Zdravotné sestry prinesú vláde deklaráciu

Zdravotné sestry prinesú vláde deklaráciu

Bratislava 3. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Sestry v boji za svoje požiadavky zotrvajú

Sestry, ktoré sú nespokojné so svojím postavením a platmi, pokračujú dnes druhým dňom v protestnej stanovačke pred Úradom vlády SR. Podľa šéfky sesterských odborov Moniky Kaveckej stanujúci toho veľa nenaspali, keďže ich budil hluk a v noci bolo chladno. Ráno do stanového mestečka neohlásene prišla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, čo odbory označili za spoločenskú návštevu.

Reklama
Na snímke zdravotná sestra si oblieka modrú rovnošatu, aká sa nosila kedysi

Šéfka rezortu so sestrami počas rannej návštevy rovnako ako na stredajšom (2.10.) neplánovanom rokovaní na ministerstve nič nevyriešila. Kým sestry žiadajú riešenie ich problémov hneď, Zvolenská chce čakať na návrh štátneho rozpočtu. So sestrami sa však dohodla na spoločnej stanovačke po tom, ako sa vyrieši otázka ich platov, keďže ešte nikdy nestanovala. Ako však poznamenala Kavecká, bol to len taký rozhovor.

Sestry, ktoré avizujú, že v boji za svoje požiadavky zotrvajú, majú dnes v stanovom mestečku podobný program ako v stredu. Diskutujú s okoloidúcimi či politikmi, ktorí medzi nich prišli. Niektorí ľudia podporili sestry nielen slovom, ale aj teplým čajom. Neskôr im hrniec teplej polievky poslala aj Zvolenská, sestry by však podľa svojich slov radšej privítali nový zákon o ich mzdových požiadavkách. Ten pôvodný označil Ústavný súd SR za protiústavný.

Reklama

“Touto protestnou akciou sme vzbudili záujem politikov, a to sme chceli dosiahnuť. Oni sú tí, ktorí majú tromfy v rukách,” poznamenala Kavecká. Ako však priznala, sestry sklamalo, že spomedzi 150 poslancov prišli iba niektorí, rovnako poukázali na chýbajúcu a očakávanú podporu iných odborových organizácií. Sestry zatiaľ podporili lekárski odborári či odborári z bratislavského dopravného podniku. Podporu si však vyjadrujú aj navzájom, členovia z odborovej organizácie v bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb poslali kolegyniam na námestie 30 kusov pizze.

 

Úrad vlády poobede oznámil, že zástupkyne sestier prijme i premiér Robert Fico

Nespokojné sestry pozývali už počas prvého dňa na Námestie slobody predstaviteľov vlády aj parlamentu. Zatiaľ medzi ne prišli poslanci či europoslanci za SaS, SDKÚ-DS, KDH, OĽaNO či Mosta-Híd. Objavili sa tu aj prezidentskí kandidáti Andrej Kiska a Peter Osuský. Niektorí politici im priniesli čaj a muffiny, iní zase horalky. Úrad vlády poobede oznámil, že zástupkyne sestier dnes prijme i premiér Robert Fico.

Na snímke zdravotné sestry sedia v stane v protestnom stanovom mestečku pred Úradom vlády

Do stanového mestečka prišiel okrem iných aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), za ktorého pôsobenia bol zákon o platoch prijatý. Zdôraznil, že požiadavky sestier podporuje, pričom podotkol, že majú právo od Smeru-SD žiadať garanciu svojich platov, keďže aj jeho poslanci za právnu normu hlasovali. Tvrdí, že predchádzajúci kabinet Ivety Radičovej potrebnú časť peňazí na platy sestier vyčlenil, s tým však súčasné vedenie ministerstva nesúhlasí. Avizoval, že vzhľadom na situáciu navrhne pri rokovaní o štátnom rozpočte navýšenie sadzby za poistencov štátu, čo by prinieslo peniaze na platy.

Reklama

Sestry navštívil aj podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný, podľa ktorého je teraz na ťahu ministerstvo zdravotníctva. Vidí tri možnosti riešenia, zákon o mzdách pre všetkých zdravotníkov, zákon pre sestry pracujúce v nemocniciach alebo ničnerobenie, ako to vraj doteraz robí ministerstvo. Poznamenal, že na výsledné riešenie je sám zvedavý.

“Protestnú akciu považujeme za potrebnú a je neprípustné, že napriek hlasovaniu Roberta Fica za zvýšenie platov zdravotných pracovníkov nezabezpečil finančné krytie tohto zákona,” povedal podpredseda Mosta-Híd László Solymos. Ako poukazuje SaS, požiadavkám sestier sa nemôže nikto obracať chrbtom. Šéf liberálov Richard Sulík sa nazdáva, že peniaze na platy sestier by boli, keby sa v zdravotníctve tak neplytvalo a nerobili sa zlé manažérske rozhodnutia.

 

Sestry prednesú vláde deklaráciu

Sestry, ktoré začali stanovať pred sídlom kabinetu v stredu (2.9.), tu plánujú zotrvať až do piatka. Pôvodne avizovali, že vtedy odnesú na Úrad vlády SR návrh memoranda, ktoré by malo reflektovať na ich požiadavky. Kavecká dnes spresnila, že sestry nakoniec vláde prinesú deklaráciu, jej obsah nie je zatiaľ známy.

Reklama

Požiadavky sestier a pôrodných asistentiek otvorene podporuje Lekárske odborové združenie a ich aktivity považuje za legitímne. Podľa jeho šéfa Petra Visolajského pokladajú za nevyhnutné, aby sestry i ostatní zdravotníci mali zákonnú garanciu miezd, nakoľko ak štát chce garantovať zdravotnú starostlivosť, musí zabezpečiť i dostatok kvalitného personálu v nemocniciach.

zf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali