ŠKOLSTVO: Obce v žiarskom a žarnovickom okrese s racionalizáciou škôl nesúhlasia

ŠKOLSTVO: Obce v žiarskom a žarnovickom okrese s racionalizáciou škôl nesúhlasia

Žarnovica/Žiar nad Hronom 24. augusta (TASR) – Racionalizačné opatrenia, ktoré zefektívnia prevádzku základných škôl navrhli na rokovaní zástupcovia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR dvom obecným samosprávam v žarnovickom a trom v žiarskom okrese. Návrhy opatrení samosprávam, ktorých školy nechce rezort školstva dotovať navyše, si vypočuli zástupcovia obcí žarnovického okresu Hodruša-Hámre a Hronský Beňadik a obcí žiarskeho okresu Janova Lehota, Jastrabá a Vyhne.

Základná škola v Hodruši-Hámroch by mala kvôli chýbajúcim štyrom žiakom v piatej triede zrušiť druhý stupeň. Starosta obce Jozef Uram uviedol, že obec sa k tomuto racionalizačnému opatreniu vyjadrí po zasadnutí obecného zastupiteľstva, ktoré bude 9. septembra. "S najväčšou pravdepodobnosťou k tomuto opatreniu nepristúpime," ozrejmil. Podľa jeho slov sa totiž počet žiakov v obecnej škole bude zvyšovať. "V prvej triede by sme mali mať tento školský rok 20 žiakov, kvôli výstavbe bytových jednotiek v obci by sa mal tento počet postupne ešte navyšovať," vysvetlil.

Spojiť prvý až štvrtý ročník do dvoch tried od tohto školského roka a od školského roka 2014/2015 zrušiť piaty až deviaty navrhli starostovi na stretnutí v Bratislave starostovi obce Hronský Beňadik Stanislavovi Lopúchovi. "Zatiaľ k tomuto opatreniu nepristúpime. Vyjadrenie mám dať do 30. septembra, preto zvolávam na budúci týždeň aj mimoriadne zastupiteľstvo," ozrejmil. Škola v obci by po prijatí opatrenia mala len dve triedy. "Kde nie sú deti, nie je ani život. Tam končí kultúra, šport a spoločenské aktivity," upozornil Lopúch. V prípade, ak bude musieť obec pristúpiť na opatrenie, deti by mohli chodiť do školy v Novej Bani. "Je to najbližšia mestská škola, deti do bližšej Tekovskej Breznice chodiť nemôžu, nie je tam dobré autobusové spojenie," vysvetlil Lopúch.

Starosta navrhuje podobný systém ako je v Amerike. "Zabezpečiť autobus a deti zo štyroch či piatich obecných škôl voziť do Novej Bane."

Reklama

Starostka obce Janova Lehota Božena Kováčová je s navrhnutými opatreniami relatívne spokojná. "Navrhli nám zníženie pracovného pomeru na pol úväzku jednému nepedagogickému pracovníkovi a spojiť nejaké triedy v školskom roku 2014/2015. Druhé opatrenie budem riešiť v priebehu tohto školského roka," vysvetlila. Škola v Janovej Lehote má 140 žiakov v deviatich triedach. Jej prevádzkové náklady platí obec, podľa Kováčovej obec nebude mať problém financovať školu aj bez dotácií navyše.

Obec Jastrabá by podľa slov jej starostu Vojtecha Sklenára mala na miestnej škole v tomto školskom roku zlúčiť prvý stupeň do dvoch tried a v tom ďalšom zrušiť druhý stupeň. "Stanovisko máme dať do 30. septembra, no na tieto racionalizačné opatrenia nepristúpime," vysvetlil. Jastrabá je svoju školu ochotná dofinancovať zo svojich obecných prostriedkov.

Reklama

Starosta obce Vyhne Vladimír Bevelaqua je z navrhovaných opatrení pre školu v obci rozčarovaný. "Navrhovali nám nezmysly, zlúčiť v tomto roku štyri triedy do dvoch a budúci rok zrušiť druhý stupeň, pritom na základnú školu chodí viac ako 100 žiakov a v materskej škole máme 60 detí," zdôraznil s tým, že obec k navrhovaným racionalizačným opatreniam nepristúpi. Upozornil, že deti z Vyhní by v prípade prijatia opatrení nemali kam chodiť. "V Hliníku nad Hronom sa učia deti už aj na povale a škola v Žarnovici je tiež plná," vysvetlil. Poslanci Vyhní na zastupiteľstve aj schválili uznesenie v znení, že obec základnú školu zachová. Obec plánuje školu dofincovávať z vlastných prostriedkov.

Rokovania so školami potvrdil aj rezort školstva. "Ministerstvo školstva so zriaďovateľmi rokuje o možnostiach zefektívniť a racionalizovať prevádzku škôl, pričom zrušenie školy je len jednou z viacerých možností a navrhuje sa len malému počtu zriaďovateľov," uviedol tlačový a informačný odbor MŠVVŠ SR.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali