Skutočné reformy podľa Remišovej možno robiť aj bez veľkého balíka peňazí

Skutočné reformy podľa Remišovej možno robiť aj bez veľkého balíka peňazí

Bratislava 13. októbra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, SITA/Alexandra Čunderlíková)

 

Skutočné reformy sa dajú robiť aj bez veľkého balíka peňazí. V súvislosti s návrhom rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky si to myslí vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí)

Veronika Remišová
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí)

„Keď chcete reformovať systém, nastavovať dobré pravidlá tak, aby z toho mali úžitok aj ďalšie vlády a generácie, dá sa to robiť aj bez stámiliónov na účte,“ povedala v stredu podpredsedníčka vlády na stretnutí s médiami.

Reklama

V ich rezorte sa podľa vicepremiérky snažia šetriť a v tomto roku ušetrili len v informatizácii 72 mil. eur profesionálnym, bezkorupčným riadením. Ako príklad uviedla tvrdé rokovania s dodávateľmi.

„Už boli vysúťažené ceny. Podpisujeme dodatky nie na to, aby sa ceny zvyšovali, ale aby sme ich znižovali. Ušetrili sme milióny,“ uviedla Remišová.

Reklama

Dátové centrum presťahovali zo súkromných priestorov do štátnych, zredukovali tiež neefektívne náklady pri projektoch.

Výdavky ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie v budúcom roku by podľa pracovného návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024 mali dosiahnuť 791,6 mil. eur. Z toho prostriedky z rozpočtu Európskej únie by mali predstavovať 513,7 mil. eur a z Plánu obnovy a odolnosti 66,3 mil. eur. Rezort investícií by bez európskych zdrojov mal mať k dispozícii 211,6 mil. eur, z toho na spolufinancovanie prostriedkov EÚ takmer 121 mil. eur.

 

Čerpanie financií z prostriedkov Európskej únie sa zjednoduší

Zjednodušenie a zefektívnenie procesu čerpania finančných prostriedkov z Európskej únie (EÚ) je opäť o niečo bližšie. Po stretnutí s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska, Združenia samosprávnych krajov SK8 a Únie miest Slovenska to povedala ministerka Veronika Remišová (Za ľudí). V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR)

Veronika Remišová
Na snímke ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová

Ministerstvo podľa Remišovej vytvára nebyrokratický, transparentný a zrozumiteľný systém pre investície v programovom období 2021 až 2027.

Reklama

„Sme si vedomí, že podpora z fondov EÚ v územiach je nevyhnutná pre ich rozvoj. Zároveň vnímame aj celonárodné výzvy, akými sú napríklad zníženie emisií, zlepšenie dopravnej infraštruktúry, podpora vedy, výskumu, inovácií a ďalších. Návrhy Partnerskej dohody a Operačného programu Slovensko považujem za zdravo vyvážené,“ povedala ministerka.

Dodala, že všetky prostriedky, teda nielen tie, o ktorých sa bude rozhodovať v území, ale aj tie, o ktorých rozhodnú orgány štátnej správy, prispejú k rozvoju v jednotlivých samosprávach.

Ministerka konštatuje, že Slovensko zaostáva za vyspelými krajinami EÚ najmä v oblasti dopravnej a miestnej infraštruktúry. Podporiť je podľa nej potrebné dobudovanie kanalizácií či vodovodov na slovenskom vidieku. Remišová poukazuje aj na envirozáťaže a cesty v katastrofálnom stave, ktoré brzdia rozvoj v iných oblastiach.

„Som však presvedčená, že zabezpečením týchto základných potrieb a vyrovnaním investičného dlhu z minulosti urobí Slovensko výrazný krok medzi najvyspelejšie krajiny EÚ,“ povedala.

Slovensko bude môcť vďaka svojmu členstvu v EÚ na svoj rozvoj a zvyšovanie životnej úrovne použiť v programovom období 2021 – 2027 približne 12,8 miliardy eur. Podpora bude financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Európskeho sociálneho fondu a Kohézneho fondu. Najväčší objem zdrojov (približne 34 percent) Slovensko vyčlení na aktivity v oblasti energetickej efektívnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov energie, obnovu verejných budov, životného prostredia, kam patrí adaptácia na zmenu klímy, vodozádržné opatrenia, vodovody a kanalizácia, rozvoj verejnej dopravy, cyklotrasy či intermodálne dopravné terminály.

Reklama

 

Remišová očakáva, že v Integrovanom regionálnom operačnom programe bude vyčerpané všetky peniaze

V Integrovanom regionálnom operačnom programe (IROP) na roky 2014 až 2020 by mali byť vyčerpané všetky peniaze do konca roka 2023. Dovtedy je ešte možné využiť európske prostriedky v uvedenom sedemročnom programovom období. Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) to predpokladá napriek tomu, že využívanie zdrojov Európskej únie v spomínanom programe k 30. septembru dosiahlo takmer 635 mil. eur, čo je 33,5 % zo zvýšenej alokovanej sumy 1,895 mld. eur

Veronika Remišová
Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka pre investície a regionálny rozvoj SR Veronika Remišová (vľavo)

Podľa úrovne čerpania európskych peňazí je IROP spomedzi jedenástich programov na deviatom mieste, riadiacim orgánom tohto programu je práve Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

„Môžem hovoriť za operačný program, ktorý máme u nás na ministerstve, je to Integrovaný regionálny operačný program. Napriek tomu, že sme ho zdedili v katastrofálnom stave a zavádzali sme zjednodušenia až na úroveň vykazovania, dovolím si povedať, že vyčerpáme všetko do posledného eura,“ tvrdí Remišová.

Koncom marca 2020, odkedy vládne súčasná koalícia, bolo v tomto programe z rozpočtu EÚ vyčerpaných vyše 383 mil. eur, teda 22,55 % prostriedkov. Alokácia európskych zdrojov v IROP-e mala vtedy objem zhruba 1,7 mld. eur. Podľa miery čerpania bol vtedy program na ôsmom mieste. Za rok a pol terajšej vládnej koalície využívanie europeňazí v IROP-e vzrástlo o 251,5 mil. eur, miera takmer o 11 percentuálnych bodov, program podľa úrovne čerpania klesol o jedno miesto.

V prípade ostatných rezortov je podľa vicepremiérky potrebné kolektívne úsilie všetkých pre vyčerpanie zvyšných zdrojov EÚ v ostatných programoch v programovom období 2014 až 2020. Preto upozornila na rizikové veľké projekty, kde hrozí nevyčerpanie európskych prostriedkov načas. Ako príklad opäť uviedla projekt predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke.

„Keďže sú to veľké projekty, viažu veľkú časť finančných prostriedkov, musia byť vyčerpané, resp. rozhodnutie musí padnúť teraz. Keď sa uvoľní v roku 2023 zrazu sto miliónov, lebo sa nevyčerpajú, nestihnú, tak už nič neurobíte,“ upozornila Remišová.

Pri projektoch je podľa vicepremiérky vždy riziko pochybení, práve preto procesy musia byť nastavené správne, riadne a s dobrou kontrolou.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali