Ruský parlament môže na budúci týždeň schváliť zákon o pričlenení Krymu

Ruský parlament môže na budúci týždeň schváliť zákon o pričlenení Krymu

Moskva/Simferopol 6. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Poslanci krymského parlamentu sa dnes “principiálne” vyslovili za pripojenie Krymu do zväzku Ruskej federácie

Ruská Štátna duma sa môže už na budúci týždeň zaoberať návrhom zákona o možnosti pripojenia Autonómnej republiky Krym k Rusku. V Moskve o tom dnes informoval predseda poslaneckého klubu strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov.

Reklama
Ilustračné foto

“Keď berieme do úvahy dátum referenda (na Kryme) – 16. marca, je dostatok času na to, aby sme zákon prerokovali v obvyklom režime,” dodal Mironov, ktorý je jedným zo spoluautorov návrhu zákona. Ako uviedol pre agentúru ITAR-TASS, zákon “predkladá v snahe zachrániť Krym”.

Poslanci krymského parlamentu sa dnes “principiálne” vyslovili za pripojenie Krymu do zväzku Ruskej federácie. Ako dnes v Simferopole uviedol predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov, ich rozhodnutie musí ešte potvrdiť referendum.

Reklama

“Dnešné rozhodnutie poslanci prijali ako zodpovední politici. Jednohlasne sa vyslovili za spojenie s Ruskom. Referendum 16. marca, dúfame, potvrdí naše rozhodnutie. Žijeme tu a najlepšie vieme, aká je situácia,” uviedol podľa RIA Novosti Konstantinov.

Agentúra ITAR-TASS uviedla, že v súvislosti s dnešným mimoriadnym zasadnutím krymského parlamentu bola odložená Konstantinovova návšteva Moskvy, kam mal odcestovať spolu s predsedom krymskej vlády Sergejom Aksionovom. Nový termín návštevy nie je zatiaľ známy.

Podľa agentúry Reuters situáciou na Ukrajine, ako aj najnovším vývojom na Kryme a rozhodnutím tamojšieho parlamentu sa dnes v Moskve na operatívnej schôdzke zaoberala Rada bezpečnosti Ruskej federácie. Schôdzke predsedal prezident Vladimir Putin, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Okrem principiálneho vyhlásenia o vstupe Autonómnej republiky Krym do zväzku Ruskej federácie a oznámenia termínu konania referenda o štatúte polostrova dnes krymskí poslanci schválili aj rozhodnutie zaslať Putinovi a ruskému Federálnemu zhromaždeniu posolstvo v súvislosti s pristúpením autonómnej republiky k Rusku, v ktorom navrhujú začať procedúru vstupu.

Krymský parlament dnes predtým prijal rozhodnutie o vypísaní referenda o štatúte Krymského polostrova na 16. marca, čím zmenil termín jeho konania, vytýčený pôvodne na 30. marca.

Reklama

Občania sa budú v referende vyjadrovať k dvom otázkam: či sa Krymský polostrov má stať súčasťou Ruska s právami subjektu Ruskej federácie alebo či sa má obnoviť účinnosť ústavy republiky Krym z roku 1992 a štatút Krymu ako súčasti Ukrajiny, informovala agentúra Ukrinform. V súlade s ústavou z roku 1992 je krymská republika súčasťou Ukrajiny a svoje vzťahy s ňou reguluje prostredníctvom dohovorov a zmlúv, vysvetlila RIA Novosti.

 

Kyjevská vláda zatiaľ na najnovšie rozhodnutia krymského parlamentu nereagovala

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok na tlačovej konferencii vo svojej rezidencii Novo-Ogariovo uviedol, že Rusko sa momentálne nezaoberá možnosťou pripojenia Krymu k Ruskej federácii. Dodal, že “obyvatelia Krymu majú právo v rámci slobody vyjadrovania rozhodnúť o svojom osude”. “Právo národa na sebaurčenie nikto nezrušil,” zdôraznil.

Kyjevská vláda zatiaľ na najnovšie rozhodnutia krymského parlamentu nereagovala. Jej predseda Arsenij Jaceňuk sa v stredu vyjadril, že Krym musí zostať súčasťou Ukrajiny, ale súčasne dodal, že tento autonómny región môže získať viac právomocí. Pripustil vznik osobitnej komisie, ktorej členovia by zvážili, aké ďalšie právomoci možno udeliť úradom autonómneho Krymu.

Reklama

Pokiaľ ide o rokovania s proruskou krymskou vládou, jej predseda Sergej Aksionov dnes vyhlásil, že vedenie Krymu nepovažuje súčasnú vládu v Kyjeve za legitímnu, preto zatiaľ nebude reagovať na ponuky začať s poslancami ukrajinského parlamentu rokovania o štatúte polostrova.

Ukrajinské médiá v súvislosti s rozhodnutiami krymského parlamentu a novej proruskej vlády pripomínajú rozhodnutie oblastného správneho súdu v Kyjeve, ktorý začiatkom týždňa pozastavil účinnosť viacerých rozhodnutí krymského parlamentu, a to vrátane vypísania a konania referenda.

ru

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali