25.000 študentov všetkých stupňov štúdia, z ktorých približne 3200 je zo zahraničia. Ide o vyššie počty ako v minulom roku, ale konečné čísla budú známe až koncom októbra aj preto, že zápisy na fakultách sa stále realizujú. Najviac prvákov nastupuje na Prírodovedeckú a Filozofickú fakultu UK. Najviac zahraničných študentov pochádza z Nemecka, Ukrajiny, Nórska, Rakúska a Iránu.

Výučba na fakultách UK sa bude v zimnom semestri realizovať rôzne v závislosti od rozhodnutia dekanov. Právnická fakulta UK zvolila len on-line metódu vzdelávania. Inde bude kombinovaná výučba – prednášky budú zorganizované dištančne a praktická výučba ako cvičenia, semináre, stáže či praxe sa uskutočnia prezenčne. Fakulty s menším počtom študentov sa rozhodli pre prezenčnú metódu.

Semafor výučby pre UK pripúšťa v zelenej a oranžovej fáze maximálne 50 osôb v miestnosti, v červenej fáze znižuje počet osôb v miestnosti na 20 a od bordovej fázy umožňuje prezenčne vyučovať len nevyhnutné predmety. Niektoré fakulty sa snažia praktické predmety, ktoré si vyžadujú prezenčnú formu, zorganizovať hneď na začiatku semestra.

Slávnostné otvorenie nového akademického roka bolo od 10.00 h aj na STU. Pre obmedzenia, ktoré vyplývajú z protiepidemických opatrení, bude mať otvorenie roka on-line.

Reklama

Na viacerých univerzitách na Slovensku sa začína v pondelok nový akademický rok 2021/2022. Aj tento rok ho poznačí pandémia nového koronavírusu. Na niektorých fakultách univerzít či vysokých škôl sa bude vyučovať prezenčne, iné budú celý zimný semester v dištančnom režime alebo si zvolili takzvaný hybridný spôsob. Ide o  kombináciu prezenčného a dištančného spôsobu vyučovania.

Technická univerzita vo Zvolene začala akademický rok prezenčne

Technická univerzita vo Zvolene (TUZVO) začala v pondelok akademický rok 2021/2022 prezenčnou výučbou. Pre TASR to uviedla hovorkyňa TUZVO Ľubica Benková s tým, že pre pandémiu nového koronavírusu platia aj obmedzenia

Rudolf Kropil
Na snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil

Ako dodala, na univerzite je vzdelávanie prezenčnou formou, v miestnosti však môže byť maximálne 20 osôb vrátane vyučujúceho vo všetkých študijných programoch v dennej i externej forme štúdia.

„Prednášky, cvičenia a semináre pre viac ako 20 osôb sa budú uskutočňovať online,“ spresnil rektor TUZVO Rudolf Kropil.

Dôvodom je, že okrese Zvolen je zaradený do tretieho stupňa rizika.

Reklama

Podľa hovorkyne študentom budú online prednášky k dispozícii v elektronickej podobe vo forme videonahrávky alebo prezentácie najneskôr sedem dní od termínu rozvrhovej akcie.

„Špecifiká v študijných programoch spresnia vedenia fakúlt vo svojich ďalších pokynoch,“ poznamenala.

Pripomenula tiež, že v zimnom semestri akademického roka 2021/2022 bude na TUZVO študovať 107 zahraničných študentov.

„Tí, ktorí o to požiadali, sú ubytovaní v študentských domovoch a stravu pre študentov a zamestnancov univerzity poskytuje študentská jedáleň TUZVO,“ dodala.

 

Na všetkých piatich fakultách Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre sa začal nový akademický rok

Na všetkých piatich fakultách Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre sa v pondelok začal nový akademický rok. Vzdelávanie sa vo všetkých formách štúdia začalo uskutočňovať štandardne prezenčne, vzhľadom na aktuálny stav však univerzita neorganizovala tradičné otvorenie nového akademického roka v aule UKF

Univerzita rešpektuje všetky nariadenia platné podľa aktuálneho COVID automatu. Vo všetkých priestoroch univerzity platí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest rúškom, prípadne respirátorom podľa príslušných predpisov.

„Výučba sa na všetkých fakultách začala prezenčne, v plnej prevádzke sú študentské domovy s poskytovaným ubytovaním a stravovaním študentov, k dispozícii sú knižničné i ďalšie služby, ktoré študenti potrebujú k svojmu vzdelávaniu. Verím, že ak nie celý zimný semester, tak aspoň jeho podstatnú časť vydržíme vo vzdelávaní v prezenčnom móde,“ potvrdil  rektor UKF Libor Vozár.

V prípade zhoršenia epidemiologickej situácie je univerzita schopná promptne prijať potrebné opatrenia a v záujme ochrany zdravia študentov, pedagógov a ostatných zamestnancov školy prejsť na dištančnú formu štúdia. Dekani fakúlt prijmú a zverejnia špecifické spresnenia tykajúce sa režimu, spôsobu a podmienok výučby.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali