Matovič skritizoval Sakovú za nákup “nepotrebných” krvných rýchlotestov: ” Pôjdu rovno do Dunaja.” Česko ich ale chce od nás odkúpiť. Švajčiari ich tiež súrne zháňajú

Matovič skritizoval Sakovú za nákup “nepotrebných” krvných rýchlotestov: ” Pôjdu rovno do Dunaja.” Česko ich ale chce od nás odkúpiť. Švajčiari ich tiež súrne zháňajú

Bratislava 26. marca 2020 (HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Ministerstvo vnútra ešte pod vedením Denisy Sakovej objednalo z Číny milión krvných rýchlotestov na koronavírus za 9 miliónov eur. Súčasný premiér Igor Matovič to ale ostro skritizoval a tvrdí, že sú predražené a nepotrebné. 9 miliónov eur za tieto rýchlotesty tak podľa neho skončia v Dunaji. Zareagovalo však české ministerstvo vnútra, ktoré ich chce od nás odkúpiť. Krvné rýchlotesty na koronavírus zháňajú aj Švajčiari

Na snímke Igor Matovič

Premiér Matovič na tlačovej konferencii skritizoval bývalú ministerku vnútra Denisu Sakovú za to, že objednala milión krvných rýchlotestov z Číny za 9 miliónov eur.

Reklama

“Ja už mám normálne husiu kožu pri tých rýchlotestoch. Máme ich haldu a nemáme s nimi čo robiť. Tieto rýchlotesty sú nepoužiteľné. A zrazu pozerám, že milión. Pozerám za koľko, že 8,90 eur. V Číne to kúpite za dve. Čiže 4 a pol krát drahšie, milión rýchlotestov.”

Matovič tiež povedal, že takéto testy nepotrebujeme: “Milión rýchlotestov za 9 eur a rovno do Dunaja.”

Reklama

Kým slovenský premiér Igor Matovič odmieta milión krvných rýchlotestov z Číny, iné krajiny ich súrne zháňajú.

Na Matovičovu kritiku zareagovala aj samotná Denisa Saková, ktorá tieto krvné rýchlotesty objednala:

“Nový pán premiér nerozumie realite,” napísala Saková na sociálnej sieti a dodala:

“Veľmi ma mrzí, že namiesto spolupráce a riešenia situácie sa len očierňujeme. Tak totiž teraz začína každá tlačová konferencia nového premiéra. Inak tomu nebolo ani dnes – kedy sa do centra pozornosti dostali rýchlotesty. Sú to presne tie testy, ktoré pomohli vyhrať nad koronavírusom priamo v Číne. Sú to presne tie testy, ktoré nakupuje celý svet, ak by mal nastať taliansky scenár. Ešte aj samotná pravá ruka premiéra – vedec Robert Mistrík – tieto testy nezatracuje.”

Saková má pre Matoviča riešenie, ak tieto rýchlotesty nechce:

Reklama

“Ale ak rýchlotestery nie sú dosť dobré, je tu riešenie. Hneď po vyhláseniach premiéra mi volal český minister vnútra Hamáček, že testy od nás kúpi. Hneď. Obratom. Dnes. Tie, ktoré sú už na Slovensku. A tie ktoré ešte len majú prísť a zdajú sa mu cenovo neprimerané – tie sa kedykoľvek dajú zrušiť…. Je premiér, môže konať a môže sa ich zbaviť obratom, ak nie sú pre neho potrebné.”

Medzitým už túto informáciu potvrdilo aj České ministerstvo vnútra. Ak Slovensko tieto krvné rýchlotesty nechce, Česko ich od nás odkúpi.

“Môžeme potvrdiť, že minister vnútra Jan Hamáček hovoril s Denisou Sakovou. V prípade, že SR nebude mať o rýchlotestery záujem, je ČR pripravená ich odkúpiť. V tomto zmysle tiež minister Hamáček informoval slovenského premiéra,” vyjadrila sa hovorkyňa českého ministerstva vnútra Klára Dlubalová pre portál HNonline.

“S ich funkčnosťou sme spokojní. Som presvedčený, že je to otázka metodiky a ministerstvo zdravotníctva ju asi ešte upresní,” povedal pre HNonline český minister vnútra Ján Hamáček. Zároveň zdôraznil, že testy už dobre fungovali v krajinách, ktoré koronavírusovú epidémiu zvládli.

Námestník českého ministra zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula o rýchlotestoch povedal, že “nie sú úplne zbytočné”. “Musíme počítať s tým, že môžu mať vysoké percento chybovosti. Ale už sme x pacientov vďaka nim zachytili,” upozornil.

Reklama

Krvné rýchlotesty zháňa aj Švajčiarsko. Počet nakazených koronavírusom  vo Švajčiarsku naďalej rýchlo rastie – v súčasnosti je infikovaných viac ako 9 000 ľudí. Počet nenahlásených prípadov je ale pravdepodobne oveľa vyšší.

V súčasnosti sa vo Švajčiarsku využívajú hlavne tzv. génové testy, pri ktorých sa vzorka odoberá ľuďom z nosa a hrtana. Keďže sú však tieto testy len v obmedzenom množstve a nemajú kapacity otestovať týmto spôsobom veľa ľudí, Švajčiari pristupujú aj na testovanie pomocou krvných rýchlotestov. Informuje portál euronews.

Je síce pravdou, že tieto krvné rýchlotesty nie sú až tak presné ako tie štandardné a dajú sa využiť, až keď človek má nejaké príznaky choroby, no napriek tomu môžu tejto situácii s koronavírusom napomôcť.

Kým štandardné génové testy na koronavírus sú drahé, zdĺhavé a vyšetrí sa tak len pár stoviek možno pár tisíc ľudí denne, krvné rýchlotesty môžu byť urobené celkovo miliónom obyvateľom, napríklad ľuďom, ktorí ochoreli a nevedia, či majú chrípku, alebo koronavírus. Môžeme tak predísť tomu, aby ľudia mysliac si, že majú len chrípku chodili po vonku a nechtiac tak roznášali koronavírus.

Samuel Gdovin

 

Text článku si môžete vypočuť aj na našom kanáli:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali