Rúško na brade, Matovič na hrade – čo nám priniesol marec 2020?

Rúško na brade, Matovič na hrade – čo nám priniesol marec 2020?

Bratislava 27. marca 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Náš svet sa v priebehu pár týždňov zmenil ako švihnutím čarovného prútika. Dejú sa veci hrozivé, ale aj zábavné. A čo v prvom momente nebolo až také samozrejmé, ukazuje sa, že nová situácia má aj nečakane veľa pozitív

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

Od volieb prešiel už takmer mesiac. Nový premiér Igor Matovič zatiaľ neprekvapil, ale ani nesklamal. Ako dominantná osobnosť novej vlády dáva charakter celkovej atmosfére týchto čias: je akčný, zmätkársky, kreatívny. Ešte stále neprepol v komunikácii z predvolebného módu „Smer kradne a všetko pokazil“ do nejakého iného, zodpovednejšieho režimu, ešte stále páli bez rozmýšľania na všetko, čo je cítiť Smerom, čo niekedy zaráža dokonca aj jeho vlastných (viď napríklad TU).

Reklama

Fungovať začal parlament, poslanci Národnej rady sa dokonca bezproblémovo zhodli na balíčku opatrení, ktoré by mali v súčasnej situácii pomôcť: schválená bola novela zákona o sociálnom poistení, ktorá upravuje čerpanie nemocenskej dávky aj ošetrovného, ktoré bude môcť byť rodičom poskytnuté za všetky dni počas uzatvorenia školských a predškolských zariadení, nie iba za 10 dní. Novela by mala pomôcť aj zamestnávateľom, aby v čase platnosti extrémnych opatrení, ako je napríklad karanténa, nemuseli znižovať stavy zamestnancov.

Pokus zahrnúť do sledovania telefónov občanov aj obsah ich rozhovorov zatiaľ neprešiel, ale aj tak je zaujímavé, ako rýchlo a ochotne nová pravicová moc prišla na takýto nápad. Ktovie – možno im nabudúce zíde na um, že neprestajné sledovanie mobilov občanov by dozaista zachránilo každoročne množstvo životov. Napríklad by sa dalo oveľa skôr a účinnejšie zasiahnuť, keby operátor zbadal, že sa mu na obrazovke odrazu začalo pohybovať pokope veľa mobilov s ikonkou bejzbolky smerom k nejakej osade. Alebo keby sa mobil mladistvého nebezpečne priblížil k mobilu drogového dílera. Alebo keby mobil vodiča v rýchlosti opustil cestu do poľa a prestal sa pohybovať… fantázii sa medze nekladú, čo poviete?

Reklama

Medzitým sa ozval presne ten, koho sme potrebovali s jeho príspevkom v tejto situácii počuť najviac: Ivan Mikloš prispel k riešeniu situácie myšlienkou, že na Slovensku ľudia zarábajú príliš veľa. Nuž, dalo by sa to aj okomentovať, ale radšej si priliehavé slovenské výrazy nechajme v zásobe, možno sa nám ešte zídu, ak sa jeho ideoví súkmeňovci v novej vláde nebodaj začnú jeho radami naozaj inšpirovať a popri koronizácii začne na Slovensku prebiehať aj ukrajinizácia.

Čo sa to vlastne stalo so svetom? Štáty dostali čosi ako horúčku: imunitný systém sa zobudil, začal pracovať. Začal zisťovať, čo sa deje. A to má aj veľmi dobré dôsledky: ľudia si začínajú všímať, kto je priateľ a kto chce iba vlastný prospech. A začínajú rozmýšľať, aký liek by mohol pomôcť. Vidia tiež, ktoré krajiny sa ako správajú v čase krízy, a všímajú si, že to správanie, napodiv, často verne kopíruje tradičné stereotypy predstáv o ich národnej povahe: jedni arogantne zadržiavajú materiál, ktorý si kúpili iné krajiny, iní posielajú lietadlá naložené liekmi a lekármi, a ďalší špekulujú ako by mohli zarobiť.

V situácii, keď je núdza o zdravotnícke pomôcky a niekde možno aj o toaletný papier, sa majitelia dolárového tlačiarenského stroja rozhodli natlačiť dva bilióny (t. j., milióny miliónov) dolárov na pomoc americkej ekonomike. Keďže dolár je hlavnou menou svetového obchodu, je to zo strany Spojených štátov spôsob, ako presunúť vlastné problémy na hlavu iných. Oficiálna hlásna trúba Číny, denník Global Times, vysvetľuje, že výsledkom vykupovania amerických dlhopisov Federálnym rezervným systémom za americké doláre tlačené „zo vzduchu“ bude „vážna globálna inflácia. Rastúce ceny surovin sa čoskoro rozšíria na všetky produkty po celom svete, čo povedie k vyšším cenám aktív a dopad tohto rastu sa nakoniec prejaví v reálnej ekonomike.“

Americký prezident Donald Trump tvrdošijne hovorí o „čínskom víruse“. A keďže vírusy patria medzi parazity, ktovie čo by na toto Trumpovo vyjadrenie povedal napríklad slovenský prokurátor Honz, ktorý za podobné slovné spojenie „čínski paraziti“ posielal nedávno istého človeka do basy, lebo vraj tým vyvoláva nenávisť. Počkajte, alebo to boli nejakí iní, nie čínski paraziti? Človeku sa to už mýli, toľko nového sa v poslednom čase udialo…

Medzitým statoční a vetrami obrany demokracie ošľahaní americkí vojaci, ktorí chceli hrdinsky brániť Európu – podľa lokalizácie svojho plánovaného vojenského megacvičenia možno pred vpádom divokých laponských a ugrofínskych kmeňov na soboch – skôr, než sa cvičenie mohlo začať, utiekli, lebo sa zľakli oveľa strašnejšieho nepriateľa: ten keby ich napadol, mohli by dostať kašeľ a dokonca aj horúčky. Ale je to dobrý pocit, vedieť, že inak sú stále tu, aby nás chránili.

Reklama

Na hraniciach európskych štátov sú kilometrové kolóny (alebo koróny?), ktoré samy osebe najlepšie svedčia o skutočnom obsahu, trvácnosti a význame projektu, akým je Európska únia v jej dnešnej podobe.

Na južnej, gréckej hranici EÚ, tam však zúri skutočná vojna. Nepoužívajú sa pri nej síce tanky ani stíhačky, a aj delá sú iba vodné, ale ide v nej o to isté, ako v každej naozajstnej vojne: o dobytie územia. Od oficiálnej vojny sa líši iba tým, že sa nenazýva vojnou, a ani dobyvatelia sa nesmú nazývať dobyvateľmi.

A tí, ktorí dobyvateľov vítajú (a tešia sa z každého postupného kúska zmeny charakteru svojej vlasti na obraz prišelcov, a nazývajú to multikultúrnosťou), tí sa vraj nemajú označovať ako zradcovia či zblúdilci, ale dávajú si pekné názvy ako demokrati a liberáli. Dobrovoľná kolektívna samovražda, to je dnes v niektorých krajinách Západu asi v móde, človek sa takmer už ani nečuduje, keď ekofanatici z Extinct Rebellion prišli v Británii s novým heslom: „Zem sa lieči. Vzduch a voda sa prečisťujú. Korona je liek. Ľudia sú choroba…“ A čo my na Slovensku, na čele ktorého stojí Igor Matovič? Nájdeme dosť zdravého rozumu, aby sme v tomto mori pochabosti a bláznovstiev našli správny smer?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

16:20

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska.

16:18

Aktivisti vtrhli do továrne Tesla neďaleko Berlína – jedinej v Európe.

Bild píše, že ide o ľavicových radikálov. Majú červenú vlajku a skandujú „Zničme kapitalizmus, vytvorme budúcnosť!“.

Polícia sa ich snaží zastaviť.

Od štvrtka sa pred továrňou zhromaždilo asi 1 200 aktivistov z celej Európy. Postavili stany, a vztíčili vlajky Palestíny a nemeckého teroristického hnutia RAF („Frakcia Červenej armády“).

Požadujú zastavenie rozširovania závodu.

aktivisti
Na snímke aktivisti
15:52

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali