Zlyhal štát, mieni o bombových hrozbách na školách bezpečnostný analytik Zábojník

Zlyhal štát, mieni o bombových hrozbách na školách bezpečnostný analytik Zábojník

Bratislava 10. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Michal Svítok)

 

Tohtotýždňový bezpečnostný incident v podobe hromadných bombových hrozieb na školách je zlyhaním kompetentných zložiek štátu. Je o tom presvedčený bezpečnostný analytik Juraj Zábojník, ktorý poukazuje nielen na chýbajúce bezpečnostné manuály na školách, ale aj samotný fakt generovania hromadných e-mailových hrozieb. Bývalý štátny tajomník Ministerstva vnútra (MV) SR Martin Královič takisto vníma absenciu bezpečnostných manuálov, upozorňuje tiež, že reakciou v takýchto prípadoch by nemalo byť svojvoľné nariadenie evakuácie

Juraj Zábojník
Na snímke Juraj Zábojník

Zábojník nerozumie tomu, prečo sa štát doteraz nepoučil z tragického incidentu, ktorý sa pred štyrmi rokmi odohral vo Vrútkach a k urýchleniu naplnenia deklarovaných sľubov v oblasti zvýšenia bezpečnosti a prevencie na školách ho neprinútili ani udalosti z pražskej Karlovej univerzity v závere minulého roka. “To, že školy doteraz nemajú bezpečnostné manuály, je určite na vyvodenie zodpovednosti voči osobách, ktoré majú túto agendu v kompetencii na ministerstve školstva i vnútra,” zdôraznil v rozhovore pre TASR.

Reklama

Bezpečnostné manuály, definujúce, čo je potrebné urobiť v krízových situáciách, ale aj edukačné programy, týkajúce sa bezpečnostných hrozieb nemožno podľa neho nahradiť dodatočnými opatreniami typu posilnenia policajných hliadok v okolí škôl. “Toto sú ad hoc kroky, ktoré sú nesystémové a nekompetentné, a ak to bude takto pokračovať, obávam sa, že sa raz zobudíme do naozaj čierneho rána,” dodal.

Vinu štátnym zložkám kladie aj v prípade uskutočneného generovania bombových hrozieb. “Nevieme, kto to bol, ale fakt, že išlo o hromadnú hrozbu posielanú vyše tisícke subjektov, svedčí o tom, že to nebolo dielo jedného alebo dvoch tínedžerov, ktorí to spontánne vymysleli,” upozornil. “Vyzerá to tak, že niekto sa dostal k balíku údajov, ktoré neboli dostatočne chránené, toto ma naozaj vyrušuje,” priznal.

Reklama

Na rozdiel medzi utorkovým incidentom a predchádzajúcimi, izolovanými prípadmi bombových hrozieb poukazuje aj Královič. “To, čo tu teraz vidíme, je niečo veľmi hromadné, kybernetické, spĺňa to všetky znaky toho, že to nie je aktivita priamo zo Slovenska,” skonštatoval. Samotný postup polície pripisuje vyhodnoteniu reálneho rizika, je presvedčený, že aj posilnenie monitoringu a policajných hliadok pred školami má zásadný význam. “Je to preventívna a upokojujúca vec, pretože rovnako dôležitá je aj samotná pocitová bezpečnosť a upokojenie atmosféry,” vysvetlil.

Taktiež apeluje na to, aby v podobných prípadoch nebolo riešenie ponechané na individuálnom rozhodnutí. Pripomenul, že v súvislosti s bombovými hrozbami nariadili v niektorých prípadoch evakuáciu zriaďovatelia škôl, bez pokynu polície. Evakuácia však podľa Kráľoviča nemusí byť vždy ten správny postup. “Tá hrozba môže striehnuť aj vonku, paradoxne, pri sústredení väčšej skupiny na nechránenom priestore môže dôjsť k väčšiemu riziku útoku,” argumentuje. Spomína preto aj postupy takzvanej invakuácie, zabezpečenia v uzavretom priestore do príchodu polície a následných krokov podľa pokynov bezpečnostných zložiek.

Polícia v utorok (7. 5.) evidovala vyše 1300 bombových hrozieb na školy. Ich šírenie môže byť posudzované ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku, za ktorý hrozí doživotný trest. Hrozby varovali pred bombami nielen na školách, ale aj v budovách bánk či predajniach elektrotechniky.

 

Prečítajte si tiež

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali