Situácia sa vyhrocuje. Ministerstvo dopravy: Súkromný dopravca si z cestujúcich chce urobiť rukojemníkov. RegioJet oponuje: ŽSR a ZSSK sú pasívne

Situácia sa vyhrocuje. Ministerstvo dopravy: Súkromný dopravca si z cestujúcich chce urobiť rukojemníkov. RegioJet oponuje: ŽSR a ZSSK sú pasívne

Slovensko 17. januára 2017 (HSP/Foto: TASR – Pavol Zachar,  Branislav Račko)

 

Nasadenie náhradných vlakov po odchádzajúcom súkromnom dopravcovi RegioJet je ohrozené. Dopravca totiž napriek sľubu, ktorý osobne dal ministrovi dopravy, odmieta uvoľniť trate, na ktorých doteraz vozil cestujúcich do Košíc. Uviedla to v stanovisku Karolína Ducká, hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Na snímke vonkajší pohľad na vozeň IC vlaku
Na snímke vonkajší pohľad na vozeň IC vlaku

„Súkromný dopravca si z cestujúcich chce urobiť rukojemníkov. Štát urobí všetko pre to, aby sa nenechal takýmto jednaním vydierať a budeme hľadať všetky zákonné možnosti, ako zabezpečiť dostatok miesta vo vlakoch,“ vyhlásil  minister dopravy a výstavby Arpád Érsek (Most-Híd).

Reklama

Reagoval tak na informácie od Železníc Slovenskej republiky, ktoré v pondelok (16.1.) dostali od RegioJetu písomné stanovisko, že RegioJet odmieta zrušiť objednávku trás, v ktorých dnes jazdia vlaky súkromného dopravcu medzi Bratislavou a Košicami a ktoré od februára zastavuje. Kvôli tomu nebude možné zaviesť štátne IC vlaky v týchto časoch.

 

Reklama

RegioJet nesúhlasí so stanoviskom ministerstva dopravy

Súkromný dopravca RegioJet sa voči vyhláseniam ministra dopravy ohradil a tvrdí, že v žiadnom prípade neblokuje Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) prevzatie trás. Spoločnosť podľa slov PR manažéra Aleša Ondrůja požiadala ministra dopravy, aby nariadil ŽSR zvolať v tejto veci čo najskôr spoločnú schôdzu.

„RegioJet v žiadnom prípade neblokuje IC ZSSK, aby mohla na uvoľnených trasách Bratislava – Košice a späť zaviesť od 1. 2. svoje spoje. Opakovane tvrdí, že je o tejto veci pripravený rokovať ako sa ŽSR a ZSSK. Ani jeden z týchto subjektov ale zatiaľ RegioJet so žiadosťou o rokovania neoslovil,“ vysvetlil PR manažér.

„RegioJet zásadne nesúhlasí so stanoviskami, ktoré boli včera poskytnuté médiám. Ten, kto vydáva takéto stanoviská, nemá buď presné informácie alebo vydáva niečo, čo nie je pravda. Nič sa tiež nezmenilo na tom, čo sme prezentovali ministrovi dopravy na osobnom rokovaní 11. 1. 2017 – a to pripravenosť uvoľniť nevyužívané trasy pre vlaky ZSSK od 1. 2. 2017,“ dodal.

RegioJet chce teda podľa Ondrůja celú situáciu čo najskôr vyriešiť a nemieni akceptovať nepravdivé výroky na svoju adresu. Preto spoločnosť ešte v pondelok požiadala ministra dopravy Arpáda Érseka, aby nariadil generálnemu riaditeľovi ŽSR čo najskôr zvolať spoločné rokovanie ŽSR, RegioJet a ZSSK, kde sa dohodne, ako môže ZSSK prevziať trasy od RegioJet pre svoje vlaky od 1. 2. 2017.

Reklama

 

Pasivita zo strany ŽSR a ZSSK?

„V celej veci je bohužiaľ značná pasivita ako zo strany ŽSR, tak zo strany ZSSK – akékoľvek ich postupy sa zúžili len na vyhlásenie do médií. Ďalší postup musia koordinovať najmä ŽSR, čiže ten, kto riadi dopravu na slovenskej železnici. Musí vyzvať oboch dopravcov k jednaniu a dohodnúť zmeny v cestovných poriadkoch. To sa zatiaľ nestalo,“ vysvetlil PR manažér RegioJetu.

Na snímke súprava vlaku RegioJet
Na snímke súprava vlaku RegioJet

Podľa jeho slov „RegioJet tiež nemá od ŽSR odpoveď na list z 10. 1., kde ŽSR požiadal o zmeny v cestovných poriadkoch svojich vlakov – vrátane zrušenia spojov RJ 400 – 409 od 31. 1. 2017 a verí, že teraz ŽSR zvolá v celej veci rokovaní.“

Súkromný dopravca tiež „očakáva, že ZSSK osloví RegioJet so žiadosťou o rokovania na tému prevzatia trás. Ani ZSSK však RegioJet nekontaktovala a žiadny záujem rokovať o prevzatí trás, ktoré využíva RegioJet zatiaľ neprejavila.“

Reklama

„RegioJet preto opätovne úplne jasne deklaruje: očakávame od ŽSR čo najskorší návrh termínu na prerokovanie zmien v cestovných poriadkoch a o odovzdaní trás medzi dopravcami RegioJet a ZSSK tak, aby od 1. 2. mohla ZSSK využívať trasy po zrušených vlakoch RegioJet Bratislava – Košice a späť,“ uviedol v závere svojho stanoviska Ondrůj.

Od decembra vlaňajšieho roka začali na trati Bratislava-Košice premávať InterCity vlaky. Situácia ohľadom národných vlakov bola pokojná, až do času, kedy súkromný dopravca RegioJet oznámil, že na uvedenej trati od 31. januára 2017 zruší vlastnú linku.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

14:44

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok uviedol, že sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom dohodli na podpore mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku – pravdepodobne bez účasti Ruska.

14:29

Európska komisia (EK) v utorok informovala o stave Schengenského priestoru za posledný rok a stanovila priority na nasledujúci rok. Najväčší priestor voľného cestovania na svete, ktorý zaručuje bezproblémové a bezpečné cestovanie pre takmer 450 miliónov ľudí, je nevyhnutný pre konkurencieschopnosť EÚ, pripomenula EK. 

14:24

Vysoké ceny benzínu by mohla vláda riešiť znížením spotrebnej dane. Cena benzínu by tak mohla klesnúť aj o 20 centov. Uviedol to v utorok na tlačovej besede poslanec strany SaS Marián Viskupič s tým, že Slovensko má dlhodobo najvyššie ceny benzínu spomedzi okolitých krajín. Vládu preto vyzvali, aby začala konať.

14:23

Medziročné zníženie celkovej spotreby plynu na Slovensku pokračovalo po februárovom poklese o 15 % aj v marci. Domácnosti aj firmy či inštitúcie minuli 4,621 terawatthodín (TWh) plynu, čo je oproti vlaňajšiemu marcu pokles o 8,1 %. Vyplýva to z dát zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

14:22

Bývalý taliansky premiér a prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi v utorok vyhlásil, že jeho nadchádzajúca správa o zvyšovaní konkurencieschopnosti EÚ bude požadovať radikálne reformy.

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali