Kerry: Žiadny štát nemá v pláne nasadenie jednnotiek proti Islamskému štátu

Kerry: Žiadny štát nemá v pláne nasadenie jednnotiek proti Islamskému štátu

Moskva 11. septembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Kerry vyhlásil, že plány na nasadenie zahraničných jednotiek v oblastiach obsadených islamistami neexistujú

 Arabské štáty zohrajú podľa šéfa americkej diplomacie významnú rolu v boji proti Islamskému štátu (IS). Medzi ich úlohy by malo patriť zastavenie finančných tokov pre extrémistov a prílivu nových bojovníkov zo zahraničia, povedal dnes Kerry po skončení krízového stretnutia s predstaviteľmi arabských štátov Perzského zálivu, ale aj Iraku, Jordánska, Egypta a Turecka v saudskoarabskej Džidde.

Reklama
Na snímke americký minister zahraničných vecí John Kerry (vľavo) a minister zahraničných vecí Saudskej Arábie princ Saud al-Faisal

USA sú presvedčené, že “zlo” v podobe Islamského štátu môže byť odrazené. Koalícia proti extrémistom silnie, plány na nasadenie zahraničných jednotiek v oblastiach obsadených islamistami však neexistujú, vyhlásil Kerry podľa agentúry DPA.

Šéf americkej diplomacie vyjadril s ohľadom na dianie na Ukrajine prekvapenie nad faktom, že Rusko spochybnilo zákonnosť navrhovaných leteckých úderov voči militantom v Sýrii, uviedla agentúra Reuters.

Reklama

Aj Kerryho saudskoarabský rezortný partner Saúd al-Fajsál ubezpečil, že jeho krajina už doteraz urobila všetko potrebné v boji proti teroristom. Krajiny regiónu sú podľa Fajsála rozhodnuté bojovať proti extrémistom z IS.

 

Nemecký minister zahraničných vecí povedal, že chce dať jasne najavo, že Berlín nikto o účasť nepožiadal a Nemecko sa do útokov ani nezapojí

Šéfovia nemeckej a britskej diplomacie, Frank-Walter Steinmeier a Philip Hammond, dnes po schôdzke v Berlíne potvrdili, že ich krajiny sa nezapoja do leteckých úderov proti extrémistom z Islamského štátu (IS) .

Na snímke nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier

Nemecký minister zahraničných vecí povedal, že chce dať jasne najavo, že Berlín nikto o účasť nepožiadal a Nemecko sa do útokov ani nezapojí. Steinmeier sa súčasne vyslovil za to, aby sa súčasťou plánov novej medzinárodnej koalície proti IS v Sýrii a v Iraku stala aj “politická stratégia”.

Reklama

Viacerí politici Kresťanskodemokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej sa predtým vyjadrili za účasť Nemecka na leteckých úderoch, napríklad prostredníctvom prieskumných lietadiel. 

Strany únie CDU/CSU nevylučujú americkú žiadosť o podporu zo strany Nemecka, na ktorú by Berlín mohol reagovať nasadením bojových lietadiel typu Tornado alebo špecializovaných strojov Awacs, uviedla agentúra DPA.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond sa v podobnom duchu ako Steinmeier vyjadril pre agentúru Reuters. Ubezpečil síce o podpore úsiliu vytvoriť medzinárodnú koalíciu voči “barbarskému” IS, avšak zdôraznil, že Veľká Británia sa na žiadnych leteckých úderoch v Sýrii nezúčastní. Hammond súčasne pripomenul vlaňajšiu diskusiu v londýnskom parlamente a podčiarkol, že britská strana nemieni korigovať svoje stanovisko.

 

Minister pre záležitosti národného zmierenia Hajdar uviedol, že Sýria musí dať súhlas na akúkoľvek akciu, či už je vojenská alebo nie

Reklama

Akýkoľvek zahraničný zásah v Sýrii bude pokladaný za napadnutie, ak ho neschváli Damask. Vyhlásil to dnes sýrsky minister pre záležitosti národného zmierenia Alí Hajdar po tom, čo Spojené štáty oznámili, že sú pripravené udrieť proti extrémistickým militantom z Islamského štátu (IS) aj na území Sýrie.

“Akýkoľvek akt akéhokoľvek druhu bez súhlasu sýrskej vlády je napadnutím Sýrie,” povedal Hajdar, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters, novinárom v sýrskej metropole Damask. “Musí existovať spolupráca a koordinácia so Sýriou a Sýria musí dať súhlas na akúkoľvek akciu, či už je vojenská alebo nie,” dodal minister.

 

Americký prezident povolil nálety v Sýrii a Iraku vrámci boja proti militantom, no hovorca ruského rezortu diplomacie upozornil, že ak sa nálety uskutočnia bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN pôjde o akt agresie a porušenie medzinárodného práva

Boj proti islamistickým militantom v Sýrii a Iraku by sa mal zvádzať jedine v súlade s medzinárodným právom a rešpektom k územnej celistvosti týchto krajín, uviedlo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Na snímke bojovníci hnutia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) počas prehliadky v uliciach irackého mesta Mósul

“Je nevyhnutné bojovať proti tomuto zlu v striktnom súlade s praktikami medzinárodného práva, rezolúcií OSN a OSN všeobecne… a so striktným rešpektom k územnej celistvosti Sýrie a Iraku,” povedal podľa agentúry Reuters na tlačovom brífingu v Moskve hovorca ruského rezortu diplomacie Alexander Lukaševič.

Spojené štáty budú stáť na čele širokej koalície, ktorá povedie vytrvalé a neľútostné ťaženie zamerané na zničenie militantov z organizácie Islamský štát bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú, uviedol v noci nadnes v prejave k národu americký prezident Barack Obama. Zároveň povolil americké vzdušné nálety v Sýrii a ďalšie útoky v Iraku v rámci rozšírenia kampane proti militantnej skupine Islamský štát.

Lukaševič podľa agentúry Interfax upozornil, že nálety proti islamistickým militantom v Sýrii bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN by boli aktom agresie a porušením medzinárodného práva.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali