Prešov 17. marca (TASR)
Prevádzkovatelia obchodov, reštauračných zariadení a potravinárskych firiem sa v posledných rokoch sťažujú na nedostatok odborníkov, ktorí by vedeli uspokojiť potreby zákazníkov na požadovanej úrovni. Príčinou je pokles žiakov na školách odborného zamerania, ale predovšetkým nezáujem o niektoré profesie.
Stredná odborná škola obchodu a služieb na Sídlisku duklianskych hrdinov v Prešove sa musela prispôsobiť dobe a otvoriť študijné programy, ktoré si vyžaduje, ale svojho pôvodného zamerania sa nevzdáva. Vedenie školy je presvedčené, že dopyt napríklad po kuchároch, cukrároch či mäsiaroch presvedčí rodičov i žiakov.
Riaditeľ školy Peter Kakaščík pripomína, že história ich školy siaha až do roku 1888, kedy sa predstavenstvo prešovských obchodníkov rozhodlo založiť pre mládež nižší stupeň obchodnej školy.
“V tom čase išlo o trojročnú školu s osemhodinovým týždenným vyučovaním, ktoré prebiehalo hlavne vo večerných hodinách. Žiaci sa učili predovšetkým základy hospodárskych a obchodných predmetov,” vysvetľuje riaditeľ. Dodáva, že už rok po vzniku škola čiastočne prešla do rúk štátu a dostala názov Obchodná učňovská škola.
Neskôr škola prešla svojím zákonitým vývojom. V roku 1963 sa sťahuje do budovy na Sídlisku duklianskych hrdinov. Ďalšie zmeny priniesli 90. roky.
V študijných programoch nájdu záujemcovia aj také odbory ako pracovník obchodu a marketingu, čašník, pekár či aranžér. Skúsenosti však nezískavajú na praxi v prešovských prevádzkach, ale aj v zahraničí.
“Obchod a podnikanie je odbor, kde preberajú všetky druhy účtovníctva, chodia na prax aj do zahraničia, kde ich dávame na recepcie, do učtárne alebo do ekonomických úsekov. Prax je veľmi atraktívna a odtiaľ prídu deti dospelé. Vrátia sa úplne samostatné a vedia sa vo svete obracať,” povedal Kakaščík.
Napriek všetkým zmenám, ktoré priniesla doba, sa škola svojich profilových predmetov nevzdáva. V odbore mäsiar má len dvoch žiakov, lebo je malý záujem, ale dopyt zo strany zamestnávateľov je veľký.
“Je to nákladné, ak máte len dvoch študentov, ale tí napríklad dostávajú štipendium od zamestnávateľa a garantuje im prácu počas troch rokov po škole,” hovorí riaditeľ školy.
Slabý záujem si nevie vysvetliť, pretože na druhej strane majú množstvo záujemcov o rekvalifikačné kurzy mäsiara. Ide o ľudí vo veku 40–50 rokov a vraj majú dobre platené miesta doma i v zahraničí.
SOŠ obchodu a služieb má dnes 530 žiakov, o ktorých vzdelávanie sa stará 43 učiteľov a 23 majstrov odborného výcviku. Na odborné vzdelávanie využívajú moderne zariadenú kuchyňu a reštauračné zariadenie a malý penzión, kde majú možnosť získavať skúsenosti v oblasti cestovného ruchu.